Frihandelsaftale mellem EU og Singapore

Aftalen fjerner told og bureaukrati, som europæiske virksomheder står over for, når de eksporterer til Singapore. Den fjerner også andre handelshindringer og forbedrer handelen med vigtige varer som elektronik, fødevarer og lægemidler. Aftalen åbner også Singapores marked for EU's eksport af tjenesteydelser, f.eks. inden for transport og telekommunikation.

Overblik over aftalen

Frihandelsaftalen mellem EU og Singapore (EUSFTA) trådte i kraft den 21. november 2019. Se den fulde tekst og bilagene til aftalen.

EU og Singapore har også undertegnet en investeringsbeskyttelsesaftale (EUSIPA). Den træder i kraft, når alle EU's medlemsstater har ratificeret den i overensstemmelse med deres egne nationale procedurer.

Hvad er fordelene for din virksomhed?

EUSFTA indebærer betydelige fordele for virksomhederne, bl.a.

  • øget markedsadgang for EU-virksomheder i Singapore og omvendt
  • mindre byrdefulde tekniske regler
  • fjernelse af dobbelttestning af visse produkter
  • toldprocedurer og oprindelsesregler, der letter handelen
  • beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder, herunder geografiske betegnelser – særlige regionale føde- og drikkevarer såsom parmaskinke og irsk whisky
  • nye muligheder inden for miljøtjenester og grønne offentlige udbud
  • fjernelse af hindringer for handel med og investeringer i grønne teknologier

Hvordan vil handelsaftalen gavne EU's landbrugssamfund?

Før handelsaftalen havde Singapore nultold på import af alle landbrugsfødevarer undtagen øl. Ved aftalens ikrafttræden fjernede Singapore også alle sine resterende toldsatser på øl, stout og samsu.

Aftalen anerkender og beskytter geografiske betegnelser for vin, spiritus, landbrugsprodukter og fødevarer med oprindelse i EU eller Singapore.

De foranstaltninger, der er fastsat i den sundheds- og plantesundhedsmæssige del af aftalen, har også til formål at beskytte menneskers, dyrs og planters liv og sundhed. Sådanne foranstaltninger vedrører anerkendelse af lav-/frie skadegører- eller sygdomsområder og sikrer gennemsigtighed og udveksling af oplysninger og undgåelse af handelshindringer.

 

Singapore har meget lidt landbrugsjord, så det opfylder sine fødevarebehov med import.

Dens landbrugsproduktion er lille og begrænset til

  • blomster
  • visse frugter (hovedsagelig durianer og rambutaner)
  • æg
  • grøntsager
  • fjerkræ
  • svinekød

I 2019 eksporterede EU-27 1,9 mia. EUR i landbrugsfødevarer til Singapore, hvilket er mere end det dobbelte 10 år tidligere. Singapore er i dag EU's femtestørste eksportmarked for landbrugsfødevarer i Asien og det 18. på verdensplan.

Hvor stort er det danske marked? Hvor meget handler EU med Singapore?

Med en befolkning på 5,6 millioner mennesker er Singapore et vigtigt handels-, transport- og finansielt knudepunkt i Asien. Landet har et omfattende netværk af handelsaftaler med over 30 partnere og handler hvert år med resten af verden for mere end 550 mia. EUR.

For EU er Singapore den 14. største handelspartner i verden og den første i Sydøstasien. Med en dybt serviceorienteret økonomi er Singapore også EU's femtestørste partner inden for handel med tjenesteydelser på verdensplan.

Med mere end 10 000 europæiske virksomheder, der oprettede deres kontorer/regionale knudepunkter i Singapore, blev landet EU's sjettestørsteglobale destination for udgående direkte investeringer og tegner sig for to tredjedele af EU's beholdning af direkte investeringer i SEA.

Toldsatser

For eksport til Singapore

Før aftalen kunne næsten alle varer med oprindelse i EU allerede indføres toldfrit i Singapore. Siden aftalens ikrafttræden har Singapore været forpligtet til at anvende toldfri adgang for alle varer med oprindelse i EU, herunder varer, der tidligere var pålagt told (f.eks. øl og stout).

For import til EU

Pr. 21. november 2019 var ca. 84 % af importen fra Singapore til EU toldfri.

Eksempler på sektorer, der drager fordel af den øjeblikkelige afskaffelse af told, omfatter:

  • elektronik
  • lægemidler
  • de fleste petrokemiske produkter (visse toldsatser på petrokemiske produkter vil først blive udfaset efter tre år)
  • forarbejdede landbrugsprodukter (med undtagelse af kemisk ren fructose og sukkermajs)

Næsten al resterende told på singaporeanske varer, der indføres i EU, vil blive udfaset inden november 2024.

EU vil fortsat anvende told på nogle få produkter selv efter udløbet af udfasningsperioden, herunder på visse fiskevarer (Tilapia, bugstribet bonit) og forarbejdet landbrug samt kemisk ren fruktose og sukkermajs.

Toldafvikling

Handelsaftalen indeholder en detaljeret beskrivelse af afviklingskategorierne for toldafviklingen over fem år i bilag 2-A til aftalen.

 

Du kan finde tidsplanen for toldafvikling for dit specifikke produkt i Min handelsassistent.

Oprindelsesregler

 

For at være berettiget til præferencebehandling skal dit produkt opfylde oprindelsesreglerne i henhold til aftalen. Tjek det interaktiveværktøj til selvvurdering af oprindelsesregler (ROSA) i Min handelsassistent for at vurdere, om dit produkt opfylder oprindelsesreglerne, og find ud af, hvordan du udarbejder de korrekte dokumenter.

Generelle oplysninger om oprindelsesreglerne og oprindelsesprocedurerne findes i dette afsnit.

Oprindelse er den "økonomiske nationalitet" af handlede varer. Hvis du er ny inden for emnet, kan du finde en introduktion til hovedbegreberne i vareafsnittet.

Oprindelsesregler

Hvor finder jeg oprindelsesreglerne?

Oprindelsesreglerne er fastsat i protokol 1 til EUSFTA.

Har mit produkt oprindelse i EU eller Singapore?

For at være berettiget til den lavere eller nulpræferencetold i henhold til frihandelsaftalen mellem EU og Singapore skal dit produkt have oprindelse i EU eller Singapore. Et produkt anses for at have oprindelse i EU eller Singapore, hvis det

Produktet skal også opfylde alle andre gældende krav, der er specificeret i kapitlet (f.eks. utilstrækkelig bearbejdning eller forarbejdning, reglen om uændret tilstand). Der er også nogle yderligere fleksibilitetsmuligheder, der kan hjælpe dig med at overholde produktspecifikke regler (f.eks. tolerance og kumulation).

 

Eksempler på de vigtigste typer produktspecifikke regler i EU's handelsaftaler

  • reglen om værditilvækst – værdien af alle materialer uden oprindelsesstatus i et produkt må ikke overstige en vis procentdel af dets pris ab fabrik
  • ændringen af tariferingen — produktionsprocessen medfører en ændring af tariferingen mellem materialerne uden oprindelsesstatus og det endelige produkt — f.eks. produktion af papir (kapitel 48 i det harmoniserede system) af papirmasse uden oprindelsesstatus (kapitel 47 i det harmoniserede system)
  • specifikke processer – der kræves en specifik produktionsproces, f.eks. spinding af fibre til garn – sådanne regler anvendes hovedsagelig i tekstilindustrien, beklædningsindustrien og den kemiske sektor

Tips til at hjælpe dig med at overholde de produktspecifikke regler

Der er planlagt yderligere fleksibilitet for at hjælpe dig med at overholde produktspecifikke regler såsom tolerancer eller kumulation.

Tolerance

I frihandelsaftalen mellem EU og Singapore giver tolerancereglen producenten mulighed for at anvende materialer uden oprindelsesstatus, der normalt er forbudt i henhold til den produktspecifikke regel, så længe deres nettovægt eller værdi ikke overstiger

  • 10 % af produktets vægt for landbrugsprodukter og forarbejdede landbrugsprodukter henhørende under kapitel 2 og 4-24 i det harmoniserede system, bortset fra forarbejdede fiskevarer henhørende under kapitel 16
  • 10 % af produktets pris ab fabrik for andre industriprodukter end tekstiler og beklædningsgenstande

Der gælder særlige tolerancer for tekstilvarer og beklædningsgenstande henhørende under kapitel 50-63 i det harmoniserede system, som er anført i note 6 og 7 til bilag A Indledende bemærkninger til listen i bilag B.

Denne tolerance må ikke anvendes til at overskride nogen maksimumsværditærskel for materialer uden oprindelsesstatus, der er opført i de produktspecifikke regler.

Kumulation

Frihandelsaftalen mellem EU og Singapore indeholder tre måder at kumulere oprindelse på. Bemærk dog, at det i øjeblikket kun er den første, der finder anvendelse (bilateral kumulation).

  • bilateral kumulation – materialer med oprindelse i Singapore kan medregnes som materialer med oprindelse i EU, når de anvendes til fremstilling af et produkt i EU (og omvendt)
  • kumulation med et ASEAN-land, der har en præferenceaftale med EU, som tillader, at materialer med oprindelse i sådanne lande medregnes som havende oprindelse i Singapore eller i EU, når de anvendes til fremstilling af et produkt
    Bemærk, at de materialer, der er opført i bilag C til protokollen om oprindelsesregler, er udelukket fra denne kumulation. På nuværende tidspunkt finder denne kumulation ikke anvendelse.
  • kumulation med et ASEAN-land, der ikke har nogen præferenceaftale med EU, som tillader, at materialer med oprindelse i sådanne lande medregnes som havende oprindelse i EU eller Singapore, når de anvendes til fremstilling af de produkter, der er opført i bilag D til protokollen om oprindelsesregler.
    På nuværende tidspunkt finder denne kumulation ikke anvendelse.

