Teollis- ja tekijänoikeudet
Mitä on henkinen omaisuus?
Immateriaalioikeuksilla tarkoitetaan keksintöjä, kirjallisia ja taiteellisia teoksia, malleja ja symboleja sekä yritysten käyttämiä nimiä ja kuvia.
- On tärkeää, että yritykset suojaavat teollis- ja tekijänoikeuksiaan.
- Teollis- ja tekijänoikeudet suojaavat keksijöitä, luovan työn tekijöitä ja yrityksiä muilta, jotka hyötyvät epäoikeudenmukaisesti heidän luomuksistaan tai keksinnöistään.
- Teollis- ja tekijänoikeudet antavat yrityksille mahdollisuuden saada takaisin rahat, jotka ne ovat investoineet tuotteen kehittämiseen, tai maineensa – kun yrityksen ideoita, tuotemerkkejä tai tuotteita piratoidaan ja väärennetään, se heikentää niiden kykyä kasvaa ja työllistää ihmisiä.
- Teollis- ja tekijänoikeudet antavat kuluttajille takeet sellaisten tavaramerkkien ja maantieteellisten merkintöjen avulla, jotka yksilöivät luomispaikan ja voivat toimia laatuindikaattoreina.
- Väärennetyt tuotteet voivat vaarantaa kansalaisten turvallisuuden tai terveyden esimerkiksi ajoneuvojen varaosien tai lääkkeiden tapauksessa.
Teollis- ja tekijänoikeudet tarjoavat yrityksellesi oikeudellisen suojan.
Teollis- ja tekijänoikeuksien päätyypit kuvataan jäljempänä.
Patentit
Patentit suojaavat keksintöä tai teknistä tuotetta tai prosessia. Muiden on laitonta valmistaa, käyttää, myydä, vuokrata tai toimittaa patentoitua tuotetta tai prosessia. Patentinhaltija voi kuitenkin antaa luvan muille myöntämällä patenttilisenssin. Patenttilisenssi on patentinhaltijan ja patentin käyttöä haluavan henkilön välinen sopimus. Se vaatii yleensä maksun henkilöltä, joka ottaa lisenssin.
Tekijänoikeudet
Tekijänoikeus suojaa kirjallisuus-, stipendi-, tiede- ja taideteoksia, kuten kirjoja ja artikkeleita, elokuvia, maalauksia, musiikkia, pelejä, valokuvia ja ohjelmistoja. On tärkeää, että yritykset muistavat, että tekijänoikeudet ovat olemassa automaattisesti. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse rekisteröityä tai hakea sitä. Esimerkiksi jokainen, joka tekee piirustuksen, omistaa automaattisesti sen tekijänoikeudet.
Naapurioikeudet tai niihin liittyvät oikeudet
Tekijänoikeuden lisäksi on olemassa ”lähioikeuksia”, joita joskus kutsutaan ”lähioikeuksiksi”. Naapurioikeuksilla tarkoitetaan julkisen esittämisen rojalteja, jotka maksetaan, kun tekijänoikeuden haltijan äänitallenne esitetään julkisesti. Jokaisella kappaleella on kaksi tekijänoikeuden perustyyppiä: yksi laulun sävellykselle ja yksi laulun tallennukselle. Sävellyksen tekijänoikeudet maksavat lauluntekijälle ja kustantajalle, kun taas äänitteen tekijänoikeudet maksavat kappaleen nauhoittaneelle artistille ja levy-yhtiölle. Tekijänoikeuden tavoin nämä oikeudet ovat automaattisia.
Tavaramerkit
Yrityksesi voi käyttää tavaramerkkiä erottaakseen tuotteesi tai palvelusi kilpailijoidesi tuotteista tai palveluista. Tavaramerkkioikeudet suojaavat tuotteiden tai palvelujen nimiä. Ne suojaavat myös tuotteen logoa ja sen pakkauksen ulkoasua. Yrityksesi on rekisteröitävä tavaramerkkisi, jos haluat suojata sen.
Mallioikeudet
Mallioikeudet suojaavat kaksi- tai kolmiulotteisten tuotteiden ulkonäköä. Tähän sisältyvät tapettikuviot, tekstiilit ja taloustavaroiden, kuten herätyskellojen, lelujen ja tuolien, suunnittelu. Suunnittelun tulee olla uutta ja omaperäistä. Tällaisen suojan saamiseksi malli on lähtökohtaisesti ensin rekisteröitävä. Joissakin tapauksissa mallit kuitenkin suojataan EU:ssa automaattisesti ilman ennakkorekisteröintiä.
Maantieteelliset merkinnät
Maantieteellinen merkintä on merkki, jota käytetään tuotteissa, joilla on tietty maantieteellinen alkuperä ja joiden ominaisuudet tai maine johtuvat kyseisestä alkuperästä.
Esimerkiksi Darjeeling-teetä. Darjeelingin maantieteellisellä merkinnällä suojatulla alueella Darjeeling-teen tuottajat voivat kieltää ilmaisun ”Darjeeling” käytön teessä, jota ei kasvateta niiden teepuutarhoissa tai jota ei tuoteta maantieteellistä merkintää koskevissa käytännesäännöissä vahvistettujen vaatimusten mukaisesti.
