Klassificering af ris

Denne vejledning vil hjælpe dig med at forstå klassificeringen af ris og relaterede produkter med henblik på at fastlægge de gældende toldsatser og ikketoldmæssige foranstaltninger, der gælder for dine produkter.

Det gælder for afskallet ris, sleben ris og parboiled ris til direkte konsum, i emballeret form eller i løs form direkte til forbrugeren. Den finder også anvendelse på andre ris.

Klassificering af ris og anvendt terminologi

Pos. 1006 er opdelt i fire underpositioner

1006 10 — Uafskallet ris

Ris med skaller, tærsket, betegnes som uafskallet ris. Det betyder, at riskornene stadig befinder sig tæt i skallen.

1006 20 — ris (hinderis)

Afskallet ris (hinderis), hvorfra kun skallerne er fjernet.Den brune ris er upoleret ris, som er formalet til at fjerne skroget fra kernen, men bevarer riskkliden og kimen, som giver det en nøddeagtig smag og en kværnede konsistens. Der er en tendens til, at lange korn af afskallet ris er mindre fluffi og bud, og at der er mindre klæbrig korn mindre klæbrig. Den brune ris tager også ca. to gange så lang, at den er kok og har en meget kortere holdbarhed (på grund af olie i kimen).

Eksempler på ris, der falder ind under denne definition, er dem, der har handelsbetegnelserne "brown rice", "cargo rice", "loonzain" og "riso sabisamato". Sølvhinderis (hinderis), som på trods af, at skallerne er fjernet fra maskiner til mekanisk hulning, stadig er omgivet af sølvhinden. Afskallet ris indeholder næsten altid en lille rest skaller.

1006 30 — sleben eller sleben ris, også poleret eller glaseret

Ris kan også fræses til at fjerne sølvhinden (det yderste lag af ris, der stadig findes i afskallet ris).Ris af denne art er enten delvis sleben eller sleben ris (også benævnt "bleget ris").

Delvis sleben ris består af ris, hvorfra skallerne, en del af kimen og alle eller en del af de ydre sølvhinder, men ikke de indre sølvhinder, er fjernet.

Sleben ris består af hele ris, hvorfra sølvhinderne er fjernet fuldstændigt ved hjælp af særlige tilspidsede flasker. Sleben ris kan også være poleret og efterfølgende glaseret for at forbedre dens udseende. Polerprocessen (der er udformet således, at den kommer til at stivere mat af sleben ris, foregår i børstemaskiner eller "polerkegler". Ruder består i overtrækning af kornene med en blanding af glukose og talkum i specialglastromler. Positionen omfatter også "Camoolino" ris, der består af sleben ris med oliefilm.

Ris kan også betegnes som parboiled. Dette betyder, at riskornene, der stadig befinder sig i skallerne, og inden der er gennemført andre processer (f.eks. afskalning, formaling osv.), er blevet gennemvædet med varmt vand eller dampet og derefter tørret. Kornstrukturen for parboiled ris ændres kun i mindre omfang af den proces, det har undergået, og klassificeres ikke som kogt ris. Denne ris tager efter formaling, polering osv. fra 20 til 35 minutter. Parboiled ris er sædvanligvis puffet i udseende.

1006 40 — brudris

Brudris er beskadiget under forarbejdningen. Ved formaling af korn, hvis længde ikke overstiger tre fjerdedele af hele korns gennemsnitlige længde, holdes den hvide ris adskilt fra den hvide ris, hvis form fortsat er intakt. Dette er klassificeret som brudris. Et korn af brudris har en lav fibertekstur og et lavt indhold af næringsstoffer, samtidig med at kornet bevarer sin høje energiindhold. Brudris indeholder flere korn af ris. Denne ris er af ringere kvalitet og anvendes normalt til babymad, ris, foder til selskabsdyr, ris, vin og rismel samt færdigpakning og varer på dåse.

Undtagelser fra 1006

Pos. 1006 omfatter kun ris i uforarbejdet stand og uforarbejdet tilstand. Det betyder, at produkter fra formaling af ris er undtaget og tariferes i kapitel 11.
Pos. 1006 omfatter også ris, der er blevet underkastet en behandling, der har undergået en væsentlig ændring af kornstrukturen. Forkogte ris bestående af bearbejdet korn, der enten er helt eller delvis kogt og derefter dehydreret, henhører under pos. 1904. Delvis forkogt ris tager 5 til 12 minutter for at forberede sig til forbrug, mens det helt forkogte ris kun må gennemvædes i vand og bringes til kogning før indtagelse. "Puffed" ris, der er opnået ved opsvulsningen og klar til forbrug, tariferes også i pos. 1904.

Klassificering efter kernens størrelse

Risen tariferes almindeligvis efter kernens størrelse.

Forholdet mellem kornets længde og bredden af kornstørrelsen skal beregnes ved at dividere den gennemsnitlige kornlængde med den gennemsnitlige bredde).

Subsidiært bestemmes fire risstykker. Hvis stykket er kortere end de øvrige tre, er forholdet mellem længde og bredde på under tre, hvis det er den samme længde eller længere, vil forholdet mellem længde og bredde være lig med eller større end tre.

Kort kornris ( også kaldet "runde") er næsten rund, og kornene er lagt sammen, når de er kogte, og de anvendes generelt til fremstilling af ridser og lignende. Denne ris har korn af en længde på højst 5,2 mm og et forhold mellem kornets længde og bredde på under 2. Kort korris har en kort, næsten rund kerne.

Middelkornet ris er kortere og blikkenslagte og fungerer godt i retter såsom Paella og Risotto. Denne ris har en kornlængde på over 5,2 mm, men ikke over 6,0 mm, og forholdet mellem kornets længde og bredde er under 3.

Langkornet ris er lange og slanke, og frøene holdes adskilt efter kogning. Denne ris, hvis korn har en længde på over 6,0 mm.

Kogt ris

Kogt risterretter tariferes i pos. 1904. Følgende er eksempler på produkter, der er omfattet

 • færdigretter bestående af følgende to enkeltpakkede dele, pakket i et sæt til detailsalg: A) forkogte ris (150 g) og b) karry (200 g) bestående af kokosmælk (72 %), kyllingekød (20 %), en blanding af krydderier (7 %), citrongræs (0,5 %) og ekstrakt af ansjos (0,5 %).
 • færdigretter bestående af følgende to enkeltpakkede dele, pakket i et sæt til detailsalg: A) forkogte ris (150 g) og b) karry (200 g) bestående af kokosmælk (50 %), oksekød (20 %), kartofler (15 %), en blanding af krydderier (7 %), jordnødder (3 %), ansjos (3 %) og løg (2 %).
 • "friturestegt ris", der er værd at bo i, med grøn karry og kød. Ingredienser omfatter instant ris, kød (16 %), krydderier.

Hvis et færdigforarbejdet måltid indeholder over 20 % af enhver type kød, fisk, krebsdyr eller bløddyr (beregnet som en procentdel af hele skålen), klassificeres det som tilberedning af dette kød eller de pågældende fisk i kapitel 16.

Typer, sorter og former for ris

Der findes nu mange rissorter, der spænder lige fra den velkendte hvide eller brune ris til specialris som basmati og den såkaldte klittriøse ris, der anvendes i den japanske køkken til at fremstille sushi. Risen markedsføres også i forskellige bekvemmelighedspakker. Nogle af disse er anført nedenfor.

Della, Delrose og Delmont — disse sorter har en ensartet kvalitet af almindelig langkornet ris og Basmati-ris og har en aroma, der ligner bamati. Kogt korn svulster op i både længde og bredde, f.eks. almindelig langkornet ris.

Sort Japonica — dette er en aromatisk ris med mørk sort klid. Ligesom den brune ris forarbejdes de kun i minimalt omfang, så de bevarer klippenes lag, og det tager 45-50 minutter at forberede sig. Kogt korn er lettere kind med en skarp, sød krydret smag.

Denne ris bevarer det naturlige klidlag, som er rigt på mange vitaminer og mineraler, herunder risklidolie. Denne ris med lang mellemrum er fast i konsistens med en let nøddeagtig smag.

Hvid ris med lang mellemrum — langkornet ris er den lækkeragtige ris i mange internationale retter fra Asien, Indien og Spanien.

Hvid mellemkornet ris — ved bedre kendskab til risotto eller Arborio ris. det er den blødere madvare med middelkornet ris, der har den fordel, at den er i stand til at bære smag og farve. Dens bløde og cremede tekstur gør den ideel til desserter såsom cremerester. Den absorberer så meget som fem gange vægten i væske.

Arborio rice, der traditionelt dyrkes i Italien og anvendes til risotto. Den høje stivelsesmængde i Arborio ris giver risotto risotto med en cremeagtig konsistens.

Easy-kok, langkornet, hvid eller brun ris — undertiden benævnt "parboiled" eller "pre-puffed rice". Den dampes under pres før formaling, som hærger kornene, hvilket mindsker muligheden for overkogning. Denne proces bidrager også til at bevare en stor del af det naturlige indhold af vitaminer og mineraler.

Jasmine eller Thai vellugtende ris — denne hvide ris for langkornet ris har en fin duft af Jasmine. En sort, der er populær i Thailand og værdsættes for dens søde duft og nøddeagtige smag. Den anvendes som et billigt alternativ til basmatiris.

Kalijira ris — denne lille aromatisk ris dyrkes i Bangladesh, kokke hurtigt og bruges især til riding.

Basmati — en lang række langkornet ris. Den er en aromatisk, aromatisk og aromatisk ris og er en ris, der ikke er klistret. Når den er kogt i længderetningen, er den kun anbragt i længderetningen, hvilket resulterer i lange tavler, der er meget tørre, lys og ikke klæbrige. Pakistan og Indien er de største kultivatorer og -eksportører. den dyrkes primært gennem uafskallet landbrug i Punjab-regionen. Basmati-ris er længere end de fleste andre typer ris. Kogte Basmati-ris er ikke klæbrige, men ikke klæbrige. Som det er tilfældet med de fleste langkornet ris, kan kogt basmatiris være entydigt identificeret af dens duft. Basmatiris fås som enten hvid eller brun. De godkendte sorter af Basmati-ris er

 • Basmati 370
 • Basmati 386 (Indien)
 • Type-3 (Dehradun India)
 • Taraori Basmati (HBC-19 Indien)
 • Basmati 217 (Indien)
 • Ranbir Basmati (Indien)
 • Kerner (basmatiPakistan)
 • Pusa Basmati
 • Super Basmati

Vild ris — er en høj vandgræs i Nordamerika med et korn, der er mindst to gange så lang som den lange kornsort i Asien (Oryza). Betegnelsen "vild ris" er vildledende, fordi det rent faktisk er frø af en type vild græs (zinkaia aquatica), der vokser i det kystnære område i Nordamerika. De lange slender er mørkebrune, når de er kogte. På trods af dens navn er den ikke knyttet til domestic riris (oryza).

Del denne side:

Genveje