Tullsatser

Planerar ditt företag att importera varor till EU? Det här avsnittet hjälper dig att förstå några av de tullar, kvoter och andra tullar som kan gälla.

Produktklassificering och BKB

Hur hittar jag tariffen för en viss importerad produkt?

  • Varje produkt som importeras till EU klassificeras i tullnomenklaturen. Produktkoden hjälper dig att förstå vilka tariffer som gäller för din specifika produkt. Det första steget är att identifiera koden för din produkt. Du kan läsa mer om produktklassificeringen här.
  • När du har identifierat den relevanta koden för din specifika produkt kan du kontrollera tullsatsen i Min handelsassistent.

Bindande klassificeringsbesked om varors klassificering enligt tulltaxan

  • EU:s system för bindande klassificeringsbesked (BKB) kan identifiera rätt tullklassificering för de varor du vill importera. Det gör att du kan förstå vilken tariff som gäller för din vara och om du behöver särskild importdokumentation. Ett beslut om bindande klassificeringsbesked ger dig rättslig säkerhet om klassificeringen enligt tulltaxan.
  • Sedan den 1 oktober 2019 är alla förfaranden som rör bindande klassificeringsbesked elektroniska och ekonomiska aktörer måste lämna in ansökningar elektroniskt. Alla beslut om bindande klassificeringsbesked som redan utfärdats finns här.

Tullvärdeberäkning

  • Tullvärdering är beräkningen av det ekonomiska värdet av varor som deklareras för import.
  • Tulltaxor (och moms) beräknas som en procentandel av varornas värde – när varornas värde har fastställts kan tulltaxan och varornas ursprung beaktas vid beräkningen av de totala tullarna på produkten.

För mer information om hur tullvärdet beräknas i EU, klicka här.

Tullbefrielse och tulluppskov

I allmänhet omfattas de flesta importerade produkter av importtullar. I vissa särskilda fall kan dock ett undantag gälla, och inga tullar behöver betalas.

Tullar enligt Gemensamma tulltaxan gäller för varor som importeras från tredjeländer över EU:s yttre gränser. Under vissa särskilda omständigheter kan dessa importtullar vara befriade.

Se alla fall där tullbefrielse kan beviljas (rådets förordning (EG) nr 1186/2009).

Importtullar kan också tillfälligt upphävas (helt eller delvis) för vissa varor under vissa omständigheter. Detta påverkar inte tillämpningen av antidumpningstullar som också kan tillämpas.

  • Varor som importeras enligt ett uppskovsförfarande kan fortsätta att cirkulera fritt på EU-marknaden på samma sätt som andra lagligt importerade varor.
  • Suspensioner beviljas vanligtvis för råvaror, halvfabrikat eller komponenter som inte finns tillgängliga i EU – de beviljas aldrig för färdiga varor.

Läs mer

Tullkvoter

Tullkvoter gör det möjligt att importera vissa kvantiteter varor till nedsatt tullsats eller nolltullsats. Detta påverkar inte eventuella antidumpningstullar som också kan komma att tillämpas.

Tullkvoter gör det möjligt för produkter som importeras inom en viss kvot att komma in på unionsmarknaden till en lägre tullsats än för kvantiteter utanför kvoten. De ger konsumenterna större valmöjligheter och uppmuntrar länder utanför EU att öppna sina marknader för europeiska varor.

Förmånstullkvoter

  • Denna typ av kvoter återfinns ofta i handelsavtal och förmånsordningar mellan EU och vissa andra länder.
  • Denna typ av kvot innebär att en viss mängd varor från ett visst land kan importeras till EU till en förmånstullsats.

Autonoma tullkvoter

  • Dessa kvoter kan öppnas inom vissa sektorer för att stimulera konkurrensen inom EU – de gäller vanligtvis erga omnes (öppet för alla konkurrenter) och beviljas vanligtvis för råvaror, halvfabrikat eller komponenter som inte finns tillgängliga i tillräckliga mängder i EU.
  • Tullkvoter beviljas inte för färdiga varor.

Mer information om tullkvoter finns här.

Förvaltning av kvoter

  • De flesta tullkvoter förvaltas av Europeiska kommissionens generaldirektorat för skatter och tullar enligt principen ”först till kvarn”. Detta gäller oavsett till vilken medlemsstat en produkt importeras. Information om aktuella saldon finns på nätet.
  • Vissa tullkvoter för särskilda jordbruksprodukter förvaltas av Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling. I olika förordningar fastställs särskilda regler för förvaltningen av dessa tullkvoter.
  • Mer information per sektor finns här.

Hur får man reda på tullkvoter?

Sökresultaten för din produkt i Min handelsassistent ger information om tullkvoter och standardimportvärden. Du hittar också en hänvisning till tillämplig lagstiftning.

Antidumpning

Antidumpningstullar

Förutom vanliga importtullar kan en produkt också omfattas av antidumpningsåtgärder eller andra handelspolitiska skyddsåtgärder när den importeras till EU.

  • EU-producenter kan lämna in ett klagomål till EU-kommissionen om de anser att en produkt dumpas på EU-marknaden på ett orättvist sätt av producenter i länder utanför EU. Gemenskapsproducenter som överväger att lämna in ett antidumpningsklagomål bör kontakta EU-kommissionen.
  • Europeiska kommissionen kan också inleda en undersökning om dumpning på eget initiativ eller på begäran av en EU-medlemsstat.

Antidumpningsförfarandet

Efter att ha mottagit ett klagomål från EU-tillverkarna av den berörda produkten offentliggör kommissionen ett tillkännagivande i EU:s officiella tidning om inledande av ett antidumpningsförfarande. Den maximala tidsfristen för en utredning inom ramen för detta förfarande är 15 månader. De detaljerade resultaten offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning. Dessa undersökningsresultat kan till exempel omfatta en förordning om införande av antidumpningstullar eller om avslutande av förfarandet utan att tullar införs.

EU:s grundläggande antidumpningsförordning är förenlig med EU:s internationella åtaganden, särskilt WTO:s antidumpningsavtal.

Se även flödesschemat för antidumpningsundersökningen.

Villkor för antidumpningsåtgärder

Utredningen måste visa att

  • det förekommer dumpning från de exporterande tillverkarnas sida i det berörda landet eller de berörda länderna,
  • Den berörda EU-industrin har lidit väsentlig skada.
  • Det finns ett orsakssamband mellan dumpningen och den konstaterade skadan.
  • Införandet av åtgärder strider inte mot EU:s intresse.

För närmare information om villkoren för att införa en antidumpningsåtgärd, se villkor.

Om undersökningen visar att de fyra ovannämnda villkoren är uppfyllda kan antidumpningsåtgärder införas på import av den berörda produkten.

Dessa åtgärder har vanligtvis formen av en av följande:

  • en värdetull (beskattad enligt transaktionsvärdet)
  • Specifika tullar (beskattade per specifikt produktbelopp)
  • prisåtaganden (exportören utanför EU går med på att sälja sina produkter till ett minimipris i EU)

Tullarna betalas av importören i EU och uppbärs av de nationella tullmyndigheterna i den berörda EU-medlemsstaten.

Vänligen notera: Om EU godtar tillverkarens prisåtagande kommer antidumpningstullar (en frivillig prishöjning) inte att tas ut på import. Kommissionen är inte skyldig att godta ett erbjudande om åtagande.

Regeln om lägsta tull

En tull får införas för att undanröja verkningarna av dumpning på importen av en viss produkt. En bedömning görs av den tullnivå som krävs för att undanröja dumpningens skadevållande verkningar. Åtgärder kommer att införas i fråga om dumpning eller skada, beroende på vilken som är lägst.

Antidumpning och fartyg

EU:s regler omfattar en förordning om försäljning av nybyggda fartyg till alltför låga priser. Se varvsindustrin för mer information.

Åtgärdernas och översynernas varaktighet

Åtgärderna gäller i allmänhet i fem år. De kan bli föremål för översyn under denna period om

Åtgärderna kommer att upphöra att gälla efter fem år om inte en översyn vid giltighetstidens utgång inleds.

Kommissionen övervakar åtgärderna för att se till att de är effektiva och respekteras av exportörer och importörer.

Gällande antidumpningstullar

Här hittar du information om alla avslutade och pågående antidumpningsundersökningar.

Antisubventions- eller utjämningsåtgärder

  • Förutom antidumpningstullar kan antisubventionsåtgärder tillämpas på din importprodukt. Dessa kallas också utjämningsåtgärder och är avsedda att uppväga effekterna av en orättvis subvention från en handelspartner.
  • det finns regler om när sådana subventioner är tillåtna och när de kan motverkas av EU – du kan läsa mer om dessa regler om EU:s antisubventionsregler
  • Utjämningsåtgärder kan bestå av olika typer av verktyg, men de tillämpas vanligtvis i form av höjda tullar – en utjämningsåtgärd kan bestå av en ytterligare värdetull eller specifik tull och kan tillämpas i form av ett minimiimportpris, eller kan bestå av ett prisåtagande, om exportören åtar sig att sälja produkten till ett pris som överstiger ett minimipris.
  • I likhet med antidumpningsförfaranden kan en EU-industri lämna in ett klagomål till kommissionen om den anser att import av en produkt från ett land utanför EU är subventionerad och skadar den EU-industri som tillverkar samma produkt.

Mer information om antisubventionsåtgärder finns här.

Här hittar du information om alla avslutade och pågående antisubventionsundersökningar.

Skyddsåtgärder

  • Skyddsåtgärder kan tillämpas när en EU-industri påverkas av en oförutsedd, kraftig och plötslig ökning av importen.
  • Sådana åtgärder används mycket sällan och endast under mycket specifika omständigheter.
  • Skyddsåtgärder kan bestå av kvantitativa importrestriktioner (handelskvoter) eller tullhöjningar - de kan tillämpas på all import av produkten i fråga från alla handelspartner eller från varor med särskilt ursprung.

Du kan läsa mer om skyddsåtgärder i EU här.

 

Genvägar