Europa-Medelhavskonventionen (PEM)
Ursprungsregler
Den regionala konventionen om Europa–Medelhavstäckande regler om förmånsursprung (PEM-konventionen) antogs 2012 i syfte att fastställa gemensamma ursprungsregler och kumulation mellan 25 fördragsslutande parter i PEM och EU för att underlätta handeln och integrera leveranskedjorna i zonen.
De 25 fördragsslutande parterna i PEM-konventionen är följande:
- EU,
- Eftastaterna (Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein).
- Färöarna,
- deltagarna i Barcelonaprocessen (Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Marocko, Palestina (denna beteckning ska inte tolkas som ett erkännande av en palestinsk stat och påverkar inte medlemsstaternas enskilda ståndpunkter i denna fråga), Syrien, Tunisien och Turkiet),
- deltagarna i EU:s stabiliserings- och associeringsprocess (Albanien, Bosnien och Hercegovina, Republiken Nordmakedonien, Montenegro, Serbien och Kosovo (Denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244 och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring),
- Republiken Moldavien,
- Georgien,
- Ukraina.
Dessa regler har setts över och den reviderade konventionen om ursprungsregler träder i kraft den 1 januari 2025 (under tiden gäller dessa reviderade regler bilateralt). Dessa är förenklade och moderniserade ursprungsregler jämfört med dem som ingår i 2012 års PEM-konvention (de produktspecifika reglerna är mer flexibla och bestämmelserna om kumulation, tullrestitution, tolerans och transportvillkor har mjukats upp).
För mer information om 2012 års PEM-konvention och dess översynsprocess, se Europa–Medelhavstäckande kumulation och PEM-konventionen.
Fram till den 1 januari 2026 gäller två uppsättningar alternativa ursprungsregler i Europa–Medelhavsområdet. Exportörer och leverantörer kan välja att använda endera uppsättningen av ursprungsregler. Från och med den 1 januari 2026 kommer endast de reviderade ursprungsreglerna att tillämpas (den reviderade PEM-konventionen).
Välj den uppsättning regler som du vill tillämpa: