Arvonlisävero

Myykö yrityksesi tavaroita tai palveluita? Tässä osiossa on tietoa EU:ssa mahdollisesti sovellettavista veroista.

Yhdenmukaistetusti laskettu prosenttiosuus alv-tuloista osoitetaan EU:n talousarvion rahoittamiseen. Arvonlisävero kannetaan minkä tahansa tuotteen tai palvelun tuotantoketjun jokaisessa vaiheessa syntyvästä lisäarvosta, joka kannetaan loppukulutuksesta ja kannetaan murto-osalla.

  • kaikesta kaupallisesta toiminnasta, eli tavaroiden luovutukset ja palvelujen suoritukset, tuonti ja yhteisöliiketoimet (toisesta EU-maasta EU-maahan tuodut tavarat)
  • kaikissa tavaran tai palvelun tuotanto- ja jakeluvaiheissa perimällä tietty prosenttiosuus kunkin liiketoimen hinnasta. Arvonlisävero jää kuitenkin viime kädessä loppukuluttajan maksettavaksi.
  • Järjestelmä, jossa tietyt (arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröidyt) verovelvolliset perivät arvonlisäveroa myynnistään (tuotokseen sisältyvä vero) ja palauttavat alv:n, joka on peritty niiden liiketoiminnassa käyttämien tavaroiden tai palvelujen ostoista (panokseen sisältyvä vero). Myynnin yhteydessä maksetun veron ja ostoihin sisältyvän veron välinen erotus on lopulta kannettu arvonlisävero.

Sovellettava lainsäädäntö

Yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28.11.2006 annettu neuvoston direktiivi 2006/112/EY on yhteistä arvonlisäverojärjestelmää koskeva EU:n peruslainsäädäntö. Verotuksen ja tulliliiton pääosasto vastaa alv-sääntöjen täytäntöönpanosta.

Verolliset liiketoimet

Pääasiallinen arvonlisäverollinen toiminta on

  • Verovelvollisenkaupallisessa tarkoituksessa EU-maan alueella suorittamat tavaroiden luovutukset
  • Palvelujen suoritukset : Arvonlisäverosaatava syntyy siinä EU-maassa, johon palvelun vastaanottaja on sijoittautunut
  • Yhteisön sisäiset liiketoimet: eri EU-maissa asuvien elinkeinonharjoittajien ostoja ei pidetä tuontina ja vientinä vaan yhteisön sisäisinä liiketoimina. Arvonlisäverovelvollisten elinkeinonharjoittajien väliset yhteisöhankinnat ja tavaroiden luovutukset laskutetaan siinä EU-maassa, johon tavarat lähetetään.
  • Tuonti: Arvonlisävero kannetaan tavaroiden maahantuonnista ja yleensä tullauksen yhteydessä, jotta tavarat voidaan luovuttaa liikkeeseen. Jos tavarat kuitenkin tuodaan yhteen EU-maahan, mutta ne on tarkoitettu käytettäviksi tai kulutettaviksi toisessa maassa, ne voidaan asettaa alv-suspensiomenettelyyn. Tämän järjestelyn mukaisesti arvonlisävero peritään EU:n määrämaassa eikä EU:n saapumismaassa EU:ssa.

Arvonlisäveron maksaminen (tuonti)

Tuonnin alv-maksuja käsitellään samalla tavalla kuin tulleja.

Verovelvollisten on täytettävä ja toimitettava tullille yhtenäinen hallinnollinen asiakirja, johon on sisällyttävä tavaroiden arvo, alkuperäpaikka, vastaanottaja, määräpaikka, hinta, paino jne.

Arvonlisäveroa, valmisteveroja ja tulleja koskevat tiedot on täytettävä lomakkeen kohtaan 47.

Veron peruste

Veron peruste on ostajan, asiakkaan tai kolmannen osapuolen tosiasiallisesti maksama tai maksettava kokonaismäärä. Veron peruste on yleisesti ottaen laskutettu hinta, johon sisältyvät:

  • verot, tullit ja muut maksut, lukuun ottamatta itse arvonlisäveroa
  • sivukustannukset, kuten toimittajan ostajalta tai asiakkaalta veloittamat provisio-, pakkaus-, kuljetus- ja vakuutuskustannukset.

Tavaroiden maahantuonnin yhteydessä veron perusteeseen sisällytetään myös määräpaikkaan saakka aiheutuneet sivukulut:

”Veron määrä = tullausarvo + tuontitullit ja muut tuonnin johdosta maksettavat verot + lisäkustannukset määräpaikkaan asti.”

Arvonlisäveron vähimmäiskannat

Verollisiin liiketoimiin sovelletaan sen EU-maan hyväksymiä verokantoja ja määräyksiä, johon tavarat luovutetaan tai palvelut suoritetaan. Kukin EU-maa voi vahvistaa verokannat seuraavin rajoituksin:

  •  yleisen verokannan on oltava vähintään 15 prosenttia. EU-maat voivat myös soveltaa joko yhtä tai kahta alennettua verokantaa, joiden on oltava vähintään 5 prosenttia ja joita sovelletaan vain hyvin erityisiin tavaroiden luovutuksiin.
  • Direktiivissä sallitaan vähintään 12 prosentin suuruisen alennetun verokannan, jäljempänä ’pysäköintimaksu’,soveltaminen joihinkin tavaroihin tai palveluihin.
  • Lisäksi se antaa tietyille EU-maille mahdollisuuden pitää alennetut verokannat 5 prosentin vähimmäisverokantaa alhaisempina (erittäinalennetut verokannat).

Alennettujen arvonlisäverokantojen alaiset tavarat

Arvonlisäverodirektiivin liitteen III mukaan EU-maat voivat soveltaa alennettuja verokantoja seuraaviin luokkiin:

  1. ihmisten ja eläinten ravinnoksi tarkoitetut elintarvikkeet (mukaan lukien juomat mutta lukuun ottamatta alkoholia). Tähän sisältyvät elävät eläimet, siemenet, kasvit, elintarvikkeiden valmistukseen tavallisesti tarkoitetut ainesosat ja elintarvikkeiden täydentämiseen tai korvaamiseen tavallisesti tarkoitetut tuotteet.
  2. vesihuolto
  3. farmaseuttiset tuotteet, jollaisia tavallisesti käytetään terveydenhuollossa, sairauksien ehkäisemisessä sekä lääketieteellisessä ja eläinlääketieteellisessä hoidossa, mukaan lukien ehkäisyyn ja terveydensuojeluun käytettävät tuotteet
  4. lääkinnälliset laitteet, apuvälineet ja muut apuvälineet, jotka on tavallisesti tarkoitettu vamman lievittämiseen tai hoitamiseen ja jotka on tarkoitettu yksinomaan vammaisten henkilökohtaiseen käyttöön. Tähän sisältyy tällaisten tavaroiden sekä lasten turvaistuinten korjaaminen.
  5. matkustajien ja heidän mukanaan olevien matkatavaroiden kuljetus
  6. kirjojen toimittaminen (mukaan lukien kirjastojen lainaus). Niihin kuuluvat esitteet, lehtiset, lastenkuvat, piirustus- tai värityskirjat, nuottikirjat tai käsikirjoitukset, kartat, merikartat, sanoma- ja aikakauslehdet. Kokonaan tai olennaisilta osiltaan mainontaan tarkoitettua aineistoa ei sallita.
  7. pääsy näytöksiin, teattereihin, sirkuksiin, messuille, huvipuistoihin, konsertteihin, museoihin, eläintarhoihin, elokuvateattereihin, näyttelyihin, vastaaviin kulttuuritapahtumiin ja -tiloihin sekä lähetyspalvelujen vastaanotto
  8. kirjailijoiden, säveltäjien ja esittävien taiteilijoiden palvelut (rojaltit mukaan luettuina)
  9. sosiaalipolitiikan osana tarjottavien asuntojen luovutus, rakentaminen, kunnostaminen ja muuttaminen
  10. Tavaroiden luovutukset ja palvelujen suoritukset, jotka on tavallisesti tarkoitettu käytettäviksi maataloustuotannossa, lukuun ottamatta tuotantotavaroita, kuten koneita tai rakennuksia
  11. hotellien ja vastaavien laitosten tarjoama majoitus, mukaan lukien loma-asuntojen tarjoaminen sekä leirintäalueiden ja asuntovaunualueiden vuokraus
  12. pääsy urheilutapahtumiin
  13. urheilutilojen käyttö
  14. EU-maiden hyväntekeväisyysjärjestöiksi tunnustamien sosiaali- tai sosiaaliturvatyötä tekevien järjestöjen suorittamat tavaroiden luovutukset ja palvelujen suoritukset
  15. hautausurakoitsijoiden suorittamat palvelut ja tuhkauspalvelut sekä niihin liittyvien tavaroiden luovutukset
  16. lääketieteellisen ja hammashoidon sekä lämpöhoidon tarjoaminen
  17. katujen puhtaanapitoon, jätteiden keräykseen ja jätteiden käsittelyyn liittyvät palvelut

Suspensiojärjestelyt ja vapaa-alueet

Maahantuodut tavarat voidaan asettaa johonkin seuraavista tullimenettelyistä:

  • väliaikaisesti varastoidut tavarat
  • sisäisessä jalostusmenettelyssä olevat tavarat (tullisuspensiojärjestelmä)
  • tullivarastointiin tai vapaa-alueille sijoitetut tavarat
  • väliaikainen maahantuonti
  • passitusmenettelyt
  • Vapaa-alueet, joilla tavarat ovat arvonlisäverottomia, sekä tuontitullit ja -maksut

Arvonlisäverosaatava syntyy kuitenkin vasta, kun tavara tulee markkinoille myytäväksi yleisölle.

Arvonlisäverokannat EU-maissa

Nykyiset alv-kannat (%) EU-maissa ovat:

 

(+) Tietyt EU:n jäsenvaltiot ovat väliaikaisesti alentaneet tiettyjen tavaroiden arvonlisäverokantoja covid-19:n torjunnan tukemiseksi kansallisen lainsäädäntönsä säännösten mukaisesti.

Erityisalueet

Jotkin EU-maiden alueet voidaan jättää alv:n soveltamisalan ulkopuolelle tai ne voivat soveltaa erityisverokantoja.

Arvonlisäveron soveltamisalan ulkopuolelle jätetyt EU-maiden alueet
  • Saksa: Helgolandin saari ja Büsingenin alue
  • Italia: Livigno, Campione d'Italia ja Luganojärven Italialle kuuluvat vedet
  • Ranska: Guadalupe, Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte
  • Espanja: Ceuta, Melilla ja Kanariansaaret
  • Kreikka: Athos-vuori
  • Itävalta: Jungholz ja Mittelberg
  • Tanska: Grönlanti ja Färsaaret
  • Suomi: Ahvenanmaalla
Alueet, joilla sovelletaan erityishintoja
  • Portugali: Azorit ja Madeira
  • Kreikka: useita saaria Egeanmerellä
  • Ranska: Korsikan
EU-maihin rinnastettavat kolmannet alueet

Liiketoimet, joiden lähtö- tai määräpaikka on Monacon ruhtinaskunta, rinnastetaan liiketoimiin, joiden lähtö- tai määräpaikka on Ranska.

 

Arvonlisäveroa koskevat tiedot maittain

Itävalta

 

Belgia

 

Bulgaria

 

Kroatia

 

Kypros

 

Tšekin tasavalta

 

Tanska

 

Viro

 

Suomi

 

Ranska

 

Saksa

 

Kreikka

 

Unkari

 

Irlanti

 

Italia

 

Latvia

 

Liettua

 

Luxemburg

 

Malta

 

Alankomaat

 

Puola

 

Portugal

 

Romania

 

Slovakian tasavalta

 

Slovenia

 

Espanja

 

Ruotsi