Tullit

Aikooko yrityksesi tuoda tavaroita EU:hun? Tämä osio auttaa sinua ymmärtämään joitakin mahdollisesti sovellettavia tariffeja, kiintiöitä ja muita tulleja.

Tuoteluokitus ja STT

Miten löydän tullin tietylle tuontituotteelle?

  • Kaikki EU:hun tuodut tuotteet luokitellaan tariffinimikkeistöön. Tuotekoodi auttaa sinua ymmärtämään, mitä tariffeja sovelletaan tiettyyn tuotteeseen. Ensimmäinen askel on tunnistaa tuotteen koodi. Lisätietoja tuoteluokituksesta on täällä.
  • Kun olet tunnistanut tietyn tuotteen koodin, voit tarkistaa tullin kohdasta My Trade Assistant.

Sitova tariffitieto tavaroiden tariffiin luokittelusta

  • EU:n sitova tariffitieto (STT) -järjestelmä tunnistaa oikean tariffiluokituksen tavaroille, joita haluat tuoda. Sen avulla voit ymmärtää, mitä tariffia sovelletaan tavaraan ja tarvitsetko erityisiä tuontiasiakirjoja. STT-päätös antaa oikeusvarmuutta kyseisestä tariffiin luokittelusta.
  • Kaikki STT:hen liittyvät prosessit ovat 1. lokakuuta 2019 lähtien olleet sähköisiä, ja talouden toimijoiden on toimitettava hakemukset sähköisesti. Kaikki jo annetut STT-päätökset löytyvät täältä.

tullausarvon määrittäminen

  • Tullausarvolla tarkoitetaan tuotaviksi ilmoitettujen tavaroiden taloudellisen arvon laskemista.
  • Tullitariffit (ja arvonlisävero) lasketaan prosenttiosuutena tavaroiden arvosta – kun tavaroiden arvo on määritetty, tullitariffi ja tavaroiden alkuperä voidaan ottaa huomioon laskettaessa tuotteesta kannettavia kokonaistulleja.

Lisätietoja tullausarvon laskemisesta EU:ssa on täällä.

Tullittomuus ja suspendointi

Yleisesti ottaen useimpiin tuontituotteisiin sovelletaan tuontitulleja. Joissakin erityistapauksissa voidaan kuitenkin soveltaa poikkeusta, eikä tulleja tarvitse maksaa.

Yhteisen tullitariffin mukaisia tulleja sovelletaan tavaroihin, joita tuodaan kolmansista maista EU:n ulkorajojen yli. Tietyissä erityisolosuhteissa nämä tuontitullit voidaan vapauttaa.

Katso kaikki tapaukset, joissa tullittomuus voidaan myöntää (neuvoston asetus (EY) N:o 1186/2009).

Tiettyjen tavaroiden tuontitullit voidaan myös väliaikaisesti suspendoida (kokonaan tai osittain) tietyissä olosuhteissa. Tämä ei vaikuta mahdollisesti sovellettaviin polkumyyntitulleihin.

  • Väliaikaisen valmisteverottomuuden järjestelmässä tuodut tavarat voivat edelleen liikkua vapaasti EU:n markkinoilla samalla tavoin kuin muut laillisesti tuodut tavarat.
  • Lykkäyksiä myönnetään yleensä raaka-aineille, puolivalmisteille tai komponenteille, joita ei ole saatavilla EU:ssa – niitä ei koskaan myönnetä valmiille tuotteille.

Lisätietoja

Tariffikiintiöt

Tariffikiintiöt mahdollistavat tiettyjen tavaramäärien tuonnin alennetuin tullein tai tullitta. Tämä ei vaikuta mahdollisesti sovellettaviin polkumyyntitulleihin.

Tariffikiintiöt mahdollistavat tietyssä kiintiössä tuotujen tuotteiden tuonnin Euroopan unionin markkinoille alhaisemmalla tullilla kuin kiintiön ulkopuolisten määrien osalta. Ne antavat kuluttajille enemmän valinnanvaraa ja kannustavat EU:n ulkopuolisia maita avaamaan markkinansa eurooppalaisille tavaroille.

Etuuskohteluun oikeuttavat tariffikiintiöt

  • Tämäntyyppinen kiintiö sisältyy usein EU:n ja tiettyjen muiden maiden välisiin kauppasopimuksiin ja etuuskohtelujärjestelyihin.
  • Tämäntyyppinen kiintiö tarkoittaa, että tietystä maasta voidaan tuoda tietty määrä tavaroita EU:hun etuustullilla.

Autonomiset tariffikiintiöt

  • Nämä kiintiöt voidaan avata joillakin aloilla kilpailun edistämiseksi EU:ssa – niitä sovelletaan yleensä erga omnes (avoin kaikille kilpailijoille) ja niitä myönnetään yleensä raaka-aineille, puolivalmisteille tai komponenteille, joita ei ole saatavilla riittävästi EU:ssa.
  • Lopputuotteille ei myönnetä tariffikiintiöitä.

Lisätietoja tariffikiintiöistä on täällä.

Kiintiöiden hallinnointi

  • Useimpia tariffikiintiöitä hallinnoi Euroopan komission verotuksen ja tulliliiton pääosasto ”ensin tullutta palvellaan ensin” -periaatteella. Tämä ei riipu siitä, mihin jäsenvaltioon tuote tuodaan. Tiedot nykyisistä saldoista ovat saatavilla verkossa.
  • Tiettyjen maataloustuotteiden tariffikiintiöitä hallinnoi Euroopan komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto. Eri asetuksissa vahvistetaan näiden tariffikiintiöiden hallinnointia koskevat erityissäännöt.
  • Lisätietoja sektoreittain löytyy täältä.

Miten saada tietoa tariffikiintiöistä?

Oman kauppa-avustajan hakutuloksissa on tietoa tariffikiintiöistä ja kiinteistä tuontiarvoista. Löydät myös viittauksen sovellettavaan lainsäädäntöön.

Polkumyynti

Polkumyyntitullit

Tavanomaisten tuontitullien lisäksi tuotteeseen voidaan soveltaa myös polkumyynnin vastaisia tai muita kaupan suojatoimia, kun sitä tuodaan EU:hun.

  • EU:n tuottajat voivat tehdä valituksen Euroopan komissiolle, jos ne katsovat, että EU:n ulkopuolisten maiden tuottajat tuovat tuotetta EU:n markkinoille epäoikeudenmukaisesti. Yhteisön tuottajien, jotka harkitsevat polkumyyntiä koskevan valituksen tekemistä, olisi otettava yhteyttä Euroopan komissioon.
  • Euroopan komissio voi myös aloittaa polkumyyntiä koskevan tutkimuksen omasta aloitteestaan tai EU:n jäsenvaltion pyynnöstä.

Polkumyynnin vastainen menettely

Saatuaan valituksen tarkasteltavana olevan tuotteen EU:n tuottajilta komissio julkaisee EU:n virallisessa lehdessä ilmoituksen polkumyynnin vastaisen menettelyn aloittamisesta. Tässä menettelyssä suoritettavan tutkinnan määräaika on enintään 15 kuukautta. Yksityiskohtaiset tulokset julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Näihin päätelmiin voi sisältyä esimerkiksi asetus, jolla otetaan käyttöön polkumyyntitullit tai päätetään menettely ottamatta tulleja käyttöön.

EU:n polkumyynnin vastainen perusasetus on EU:n kansainvälisten velvoitteiden – erityisesti WTO:n polkumyynnin vastaisen sopimuksen – mukainen.

Ks. myös polkumyyntitutkimusprosessin vuokaavio.

Polkumyynnin vastaisten toimenpiteiden edellytykset

Tutkimuksesta on käytävä ilmi, että

  • asianomaisen maan/asianomaisten maiden vientiä harjoittavat tuottajat harjoittavat polkumyyntiä
  • vahinkoa kärsineelle EU:n tuotannonalalle on aiheutunut merkittävää vahinkoa
  • polkumyynnin ja todetun vahingon välillä on syy-yhteys
  • toimenpiteiden käyttöönotto ei ole EU:n edun vastaista

Lisätietoja polkumyynnin vastaisen toimenpiteen käyttöönoton edellytyksistä on ehdoissa .

Jos tutkimuksessa todetaan, että edellä mainitut neljä edellytystä täyttyvät, tarkasteltavana olevan tuotteen tuonnissa voidaan ottaa käyttöön polkumyyntitoimenpiteitä.

Nämä toimenpiteet toteutetaan yleensä jollakin seuraavista tavoista:

  • arvotulli (verotettu kauppa-arvon mukaan)
  • paljoustullit (verotettu tuotteen paljousmäärää kohti)
  • hintasitoumukset (EU:n ulkopuolinen viejä suostuu myymään tuotteitaan vähimmäishintaan EU:ssa)

Tullit maksaa EU:hun sijoittautunut tuoja, ja kyseisen EU:n jäsenvaltion kansalliset tulliviranomaiset kantavat ne.

Huomioitavaa: jos EU hyväksyy tuottajan hintasitoumuksen (vapaaehtoinen hinnankorotus), tuonnista ei kanneta polkumyyntitulleja. Komissiolla ei ole velvollisuutta hyväksyä sitoumustarjousta.

"Alhaisemman velvollisuuden" sääntö

Polkumyynnin vaikutusten poistamiseksi tietyn tuotteen tuonnissa voidaan ottaa käyttöön tulli. Polkumyynnin vahingollisten vaikutusten poistamiseksi tarvittavan tullin taso arvioidaan. Toimenpiteet otetaan käyttöön polkumyynnin tai vahingon tasolla sen mukaan, kumpi on alhaisempi.

Polkumyynti ja alukset

EU:n sääntöihin sisältyy asetus uusien alusten myynnistä liian alhaisilla hinnoilla. Katso tarkemmat tiedot laivanrakennuksesta.

Toimenpiteiden ja uudelleentarkastelujen kesto

Toimenpiteitä määrätään yleensä viideksi vuodeksi. Niitä voidaan tarkistaa tänä aikana, jos

Toimenpiteiden voimassaolo päättyy viiden vuoden kuluttua, ellei toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevaa tarkastelua panna vireille.

Komissio valvoo toimenpiteitä varmistaakseen, että ne ovat tehokkaita ja että viejät ja tuojat noudattavat niitä.

Nykyiset polkumyyntitullit

Tietoa kaikista päätökseen saatetuista ja meneillään olevista polkumyyntitutkimuksista on täällä.

Tukien vastaiset toimenpiteet tai tasoitustoimenpiteet

  • Polkumyyntitullien lisäksi tuontituotteeseenne voidaan soveltaa tukien vastaisia toimenpiteitä, joita kutsutaan myös tasoitustoimenpiteiksi ja joiden tarkoituksena on kompensoida kauppakumppanin epäoikeudenmukaisen tuen vaikutuksia.
  • on olemassa sääntöjä siitä, milloin tällaiset tuet ovat sallittuja ja milloin EU voi torjua niitä – voit lukea lisää näistä EU:n tukien vastaisia sääntöjä koskevista säännöistä
  • tasoitustoimenpiteet voivat koostua erityyppisistä välineistä, mutta niitä sovelletaan yleensä korotettujen tullien muodossa - tasoitustoimenpide voi koostua ylimääräisestä arvo- tai paljoustullista ja sitä voidaan soveltaa vähimmäistuontihinnan muodossa tai se voi koostua "hintasitoumuksesta", jossa viejä sitoutuu myymään tuotteen vähimmäishintaa korkeammalla hinnalla
  • polkumyynnin vastaisten menettelyjen tapaan EU:n tuotannonala voi tehdä valituksen komissiolle, jos se katsoo, että tuotteen tuonti EU:n ulkopuolisesta maasta on tuettua ja vahingoittaa samaa tuotetta tuottavaa EU:n tuotannonalaa.

Lisätietoja tukien vastaisista toimenpiteistä on täällä.

Tietoa kaikista päätökseen saatetuista ja käynnissä olevista tukien vastaisista tutkimuksista on täällä.

Turvaamisvelvollisuudet

  • suojatoimenpiteitä voidaan soveltaa, kun EU:n tuotannonalaan vaikuttaa tuonnin ennakoimaton, jyrkkä ja äkillinen kasvu
  • tällaisia toimenpiteitä käytetään hyvin harvoin ja vain hyvin erityisissä olosuhteissa
  • suojatoimenpiteet voivat olla määrällisiä tuontirajoituksia (kauppakiintiöitä) tai tullien korotuksia - niitä voidaan soveltaa kyseisen tuotteen kaikkeen tuontiin kaikista kauppakumppaneista tai tiettyä alkuperää olevista tavaroista

Voit lukea lisää suojatoimista EU:ssa täältä.