Det vestlige Balkan

Siden lanceringen af stabiliserings- og associeringsprocessen har EU gradvist indgået bilaterale frihandelsaftaler – benævnt "stabiliserings- og associeringsaftaler" (SAA'er) med hver af partnerne på Vestbalkan.

  • Albanien (2009)
  • Nordmakedonien (2004)
  • Montenegro (2010)
  • Serbien (2013)
  • Bosnien-Hercegovina (2015)
  • Kosovo* (2016)

* Denne betegnelse indebærer ingen stillingtagen til Kosovos status, og den er i overensstemmelse med UNSCR 1244 og ICJ's udtalelse om Kosovos uafhængighedserklæring.)

Stabiliserings- og associeringsaftalerne er redskaber til økonomisk udvikling og politisk stabilisering af landene i regionen og til etablering af en tæt, langsigtet associering mellem EU og Vestbalkan.  Stabiliserings- og associeringsaftalerne udgør det retlige instrument for tilpasning til gældende EU-ret og gradvis integration i EU-markedet.

Stabiliserings- og associeringsaftalerne har etableret et frihandelsområde i en overgangsperiode, som nu er udløbet for alle undtagen Kosovo (2026). 

Aftalerne indeholder bestemmelser om afskaffelse af told og ikketoldmæssige restriktioner på bilateral handel og omfatter varer i alle kapitler i det harmoniserede system.  Kun få undtagelser, for så vidt angår visse landbrugsprodukter og fiskevarer, er ikke fuldt liberaliseret og er underlagt nedsat told og/eller kvantitative præferenceindrømmelser.

Desuden indeholder aftalerne bestemmelser om konkurrencespørgsmål, et højt beskyttelsesniveau for intellektuelle ejendomsrettigheder og et styrket samarbejde i toldspørgsmål. De omfatter også yderligere discipliner vedrørende navnlig offentlige indkøb, tilnærmelse af lovgivning på mange områder, herunder standardisering, samt bestemmelser vedrørende tjenesteydelser og etablering.

Læs mere

Oprindelsesregler

For at være berettiget til præferencebehandling (lavere eller ingen told) skal dit produkt overholde visse regler, der definerer dets oprindelse, dvs. oprindelsesreglerne, som er fastsat i pan-Euro-Middelhavskonventionen.

 

Tjek det interaktiveværktøj til selvvurdering af oprindelsesregler (ROSA) i Min handelsassistent for at vurdere, om dit produkt opfylder oprindelsesreglerne, og find ud af, hvordan du udarbejder de korrekte dokumenter. Der findes flere oplysninger om, hvordan ROSA anvendes.

Del denne side: