Avtal om ekonomiskt partnerskap – östra och södra Afrika

Avtalet om ekonomiskt partnerskap mellan EU och ESA gör det lättare för människor och företag från de två regionerna att investera i och handla med varandra och att stimulera utvecklingen i östra och södra Afrika. Läs om hur EU:s avtal om ekonomiskt partnerskap med fem afrikanska stater kan gynna din handel.

I korthet

Interimsavtalet om ekonomiskt partnerskap mellan Europeiska unionen och östra och södra Afrika undertecknades av Mauritius, Seychellerna, Zimbabwe och Madagaskar i augusti 2009 och tillämpades provisoriskt i maj 2012. I januari 2013 gav Europaparlamentet sitt godkännande till avtalet. Komorerna undertecknade avtalet i juli 2017 och började tillämpa det i februari 2019.

I interimsavtalet om ekonomiskt partnerskap mellan EU och ESA ingår följande:

  • Avskaffande av alla EU-tullar och kvoter för import från ESA-staterna.
  • det gradvisa öppnandet av ESA-marknaderna för EU:s export,
  • Närmare bestämmelser om ursprungsregler, fiske och handelspolitiska skyddsåtgärder.
  • Samarbete om tekniska handelshinder samt standarder för djurhälsa och växtskydd.
  • regler för utvecklingssamarbete,
  • Mekanismer för tvistlösning.

De fem länder som redan tillämpar avtalet har förklarat sig beredda att gå vidare från varuhandel till ett mer omfattande avtal. Den 2 oktober 2019 inleddes förhandlingar om att utvidga tillämpningsområdet för avtalet om ekonomiskt partnerskap till att omfatta handel med tjänster, investeringar, hållbar utveckling och konkurrens. Dessutom enades parterna om ett paket för att modernisera ursprungsreglerna för detta avtal om ekonomiskt partnerskap.

Förmånsländer

  • Komorerna
  • Madagaskar
  • Mauritius
  • Seychellerna
  • Zimbabwe
  • Avtalet är öppet för andra länder i regionen.

Asymmetriska bestämmelser till förmån för ESA-länderna

I avtalet om ekonomiskt partnerskap mellan EU och ESA föreskrivs asymmetriska bestämmelser till förmån för ESA-länderna, såsom uteslutande av känsliga produkter från liberalisering, långa liberaliseringsperioder, flexibla ursprungsregler samt särskilda skyddsåtgärder och åtgärder för jordbruk, livsmedelstrygghet och skydd av nyetablerade industrier.

  • EU:s marknader öppnades omedelbart och fullständigt, medan ESA-staterna delvis öppnar sina marknader för import från EU, med full hänsyn till skillnaderna i utvecklingsnivå.

Tullsatser

EU beviljar 100 % tull- och kvotfritt tillträde för all import från ESA-länderna. Tillträdet till EU-marknaden är permanent, fullständigt och fritt för alla produkter.

ESA-länderna fasar delvis ut tullar, i enlighet med sina individuella tidsplaner som bifogas interimsavtalet om ekonomiskt partnerskap, enligt följande:

  • Madagaskar liberaliserar 81 % av EU:s import.
  • Mauritius 96 %.
  • Seychellerna 98 %.
  • Zimbabwe till 80 procent.

Känsliga produkter kan helt uteslutas från liberaliseringen. De viktigaste undantagen från liberaliseringen är följande:

  • Madagaskar: kött, mjölk och ost, fiske, grönsaker, spannmål, oljor och fetter, ätbara beredningar, socker, kakao, drycker, tobak, kemikalier, plast- och pappersvaror, textilier, metallvaror, möbler;
  • Mauritius: Levande djur och kött, ätbara produkter av animaliskt ursprung, fetter, ätbara beredningar och drycker, kemikalier, plast- och gummivaror av läder och pälsskinn, järn & amp; stål och konsumentelektronikvaror.
  • Seychellerna: kött, fiske, drycker, tobak, lädervaror, glas- och keramikprodukter samt fordon,
  • Zimbabwe: produkter av animaliskt ursprung, spannmål, dryckespapper, plast och gummi, textilier och kläder, skor, glas och keramik, konsumentelektronik och fordon.

Använd sökalternativet i Min handelsassistent för att hitta exakt information om tullar och tariffer för din specifika produkt, med hänsyn till ursprungsland och destination. Om du är osäker, kontakta dina tullmyndigheter.

Ursprungsregler

För att vara berättigad till förmånsbehandling måste din produkt uppfylla ursprungsreglerna i avtalet. Kontrollera det interaktivaverktyget för självbedömning av ursprungsregler (ROSA) i Min handelsassistent för att bedöma om din produkt uppfyller ursprungsreglerna och ta reda på hur du utarbetar rätt dokument.

 

Produktkrav

Tekniska regler och krav

  • Läs om de tekniska krav, regler och förfaranden som varor måste uppfylla för att få importeras till EU.
  • Sök efter de specifika regler och förordningar som gäller för din produkt och dess ursprungsland i My Trade Assistant-databasen.

Hälso- och säkerhetskrav SPS

Dokument och förfaranden för tullklarering

Ursprungsintyg

För att bli godkänd exportör måste du kunna bevisa för tullmyndigheterna att dina produkter har ursprungsstatus och att de uppfyller eventuella andra krav.

Tullmyndigheterna kan återkalla din status som godkänd exportör vid missbruk. Kontakta tullmyndigheterna om du vill veta mer om förfarandena.

För att omfattas av förmånstullsatser måste produkter med ursprung i ESA-länderna åtföljas av ett ursprungsintyg. Ursprungsbeviset är giltigt i tio månader. Detta kan vara antingen:

  1. Ett varucertifikat EUR.1 som utfärdats av tullmyndigheterna i exportlandet. Exportören (eller dennes befullmäktigade ombud) som ansöker om ett intyg måste vara beredd att på begäran lämna in handlingar som styrker de berörda produkternas ursprungsstatus och uppfylla övriga villkor i protokollet om ursprungsregler.
  2. En fakturadeklaration – utfärdad av vilken exportör som helst, för sändningar till ett värde av högst 6 000 euro, eller av godkända exportörer, för sändningar till ett värde av högst 6 000 euro. När du fyller i en fakturadeklaration bör du vara beredd att lämna in handlingar som styrker att dina produkter har ursprungsstatus och uppfyller övriga villkor i protokollet om ursprungsregler.

Övriga dokument

Läs om andra tullklareringsdokument och tullförfaranden som behövs för import till Europeiska unionen.

Immateriella rättigheter och geografiska beteckningar

Handel med tjänster

Offentlig upphandling

Investeringar

  • Hitta specifik information om utländska investeringar i EU
  • Hitta allmän information för att möjliggöra din investering utomlands 

Övriga (konkurrens, handel och hållbar utveckling)

Konkurrens

  • Sedan 2014 har EU stoppat exportsubventionerna för alla produkter som exporteras till EPA-länder.
  • EU har minimerat åtgärderna med produktion och handelssnedvridande effekter
  • Om den lokala industrin hotas på grund av importökningar från Europa gör avtalet om ekonomiskt partnerskap det möjligt att vidta åtgärder för att skydda industrisektorer och nyetablerad industri.

Hållbar utveckling

Avtalet om ekonomiskt partnerskap mellan EU och ESA bygger uttryckligen på de ”väsentliga och grundläggande” delar som anges i  Cotonouavtalet, dvs. mänskliga rättigheter, demokratiska principer, rättsstatsprincipen och god samhällsstyrning.

  • Klausulen om icke-verkställighet innebär att ”lämpliga åtgärder” (enligt Cotonouavtalet) kan vidtas om någon part underlåter att fullgöra sina skyldigheter i fråga om de väsentliga delarna. Detta kan inbegripa upphävande av handelsförmåner.
  • De gemensamma institutionerna för avtal om ekonomiskt partnerskap har till uppgift att övervaka och bedöma hur genomförandet av avtalet om ekonomiskt partnerskap påverkar parternas hållbara utveckling. I enlighet med Cotonouavtalet har det civila samhället och parlamentsledamöterna en tydlig roll.

Regional integration

Avtalet om ekonomiskt partnerskap främjar ESA-ländernas beredskap att genomföra det kontinentala frihandelsområdet i Afrika (AfCFTA) inom ramen för Afrikanska unionen och utgör därmed en byggsten för regional ekonomisk integration.

Utvecklingssamarbete, kapacitetsuppbyggnad och tekniskt bistånd

  • EU är berett att ge stöd, som kommer att finansieras genom befintliga instrument, främst EU:s utvecklingsbudget och Europeiska utvecklingsfonden (EUF), genom Aid for Trade.
  • På begäran av de fem ESA-länderna har Europeiska unionen redan gått med på att ge ekonomiskt stöd till inrättandet av en samordningsmekanism för avtalen om ekonomiskt partnerskap. Syftet är att säkerställa lämplig samordning och tekniskt stöd till de fem ESA-länderna, så att de kan delta effektivt i förhandlingsprocessen. Samordningsmekanismen har redan bidragit på ESA-sidan till förberedelserna av sonderingsfasen för de kommande förhandlingarna.

Användbara länkar och dokument

Dela sidan:

Genvägar