Riisin luokittelu

Tämä opas auttaa ymmärtämään riisin ja siihen liittyvien tuotteiden luokittelua, jotta voidaan määrittää tuotteisiin sovellettavat tullit ja muut kuin tariffitoimenpiteet.

Sitä sovelletaan sellaisenaan nautittavaksi tarkoitettuun esikuorittuun riisiin, hiottuun riisiin ja kiehautettuun riisiin, jotka esitetään tullille pakattuina tai irtotavarana suoraan kuluttajalle. Sitä sovelletaan myös muihin riisistä saatuihin tuotteisiin.

Riisin luokittelu ja käytetty terminologia

Otsake 1006 jakautuu neljään alanimikkeeseen.

1006 10 – Riisi kuoressa (paddy- tai raakariisi)

Riisistä, jossa on jäljellä ulkokuori puimisen jälkeen, käytetään nimitystä paddy- eli raakariisi. Tämä tarkoittaa sitä, että kuori on edelleen kireä riisinjyvien kuori.

1006 20 – Jalostettu (ruskea) riisi

Esikuorittu riisi (ruskea riisi), josta ainoastaan ulkokuori on poistettu.Ruskea riisi on kiillottamatonta riisiä, joka on hiottu rungon irrottamiseksi ytimestä, mutta jossa on riisinlesekerros ja alkio, minkä ansiosta se on pähkinäinen ja rakenteeltaan puruinen. Pitkät ruskean riisin jyvät ovat yleensä vähemmän juoksevia ja pehmeitä, ja lyhyet jyvät ovat vähemmän tahmeita. Ruskea riisi kestää myös noin kaksi kertaa kauemmin, ja sen säilyvyysaika on paljon lyhyempi (alkiossa olevan öljyn vuoksi).

Esimerkkejä tähän määritelmään kuuluvista riisistä ovat riisinjyvät, joiden kauppanimitykset ovat ”ruskea riisi”, ”rahtiriisi”, ”loonzain” ja ”riso sabamato”. Esikuorittu ruskeariisi (rahtiriisi), joka on suljettu siemenkalvoon, vaikka ulkokuori on poistettu mekaanisilla kuorilla. Cargoriisin joukossa on lähes aina pieni määrä paddyriisiä.

1006 30 – Osittain tai kokonaan hiottu riisi, myös kiillotettu tai lasitettu

Riisiä voidaan myös hioa siemenkalvon (ruskeassa riisissä edelleen olevan riisin uloimman kerroksen) poistamiseksi.Tämäntyyppinen riisi on joko osittain tai kokonaan hiottu (josta käytetään myös nimitystä valkaistu riisi).

Osittain hiottu riisi koostuu riisistä, josta on poistettu ulkokuori, osa alkiota ja siemenkalvon uloimmat kerrokset kokonaan tai osittain, mutta ei sisäkerroksia.

Kokonaan hiottu riisi koostuu kokonaisesta riisistä, josta siemenkalvo on poistettu kokonaan kulkemalla erityisten kapenevien sylinterien läpi. Kokonaan hiottu riisi voidaan myös kiillottaa ja sen jälkeen lasittaa sen ulkonäön parantamiseksi. Kiillotusprosessi (jonka tarkoituksena on kiillottaa yksinkertaisen hiotun riisin pinta) suoritetaan harjanhoitokoneissa tai ”kiillotustölkeissä”. Lasitus koostuu viljan päällystämisestä glukoosin ja talkumin seoksella erikoislasitynnyreissä. Nimikkeeseen kuuluu myös Camolino-riisi, joka koostuu öljykalvolla päällystetystä hiotusta riisistä.

Riisiä voidaan kutsua myös kiehautetuksi (parboiled). Tämä tarkoittaa sitä, että riisin jyvät, jotka ovat vielä ulkokuorissa ja ennen kuin mitään muuta käsittelyä on tehty (esim. kuorinta, jauhaminen jne.), on liotettu kuumassa vedessä tai höyrytetty ja kuivattu. Kiehautetun (parboiled) riisin jyvien rakenne muuttuu vain vähäisessä määrin sen käsittelyssä, eikä sitä luokitella kypsennetyksi riisiksi. Tällainen riisi vie jauhamisen, kiillotuksen jne. jälkeen 20–35 minuuttia täyteen kypsentämiseen. Kiehautettu (parboiled) riisi on yleensä ulkonäöltään puhdistettua.

1006 40 – Rikkoutunut riisi

Rikkoutuneet riisinjyvät vahingoittuvat jalostuksen aikana. Jauhamisen aikana jyvän palaset, joiden pituus on enintään kolme neljäsosaa kokonaisen jyvän keskipituudesta, erotetaan valkoisesta riisistä, jonka muoto on ehjä. Tämä luokitellaan rikkoutuneiksi riisinjyviksi. Rikkoutuneiden riisinjyvien kuitusisältö on alhainen ja ravinnepitoisuus alhainen, mutta riisinjyvien energiasisältö säilyy korkeana. Rouhittu riisi sisältää enemmän jyvien palasia. Tämäntyyppinen riisi on heikompilaatuista, ja sitä käytetään yleensä vauvanhoitokaavoissa, riisiviljoissa, lemmikkieläinten ruoassa, riisiviinissä ja riisijauhoissa sekä valmispakkauksissa tai säilykkeissä.

Poikkeukset vuodesta 1006

Nimikkeeseen 1006 kuuluu ainoastaan kypsentämätön ja jalostamaton riisi. Tämä tarkoittaa, että riisin jauhatuksesta saatuja tuotteita ei lueta mukaan, vaan ne luokitellaan 11 ryhmään.
Nimikkeeseen 1006 ei myöskään kuulu riisi, jolle on tehty viljarakennetta huomattavasti muuttava käsittely. Esikypsennetty riisi, joka koostuu käsitellyistä jyvistä, jotka on joko kokonaan tai osittain kypsennetty ja sen jälkeen kuivattu, kuuluu nimikkeeseen 1904. Osittain esikypsennetty riisi kestää 5–12 minuuttia, kun taas täysin esikypsennetty riisi on liotettava vedessä ja saatettava kiehuvaksi ennen kulutusta. Paisuttamalla valmistettu nautintavalmis ”Puffed” -riisi luokitellaan myös nimikkeeseen 1904.

Lajittelu viljan koon mukaan

Riisi luokitellaan yleensä viljan koon mukaan.

Myös raekoon pituuden ja leveyden välinen suhde otetaan huomioon (tätä laskettaessa jyvän keskimääräinen pituus jaetaan keskileveydellä).

Vaihtoehtoisesti järjestetään neljä riisipalaa. Jos yläosassa oleva kappale on lyhyempi kuin muut kolme, pituuden ja leveyden suhde on pienempi kuin kolme, jos se on sama tai pidempi, pituuden ja leveyden suhde on yhtä suuri tai suurempi kuin kolme.

Lyhytjyväinen riisi (jota kutsutaan myös pyöreäksi) on lähes pyöreää, ja siinä on kosteita jyviä, jotka tarttuvat yhteen kypsennettäessä ja joita käytetään yleensä riisivanteiden ja niiden kaltaisten riisinjyvien valmistukseen. Tämäntyyppisessä riisissä on jyviä, joiden pituus on enintään 5,2 mm ja pituuden ja leveyden välinen suhdeluku alle 2. Lyhytjyväisellä riisillä on lyhyt, täyteläinen, lähes pyöreä ydin.

Keskipitkäjyväinen riisi on lyhytjyväistä, ja se toimii hyvin esimerkiksi Paellan ja Risotton kaltaisissa ruokalajeissa. Tämäntyyppisessä riisissä on jyviä, joiden pituus on suurempi kuin 5,2 mm mutta enintään 6,0 mm ja joiden pituuden ja leveyden välinen suhdeluku on pienempi kuin 3.

Pitkäjyväinen riisi on pitkää ja pistävää, ja jyvät pysyvät erillään kypsentämisen jälkeen. Tämäntyyppinen riisi, jonka jyvien pituus on yli 6.0 millimetriä.

Kypsennetty riisi

Kypsennetyt riisiruoat luokitellaan nimikkeeseen 1904. Seuraavassa on joitakin esimerkkejä mukaan otetuista tuotteista:

 • valmisateriat, jotka koostuvat seuraavista kahdesta yksittäispakatusta osasta, vähittäismyyntiä varten pakattuna sarjana: A) esikypsennetty riisi (150 g) ja b) curry (200 g), joka koostuu kookosmaidosta (72 %), kananlihasta (20 %), mausteiden sekoituksesta (7 %), sitruunanruohosta (0,5 %) ja sardelliuutteesta (0,5 %).
 • valmisateriat, jotka koostuvat seuraavista kahdesta yksittäispakatusta osasta, vähittäismyyntiä varten pakattuna sarjana: A) esikypsennetty riisi (150 g) ja b) curry (200 g), joka koostuu kookosmaidosta (50 %), naudanlihasta (20 %), perunoista (15 %), mausteiden sekoituksesta (7 %), maapähkinöistä (3 %), sardelliuutteesta (3 %) ja sipuleista (2 %).
 • mikroaaltokelpoinen pikapaistettu riisi, jossa on vihreää curria ja lihaa. Ainesosia ovat pikariisi, liha (16 %) ja maustepakkaus.

Jos valmisruoka sisältää yli 20 % mitä tahansa lihaa, kalaa, äyriäisiä tai nilviäisiä (laskettuna prosentteina koko ruoasta), se on luokiteltava kyseisestä lihasta tai kalasta valmisteeksi 16 ryhmään.

Riisilajit, -lajikkeet ja -muodot

Tällä hetkellä on saatavilla monia riisilajikkeita, jotka vaihtelevat tutusta valkoisesta tai ruskeasta pitkäjyväisestä riisistä erikoisriisiin, kuten basmatiriisiin ja niin kutsuttuun glutinous-riisiin, jota käytetään japanilaisessa kypsennettäessä sushiä. Riisiä pidetään kaupan myös erilaisissa mukavuuspakkauksissa. Joitakin näistä on lueteltu jäljempänä.

