ØPA - det østlige og sydlige Afrika
ØPA'en mellem EU og ØSA gør det lettere for mennesker og virksomheder fra de to regioner at investere i og handle med hinanden og fremme udviklingen i hele det østlige og sydlige Afrika. Find ud af, hvordan EU's økonomiske partnerskabsaftaler (ØPA'er) med 5 afrikanske stater kan gavne din handel.
Øjeblikkeligt overblik
Den foreløbige økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og det østlige og sydlige Afrika (den foreløbige ØPA mellem EU og ØSA) blev undertegnet af Mauritius, Seychellerne, Zimbabwe og Madagaskar i august 2009 og blev anvendt midlertidigt i maj 2012. I januar 2013 godkendte Europa-Parlamentet aftalen. Comorerne undertegnede aftalen i juli 2017 og begyndte at anvende den i februar 2019.
Den foreløbige økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og ESA omfatter:
- afskaffelse af al EU-told og alle EU-kontingenter for import fra ØSA-lande
- gradvis åbning af ESA-markederne for EU's eksport
- detaljerede bestemmelser om oprindelsesregler, fiskeri og handelsbeskyttelse
- samarbejde om tekniske handelshindringer samt standarder for dyre- og plantesundhed
- regler om udviklingssamarbejde
- mekanismer til bilæggelse af tvister.
De fem lande, der allerede anvender aftalen, har erklæret sig rede til at bevæge sig væk fra varehandel og hen imod en mere omfattende aftale. Den 2. oktober 2019 blev der indledt forhandlinger om at udvide ØPA'ens anvendelsesområde til at omfatte handel med tjenesteydelser, investeringer, bæredygtig udvikling og konkurrence. Desuden nåede parterne til enighed om en pakke, der moderniserer oprindelsesreglerne for denne ØPA.
Begunstigede lande
- Comorerne
- Madagaskar
- Mauritius
- Seychellerne
- Zimbabwe
- Aftalen er åben for andre lande i regionen.
Asymmetriske bestemmelser til fordel for ØSA-landene
ØPA'en mellem EU og ESA indeholder asymmetriske bestemmelser til fordel for ØSA-landene, såsom udelukkelse af følsomme produkter fra liberalisering, lange liberaliseringsperioder, fleksible oprindelsesregler og særlige beskyttelsesforanstaltninger og foranstaltninger for landbrug, fødevaresikkerhed og beskyttelse af nyoprettede industrier.
- Mens EU-markederne blev åbnet øjeblikkeligt og fuldt ud, åbner ESA-landene deres markeder delvist for import fra EU, idet der fuldt ud tages hensyn til forskellene i udviklingsniveau.
Toldsatser
EU giver 100 % told- og kvotefri adgang til al import fra ØSA-lande. Adgangen til EU-markedet er permanent, fuldstændig og gratis for alle produkter.
ØSA-landene udfaser delvist tolden i overensstemmelse med deres individuelle lister, der er knyttet som bilag til den foreløbige ØPA, som følger:
- Madagaskar liberaliserer 81 % af EU's import.
- Mauritius 96 %,
- Seychellerne 98 %,
- Zimbabwe 80 procent.
Følsomme produkter kan helt udelukkes fra liberaliseringen. De vigtigste undtagelser fra liberaliseringen omfatter:
- Madagaskar: kød, mælk og ost, fiskeri, grøntsager, korn, olier og fedtstoffer, spiselige tilberedninger, sukker, kakao, drikkevarer, tobak, kemikalier, plast- og papirvarer, tekstiler, metalvarer, møbler
- Mauritius: levende dyr og kød, spiselige produkter af animalsk oprindelse, fedtstoffer, spiselige tilberedninger og drikkevarer, kemikalier, plast og gummivarer af læder og pelsskind, jern ogamp, stål og forbrugerelektronik
- Seychellerne: kød, fiskeri, drikkevarer, tobak, lædervarer, glas og keramiske produkter og køretøjer
- Zimbabwe: animalske produkter, korn, drikkepapir, plast og gummi, tekstiler og beklædning, fodtøj, glas og keramik, forbrugerelektronik og køretøjer.
Brug søgefunktionen i My Trade Assistant til at finde de nøjagtige oplysninger om told og afgifter for dit specifikke produkt under hensyntagen til dets oprindelses- og bestemmelsesland. Hvis du er i tvivl, skal du kontakte toldmyndighederne.
Oprindelsesregler
For at være berettiget til præferencebehandling skal dit produkt opfylde oprindelsesreglerne i henhold til aftalen. Tjek det interaktiveværktøj til selvvurdering af oprindelsesregler (ROSA) i Min handelsassistent for at vurdere, om dit produkt opfylder oprindelsesreglerne, og find ud af, hvordan du udarbejder de korrekte dokumenter.
Produktkrav
Tekniske regler og krav
- Få mere at vide om de tekniske krav, regler og procedurer, som varer skal opfylde for at blive importeret til Den Europæiske Union.
- Søg efter de specifikke regler og bestemmelser, der gælder for dit produkt og dets oprindelsesland, i My Trade Assistant-databasen.
Sundheds- og sikkerhedskrav SPS
- Lær om de generelle sundheds-, sikkerheds-, sundheds- og plantesundhedsstandarder (SPS), som varer skal opfylde for at blive importeret til Den Europæiske Union.
- Søg efter de sundheds-, sikkerheds- og SPS-regler, der gælder for dit produkt og dets oprindelsesland, i My Trade Assistant-databasen.
Toldbehandlingsdokumenter og -procedurer
Oprindelsesbeviser
For at blive godkendt eksportør skal du kunne bevise over for toldmyndighederne, at dine produkter har oprindelsesstatus, samt eventuelle andre krav, de måtte stille.
Toldmyndighederne kan inddrage din status som godkendt eksportør i tilfælde af misbrug. Du kan få mere at vide om procedurerne ved at kontakte toldmyndighederne.
For at være berettiget til præferencetoldsatser skal produkter med oprindelse i ØSA-lande ledsages af et oprindelsesbevis. Oprindelsesbeviset er gyldigt i 10 måneder. Det kan enten være:
- et varecertifikat EUR.1 udstedt af udførselslandets toldmyndigheder. Den eksportør (eller bemyndigede repræsentant), der ansøger om et certifikat, skal efter anmodning kunne fremlægge dokumenter, der beviser de pågældende produkters oprindelsesstatus, og opfylde de øvrige betingelser i protokollen om oprindelsesregler.
- en fakturaerklæring — udstedt af en hvilken som helst eksportør, for sendinger til en værdi af 6 000 EUR eller derunder, eller af godkendte eksportører, for sendinger af en hvilken som helst værdi. Når du udfylder en fakturaerklæring, skal du være parat til at fremlægge dokumenter, der beviser dine produkters oprindelsesstatus og opfylder de øvrige betingelser i protokollen om oprindelsesregler.
Andre dokumenter
Få mere at vide om andre tolddokumenter og -procedurer, der er nødvendige for at importere til Den Europæiske Union.
Intellektuel ejendomsret og geografiske betegnelser
- Find specifikke oplysninger om EU's lovgivning om intellektuelle ejendomsrettigheder og geografiske betegnelser samt EU's politik for intellektuelle ejendomsrettigheder over for de mindst udviklede lande og udviklingslandene
- Find generel information om intellektuel ejendomsret og geografiske betegnelser
Handel med tjenesteydelser
- Find specifikke oplysninger om EU's marked for tjenesteydelser
- Find generelle oplysninger om de regler, forskrifter og faciliteter, der gælder for handel med tjenesteydelser
Offentlige indkøb
- Find specifikke oplysninger om EU's marked for offentlige indkøb
- Find generelle oplysninger om lovgivning om offentlige indkøb, regler og adgang til forskellige markeder
Investeringer
- Find specifikke oplysninger om investeringer fra udlandet i EU
- Find generelle oplysninger for at muliggøre din investering i udlandet
Andet (konkurrence, handel og bæredygtig udvikling)
Konkurrence
- Siden 2014 har EU standset eksportsubsidier for alle produkter, der eksporteres til ØPA-lande.
- EU har minimeret foranstaltninger med produktions- og handelsforvridende virkninger
- Hvis den lokale industri trues på grund af stigende import fra Europa, giver ØPA'en mulighed for at iværksætte foranstaltninger til beskyttelse af industrisektorer og nyoprettede industrier.
Bæredygtig udvikling
ØPA'en mellem EU og ØSA er udtrykkeligt baseret på de "væsentlige og grundlæggende" elementer i Cotonouaftalen, dvs. menneskerettigheder, demokratiske principper, retsstatsprincippet og god regeringsførelse.
- "Ikke-gennemførelsesklausulen" betyder, at der kan træffes "passende foranstaltninger" (som fastsat i Cotonouaftalen), hvis en part ikke opfylder sine forpligtelser med hensyn til de væsentlige elementer. Dette kan omfatte suspension af handelsfordele.
- De fælles ØPA-institutioner har til opgave at overvåge og vurdere virkningerne af gennemførelsen af ØPA'en for parternes bæredygtige udvikling. I overensstemmelse med Cotonouaftalen spiller civilsamfundet og parlamentarikerne en klar rolle.
Regional integration
ØPA'en fremmer ESA-landenes forberedelser til at gennemføre det afrikanske kontinentale frihandelsområde (AfCFTA) under Den Afrikanske Union og udgør således en byggesten i retning af regional økonomisk integration.
Udviklingssamarbejde, kapacitetsopbygning og teknisk bistand
- EU er rede til at yde støtte, som vil blive finansieret gennem eksisterende instrumenter, hovedsagelig EU's udviklingsbudget og Den Europæiske Udviklingsfond (EUF), gennem Aid for Trade.
- Efter anmodning fra de fem ØSA-lande har Den Europæiske Union allerede indvilliget i at yde finansiel bistand til oprettelsen af en ØPA-koordineringsmekanisme. Formålet er at sikre passende koordinering og teknisk støtte til de fem ESA-lande, så de kan engagere sig effektivt i forhandlingsprocessen. Koordineringsmekanismen har allerede fra ESA's side bidraget til forberedelsen af afgrænsningsfasen for de kommende forhandlinger.
Nyttige links og dokumenter
- Min handelsassistent – alt, hvad du har brug for at vide om din specifikke eksport/import fra/til EU
- Se den fulde tekst til ØPA'en mellem EU og ESA