Palvelujen vientiopas
Aikooko yrityksesi viedä palveluja EU:n ulkopuolelle? Tämä osio auttaa sinua ymmärtämään, onko yrityksesi valmis vientiin, ja hahmottaa vientiprosessin eri vaiheet.
4 vaihetta palvelun viemiseksi
Ennen kuin aloitat - Onko yrityksesi valmis kauppaan?
Suunnitteletko palvelun vientiä ensimmäistä kertaa?
Ennen kuin teet niin, tarkista, onko yrityksesi valmis:
- Onko palvelusi jo menestynyt kotimarkkinoillasi tai muissa EU-maissa?
- Onko yritykselläsi valmiudet tarjota tätä palvelua EU:n ulkopuolisilla ulkomaisilla markkinoilla? Onko sillä riittävästi henkilöstöä, aikaa, taloudellisia ja oikeudellisia resursseja?
- Sitoutuuko yrityksenne johto laajentamaan toimintaansa EU:n ulkopuolisille vientimarkkinoille?
- Onko yrityksellänne kattava rahoitus-, markkinointi- tai liiketoimintasuunnitelma, jolla on selkeästi määritellyt tavoitteet EU:n ulkopuolisille markkinoille suuntautuvan viennin tukemiseksi?
- Onko yritykselläsi konkreettinen strategia palvelun viemiseksi EU:n ulkopuolelle? Voit esimerkiksi viedä palvelusi suoraan ostajalle vientimarkkinoillasi, kuten toiselle yritykselle tai kuluttajalle. Tai voit viedä sähköisen kaupankäynnin alustojen kautta.
- Onko yrityksellänne tarvittaessa tarvittava teollis- ja tekijänoikeuksien suoja ulkomailla?
- Onko yrityksellänne valmiudet ja asiantuntemus mukauttaa palvelunsa kulttuuristen mieltymysten tai EU:n ulkopuolisten maiden erilaisten standardien mukaisesti?
Ennen kuin jatkat, harkitse edellä olevia kysymyksiä huolellisesti ja keskustele niistä yrityksessäsi päättääksesi, oletko valmis viemään palvelujasi EU:n ulkopuolisiin maihin tai mitä toimia sinun on toteutettava valmistautuaksesi siihen.
Vaihe 1: Ymmärtää, miten palveluja voidaan viedä
Palveluja voi viedä EU:n ulkopuolisille markkinoille yleensä neljällä eri tavalla (ns. toimitustavat). Ne määritellään kansainvälisessä sopimuksessa eli Maailman kauppajärjestön palvelukaupan yleissopimuksessa.
Rajatylittävä palvelujen tarjonta (muoto 1):
Jos yrityksesi on sijoittautunut yhteen maahan ja tarjoaa palveluja toisessa maassa olevalle asiakkaalle, tätä kutsutaan rajatylittäväksi toimitukseksi.
Vain palvelu ylittää rajan.
Tällaista palvelua tarjotaan usein verkkoportaalien, puhelimen tai sähköpostin kautta.
Esimerkki:
Saksassa toimiva konsulttiyritys toimittaa taloudellisia analyysiraportteja intialaiselle asiakasyritykselle.
Muita esimerkkejä palveluista, joita usein viedään maasta rajatylittävän tarjonnan kautta, ovat muun muassa seuraavat:
- markkinatutkimus
- tilastollinen analyysi
- viestintäneuvonta, kuten markkinointiin liittyvät konsultointipalvelut
- asiantuntijapalvelut (kuten lakiasiain-, arkkitehti- ja kirjanpitopalvelut)
- tietokoneisiin liittyvät palvelut
- televiestintäpalvelut
- kuriiripalvelut
Palvelujen kulutus ulkomailla (muoto 2):
Jos yrityksesi tarjoaa palvelua kotimarkkinoillasi ulkomaiselle asiakkaalle, tätä kutsutaan palvelujen kulutukseksi ulkomailla.
Asiakas ylittää rajan ja hyödyntää markkinoillasi tarjoamaasi palvelua.
Esimerkki:
Japanilainen asiakas matkustaa Irlantiin ja yöpyy hotellissa tai ruokailee ravintolassa, jolloin hän kuluttaa palvelut Irlannissa.
Kaupallinen läsnäolo ulkomailla (muoto 3):
Jos yrityksenne on sijoittautunut ulkomaisille markkinoille, sitä voidaan kutsua kaupalliseksi läsnäoloksi ulkomailla.
Tämä edellyttää tytäryhtiön, sivuliikkeen tai edustuston avaamista toiseen maahan.
Esimerkki:
Tanskalainen pankki avaa sivuliikkeen Kanadaan tai ranskalainen televiestintäkonserni päättää avata tytäryhtiön Australiaan.
Toimialoja, joilla tämä palvelujen tarjoamisen muoto on yleinen, ovat muun muassa seuraavat:
- rahoituspalvelut
- televiestintäpalvelut
- ympäristöpalvelut
Ulkomaisen yrityksen perustamista tai hankkimista ulkomailla kutsutaan yleensä ulkomaiseksi suoraksi sijoitukseksi.
Kun suunnittelet sijoituksesi ulkomaisille markkinoille, maa, johon haluat sijoittaa, voi soveltaa tiettyjä rajoituksia. Ne riippuvat sen oikeudellisesta kehyksestä, ja niihin voivat kuulua seuraavat:
- ulkomaisen omistuksen rajoitukset:
Yleensä ne toteutetaan rajoittamalla sitä osuutta yritysten omasta pääomasta, joka maan ulkopuolella asuvilla on oikeus omistaa. - sallittujen oikeussubjektien tyyppiä koskevat rajoitukset:
Näihin voi sisältyä tiettyjä oikeushenkilöitä, kuten yhteisyrityksiä tai yksityisiä elinkeinonharjoittajia, koskevia erityisiä kieltoja. - turvatarkastus- ja hyväksyntämenettelyt:
Nämä voivat edellyttää, että ulkomaiset sijoittajat osoittavat taloudellista hyötyä tai että he saavat ennakkohyväksynnän sijoitukselle. - ulkomaiseen henkilöstöön kohdistuvat rajoitukset:
Yleensä ne toteutetaan rajoittamalla sellaisten ulkomaalaisten määrää/prosenttiosuutta, jotka johtavat tai työskentelevät ulkomaisten yritysten tytäryhtiöissä, ja muut näiden yritysten operatiiviset tarkastukset.
Voit ottaa yhteyttä sen maan sijoitusten edistämistoimistoon, johon haluat sijoittaa, paikalliseen veroneuvojaan tai lakimieheen sijoitussopimuksen tekemiseksi ja pyytää tietoja muista sijoittajien velvoitteista tietyllä alalla.
Kaupan esteitä koskevasta tietokannasta voi hakea ”investointeihin liittyviä esteitä”. Tällaiset esteet näkyvät myös ”My Trade Assistant” -sivuston hakutuloksissa.
Luonnollisten henkilöiden oleskelu ulkomailla (muoto 4):
Jos yrityksesi työntekijä matkustaa tilapäisesti ulkomaille tarjoamaan palvelua EU:n ulkopuolisessa maassa, tarjoat tätä palvelua ulkomailla olevan luonnollisen henkilön läsnäolon kautta.
Yrityksesi palvelua voivat tarjota erityyppiset työntekijät:
- yrityksen sisäisesti siirretyt työntekijät:
Nämä ovat yrityksenne työntekijöitä (usein johtajia, johtajia, asiantuntijoita), jotka siirretään yrityksenne kaupalliseen läsnäoloon EU:n ulkopuolisessa maassa. - liikematkalaiset:
kyse on lyhytaikaisesta oleskelusta, jonka kesto on muutama kuukausi (usein rajoitettu kolmeen kuukauteen) ja josta ei makseta korvausta ulkomailla. Yritysvierailijat ovat yleensä yrityksen johtotehtävissä ja vastaavat yrityksen perustamisesta kohdemarkkinoille. - sopimusperusteiset palveluntarjoajat:
kyse on yrityksenne työntekijöistä, jotka tarjoavat palveluja ulkomaisen loppukuluttajan kanssa tehdyn sopimuksen perusteella. Sopimusperusteiset palveluntarjoajat lähetetään ulkomaille, koska yritykselläsi ei ole kaupallista läsnäoloa vieraassa maassa ja koska heidän tilapäinen oleskelunsa vieraassa maassa on tarpeen palvelusopimuksen täyttämiseksi.
Näiden henkilöstöryhmien lisäksi itsenäisinä ammatinharjoittajina toimiviin itsenäisiin ammatinharjoittajiin kuuluu myös luonnollisia henkilöitä ulkomailta:
- itsenäiset ammatinharjoittajat:
nämä ovat itsenäisiä ammatinharjoittajia, jotka tarjoavat palveluja ulkomailla tehdyn palvelusopimuksen perusteella.
Toimialoja, jotka usein tarjoavat palveluja ulkomailla olevien työntekijöiden kautta, ovat muun muassa tieto- ja viestintätekniikan palvelut, insinööri- tai asiantuntijapalvelut tai muut palvelut, jotka perustuvat myynninjälkeiseen tukeen.
Esimerkkejä:
- tietotekniikkayritykset, jotka lähettävät IT-asiantuntijoitaan antamaan neuvontaa projektista tai asentamaan ohjelmiston paikallisesti
- insinööritoimistot, jotka lähettävät henkilökuntansa hankkeisiin paikan päällä
- asianajajat, jotka matkustavat neuvomaan toisessa maassa sijaitsevia asiakkaita
- teollisuusyritykset, jotka lähettävät henkilöstönsä suunnittelu- ja ylläpitopalveluihin.
Yleisesti voidaan todeta, että samaa palvelua voidaan tarjota eri liikennemuodoissa:
Asiakkaalle voidaan esimerkiksi tarjota oikeudellisia palveluja sähköpostitse (toimitusmuoto 1), ulkomaille sijoittautuneen tytäryhtiön välityksellä (toimitusmuoto 3) tai asianajajan läsnäolon kautta ulkomailla (toimitusmuoto 4).
Vaihe 2: Löydä markkinat ja ostaja
Jos haluat viedä palveluja EU:n ulkopuolelle, sinun on ensin yksilöitävä palvelusi markkinat ja ostaja.
- Kauppakamarit voivat antaa sinulle tietoa eri markkinoista ja liikekumppaneista ja ohjata sinut asiaankuuluviin raportteihin.
- Kauppakohtaiset uutistoimittajat tai kaupanedistämistoimistot maassasi tai valitsemillasi vientimarkkinoilla, jotka kattavat markkina-analyysin ja liiketoimintamahdollisuuksien arvioinnin, voivat olla avuksi. Nämä elimet tekevät usein tutkimuksia keskeisistä vientialoista.
- Myös vientikonsultit ja asianomaiset pankit voivat antaa neuvontaa.
Miten valitset kohdemarkkinasi?
Tarkastele mahdollisia vientimarkkinoita arvioidaksesi, onko tuotteellesi kysyntää ja olisiko tuotteesi kilpailukykyinen vientimarkkinoilla?
Tarkista potentiaalisen kohdemarkkinasi kauppatilastot.
Tuontitilastot voivat näyttää, tuoko maa, johon haluat viedä, jo palveluasi, mistä tuonti tulee ja onko markkinoilla jo paljon palvelutyyppiäsi.
Miten löytää potentiaalisia ostajia?
Kun olet valinnut yhden tai useamman kohdemarkkinan, seuraava vaihe on tunnistaa mahdolliset kauppakumppanit ja liikeyhteydet.
Kumppanit ja kontaktit löytyvät osoitteesta:
- erityisesti ostajille ja myyjille järjestetyt messut. Esimerkiksi Yritys-Eurooppa-verkosto järjestää säännöllisesti tietyille aloille kontaktitapahtumia, joihin osallistuu myös EU:n ulkopuolisten maiden yrityksiä.
- kauppakamarien tarjoamattapahtumat tai apu yhteyksien luomiseksi mahdollisten liikekumppaneiden välille.
Voit myös tarkistaa, onko sinulla lupa myydä valtiolle mahdollisilla vientimarkkinoillasi.
Vaihe 3: Tarkista, voiko yrityksesi hyötyä EU:n kauppasopimuksesta
EU tekee usein kahdenvälisiä kauppasopimuksia EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.
Tarkista Markkinat-osiosta, onko EU:lla kauppasopimus sen maan kanssa, johon haluat viedä tuotteita.
EU:n kauppasopimukset voivat kattaa palvelukaupan keskeisillä aloilla ja usein vähentää tai jopa poistaa viennin esteitä näillä aloilla. Esimerkkejä tällaisista keskeisistä aloista ovat seuraavat:
- rahoituspalvelut
- televiestintä
- meriliikenne
- asiantuntijapalvelut
- digitaalinen kauppa
Mitä etuja kauppasopimukset tuovat ulkomaisille suorille sijoituksillesi
Jos EU:lla on kauppasopimus maan kanssa, ulkomaisten suorien sijoitusten esteitä voidaan vähentää tai ne voidaan jopa poistaa tietyillä aloilla, ja siihen voi sisältyä erityisiä sijoitusmääräyksiä, jotka sitovat oikeudellisesti ulkomaisten sijoitusten suojan tasoa.
EU:n kauppasopimukset
- tarjota sinulle vakaammat ja ennakoitavammat säännöt, kun käyt kauppaa ulkomaisten markkinoiden kanssa
- varmistaa, että EU:n ulkopuolisen maan lainsäädäntö ei syrji EU:n palveluja
- luoda yrityksellesi uusia ja parempia vientimahdollisuuksia ja helpottaa ulkomaille sijoittamista.
Entä jos palveluni ei kuulu EU-sopimuksen piiriin?
Jos EU:lla ei vielä ole kauppasopimusta sen maan kanssa, johon haluat viedä tuotteita, tai jos toimialasi ei kuulu tietyn sopimuksen piiriin, sinun on
tarkistaa WTO:n palvelukaupan yleissopimuksessa luetellut markkinoillepääsyn edellytykset.
WTO:n jäsenet luettelevat siinä palveluviennin esteet sitoumusluettelossaan.
Vaihe 4: Arvioi vientimarkkinasi vaatimukset
- Vaatimukset riippuvat siitä, miten haluat viedä (ks. vaihe 2) ja kohdemarkkinoistasi.
Voit tarkastella yksityiskohtaisia tietoja valitsemasi kohdemarkkinan erityisvaatimuksista markkinaosiossa.
Mitä vaatimuksia rajat ylittävän tarjonnan osalta on tarkistettava (toimitusmuoto 1)?
- Toimilupa- ja toimilupavaatimukset: Yrityksesi saattaa joutua hankkimaan tiettyjä lisenssejä voidakseen tarjota palvelua vientimarkkinoilla.
- Tutkintojen ja pätevyyksien vastavuoroista tunnustamista koskeva vaatimus: Palveluntarjoajien tutkintotodistukset ja muut tutkinnot on hyväksyttävä siinä maassa, johon haluat viedä, jotta voit tarjota palvelujasi ulkomailla. Tämä koskee osaa asiantuntijapalvelujen viennistä: Esimerkki: EU:n tilintarkastaja ei ehkä saa tarkastaa ulkomaisen yrityksen tiliä, joten EU:n yrityksenä et voi viedä palveluasi kyseiseen maahan.
- Joitakin palvelualoja koskevat erityisrajoitukset: Esimerkiksi vakuutuspalveluihin voi kohdistua rajoituksia. Vastaavasti osa rahoituspalvelutuotteiden viennistä saattaa edellyttää (kohdemaan lainsäätäjien tarjoaman) ”vastaavuuden” hyväksymistä ulkomaisilla markkinoilla.
Mitä vaatimuksia sinun on tarkistettava, jotta voit kuluttaa ulkomailla (muoto 2)?
Kulutus ulkomailla tapahtuu, kun asiakas matkustaa kotimaansa ulkopuolelle ja kuluttaa maassasi tarjoamasi palvelun.
- Useimmissa tapauksissa vaatimukset, jotka sinun on täytettävä, ovat samat kuin tarjotessasi palvelua kansallisilla tai EU:n markkinoilla.
Mitä vaatimuksia sinun on tarkistettava kaupallisen läsnäolon varalta (tila 3)?
EU:n ulkopuolisilla mailla voi olla kaupallista läsnäoloa koskevia vaatimuksia tai rajoituksia, jotka EU:n viejien olisi otettava huomioon investoidessaan näihin maihin.
- Edellytetään paikallista läsnäoloa:
Joitakin palveluja ei voida tarjota EU:n ulkopuolisiin maihin ilman paikallista läsnäoloa kyseisillä markkinoilla. Näin voi olla esimerkiksi joidenkin vakuutuspalvelujen kohdalla. Yrityksesi saattaa näin ollen joutua perustamaan kaupallisen läsnäolon ulkomaille esimerkiksi perustamalla tytäryhtiön tai ryhtymällä yhteistyöhön paikallisten yritysten kanssa ulkomaisilla markkinoilla esimerkiksi yhteisyrityksen kautta. - Ulkomaisen pääoman ylärajat:
eräät maat soveltavat rajoituksia, jotka koskevat ulkomaisen pääoman sallittua enimmäisosuutta sijoituksissa. - Investointeja koskevat rajoitukset:
tällaiset rajoitukset voidaan yhdistää yksittäisille henkilöille tai yrityksille tarvittaviin erityisiin lisensseihin tai sallittujen yritysten lukumäärää koskeviin rajoituksiin. - Oikeushenkilön tyyppiä koskevat rajoitukset:
Tietyillä ulkomaisilla markkinoilla saattaa olla voimassa säännöksiä, jotka sallivat vain yhteisyritykset tai joissa nimenomaisesti kielletään muut sijoitusten oikeudelliset muodot, kuten yksityisyrittäjyys. - Tavarantoimittajien lukumäärää koskevat rajoitukset:
tällaiset rajoitukset voivat olla merkityksellisiä, kun on kyse erityisluvista, jotka toimittajilla on oltava. - Kansalaisuusvaatimukset:
tietyt alat tai tuotetyypit saattavat edellyttää, että sijoittajilla on lisenssit, jotka rajoittuvat henkilöihin, joilla on sen maan kansalaisuus, johon haluat viedä, tai että toimipaikan johtajilla on oltava kyseinen kansalaisuus. Myös ulkomaalaisten maan ja kiinteistöjen hankintaa ja käyttöä voidaan rajoittaa. - Verotus: ulkomaisiin sijoituksiin voidaan soveltaa
erityisiä verosäännöksiä, ja tietyillä mailla voi olla käytössä oikeudellinen kehys, johon sisältyy ulkomaisten sijoitusten syrjivä verotus. - Taloudelliset rajoitukset: ulkomaisiin
suoriin sijoituksiin voidaan soveltaa tiettyjä taloudellisia rajoituksia. Näitä voivat olla esimerkiksi rahalähetyksiä, pääomansiirtoja ja valuutan muuntamista koskevat rajoitukset. Myös rajatylittäviä sulautumisia ja yritysostoja voidaan rajoittaa.
Mitä vaatimuksia on tarkistettava luonnollisten henkilöiden läsnäolon varalta (muoto 4)?
Palvelun vienti edellyttää hyvin usein työntekijöidesi tilapäistä oleskelua kohdemarkkinoilla, jotta palvelu voidaan todella tarjota.
Esimerkiksi:
- yrityksesi insinöörin on ehkä matkustettava koneen/ohjelmiston päivittämiseksi tai laitteiden huoltamiseksi. Henkilöiden liikkuvuutta voidaan kuitenkin rajoittaa, kun palveluja tarjotaan tällä tavoin.
Tutkintavaatimuksia ovat muun muassa seuraavat:
- Asuinpaikkavaatimukset: palveluntarjoajien
on mahdollisesti asuttava kohdemaassa. - Kansalaisuutta koskevat vaatimukset: Palveluntarjoajien
on ehkä oltava sen maan kansalaisia, johon haluat viedä palveluja. - Lupa- ja sertifiointivaatimukset: palveluntarjoajat
voivat vaatia erityisiä lisenssejä, koulutusta, koulutustodistuksia tai muita pätevyystodistuksia. On tärkeää tietää, ovatko tietyt todistukset voimassa vieraassa maassa. Voi myös käydä niin, että kohdemaan yksiköiden on tarjottava niitä tiettyjen ammattien/palvelujen osalta. - Liiketoimintaviisumia ja työlupaa koskevat vaatimukset:
Yksi erityisesimerkki tilapäisestä oleskelusta ja viisumivaatimuksista on se, saako työntekijä tuoda puolisonsa tai lapsensa oleskelun aikana. - Taloudellinen tarveharkinta/työmarkkinaharkinta:
Jotkin maat saattavat vaatia sinua tai asiakastasi todistamaan, että paikallinen työvoima ei pysty vastaamaan palvelun tarpeeseen. - Maahantulorajoitukset/kiintiöt:
Tietyissä ammateissa tapahtuvaan ulkomaiseen palvelujen tarjontaan voidaan soveltaa tiettyjä maahantulorajoituksia tai kiintiöitä. - Koulutus- ja muut pätevyysvaatimukset:
on tärkeää tietää, ovatko tietyt todistukset voimassa kyseisessä vieraassa maassa.
Mitä muuta sinun tarvitsee tietää?
Kun tarjoat palveluja EU:n ulkopuolisiin maihin, sinun on myös tarkistettava, mitä verosäännöksiä sovelletaan. Näitä ovat muun muassa seuraavat:
- paikalliset verot
- Alv-maksut
Vientimarkkinoillasi voi olla erilaisia verosäännöksiä. Joihinkin palveluihin voidaan soveltaa poikkeuksia sen mukaan, mihin maahan haluat viedä tuotteita, esimerkiksi jos yritykselläsi on pysyvä toimipaikka kyseisessä maassa.
Mistä saat lisätietoja?
- Investointien edistämistoimistot
- kohdemaasisuurlähetystö
- vientikonsultit ja pankit
- Yritys-Eurooppa-verkosto
- tullitoimipaikat
- kohdemaanministeriöt tai sääntelyelimet
- ohjatavalittuja kauppasopimuksia
- taustatietoa taloudellisista suhteista kohdemaahan
- Tietoa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa käytävistä kauppasopimusneuvotteluista
Tarkistuslistasi: 4 vaihetta palvelun viemiseksi
Ennen kuin aloitat: Arvioi yrityksesi vientivalmius
- Tutustu kysymysluetteloon yrityksesi vientivalmiuden arvioimiseksi
- Keskustele ja päätä, onko yrityksesi valmis käymään kauppaa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa tai mitä toimia on toteutettava, jotta voidaan valmistautua tulevaan kaupankäyntiin EU:n ulkopuolella.
Vaihe 1: Ymmärtää, miten palveluja voidaan viedä
- Päätä, miten haluat viedä palvelusi
Vaihe 2: Ymmärtää, miten palveluja voidaan viedä
- Valitse uudet vientimarkkinasi ja arvioi liiketoimintapotentiaalisi ja palveluidesi kilpailukyky (tärkeää sisällyttää vientiin liittyvät kustannukset hintalaskelmiin)
- Tunnista potentiaaliset ostajat
- Tunnista virasto/laitos/kumppani, joka tukee sinua vientiprosessin organisoinnissa ja muodollisuuksissa (kuten sopimusten valmistelussa, maksuehtojen tarkistamisessa, ostajan luottokelpoisuudessa, pääomansiirtorajoituksissa ostajan maassa)
Vaihe 3: Tarkista, voiko yrityksesi hyötyä EU:n kauppasopimuksesta
- Vahvista, onko EU tehnyt kauppasopimuksen sen maan kanssa, johon haluat viedä tuotteita
- Yksilöidään lähteitä, joista saa lisätietoja asianomaisesta kauppasopimuksesta
- Tarkastele palvelusi markkinoillepääsyn edellytyksiä sitoumusluettelossa
Vaihe 4: Arvioi vientimarkkinasi vaatimukset
- Arvioi, saako palvelusi tulla kiinnostuneille vientimarkkinoille, eli sovelletaanko siihen rajoituksia tai kieltoja
- Jos haluat tarjota palvelujasi rajojen yli, tarkista, mitä vaatimuksia voidaan soveltaa (esimerkiksi lupa- tai lisenssivaatimukset)
- Jos haluat sijoittautua ulkomaisille markkinoille, tarkista, mitä rajoituksia voidaan soveltaa (esimerkiksi ulkomaiseen omistukseen, sallittujen oikeushenkilöiden tyyppiin tai hyväksymismenettelyihin).
- Jos haluat, että joku työntekijöistäsi on mukana viemässäsi palvelussa, tarkista, mitä erityisvaatimuksia voidaan soveltaa (esimerkiksi pätevyyttä, työlupia, kansalaisuusvaatimuksia tai maahantulorajoituksia koskevat vaatimukset).
- Tarkista, mitä verosäännöksiä sovelletaan, kun tarjoat palveluja EU:n ulkopuolella