Della, Delrose ja Delmont — näissä lajikkeissa yhdistyvät tavallisen pitkäjyväisen riisin ja Basmati-riisin ominaisuudet, ja niiden aromi on samankaltainen kuin Basmati-riisin. Kypsennetyt jyvät ovat kuitenkin pitkiä ja leveämpiä, kuten tavallinen pitkäjyväinen riisi.

Musta Japonica — kyseessä on aromaattinen riisi, jossa on tummanmusta leseet. Ruskean riisin tavoin sitä käsitellään mahdollisimman vähän lesekerrosten säilyttämiseksi, ja sen valmistelu kestää 45–50 minuuttia. Kypsennetyt jyvät ovat hieman puristuneita, ja niissä on hienoinen makeus.

Ruskea pitkäjyväinen riisi — tässä riisissä on luonnollinen lesekerros, joka sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, muun muassa riisinleseöljyä. Tämä pitkäjyväinen riisi on rakenteeltaan kiinteää, ja siinä on hieman pähkinäistä flavoria.

Valkoinen pitkäjyväinen riisi — pitkäjyväinen riisi on erottava jyvä, joka on herkkää monissa kansainvälisissä ruokalajeissa Aasiassa, Intiassa ja Espanjassa.

Keskipitkäjyväinen valkoinen riisi — tunnetaan paremmin nimellä Risotto tai Arborio. keskipitkäjyväinen riisi on pehmeämpi kypsennettävä riisi, jonka etuna on makujen ja värien hyvä kantavuus. Sen pehmeän ja kermaisen koostumuksen ansiosta se soveltuu hyvin jälkiruokiin, kuten kermaiseen riisiin. Se imee nesteeseen jopa viisi kertaa painonsa.

Arborio-riisi on lyhytjyväinen riisi, jota viljellään perinteisesti Italiassa ja jota käytetään risotossa. Arborio-riisin korkea tärkkelyspitoisuus antaa sille ominaisen kermaisen koostumuksen.

Itäkokin pitkäjyväinen valkoinen tai ruskea riisi, jota kutsutaan joskus kiehautetuksi (parboiled) tai valmiiksi juoksetetuksi riisiksi. Se höyrytetään paineenalaisena ennen jauhamista, mikä koventaa jyviä, mikä vähentää ylikypsentämisen mahdollisuutta. Tämä prosessi auttaa myös säilyttämään suuren osan luontaisesta vitamiini- ja kivennäisainesisällöstä.

JASMINE tai Thai fragrance-riisi — tässä pitkäjyväisessä valkoisessa riisissä on hienovarainen Jasmine-tuoksu. Pitkäjyväinen lajike on suosittu Thaimaassa, ja sen makea tuoksu ja pähkinäinen maku ovat arvostettuja. Sitä käytetään Basmati-riisin halpana korvikkeena.

Kalijira-riisi — tätä pientä aromaattista riisiä viljellään Bangladeshissa, keitetään nopeasti ja käytetään erityisesti riisivanukkaissa.

Basmati-lajike on pitkäjyväinen riisi. Se on aromaattinen, tuoksuva ja slenderi ja ei-glutinous-riisi. Kypsennettäessä se turpoaa vain pituussuunnassa, jolloin sen jyvät ovat pitkiä, hyvin kuivia, kevyitä ja erillisiä, eivät tahmeita. Pakistan ja Intia ovat suurimmat riisin viljelijät ja viejät. sitä viljellään pääasiassa Punjabin alueen paddypellolla. Basmati-riisin jyvät ovat pidempiä kuin useimmat muut riisilajit. Basmati-riisin kypsennetyt jyvät ovat tyypillisesti vapaita virtaavia eikä tahmeita. Kuten pitkäjyväisimmässä riisissä, kypsennetty Basmati-riisi voidaan tunnistaa yksiselitteisesti tuoksunsa perusteella. Basmati-riisiä on saatavana joko valkoisena tai ruskeana. Hyväksytyt Basmati-riisilajikkeet:

 • Basmati 370
 • Basmati 386 (Intia)
 • Tyyppi 3 (Dehradun India)
 • Taraori Basmati (HBC-19 Intia)
 • Basmati 217 (Intia)
 • Ranbir Basmati (Intia)
 • Ydin (Basmati Pakistan)
 • Pusa Basmati
 • Super Basmati

Luonnonvarainen riisi on Pohjois-Amerikan korkea vesiruoho, jonka jyvien pituus on vähintään kaksi kertaa Aasian (Oryza) pitkäjyväisten riisilajikkeiden pituus. Nimi luonnonvarainen riisi on harhaanjohtava, koska se on itse asiassa sellaisen luonnonvaraisen nurmen (zinania aquatica) siemeniä, joka kasvaa Pohjois-Amerikan matalilla järvialueella. Pitkät sipulinsiemenet ovat tummanruskeita, ja kypsennettynä ne muuttuvat violetisiksi. Nimestään huolimatta se ei ole etuyhteydessä kotieläimenä pidettyyn riisiin (oryza).

Jaa tämä sivu: