Tulliselvitysasiakirjat ja -menettelyt
Tämä osio on tarkoitettu EU:n tuojille. Siinä annetaan yksityiskohtaista tietoa EU:n tuontimenettelyistä, muun muassa talouden toimijaksi rekisteröitymisestä ja talouden toimijoiden rekisteröinti- ja tunnistenumerosta (EORI), täytettävistä eri asiakirjoista sekä linkkejä alakohtaisiin ja maakohtaisiin vaatimuksiin. Tarkempia tuotekohtaisia tietoja on kohdassa My Trade Assistant.
Tästä luvusta löydät
- EU:n tulliselvitykseen tarvittavat asiakirjat
- tiedot EORI-numeron hankkimisesta
- erilaiset tullimenettelyt
- tiedot alkuperäselvityksistä osana tulliselvitystä
- tuontiin liittyvät erityiset tiedot kustakin EU:n jäsenvaltiosta
Tulliselvitykseen tarvittavat asiakirjat EU:ssa
Alkuperäselvitys
Alkuperäselvitys on kansainvälisen kaupan asiakirja, jolla todistetaan, että lähetykseen sisältyvät tavarat ovat peräisin tietystä maasta tai tietyltä alueelta. Se on ilmoitettava yhtenäisasiakirjassa ja esitettävä sen kanssa tulliselvitystä varten.
Tavaroiden alkuperäasema voidaan yleensä todistaa
- muuta kuin etuuskohteluun oikeuttavaa alkuperää koskevat todistukset, joissa todistetaan, että tavaroiden alkuperämaalle ei voida myöntää etuuskohtelua. Nämä todistukset antavat yleensä kauppakamarit.
- etuuskohteluun oikeuttavat alkuperätodistukset, joiden perusteella tavaroihin voidaan soveltaa alennettuja tulleja tai tullittomuutta, kun ne tuodaan sellaisista kolmansista maista, joiden kanssa on allekirjoitettu etuuskohtelusopimus.
Viejämaan tulliviranomaisten on annettava tällaiset todistukset, ja ne on esitettävä tulliselvityksen yhteydessä.
- kussakin etuuskohtelusopimuksessa määritetään haettavan todistuksen tyyppi: Lomake A (GSP-järjestelmä), EUR MED (tietyissä PEM-järjestelmän konkreettisissa tapauksissa) tai EUR 1 (kaikki muut tapaukset)
- viejän edunsaaja- tai kumppanimaassa antamatkauppalaskuilmoitukset. On erotettava toisistaan kaksi tilannetta:
- enintään 6 000 euron suuruisista lähetyksistä kauppalaskuilmoituksen voi antaa kuka tahansa edunsaajamaan/kumppanimaan viejä
- yli 6 000 euron suuruisista lähetyksistä kauppalaskuilmoituksen voi antaa ainoastaan valtuutettu viejä
Kauppalaskuilmoitusten erityistapaus on REX-järjestelmä.
Sitovaa tariffitietoa ja/tai sitovaa alkuperätietoa koskevat todistukset voidaan myös esittää.
Katso myös:
Saapumisen yleisilmoitus (ENS)
Saapumisen yleisilmoitus sisältää lastin ennakkotiedot EU:hun saapuvista lähetyksistä. Sen avulla tulli voi tehdä riskianalyysin vaarattomuutta ja turvallisuutta varten. Tavaroiden kuljettajan on annettava saapumisen yleisilmoitus ensimmäiseen EU:hun saapumistullitoimipaikkaan (tavaroiden kuljettajan, vaikka joissakin tapauksissa sen voi tehdä tuoja-vastaanottaja tai rahdinkuljettajan tai tuojan edustaja), vaikka tavaroita ei tuotaisi EU:hun. Seuraavia saapumisen yleisilmoituksen jättämisen määräaikoja sovelletaan tavaroita kuljettavan kuljetusmuodon mukaan:
- merikonttirahti: vähintään 24 tuntia ennen lastauksen alkamista ulkomaisessa satamassa
- irtolastina oleva merirahti: vähintään 4 tuntia ennen saapumista
- lähimerenkulku: vähintään 2 tuntia ennen saapumista
- lyhyen matkan lennot (alle 4 tuntia): vähintään ilma-aluksen tosiasialliseen lentoonlähtöaikaan mennessä
- kaukolennot (vähintään 4 tuntia): vähintään 4 tuntia ennen saapumista EU:n tullialueella sijaitsevalle ensimmäiselle lentoasemalle
- tieliikenne: vähintään 1 tunti ennen saapumista
Huomautus: Saapumisen yleisilmoituksessa edellytetään viejän alkuperäasiakirjoihin sisältyviä tietoja (konossementti, kauppalaskut jne.). Varmista, että nämä asiakirjat saapuvat ilmoituksen tekemisestä vastaavalle osapuolelle ajoissa. Lisätietoja saapumisen yleisilmoituksesta. Unionin tullikoodeksissa tähän ilmoitukseen on lisätty yksityiskohtaisempia tietoja riskianalyysistä. Ks. ENS:ää koskevat usein kysytyt kysymykset.
Rekisteröityminen talouden toimijaksi (EORI-numero)
Talouden toimijan rekisteröinti- ja tunnistenumero (EORI-numero) on yksilöllinen tunniste, jonka EU-maan tulliviranomainen antaa kaikille talouden toimijoille (sekä yrityksille että yksityishenkilöille), jotka harjoittavat EU:n tullilainsäädännön soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa. EU:n ulkopuolelle sijoittautuneille tuojille annetaan EORI-numero, kun ne toimittavat ensimmäisen kerran
- tulli-ilmoitus
- saapumisen yleisilmoitus (ENS)
- poistumisen yleisilmoitus (EXS)
Toimijat käyttävät tätä numeroa kaikessa viestinnässä EU:n tulliviranomaisten kanssa, kun vaaditaan EU:hun perustuvaa tunnistetta, esimerkiksi tulli-ilmoituksissa. Jo annetut EORI-numerot voidaan tarkistaa Euroopan komissiossa. Viranomaiset, jotka rekisteröivät EORI-numerot kussakin EU-maassa, ovat haettavissa.
Ks. myös EORI-suuntaviivat.
Tullimenettelyt EU:ssa
Kun tavarat saapuvat EU:n saapumistullitoimipaikkaan, ne asetetaan väliaikaiseen varastoon tullivalvonnassa (enintään 90 päivää), kunnes niille osoitetaan jokin seuraavista tullimenettelyistä (tai jälleenviedään):
Luovutus vapaaseen liikkeeseen
Vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevan menettelyn tarkoituksena on täyttää kaikki tuontimuodollisuudet, jotta tavarat voidaan myydä unionin markkinoilla.
Tavarat luovutetaan kulutukseen, kun kaikki tuontivaatimukset on täytetty:
- Kaikki sovellettavat tullit ja muut maksut on maksettu.
- Kiintiötavaroiden tuontitodistukset on esitetty.
- Kaikki sovellettavat luvat ja todistukset (esim. eläinlääkärintodistus tietyille eläimille tai eläintuotteille) on esitetty.
Maahantuodut tavarat asetetaan menettelyyn tulli-ilmoituksella. Päivämäärä, jona EU-maan tullitoimipaikka vastaanottaa tämän ilmoituksen, on myös päivä, joka otetaan tarvittaessa huomioon tuontitullin, arvonlisäveron ja valmisteveron määrää laskettaessa.
Erityismenettelyt
Tavarat voidaan asettaa johonkin seuraavista käsittelyistä:
- Unionin passitus, johon kuuluvat:
- Ulkoinen passitus - muita kuin unionitavaroita voidaan siirtää paikasta toiseen EU:n tullialueella ilman tuontitulleja, muita tavaroiden tuontiin liittyviä maksuja (eli sisäisiä veroja) ja kauppapoliittisia toimenpiteitä. Tavaroiden siirtäminen toiseen EU-maahan tarkoittaa, että tullausmenettelyt siirretään määrätullitoimipaikkaan.
- Sisäinen passitus – Unionitavaroita voidaan siirtää paikasta toiseen EU:n tullialueella niiden tullioikeudellista asemaa muuttamatta. Tähän sisältyy tavaroiden kuljettaminen EU:n tullialueen ulkopuolisen alueen kautta.
- Varastointi, joka käsittää tullivarastoinnin ja vapaa-alueet:
- Tullivarastointi - muut kuin unionitavarat voidaan varastoida tulliviranomaisten valtuuttamissa tiloissa tai muussa paikassa ja tullivalvonnassa, jäljempänä 'tullivarastot', ilman tuontitulleja, muita tavaroiden tuontiin liittyviä maksuja ja kauppapoliittisia toimenpiteitä.
- Vapaa-alueet – Jäsenvaltiot voivat nimetä unionin tullialueen osia vapaa-alueiksi. Niissä tavarat voidaan ottaa käyttöön ilman tuontitulleja, muita maksuja (eli sisäisiä veroja) ja kauppapoliittisia toimenpiteitä, kunnes niille joko osoitetaan toinen hyväksytty tullimenettely tai ne jälleenviedään. Tavaroille voidaan tehdä myös yksinkertaisia toimenpiteitä, kuten jalostus ja uudelleenpakkaaminen.
- Väliaikaisen maahantuonnin ja tietyn käyttötarkoituksen käsittävä erityiskäyttö:
- Väliaikainen maahantuonti – Muut kuin unionitavarat voivat saapua EU:hun ilman tuontitullien maksamista, jos ne on tarkoitettu jälleenvietäviksi ilman muutoksia. Väliaikaisen tuonnin enimmäisaika on kaksi vuotta.
- Tietty käyttötarkoitus - tavarat voidaan luovuttaa vapaaseen liikkeeseen tullitta tai alennettua tullia soveltaen niiden erityiskäytön perusteella.
- Jalostus, joka käsittää sisäisen ja ulkoisen jalostuksen:
- Sisäinen jalostus - Tavaroita voidaan tuoda EU:hun ilman tulleja, veroja ja muodollisuuksia, ja ne on jalostettava tullivalvonnassa ja sen jälkeen jälleenvietävä. Jos lopputuotteita ei lopulta viedä, niihin sovelletaan sovellettavia tulleja ja muodollisuuksia.
- Ulkoinen jalostus – Unionitavaroita voidaan viedä väliaikaisesti unionin tullialueelta jalostustarkoituksiin. Jalostetut tavarat voidaan luovuttaa vapaaseen liikkeeseen kokonaan tai osittain tuontitullitta.
Katso myös:
- Lisätietoa tullimenettelyistä
- Yleinen tuontiskenaario (Euroopan tullitietoportaali)
- UTK:n ohjeasiakirjat (verotuksen ja tulliliiton pääosasto)
Jäsenvaltion tuontivaatimukset ja -viranomaiset
Tulliliittona EU hyötyy tuontimenettelyistä, jotka on pitkälle yhdenmukaistettu. 27 jäsenvaltion välillä on kuitenkin edelleen joitakin eroja.
Ks. luettelo EU:n jäsenvaltioista ja niiden tärkeimmistä toimivaltaisista viranomaisista, jotka voivat antaa tietoja tuontimenettelyistä, kauppajärjestelmistä, tuontiluvista ja erityisvaatimusten tarkastamisesta vastaavista toimivaltaisista viranomaisista. Heidän pitäisi pystyä auttamaan sinua maansa ainutlaatuisissa vaatimuksissa. Nämä viranomaiset voivat auttaa sinua esimerkiksi seuraavissa kysymyksissä:
- Yhtenäisen hallinnollisen asiakirjan jättämispaikka
- Mitkä vapaa-alueet ovat käytettävissä
- Miten tuontilisenssejä haetaan
- Elävien eläinten ja eläinperäisten tuotteiden tarkastukset
- Kasvinsuojelutarkastukset
- Elintarvikkeiden ja rehujen terveysvalvonta
- Maatalous- ja kalastustuotteiden kaupan pitämistä koskevat vaatimukset
- Kemikaalien, lannoitteiden ja jätteiden kaupan valvonta
- Tekninen standardointi
- Pakkaamista ja merkintöjä koskevat vaatimukset
Lainsäädäntö
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 952/2013 tullikoodeksista (EUVL L 269, 10.10.2013) (CELEX 32013R0952)
- Komission delegoitu asetus (EU) 2016/341 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 952/2013 täydentämisestä unionin tullikoodeksin tiettyjä säännöksiä koskevilla siirtymäsäännöksillä silloin, kun asiaankuuluvat sähköiset järjestelmät eivät ole vielä toiminnassa, ja delegoidun asetuksen (EU) 2015/2446 muuttamisesta (EUVL L 69, 15.3.2016) (CELEX 32016R0341).