Andre krav

Produktet skal også opfylde alle andre gældende krav i protokollen om oprindelsesregler, f.eks. reglen om, at der ikke må foretages ændringer.

Transport gennem et tredjeland: ikke-ændringsregel

Produkter med oprindelsesstatus skal transporteres fra EU til Singapore (og omvendt) uden at blive videreforarbejdet i et tredjeland.

Nogle transaktioner kan udføres i et tredjeland, hvis produkterne forbliver under toldtilsyn, f.eks.

  • påsætning eller anbringelse af mærker, etiketter, segl eller anden dokumentation for at sikre overholdelse af specifikke nationale krav i importlandet
  • Bevaring af produkter under gode forhold
  • opbevaring
  • opdeling af sendinger

I tvivlstilfælde kan toldmyndighederne anmode klarereren om at fremlægge bevis for overensstemmelse. Overensstemmelse kan godtgøres på en hvilken som helst måde, herunder ved

  • kontraktmæssige transportdokumenter såsom konnossementer 
  • faktuelle eller konkrete beviser baseret på mærkning eller nummerering af kolli 
  • enhver form for dokumentation vedrørende selve varerne

Toldgodtgørelse

Tilbagebetaling af told, der tidligere er betalt på materialer uden oprindelsesstatus, som anvendes til at fremstille et produkt, der eksporteres under en præferencetold, er ikke tilladt i henhold til denne handelsaftale.

Oprindelsesprocedurer

Eksportører og importører skal følge oprindelsesprocedurerne. Procedurerne er fastsat i afdeling B i protokollen om oprindelsesregler i aftalen. De præciserer f.eks., hvordan:

  • at angive et produkts oprindelse
  • at gøre krav på præferencer
  • toldmyndighederne kan kontrollere et produkts oprindelse

Hvordan gør man krav på en præferentiel tarif?

For at drage fordel af en præferencetold skal importørerne fremlægge oprindelsesbevis.

I henhold til denne aftale kan importører anmode om en præferencetoldsats på grundlag af en oprindelseserklæring fra eksportøren.

Oprindelseserklæring

Eksportørens egenerklæring

Eksportører kan selv erklære, at deres produkt har oprindelse i EU eller Singapore, ved at fremlægge en oprindelseserklæring

  • I EU kan det lade sig gøre
    • af en godkendt eksportør
    • af enhver eksportør, forudsat at sendingens samlede værdi ikke overstiger 6 000 EUR
  • i Singapore kan det gøres af en eksportør, der
    • er registreret hos myndighederne i Singapore
    • har modtaget et entydigt enhedsnummer

 

Godkendte eksportører

Udførselslandets toldmyndigheder kan give enhver eksportør, der eksporterer produkter i henhold til handelsaftalen, tilladelse til at udfærdige oprindelseserklæringer for produkter uanset deres værdi. Eksportøren skal over for toldmyndighederne give tilstrækkelige garantier for, at produkternes oprindelsesstatus og opfyldelsen af alle de øvrige betingelser i aftalen (protokollen) kan kontrolleres. Toldmyndighederne kan inddrage status som godkendt eksportør i tilfælde af misbrug.

Hvad skal oprindelseserklæringen indeholde?

For at udfærdige en oprindelseserklæring skal du skrive, stemple eller udskrive erklæringen på fakturaen, følgesedlen eller et andet handelsdokument med følgende tekst:

"Eksportøren af de produkter, der er omfattet af dette dokument (toldmyndighed eller kompetent statslig tilladelse nr. ...), erklærer, at disse produkter har ... præferenceoprindelse, medmindre andet klart er angivet."

Teksten til oprindelseserklæringen kan udfærdiges på et hvilket som helst af EU's officielle sprog og findes i bilag E til protokollen om oprindelsesregler.

Du skal underskrive din fakturaerklæring i hånden. Hvis du er godkendt eksportør, er du fritaget for dette krav, forudsat at du skriftligt over for toldmyndighederne tilkendegiver, at du påtager dig det fulde ansvar for alle erklæringer, der identificerer dig.

Indgivelse og gyldighed

En oprindelseserklæring kan undtagelsesvis udfærdiges efter eksporten ("efterfølgende erklæring"), forudsat at den forelægges i importlandet senest to år for EU's vedkommende og et år for Singapores vedkommende efter varernes ankomst til området.

Du skal opbevare og være parat til at fremlægge dokumentation for, at dit produkt har oprindelsesstatus (f.eks. leverandørerklæringer) og opfylder andre krav i protokollen om oprindelsesregler, hvis toldmyndighederne anmoder herom.

Oprindelseserklæringen forbliver gyldig i 12 måneder fra eksportørens udstedelsesdato.

Kontrol af oprindelse

Toldmyndighederne kan kontrollere, om et importeret produkt faktisk har oprindelsesstatus eller opfylder andre oprindelseskrav. Frihandelsaftalen mellem EU og Singapore er baseret på følgende principper:

  • verifikationen foretages på anmodning af importlandets myndigheder og af eksportlandets myndigheder
  • verifikationen er baseret på administrativt samarbejde mellem toldmyndighederne i import- og eksportlandene
  • kontrol af produkternes oprindelse foretages af de lokale toldmyndigheder. Den importerende parts besøg hos eksportøren er ikke tilladt
  • den eksporterende parts myndigheder foretager den endelige bestemmelse af oprindelse og underretter den importerende parts myndigheder om resultaterne

Produktkrav 

Tekniske regler og krav

Handelsaftalen indfører mere kompatible tekniske krav og test af produkter og reducerer tekniske barrierer, der ellers kunne gøre det svært for dig at sælge dine produkter i Singapore. F.eks.

  • Autoriseret økonomisk operatør
  • reglerne om mærkning og etikettering forenkles
  • dobbeltarbejde i forbindelse med dyre og tidskrævende procedurer for prøvning af produkter reduceres – f.eks. anerkender Singapore de nuværende EU-standarder og prøvning af biler og bildele
  • der er indført et system til certificering af EU's kødproducerende virksomheder, der ønsker at eksportere til Singapore
Hvordan vil handelsaftalen beskytte europæiske standarder, herunder standarder for fødevaresikkerhed?

Handelsaftalen vil på ingen måde påvirke, ændre, sænke eller fjerne EU-standarder på noget område.

Det betyder, at singaporeanske produkter og tjenesteydelser kun kan sælges i EU på samme betingelser som EU's produkter og tjenesteydelser. De skal opfylde alle EU's regler og bestemmelser, f.eks.

  • tekniske regler og standarder
  • forbrugersikkerhedskrav
  • miljøkrav
  • regler om dyre- og plantesundhed og hygiejne
  • forordninger om fødevaresikkerhed
Elektronik

Standarder, tekniske forskrifter og overensstemmelsesvurderingsprocedurer er baseret på relevante internationale standarder.

Aftalen har til formål at undgå overlappende og besværlige procedurer for overensstemmelsesprøvning af produktsikkerhed og elektromagnetisk kompatibilitet for

  • elektrisk og elektronisk udstyr
  • elektriske husholdningsapparater
  • forbrugerelektronik

Singapore accepterer en leverandørerklæring om overensstemmelse for produkter, der anses for at udgøre en lav risiko for forbrugernes sikkerhed, sundhed eller miljøet.

Motorkøretøjer og køretøjsdele

Med aftalen er det muligt at sælge nye motorkøretøjer og bildele fra EU i Singapore uden yderligere prøvning eller certificering, forudsat at de er certificeret i overensstemmelse med internationale standarder, der er accepteret i EU, navnlig FN's Økonomiske Kommission for Europas (UNECE's) typegodkendelsesforskrifter.

EU og Singapore er også blevet enige om at

  • afholde sig fra at indføre nye reguleringsforanstaltninger, der afviger fra internationale standarder
  • tillade salg af produkter, der inkorporerer nye teknologier, medmindre det påvises, at sådanne teknologier udgør en betydelig risiko for menneskers sundhed, sikkerhed eller miljøet
Lægemidler og medicinsk udstyr

EU og Singapore er blevet enige om at

  • anvende internationale standarder, praksisser og retningslinjer for farmaceutiske produkter og medicinsk udstyr
  • sikre, at notering, prisfastsættelse og godtgørelse af lægemidler er fair, rimelige og ikkediskriminerende

EU vil anerkende Singapores standarder for "god fremstillingspraksis" (GMP) ved fremstilling af aktive lægemiddelbestanddele (API) som ækvivalente med sine egne, hvilket vil lette eksporten af Singapores aktive lægemiddelbestanddele til EU.

Sundheds- og sikkerhedskrav — SPS

Når det gælder fødevaresikkerhed og dyre- og plantesundhed, har både EU og Singapore strenge love og procedurer på plads. Aftalen har til formål at lette eksporten af animalske produkter. EU og Singapore er f.eks. blevet enige om at evaluere hinandens inspektions- og certificeringssystemer for kødproducerende virksomheder i stedet for at kræve, at hvert enkelt slagteri eller fødevareforarbejdningsanlæg skal inspiceres af den anden part, før det kan eksportere.

 

Find de specifikke regler og krav til dit produkt i Min handelsassistent.

Tekniske handelshindringer

Selv om tekniske regler er vigtige, kan de til tider virke som en hindring for den internationale handel og dermed være en betydelig byrde for dig som eksportør.

  • Hvis du mener, at du står over for en handelshindring, der bremser din virksomhed eller forhindrer dig i at eksportere, kan du fortælle os det.
  • indberette, hvad der standser din eksport til Singapore, ved hjælp af onlineformularen, og EU vil analysere din situation og træffe passende foranstaltninger

Kontakt os

Fortoldningsdokumenter og -procedurer

Aftalen sikrer mere effektive toldprocedurer for at lette handelen og reducere omkostningerne for virksomhederne.

Med henblik på at styrke sikkerheden i forsyningskæden fastsættes det, at EU og Singapore vil indgå i gensidig anerkendelse af handelspartnerskabsprogrammer såsom EU's program for "autoriserede økonomiske operatører".

Dokumenter

De trinvise vejledninger beskriver de forskellige typer dokumenter, du skal forberede til fortoldning af dine produkter.

Afhængigt af dit produkt kan toldmyndighederne kræve alle eller nogle af nedenstående elementer:

  • handelsfaktura (find de specifikke krav vedrørende dens form og indhold i Min handelsassistent)
  • pakning list
  • importlicenser for visse varer
  • certifikater, der viser, at dit produkt overholder obligatoriske produktbestemmelser, f.eks. sundheds- og sikkerhedskrav, mærkning og emballering
  • oprindelsesbevis - oprindelseserklæring

Det kan være en god idé at ansøge om bindende tariferingsoplysninger og/eller bindende oprindelsesoplysninger på forhånd.

 

Du kan finde detaljerede oplysninger om de dokumenter, du skal fremlægge til fortoldning af dit produkt, i Min handelsassistent.

Procedurer

For en beskrivelse af, hvordan du kan bevise oprindelsen af dine produkter med henblik på at anmode om præferencetold, og af reglerne for toldmyndighedernes kontrol af oprindelse, henvises til afsnittet om oprindelsesregler ovenfor.

Oplysninger om toldproceduren for import og eksport generelt findes på webstedet for Generaldirektoratet for Beskatning og Toldunion.

Intellektuel ejendomsret og geografiske betegnelser

Handelsaftalen indeholder også moderne regler til beskyttelse og håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder.

Geografiske betegnelser

Singapore har styrket sin eksisterende ordning for geografiske betegnelser ved at oprette et system til registrering af geografiske betegnelser i Singapore til beskyttelse af produkter, der har særlige kvaliteter eller nyder visse omdømme eller andre egenskaber på grund af deres geografiske oprindelse. EU-producenter kan ansøge om at registrere deres geografiske betegnelser i Singapore. Producenter uden for EU kan også ansøge om registrering af geografiske betegnelser i Singapore, hvor produkterne falder ind under de foreskrevne kategorier. 139 EU's geografiske betegnelser for vin, spiritus og visse landbrugsprodukter nyder samme beskyttelsesniveau som i EU. Denne øgede beskyttelse vil styrke forbrugernes anerkendelse af autentiske EU-fødevarer, -vine og -spiritus af høj kvalitet i Singapore, f.eks.

  • Bordeaux-vine
  • Parmaskinke
  • Champagne
  • bayersk øl

Patenter

I henhold til aftalen forpligtede Singapore sig til at forlænge varigheden af patentbeskyttelsen for at kompensere for den reduktion af patentets levetid, der følger af den administrative driftsproces for markedsføring.

Ophavsret og beslægtede rettigheder

Handelsaftalen giver 70 års ophavsretlig beskyttelse. Den fastsætter et enkelt rimeligt vederlag til producenter af lydoptagelser, der udsendes eller fremføres offentligt. Dette vil blive gennemført senest i november 2021. Aftalen vil bringe Singapores ophavsretslovgivning i overensstemmelse med landes lovgivning, der giver producenter af lydoptagelser mulighed for at opkræve royalties for radio- og tv-udsendelser og offentlig fremførelse.

Varemærker

EU og Singapore vil beskytte velkendte varemærker på grundlag af den fælles henstilling fra Verdensorganisationen for Intellektuel Ejendomsret.

Beskyttelse af testdata

Aftalen fastsætter også, at testdata, der forelægges med henblik på at opnå en administrativ markedsføringstilladelse til markedsføring af farmaceutiske og agrokemiske produkter, vil blive beskyttet i en periode på fem år, som kan forlænges med yderligere fem år.

Industrielt design

Ifølge handelsaftalen vil Singapore øge beskyttelsestiden for registrerede design til 10 år.

Håndhævelse

Aftalen indeholder detaljerede bestemmelser om civilretlige håndhævelsesforanstaltninger. Med hensyn til grænsehåndhævelse vil rettighedshaverne kunne anmode Singapores toldmyndigheder om at beslaglægge varemærkeforfalskede varer og piratkopierede ophavsretsbeskyttede varer.

Senest i november 2022 vil rettighedshaverne kunne anmode Singapores toldmyndigheder om også at beslaglægge forfalskede varer med geografiske betegnelser og piratkopierede designvarer, når de skal importeres eller eksporteres.