Maantieteellisiä merkintöjä käytetään tyypillisesti maataloustuotteissa, elintarvikkeissa, viineissä ja väkevissä alkoholijuomissa, käsityötuotteissa ja teollisuustuotteissa. Maantieteellisellä merkinnällä on voitava tunnistaa, että tuote on peräisin tietystä paikasta. Klikkaa tästä saadaksesi lisätietoja.
Kasvinjalostajien oikeudet
Kasvinjalostajat voivat vedota kasvinjalostajien oikeuksiin uusien kasvilajikkeidensa suojelemiseksi. Näiden yksinoikeuksien saamiseksi lajikkeen on oltava uusi, erottuva, yhtenäinen ja pysyvä. Nämä uudet lajikkeet ovat usein seurausta pitkistä ja kalliista jalostusprosesseista.
Kasvinjalostajien oikeudet antavat jalostajalle useiden vuosien ajan yksinomaisen määräysvallan uuden lajikkeen lisäysaineistoon (mukaan lukien siemenet, kasvien pistokkaat ja jaot sekä kasvikudosviljely) ja korjattuun aineistoon (mukaan lukien leikkokukat, hedelmät ja lehdet).
Näillä oikeuksilla jalostaja voi päättää tulla lajikkeen yksinomaiseksi markkinoijaksi tai lisensoida lajikkeen muille.
Monilla mailla on kasvinjalostajien oikeuksia uusien kasvilajikkeiden suojaamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen ja teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista tehdyn WTO:n sopimuksen (TRIPS) jäsenyyden kautta.
Tietokantaoikeudet
Tietokannat, jotka ovat tilattujen tietojen kokoelmia, voidaan suojata tietokantaoikeuksilla. Yritykselle tällaisen tietokannan rakentaminen vaatii usein huomattavaa aikaa ja rahaa. Tietokannan omistajalla on oikeus estää tietokannan olennaisten osien kopiointi.
Liiketoiminta ja IP pähkinänkuoressa
Riippumatta siitä, mitä yrityksesi tekee tai mitä palvelua se tarjoaa, todennäköisesti käytät ja luot henkistä omaisuutta.
Esimerkiksi:
- Useimmilla yrityksillä on kauppanimi tai yksi tai useampi tavaramerkki, ja niiden tulisi harkita niiden suojaamista.
- Lähes kaikilla yrityksillä on arvokasta luottamuksellista yritystietoa, kuten asiakastietokantoja tai myyntistrategioita, joita ne haluavat suojata.
- Monet yritykset kehittävät myös omaperäisiä luovia malleja tai keksivät tai parantavat tuotteita tai palveluja. Yritykset voivat myös tuottaa ja levittää tekijänoikeudella suojattuja teoksia.
Yrityksesi tulisi miettiä, miten voit parhaiten käyttää IP-järjestelmää eduksesi.
- Yrityksesi tulisi harkita, mitä tarvitaan teollis- ja tekijänoikeuksien ja liikesalaisuuksien suojaamiseen, hallintaan ja valvontaan, jotta saat parhaan mahdollisen kaupallisen tuloksen omaisuudestasi.
- Jotkut yritykset saattavat pitää teollis- ja tekijänoikeuksien rekisteröintiä kalliina, erityisesti jos ne ovat pieniä yrityksiä.
- Muista kuitenkin, että tiettyjä teollis- ja tekijänoikeuksia voidaan käyttää ilman muodollista menettelyä ja ilman virallisia maksuja – tämä koskee tekijänoikeuksia ja rekisteröimättömiä malleja.
Yrityksesi voi käyttää teollis- ja tekijänoikeuksia, jotka kuuluvat muille. Tällaisissa tapauksissa voit saada käyttöoikeuden hankkimalla lisenssin. Näin vältytään riidoilta ja niistä aiheutuvilta kalliilta oikeudenkäynneiltä.
Teollis- ja tekijänoikeuksien täytäntöönpano
Jos uskot, että teollis- ja tekijänoikeuksiasi on loukattu, kannattaa harkita asiantuntijan, mahdollisesti oikeudellisen neuvonnan pyytämistä.
- Sinua voidaan kehottaa lähettämään virallinen kirje eli kieltokirje teollis- ja tekijänoikeuksiesi väitetylle loukkaajalle.
- Tämän pitäisi kertoa heille, että yrityksen teollis- ja tekijänoikeuksien ja sen liiketoiminnan välillä voi olla ristiriita – siinä olisi täsmennettävä täsmällinen ristiriita ja se voi myös ehdottaa mahdollista ratkaisua ongelmaan.
- Jos oikeudenloukkaaja rikkoo oikeuksiasi tahattomasti, kieltokirje voi pysäyttää rikkomuksen tai antaa sinun neuvotella lisenssisopimuksesta ilman oikeudenkäyntiä.
- Tahallisissa teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksissa, kuten väärennöksissä ja piratismissa, voi olla suositeltavaa pyytää apua lainvalvontaviranomaisilta.
Jos olet sitä mieltä, että riita-asioiden välttäminen on sinun etusi mukaista, voit harkita myös vaihtoehtoisia riidanratkaisumekanismeja, kuten välimiesmenettelyä ja sovittelua.
Mikä on kaupan ja teollis- ja tekijänoikeuksien välinen yhteys?
Yritykset tekevät nykyään muutakin kuin vain kuljettavat tavaroita ulkomaille. Innovointi, luovuus ja brändäys tuovat kaupalle paljon enemmän lisäarvoa kuin aiemmin. Yrityksesi tietämys uusista teknologioista, ideoista, menetelmistä ja tekniikoista on tärkeä voimavara.
Suojaamalla liikeideoita tehokkailla immateriaalioikeuksilla hallitukset kannustavat yritysten innovaatioita ja luovuutta, koska se voi kasvattaa yritystäsi ja luoda työpaikkoja.
Monet EU:n yritykset toimivat ulkomailla. Koska teollis- ja tekijänoikeuksien merkitys kasvaa kansainvälisessä kaupassa, teollis- ja tekijänoikeuksien suojelun ja täytäntöönpanon eri tasot eri puolilla maailmaa voivat aiheuttaa jännitteitä.
Maat, joilla on paljon teollis- ja tekijänoikeuksia ulkomailla, yrittävät puolustaa omia liiketaloudellisia etujaan pyytämällä muita hallituksia antamaan tehokkaita sääntöjä tai valvomaan teollis- ja tekijänoikeussääntöjen noudattamista omissa maissaan.
Teollis- ja tekijänoikeuksia koskevista uusista kauppasäännöistä sopiminen on tärkeä keino lisätä varmuutta ja ennustettavuutta sekä ratkaista teollis- ja tekijänoikeuksia koskevat riidat järjestelmällisemmin ulkomailla.
Teollis- ja tekijänoikeuksia koskevia kansainvälisiä sopimuksia on useita, muun muassa seuraavat:
- Maailman kauppajärjestö ja sen sopimus teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista (TRIPS). TRIPS-sopimuksessa vahvistetaan teollis- ja tekijänoikeuksien suojaa koskevat vähimmäisvaatimukset, jotka kunkin maan olisi vahvistettava, ja vahvistetaan menettelyt teollis- ja tekijänoikeuksia koskevien riitojen ratkaisemiseksi. TRIPS-sopimuksen kattamia teollis- ja tekijänoikeuksia ovat muun muassa seuraavat:
- tekijänoikeudet ja lähioikeudet
- tavaramerkit, mukaan lukien palvelumerkit
- maantieteelliset merkinnät, alkuperänimitykset mukaan luettuina
- teolliset mallit
- patentit, mukaan lukien uusien kasvilajikkeiden suojaaminen
- integroitujen piirien pohjapiirustukset
- julkistamattomat tiedot, mukaan lukien liikesalaisuudet ja testitiedot.
- Maailman henkisen omaisuuden järjestö (WIPO):
- WIPO on YK:n teollis- ja tekijänoikeusjärjestö, joka tarjoaa teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyviä palveluja, politiikkaa, tietoa ja yhteistyötä ja jonka tavoitteena on kehittää tasapainoinen ja tehokas kansainvälinen teollis- ja tekijänoikeusjärjestelmä, joka mahdollistaa innovoinnin ja luovuuden kaikkien hyödyksi.
- Lue lisää WIPOn kansainvälisistä teollis- ja tekijänoikeussopimuksista.
Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO):
- EUIPO on Euroopan unionin (EU) virasto, joka vastaa EU-tavaramerkkien (EU-tavaramerkit), rekisteröityjen yhteisömallien, käsiteollisuus- ja teollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen ja teollis- ja tekijänoikeuksien alan eurooppalaisen ja kansainvälisen yhteistyön hallinnoinnista sekä teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten eurooppalaisesta seurantakeskuksesta.
- EU-tavaramerkit (EU-tavaramerkit)
- Rekisteröity yhteisömalli (RCD)
- Maantieteelliset merkinnät
- Taloudellinen tuki pk-yrityksille: Ideas Powered for Business SME Fund on avustusohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa EU:hun sijoittautuneita pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä) suojaamaan teollis- ja tekijänoikeuksiaan.
- IP Scan -verkkotyökalu: itsearviointiväline, jolla arvioidaan teollis- ja tekijänoikeuksien asianmukaista käyttöä.
- Ilmainen IP-tuki (IP Pro bono): hae ilmaista IP-tukea IP-ammattilaisilta omalla kielelläsi.
- Vaihtoehtoinen riidanratkaisu (ADR): EUIPOn sovittelukeskus tarjoaa vaihtoehtoisia riidanratkaisupalveluja kaikille osapuolille, jotka ovat osallisina EUIPOssa vireillä olevissa teollis- ja tekijänoikeuksia koskevissa riita-asioissa.