Tullunioner

Exporterar du till eller importerar från en tullunion? I detta avsnitt kommer vi att belysa världens tullunioner och redogöra för deras konsekvenser för din handel när det gäller tullar och tullförfaranden.
Vad är tullunioner?
Tullunioner är grupper av länder som tillämpar ett gemensamt system av förfaranden, regler och tullar för hela eller nästan hela sin import, export och transitering av varor. Vanligtvis har de länder som deltar i tullunioner en gemensam handels- och konkurrenspolitik.
Tullar på varor som kommer från länder utanför tullunionen betalas en gång när varorna förs in för första gången. Därefter finns det inget mer att betala och varor rör sig fritt inom tullunionen.
I en tullunion
Det finns en enda extern tulltaxa för alla varor och tjänster som importeras från länder utanför tullunionen till något av dess medlemsländer.
Varor rör sig fritt mellan två delar av tullunionen (antingen helt framställda i unionen eller överförda till fri omsättning efter att ha importerats från tredjeländer) utan tullar vid de inre gränserna.
Handelspolitiken och tullagstiftningen är anpassade till varandra och länderna har gemensamma standarder på flera områden, t.ex. immateriella rättigheter, konkurrens och beskattning.
Vilka är tullunionerna i världen?
- Andinska gemenskapen (CAN)
- Karibiska gemenskapen (CARICOM)
- Centralamerikanska gemensamma marknaden (CACM)
- Östafrikanska gemenskapen (EAC)
- Centralafrikanska ekonomiska och monetära gemenskapen (CEMAC)
- Eurasiska tullunionen (EACU)
- Europeiska unionens tullunion (EUCU)
- Tullunionen mellan EU och Andorra
- Tullunionen mellan EU och San Marino
- Tullunionen mellan EU och Turkiet
- Gulfstaternas samarbetsråd (GCC)
- Israelisk-palestinska myndigheten
- Södra gemensamma marknaden (Mercosur)
- Södra Afrikas tullunion (SACU)
- Schweiz-Liechtenstein (CH-FL)
- Västafrikanska ekonomiska och monetära unionen (WAEMU)