Singapore og EU har også forpligtet sig til procedurer, der vil gøre det muligt for myndighederne at suspendere frigivelsen af varemærkeforfalskede varer, piratkopierede ophavsretsbeskyttede varer og varemærkeforfalskede varer med geografiske betegnelser på eget initiativ. Med hensyn til forfalskede varer med geografiske betegnelser vil Singapore gennemføre dette tilsagn senest i november 2022.

Helpdesken for intellektuelle ejendomsrettigheder i Sydøstasien tilbyder en hjælpetjeneste for direkte støtte til SMV'er vedrørende intellektuel ejendomsret.

Tjenesteydelser

Handelsaftalen dækker en bred vifte af tjenesteydelser og giver yderligere markedsadgang for tjenesteudbydere.

Konkret er EU og Singapore blevet enige om at reducere eller fjerne visse restriktioner for

  • antallet af tjenesteydere
  • værdien af tjenestetransaktioner eller aktiver
  • antallet af tjenesteydelser eller mængden af tjenesteydelser
  • antallet af personer, der kan ansættes
  • den specifikke type juridisk enhed, der er tilladt
  • Grænser for udenlandsk aktiebeholdning/egenkapital

Dette gælder for en lang række sektorer, bl.a.

  • telekommunikationstjenester
  • finansielle tjenesteydelser
  • Computervirksomhed og hermed beslægtede tjenesteydelser
  • transporttjenester
  • miljøtjenester
  • visse erhvervstjenester (f.eks. arkitekt- og ingeniørtjenester)
  • posttjenester

EU og Singapore er også blevet enige om at sikre, at de samme regler og bestemmelser gælder for indenlandske og udenlandske tjenesteydere i visse sektorer for at skabe forudsigelighed og lige vilkår. Dette gælder f.eks. for

  • posttjenester - sikre, at dominerende markedsaktører ikke deltager i konkurrencebegrænsende praksis
  • telekommunikationstjenester - store leverandører, f.eks. netejere, skal give andre operatører adgang til specifikke netelementer på et ubundtet grundlag og på rimelige og gennemsigtige vilkår
  • international søtransport – definere relevante forpligtelser og sikre klarhed over, hvad der præcist er indgået forpligtelser for
  • computertjenester - indfang alle fremtidige computertjenester baseret på deres funktionaliteter
  • national regulering – omfattende bestemmelser om licensprocedurer og faglige kvalifikationer, der sikrer, at en investor, når denne ansøger om en licens til levering af en tjenesteydelse eller ikke-tjenesteydelser, behandles retfærdigt og beskyttes mod vilkårlige begrænsninger, samtidig med at vedkommendes ret til at klage sikres

 

Tjenesteydelser er rygraden i økonomierne i EU og Singapore. Singapore er et vigtigt knudepunkt i Sydøstasien for EU's tjenesteydere og tegner sig for mere end halvdelen af al handel med kommercielle tjenesteydelser mellem EU og ASEAN.

  EU Singapore
Tjenesteydelser inden for liberale erhverv
  • arkitektvirksomhed 
  • regnskabsføring
  • ingeniørvirksomhed og integreret ingeniørvirksomhed
  • byplanlægning og landskabsarkitektur
  • virksomhedsrådgivning
  • international handelsvoldgift
  • juridiske tjenesteydelser
  • regnskabsføring
  • beskatning
  • arkitektvirksomhed
  • integreret ingeniørarbejde
  • læge- og tandlægevirksomhed
  • veterinærtjenester
Computervirksomhed og hermed beslægtet virksomhed Alle relaterede tjenester på dette område Alle relaterede tjenester på dette område
Forskning og udvikling
  • naturvidenskab og tværfaglige videnskaber, undtagen offentligt finansierede FoU-tjenester
  • samfundsvidenskab og humaniora
  • naturvidenskab
  • samfundsvidenskab, undtagen juridisk forskning
Virksomhedstjenester
  • annoncering
  • markedsundersøgelser
  • virksomhedsrådgivning
  • rådgivning og konsulentbistand i forbindelse med fremstillingsvirksomhed
  • trykning og udgivelse
  • konventionsvirksomhed
  • oversættelse
  • designvirksomhed
  • annoncering 
  • markedsundersøgelser
  • virksomhedsrådgivning
  • teknisk afprøvning og analyse af biler
  • tjenesteydelser i forbindelse med fremstillingsvirksomhed
  • sikkerhedskonsultation
  • alarmovervågning
  • fotografisk virksomhed
  • Administration af kongresser og udstillinger
  • oversættelsestjenester
Posttjenester Alle relaterede tjenester inden for dette område Basis- og ekspresbrevtjenester
Telekommunikationstjenester Tjenesteydelser i form af transmission og modtagelse af signaler ved hjælp af elektromagnetiske midler, undtagen radio- og tv-spredning

Tjenester (undtagen radio- og tv-spredning), f.eks.

  • facilitetsbaserede og tjenestebaserede tjenester
  • mobile tjenester og værdiforøgende netværkstjenester
Miljøtjenester
  • spildevandstjenester
  • håndtering af fast/farligt affald, undtagen grænseoverskridende transport af farligt affald
  • beskyttelse af den omgivende luft og klimabehandling og rensning af jord og vand
  • støj- og vibrationsbekæmpelse
  • beskyttelse af biodiversitet og landskaber
  • affaldsindsamling og -bortskaffelse, undtagen deponering
  • Håndtering af farligt affald
  • sanitet og lignende tjenesteydelser
  • rensning af udstødningsgasser
  • støjbekæmpelse
  • natur- og landskabsbeskyttelse
Turisme og rejserelaterede tjenesteydelser Rejsebureauer og rejsearrangører 
  • hotelvirksomhed og anden logi
  • restaurationsvirksomhed, undtagen restaurationsvirksomhed i spisefaciliteter, der drives af regeringen
  • rejsebureauer og turistguidevirksomhed
Transport

Søfart – tjenesteydelser i forbindelse med

  • international passager- og godstransport
  • Opbevaring og oplagring
  • containerstation og depot
  • speditions- og hjælpetjenester inden for søtransport


Vej- og jernbanetransport – hjælpetjenester som f.eks.

  • godstransportagentur
  • godshåndtering
  • opbevaring 

Søfart – tjenesteydelser i forbindelse med

  • international passager- og godstransport
  • skibsagenturvirksomhed
  • international bugsering
  • skibsmægling
  • spedition
  • Udlejning af skibe med besætning

Vejtransport – hjælpetjenester som f.eks.

  • udlejning
  • visse hjælpetjenester såsom vedligeholdelse og reparation af dele til motorkøretøjer
Fremstillingsvirksomhed
  • føde- og drikkevarer
  • beklædningsgenstande
  • fodtøj
  • maskiner
  • papirprodukter
  • Computere og elektriske maskiner
  • føde- og drikkevarer
  • beklædningsgenstande
  • papirprodukter
  • kemikalier
  • visse typer maskinudstyr
  • IT- og telekommunikationsudstyr

E-handel

Singapore og EU anerkender betydningen af fri udveksling af oplysninger og er blevet enige om ikke at indføre told på elektroniske overførsler.

Begge parter er enige om, at

  • e-handel bør ikke forringe intellektuelle ejendomsrettigheder
  • udviklingen af e-handel skal være forenelig med internationale standarder for databeskyttelse

Offentlige indkøb

Singapore og EU er medlemmer af WTO's aftale om offentlige udbud (GPA).

Allerede før handelsaftalen havde de åbne og moderne systemer for offentlige udbud og anvendte høje standarder for gennemsigtighed og proceduremæssig retfærdighed i forbindelse med deres offentlige udbud, og i mange tilfælde var EU-virksomheder allerede i stand til at konkurrere om offentlige kontrakter i Singapore over en vis værditærskel.

Handelsaftalen giver imidlertid EU's virksomheder endnu flere muligheder for at konkurrere om offentlige indkøbskontrakter i Singapore.

Singapore har

  • indvilligede i yderligere discipliner vedrørende udbud
  • enedes om at sænke tærskelværdierne for offentlige udbudsprocedurer for organer som f.eks. Forsyningsnævnet og Energimarkedsmyndigheden
  • udvidede de typer kontrakter om offentlig trafikbetjening, der er omfattet af forpligtelser om gennemsigtighed og ikkeforskelsbehandling – dette er vigtigt, fordi adgang til oplysninger er en af de største hindringer, som mindre virksomheder i EU støder på i forbindelse med adgang til oversøiske markeder

EU har

  • føjet yderligere ministerier, agenturer og andre organer på centralt plan til listen over enheder, der er åbne for bud på offentlige kontrakter – sammenlignet med dem, der er opført på listen i WTO's aftale om offentlige udbud – samt enheder, der er aktive i visse forsyningssektorer
  • omfattede flere typer offentlige tjenesteydelseskontrakter, der var omfattet af et offentligt udbud, end det var aftalt i WTO, f.eks.
    • jernbanetransport
    • computervirksomhed
    • telekommunikationstjenester
    • landskabsarkitektur

Handel og bæredygtig udvikling

Handelsaftalen indeholder bindende forpligtelser til at sikre, at de nationale niveauer for miljø- og arbejdstagerbeskyttelse er i overensstemmelse med centrale internationale standarder og aftaler.

Den forbyder "race-to-the-bottom"-praksis, hvor arbejds- og miljølovgivningen sænkes for at tiltrække handel eller investeringer, samtidig med at EU's og Singapores ret til at fastsætte deres egne niveauer for miljø- og arbejdstagerbeskyttelse anerkendes.

Handelsaftalen har til formål at øge handelens og investeringernes bidrag til bæredygtig udvikling, herunder

  • virksomhedernes sociale ansvar
  • miljømærkningsinitiativer
  • fair og etisk handel
  • bevarelse og bæredygtig forvaltning af naturressourcer, herunder gennem bæredygtig skovforvaltning og bevarelse og forvaltning af fiskebestande

Arbejdsstandarder

Frihandelsaftalen indeholder forpligtelser til at gennemføre Den Internationale Arbejdsorganisations (ILO's) konventioner, som parterne har ratificeret, men også forpligtelser til at tage de nødvendige skridt til at ratificere ILO's konventioner om grundlæggende rettigheder, som de endnu ikke har undertegnet, såsom

  • ministererklæringen fra FN's Økonomiske og Sociale Råd om skabelse af fuld og produktiv beskæftigelse og anstændigt arbejde for alle fra 2006
  • ILO's erklæring om grundlæggende principper og rettigheder på arbejdspladsen
  • de grundlæggende ILO-konventioner

Miljø og klimaændringer

Aftalen omfatter tilsagn fra EU og Singapore om effektiv gennemførelse af multilaterale miljøaftaler, som EU og/eller Singapore er parter i, f.eks.

  • FN's konvention om den biologiske mangfoldighed
  • FN's konvention om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter (CITES)
  • FN's rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC)

Specifikke bestemmelser om klimaændringer understreger yderligere EU's og Singapores bestræbelser på at bekæmpe klimaændringer.

Frihandelsaftalen indeholder også bestemmelser om samarbejde mellem parterne, herunder om miljømærkning og grønne offentlige indkøb, fjernelse af handelshindringer for klimavenlige varer og tjenesteydelser såsom bæredygtige varer baseret på vedvarende energi, den gradvise reduktion af subsidier til fossile brændstoffer og fremme af virksomhedernes sociale ansvar.

Investeringer

Investeringsbeskyttelsesaftalen mellem EU og Singapore (EUSIPA) træder i kraft, når alle EU's medlemsstater har ratificeret den i overensstemmelse med deres egne nationale procedurer.

Når den er trådt i kraft, vil den yderligere forbedre investeringsklimaet og give investorerne større sikkerhed.

Aftalen vil sikre, at europæiske og singaporeanske investorer behandles lige og retfærdigt og ikke udsættes for forskelsbehandling, f.eks.

  • tvangsekspropriation eller ekspropriation uden passende kompensation
  • forskelsbehandling
  • tilbagekaldelse af erhvervslicenser
  • misbrug fra værtslandets side, f.eks. manglende retfærdig rettergang eller manglende mulighed for at foretage internationale kapitaloverførsler

Investeringsbeskyttelsesaftalen vil give investorerne mulighed for en moderne og reformeret mekanisme til bilæggelse af investeringstvister – investeringsdomstolssystemet.

Hjørnestenene i det nye investeringsdomstolssystem er

  • en permanent investeringsdomstol i første instans
  • en appelret for appeller

Systemet vil blive baseret på principperne om gennemsigtighed i procedurerne og bestemmelser mod misbrug af systemet. Investeringsbeskyttelsesaftalen indeholder f.eks. regler, der skal forhindre svigagtige eller manipulerende krav såsom omstrukturering af en virksomhed med henblik på indgivelse af et krav.

Investeringsdomstolssystemet vil sikre, at investeringsbeskyttelsesaftalen fortolkes på en juridisk korrekt og forudsigelig måde.

Nyttige links og kontakter

Handels- og industriministeriet

Tilbage til kortet Få rutevejledning 100 High Street, The Treasury, Singapore 179434

Tlf.: +65 6225 9911

Websted: www.mti.gov.sg

Virksomhed Singapore (ESG)

230 Victoria Street, Level 10 Bugis Junction Office Tower, Singapore 188024

Tlf.: +65 6898 1800

Websted: www.enterprisesg.gov.sg

ESG's kontor i Frankfurt

Singapore Centre, Bleichstr. 45, 60313 Frankfurt am Main, Tyskland

Tlf.: +49 699207350

ESG's kontor i London

Singapore Centre, First Floor, Southwest House, 11a Regent Street, London SW1Y 4LR, Storbritannien (Vis kort)

Tlf.: +44 2074842730

Den Europæiske Unions delegation i Singapore

Tilbage til kortet Få rutevejledning 250 North Bridge Road, Raffles City Tower, Singapore 179101

Tlf.: +65 6336 7919

Websted: https://eeas.europa.eu/delegations/singapore

Yderligere links:

Du kan finde flere oplysninger om frihandelsaftalen mellem EU og Singapore og investeringsbeskyttelsesaftalen på Generaldirektoratet for Handels websted. Du kan også få et overblik i faktabladene.

Tjenesten for EU's Optræden Udadtil (EU-Udenrigstjenesten) giver også detaljerede oplysninger om forbindelserne mellem EU og Singapore.

Del denne side: