Et vidtgående og bredt frihandelsområde mellem EU og Moldova
EU og Republikken Moldova undertegnede en associeringsaftale i juni 2014, og aftalen har haft fuld virkning siden juli 2016. Det vidtgående og brede frihandelsområde (DCFTA) er en integrerende del af aftalen. Det sænker de toldsatser, som europæiske virksomheder står over for, når de eksporterer til Moldova, og gør toldprocedurerne mere effektive. Desuden letter aftalen handelen yderligere gennem en gradvis tilnærmelse af Moldovas lovgivning, regler og procedurer, herunder standarder, til EU's lovgivning, regler og procedurer.
Aftalen kort fortalt
Associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Republikken Moldova blev undertegnet i juni 2014 og har været i fuld kraft siden juli 2016.
Se den fulde tekst og bilagene til aftalen.
Hvad er fordelene for din virksomhed?
Associeringsaftalen
- gør det lettere for Dem at eksportere til og importere fra Republikken Moldova (i det følgende benævnt "Moldova")
- sænker tarifferne og muliggør en effektiv og hurtig gennemførelse af toldprocedurerne
Desuden indfører aftalen en gradvis proces med henblik på at tilnærme Moldovas lovgivning, regler og procedurer til EU's lovgivning, regler og procedurer, f.eks. inden for standarder, og letter dermed yderligere de erhvervsdrivende.
Hvem kan eksportere fra EU til Moldova i henhold til associeringsaftalen mellem EU og Moldova?
Hvis du er en virksomhed, der er registreret i et EU-land, og har erhvervet en gyldig toldangivelse — og om nødvendigt en eksporttilladelse — kan du eksportere i henhold til associeringsaftalen mellem EU og Moldova.
Hvem kan eksportere til EU fra Moldova i henhold til associeringsaftalen mellem EU og Moldova?
For at kunne eksportere til EU i henhold til aftalen mellem EU og Moldova skal du være en virksomhed, der er registreret i Republikken Moldova.
EU er en af Moldovas største handelspartnere. De vigtigste handelsvarer mellem EU og Moldova omfatter maskiner og apparater, vegetabilske produkter, tekstiler og tekstilvarer samt uædle metaller.
Tariffer
Industrivarer
På datoen for aftalens midlertidige ikrafttræden fjernede EU al told på industrivarer fra Moldova, mens Moldova begyndte gradvist at afvikle tolden på visse varer over en overgangsperiode på 3-5 år, f.eks.
- visse typer plast og lignende produkter
- møbler
- forskellige tekstilprodukter (f.eks. tæpper og beklædningsgenstande)
Moldova afviklede sine toldsatser for disse produkter fuldstændigt senest den 1. september 2019.
Landbrugsvarer
Aftalen sænker også tolden på landbrugsprodukter.
Moldova indvilligede i at afskaffe tolden på de fleste af sine landbrugsprodukter efter en overgangsperiode på op til ti år. Dette er f.eks. relevant for
- vin
- visse tilberedte fødevarer
Desuden har Moldova forpligtet sig til at afskaffe told under specifikke toldkontingenter for en række følsomme varer såsom
- svinekød
- fjerkræ
- mejeriprodukter
- forarbejdede kødprodukter
- sukker
De toldkontingenter, der indrømmes EU's eksport af disse produkter til Moldova, er defineret i bilag XV-D Liste over indrømmelser som følger:
Moldova — toldkontingent (i tons)
2020 |
2021 |
2022 |
|
1. Svinekød * |
4,500 |
5,000 |
5,500 |
2. Fjerkræ * |
5,000 |
5,500 |
6,000 |
3. Mejeri * |
1,500 |
2,000 |
|
4. Forarbejdet kød |
1,700 |
||
5. Sukker * |
7,000 |
8,000 |
9,000 |
6. Sødestoffer |
640 |
* Kvoterne for svinekød, fjerkræ, mejeriprodukter og sukker blev revideret i 2020
Til gengæld fjernede EU sin told på landbrugsprodukter fra første dag med undtagelse af specifikke følsomme produkter, for hvilke det også indførte toldkontingenter. Det betyder, at der hvert år kun kan handles toldfrit for et begrænset antal følsomme varer. De nøjagtige beløb er fastsat i bilag 15A til associeringsaftalen.
De toldkontingenter, der indrømmes Moldovas eksport af disse produkter til EU, er defineret i bilag XV-A Produkter omfattet af årlige toldfrie toldkontingenter (Unionen) som følger:
EU — toldkontingent (i ton) *
Tomater | 2,000 |
Hvidløg | 220 |
Druer til spisebrug | 20,000 |
Æbler | 40,000 |
Kirsebær, friske | 1,500,000 |
Blommer | 15,000 |
Druesaft | 500 |
* Disse kontingenter forvaltes efter "først til mølle" -princippet. Ansøgningsperioden løber fra den 1. januar til den 31. december. Før du eksporterer, skal du tjekke saldoen for hvert relevant kontingent.
Hvis en import, der ankommer til EU, overstiger disse toldkontingenter, anvendes en MFN-toldsats. Bemærk desuden, at visse frugter og grøntsager kræver betaling af indgangspriser i EU. Dette er f.eks. tilfældet for tomater. Det betyder, at der kan lægges tillæg til dine varers importomkostninger, hvis importprisen ligger under en fastsat indgangspris.
Desuden indeholder bilag XV-C en liste over landbrugsprodukter, for hvilke EU kan anvende en "mekanisme til modvirkning af omgåelse". Det betyder, at hvis importen fra Moldova overstiger et vist niveau, kan EU suspendere lavere toldsatser for disse produkter i en periode på seks måneder.
Aftalen tillader ikke told på eksport. Den indeholder også en såkaldt "standstill" -klausul. Denne klausul betyder, at hverken EU eller Moldova kan øge tolden eller indføre ny told, der er rettet mod varer fra den anden part. Aftalen forbyder også kvantitative import- og eksportrestriktioner (med undtagelse af restriktioner, der er tilladt i henhold til WTO-reglerne, såsom artikel XI i GATT).
Find den toldsats, der gælder for dit produkt, hos Mit handelsassistent.
Oprindelsesregler
For at være berettiget til præferencebehandling skal dit produkt opfylde oprindelsesreglerne i aftalen. Tjek det interaktiveværktøj til selvevaluering af oprindelsesregler (ROSA) i My Trade Assistent for at vurdere, om dit produkt opfylder oprindelsesreglerne, og finde ud af, hvordan du udarbejder de korrekte dokumenter.
Generelle oplysninger om oprindelsesreglerne og oprindelsesprocedurerne findes i dette afsnit.
Oprindelse er de handlede varers "økonomiske nationalitet". Hvis du er ny til emnet, kan du finde en introduktion til hovedbegreberne i vareafsnittet.
Hvor finder jeg oprindelsesreglerne?
De oprindelsesregler, der gælder i henhold til associeringsaftalen med Moldova, er defineret i tillæg I til den regionale konvention om pan-Euro-Middelhavsregler for præferenceoprindelse (PEM-konventionen). Disse regler er ved at blive revideret, og et nyt sæt alternative oprindelsesregler bør finde anvendelse medio 2021, herunder bestemmelser om kumulation, toldgodtgørelse, tolerance og reglen om ikkeændring (se nedenfor), som vil blive lempet.
PEM-konventionen om oprindelsesregler har til formål at fastsætte fælles oprindelses- og kumulationsregler mellem 25 kontraherende parter (EU, EFTA, Balkanlande og FTA-partnere fra EU's sydlige og østlige naboskabsområde) og EU for at lette handelen og integrere forsyningskæderne i zonen.
Listen over de kontraherende parter i PEM
Detaljerede oplysninger om pan-Euro-Med-systemet findes i brugervejledningen.
Har mit produkt oprindelse i EU eller Moldova i henhold til PEM-konventionen?
For at dit produkt kan komme i betragtning til den lavere eller nul-præferencetoldsats i henhold til PEM-konventionen, skal det have oprindelse i EU eller Moldova.
Et produkt "har oprindelse", hvis det er enten
- fuldt ud er fremstillet i EU eller Moldova, eller
- fremstillet i EU eller Moldova ved anvendelse af materialer uden oprindelsesstatus, såfremt disse materialer er blevet tilstrækkeligt bearbejdet eller forarbejdet i overensstemmelse med de produktspecifikke regler (PSR) i bilag II til tillæg I til PEM-konventionen.
Se også bilag I "Indledende noter" til produktspecifikke oprindelsesregler. For visse produkter findes der en række alternative produktspecifikke regler — se tillæg II.
Produktet skal også opfylde alle andre gældende krav i kapitlet, såsom utilstrækkelig bearbejdning eller forarbejdning og reglen om direkte transport. Der er også en vis fleksibilitet til at hjælpe dig med at overholde produktspecifikke regler såsom tolerance eller kumulation.
Eksempler på de vigtigste typer produktspecifikke regler i EU's handelsaftaler
- reglen om værditilvækst — værdien af alle materialer uden oprindelsesstatus i et produkt må ikke overstige en bestemt procentdel af produktets pris ab fabrik
- ændringen af tarifering — produktionsprocessen medfører en ændring af tariferingen mellem materialerne uden oprindelsesstatus og det færdige produkt — f.eks. fremstilling af papir (kapitel 48 i det harmoniserede system) på basis af papirmasse uden oprindelsesstatus (kapitel 47 i det harmoniserede system)
- særlige processer — en specifik produktionsproces er nødvendig, f.eks. spinding af fibre til garn — sådanne regler anvendes hovedsagelig i tekstilbeklædningssektoren og den kemiske sektor
Tips til at hjælpe dig med at overholde de produktspecifikke regler
Aftalen giver yderligere fleksibilitet for at hjælpe dig med at overholde de produktspecifikke regler, f.eks. tolerancer eller kumulation.
Tolerance
- tolerancereglen giver producenten mulighed for at anvende materialer uden oprindelsesstatus, der normalt er forbudt i henhold til den produktspecifikke regel, op til 10 % af produktets pris ab fabrik
- denne tolerance kan ikke anvendes til at overskride en maksimalværditærskel for materialer uden oprindelsesstatus, der er opført i de produktspecifikke regler
- der gælder særlige tolerancer for tekstilvarer og beklædningsgenstande henhørende under HS-kapitel 50 til 63, som er anført i note 5 til 6 i bilag I, indledende bemærkninger til listen i bilag II
Kumulation
PEM-konventionen indeholder bestemmelser om tre måder at kumulere oprindelse på.
- bilateral kumulation — materialer med oprindelse i Moldova kan anses for at have oprindelse i EU (og omvendt), når de anvendes i produktionen af produktet i EU
- diagonal kumulation — materialer med oprindelse i en kontraherende part i PEM-konventionen kan anses for at have oprindelse i en anden kontraherende part, når det vurderes, om det færdige produkt har oprindelsesstatus med henblik på præferenceadgang, når det eksporteres til en tredje kontraherende part i pan-Euro-Middelhavszonen. diagonal kumulation finder
dog kun anvendelse, hvis der er indgået en handelsaftale mellem alle berørte kontraherende parter, og disse lande anvender de samme oprindelsesregler. Kontrollér "matrix" (tabel indeholdende alle gældende aftaler under anvendelse af PEM-konventionen), som angiver, med hvilke kontraherende parter Moldova kan anvende diagonal kumulation. I april 2020 var EU's og Republikken Moldovas fælles partnere, der er berettiget til diagonal kumulation, Tyrkiet og Vestbalkan (partnere inden for rammerne af den centraleuropæiske frihandelsaftale — CEFTA). - fuld kumulation — bearbejdningen eller forarbejdningen i en kontraherende part i PEM kan betragtes som bearbejdning, der er udført i en anden kontraherende part i PEM, uanset om forarbejdningen er tilstrækkelig til at give
Moldova oprindelsesstatus, kan anvende fuld kumulation i samhandelen inden for CEFTA-landene.
Hvordan virker diagonal kumulation?
Diagonal kumulation forekommer mellem flere forskellige lande, der har de samme oprindelsesregler og har indgået handelsaftaler med hinanden. Dette er, når en producent af varer i begge lande kan importere materialer og anvende dem, som om de havde oprindelse i deres eget land. I henhold til PEM-konventionen kan en moldovisk forhandler, der fremstiller tøj til eksport til EU, f.eks. anvende stoffer med oprindelse i Tyrkiet til fremstilling af tøj og kan anse det for at have oprindelse i Moldova. Kravet om dobbelt forarbejdning, dvs. fremstilling af stoffer af garn uden oprindelsesstatus og produktion af tøj, er opfyldt, og tøjet anses for at have oprindelse i Moldova, når det eksporteres til EU, og det vil derfor være omfattet af fri adgang til EU-markedet.
Yderligere forklaringer om PEM-kumulation kan findes her.
Andre krav
Produktet skal også opfylde alle andre gældende krav i konventionen, såsom utilstrækkelig bearbejdning eller forarbejdning eller reglen om direkte transport.
Transport gennem et tredjeland: regel om direkte transport
Produkter med oprindelsesstatus skal transporteres fra EU til Moldova (og omvendt) eller gennem de kontraherende parters territorier, med hvilke der gælder kumulation, uden at blive yderligere forarbejdet i et tredjeland.
Visse behandlinger kan udføres i et tredjeland, hvis produkterne forbliver under toldtilsyn, f.eks.
- aflæsning
- genpålæsning
- enhver anden behandling, der har til formål at bevare produkter i god stand
Som bevis for, at disse betingelser er opfyldt, skal der over for indførselslandets toldmyndigheder fremlægges følgende:
- et gennemgående transportdokument (f.eks. et konnossement), der dækker passage fra eksportlandet gennem det tredjeland, som varerne passerede gennem
- et certifikat udstedt af toldmyndighederne i det tredjeland, gennem hvilket du transporterer dine varer
- i mangel heraf enhver anden dokumentation.
Toldgodtgørelse
I henhold til PEM-konventionen i samhandelen mellem EU og Moldova er det ikke muligt at opnå tilbagebetaling af told, der tidligere er betalt på materialer uden oprindelsesstatus, der anvendes til at fremstille et produkt, der eksporteres under en præferencetoldsats.
Oprindelsesprocedurer
Eksportører og importører skal følge oprindelsesprocedurerne. Procedurerne er fastsat i afsnit V om bevis for oprindelse og afsnit VI om ordninger for administrativt samarbejde. De præciserer f.eks., hvordan et produkts oprindelse skal angives, hvordan man ansøger om præferencer, eller hvordan toldmyndighederne kan kontrollere et produkts oprindelse.
Sådan gør du krav på en præferentiel tarif
For at være omfattet af en præferencetoldsats skal importørerne fremlægge oprindelsesbevis.
Oprindelsesbeviset kan være enten
- et varecertifikat EUR.1 eller EUR-MED eller
- en oprindelseserklæring eller en EUR-MED-oprindelseserklæring
Oprindelsesbeviset er gyldigt i 4 måneder fra udstedelsesdatoen.
Varecertifikat EUR.1 eller EUR-MED
- varecertifikater EUR.1 eller EUR-MED udstedes af udførselslandets toldmyndigheder
- Bilag III a og bilag III b indeholder en model af EUR.1- og EUR-MED-certifikater og vejledning i udfyldelsen heraf.
- den eksportør, der anmoder om certifikatet, bør være rede til at fremlægge dokumenter, der beviser de pågældende produkters oprindelsesstatus.
Yderligere forklaringer på, hvornår EUR.1- eller EUR-MED-certifikatet skal anvendes, findes på side 72 i håndbogen.
Oprindelseserklæring eller EUR-MED-oprindelseserklæring
Eksportører kan selv erklære, at deres produkt har oprindelse i EU eller i den kontraherende part i PEM-konventionen, ved at fremlægge en oprindelseserklæring. Oprindelseserklæringen kan udfærdiges af enten
- en godkendt eksportør
- enhver eksportør, hvis den samlede værdi af sendingen ikke overstiger 6,000 EUR
Sådan udfærdiges der en oprindelseserklæring
Eksportøren skal skrive, stemple eller udskrive følgende erklæring på fakturaen, følgesedlen eller et andet handelsdokument til identifikation af produktet (bilag IV a):
"Eksportøren af de produkter, der er omfattet af dette dokument (toldmyndighedernes tilladelse nr.... ) erklærer, at disse produkter er af... præferenceoprindelse, medmindre andet klart er angivet. "
Sådan udfærdiger du en EUR-MED-oprindelseserklæring
I dette tilfælde er erklæringen følgende (bilag IV b):
"Eksportøren af de produkter, der er omfattet af dette dokument (toldmyndighedernes tilladelse nr....), erklærer, at disse produkter er af... præferenceoprindelse, medmindre andet klart er angivet.
kumulation anvendt med... (landets/landenes navn).
der er ikke anvendt kumulation"
Oprindelseserklæringen kan udfærdiges på alle officielle EU-sprog eller officielle sprog i PEM-zonen, jf. bilag IV a og b (erklæringen vedrørende kumulation bør altid være på engelsk).
Du skal underskrive din oprindelseserklæring i hånden. Hvis De er godkendt eksportør, er De fritaget for dette krav, forudsat at De skriftligt giver Deres toldmyndigheder tilsagn om, at De påtager Dem det fulde ansvar for alle angivelser, der identificerer Dem.
Verifikation af oprindelse
Toldmyndighederne kan kontrollere, om et importeret produkt har en given oprindelsesstatus eller opfylder andre oprindelseskrav. Verifikationen er baseret på
- administrativt samarbejde mellem toldmyndighederne i de importerende og eksporterende parter
- kontrol foretaget af lokale toldmyndigheder. Den importerende parts besøg hos eksportøren er ikke tilladt
Myndighederne i den eksporterende part træffer den endelige fastsættelse af oprindelsen og underretter den importerende parts myndigheder om resultaterne.
Produktkrav
Tekniske regler og krav
Moldova har taget skridt til at tilnærme sin lovgivning, sine standarder og sine procedurer vedrørende tekniske handelshindringer til EU's. Det gør det lettere for dig at handle mellem Moldova og EU.
Moldova har tilnærmet forordninger, herunder
- godkendelse og markedsføring af produkter. Heri fastsættes modulerne for overensstemmelsesvurderingsprocedurer.
- generel produktsikkerhed, der fastsætter kriterier for, hvad der skal tages i betragtning, når et produkt fastslås som sikkert, og fastsætter, hvornår et produkt skal forbydes, fordi det udgør en alvorlig risiko for sundheden og sikkerheden
En liste over disse forordninger og anden lovgivning, som Moldova har gennemført, findes i bilag XVI til associeringsaftalen mellem EU og Moldova.
Moldova har også indvilliget i at tilnærme sig
- sikkerhedskrav til en lang række produkter, herunder maskiner, elevatorer, legetøj, medicinsk udstyr og simple trykbeholdere
- produkter, der ikke kræver et CE-mærke ( Conformité Européenne), f.eks. kosmetiske produkter, motorkøretøjer, kemikalier og lægemidler
Med hensyn til standarder har Moldova
- har vedtaget internationale og europæiske standarder i overensstemmelse med bedste praksis
- forpligter sig til at ophæve eventuelle modstridende nationale standarder. Dette omfatter alle modstridende GOST-standarder (GosudarstvennyStandart), der anvendes i post-sovjetiske stater — Moldovas nationale standardiseringsorgan nedsatte syv tekniske udvalg for at identificere modstridende standarder til ophævelse.
Hvisdu ønsker at importere varer til EU fra Moldova fra en producent, der har valgt at anvende sine egne specifikationer fra Moldova, skal du indhente en EU-overensstemmelseserklæring underskrevet af producenten.
EU-overensstemmelseserklæringen attesterer og erklærer, at de pågældende produkter opfylder de relevante krav og standarder. Når dette er afsluttet, kan producenten vedhæfte Conformité Européenne (CE) -mærket til sine varer, hvilket viser, at produktet opfylder EU-standarderne.
Hvis din fabrikant vælger at bevise overensstemmelse ved hjælp af en EU-overensstemmelseserklæring, kan det koste mere i penge og tid end at arbejde med de harmoniserede EU-standarder, der giver ækvivalens.
Se de harmoniserede standarder, der er grupperet i de eksisterende sektorspecifikke produktdirektiver.
Kontakter med henblik på tekniske krav
Hvordan vil jeg vide, at de varer, jeg importerer til EU, er i overensstemmelse med EU's forordninger og standarder?
Hvis du importerer varer, der udgør en høj risiko for offentlighedens interesse (f.eks. trykbeholdere, elevatorer og visse maskiner), til EU, skal der foretages en overensstemmelsesvurdering af et bemyndiget organ (som normalt er en specifik organisation såsom laboratorier eller inspektions- og certificeringsorganer, der er akkrediteret af Moldovas regering).
Økonomi- og infrastrukturministeriet overvåger underordnede institutioner, der er ansvarlige for opgaver såsom overensstemmelsesvurderingsprocedurer, metrologisk verifikation og akkreditering af virksomheder. Disse institutioner omfatter:
- Moldovas institut for standardisering (ISM), som er ansvarligt for at udvikle en national politik på standardiseringsområdet og føre et katalog over moldoviske tekniske forskrifter og standarder
- Moldovas ministerium for sundhed, arbejde og social beskyttelse, som er ansvarligt for standarder og normer for fødevarer og tobaksvarer. Det har i den forbindelse til opgave at tilpasse de nationale retlige rammer til internationale eller regionale bestemmelser.
Bemærk, at du for en lang række varer skal indhente obligatorisk certificering, som kan udstedes af en af de akkrediterede overensstemmelsesvurderingsinstitutioner.
EU og Moldova arbejder i øjeblikket på en form for aftale om gensidig anerkendelse, som vil gøre det muligt at markedsføre visse industriprodukter, der opfylder overensstemmelseskravene, enten uden yderligere prøvning eller overensstemmelsesprocedurer.
Sundheds- og sikkerhedskrav — SPS
Fødevaresikkerhed, dyre- og plantesundhed
I forbindelse med handel med planter, landbrugsprodukter og fødevarer, der er i overensstemmelse med menneskers og dyrs sundhed og sikkerhed, blev Moldova enige om at tilnærme EU's lovgivning, herunder
- regler for landbrugsfødevarers sikkerhed
- særlige regler for dyrefoder
- regler om genetisk modificerede organismer
- regler for medicinsk udstyr til veterinære formål
En liste over alle de omfattede produkter findes i bilag XVII-A til associeringsaftalen mellem EU og Moldova.
Planlægger du at importere varer til EU fra Moldova?
- dine varer skal registreres hos det nationale fødevaresikkerhedsagentur (ANSA)
- du skal indsende en erklæring til ANSA om de specifikke varer, du importerer
- du skal have et plantesundhedscertifikat udstedt i Moldova, som gør det muligt for dine varer at komme ind i EU
Bemærk venligst
- hvis du importerer varer, der er opført som arter i henhold til konventionen om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter (CITES), til EU, kan du kun gøre det med en tilladelse fra Moldovas ministerium for landbrug, regionaludvikling og miljø. Er dine varer opført på listen? Find ud af mere her
- hvis du importerer giftige kemiske stoffer og materialer til EU, skal du indhente en importtilladelse fra Moldovas landbrugsministerium
- hvis du importerer giftige kemikalier, skal du kontakte dit nationale officielle kontaktpunkt (OCP)
Department of Animal Health, der er tilknyttet det nationale fødevaresikkerhedsagentur, er ansvarligt for veterinærkontrol af levende dyr i Moldova. En liste over detaljerede bestemmelser om håndtering af dyre-, plante- og fiskesygdomme findes i bilag XVIII-A til associeringsaftalen mellem EU og Moldova.
Kontakter vedrørende sundheds- og plantesundhedskrav (SPS)
Tekniske handelshindringer
Selv om tekniske regler er vigtige, kan de til tider fungere som hindringer for den internationale handel og kan derfor være en betydelig byrde for dig som eksportør
- hvis du mener, at du står over for en handelshindring, der bremser din virksomhed eller forhindrer dig i at eksportere, kan du fortælle os
- indberet, hvad der standser din eksport til Moldova ved hjælp af onlineformularen — EU vil analysere din situation og træffe passende foranstaltninger
Toldklareringsdokumenter og -procedurer
Aftalen sikrer mere gennemsigtige og forenklede toldprocedurer for at lette handelen og reducere omkostningerne for virksomhederne.
Dokumenter
Detrinvise vejledninger beskriver de forskellige typer dokumenter, du skal forberede til toldklarering af dine produkter.
Afhængigt af dit produkt kan toldmyndighederne kræve alle eller nogle af nedenstående elementer
- handelsfaktura (find de specifikke krav til form og indhold i My Trade Assistent)
- pakkeliste
- importlicenser for visse varer
- certifikater, der viser dit produkt, er i overensstemmelse med de obligatoriske produktbestemmelser, f.eks. sundheds- og sikkerhedskrav, mærkning og emballering.
- oprindelsesbevis — oprindelseserklæring
Af hensyn til sikkerheden kan du ansøge om bindende tariferingsoplysninger og/eller bindende oprindelsesoplysninger på forhånd.
Yderligere oplysninger om, hvilke dokumenter du skal fremvise med henblik på toldbehandling af dit produkt, kan fås hos My Trade-assistent.
Procedurer for bevis og verifikation af oprindelse
Der findes en beskrivelse af, hvordan man kan bevise, at dine produkter har oprindelse, for at anmode om præferencetold, og af regler vedrørende toldmyndighedernes kontrol af oprindelse, jf. afsnittet om oprindelsesregler ovenfor.
Oplysninger om toldprocedurer for import og eksport generelt findes på webstedet for Generaldirektoratet for Beskatning og Toldunion.
Intellektuel ejendomsret og geografiske betegnelser
Aftalen beskytter dine intellektuelle ejendomsrettigheder, når du importerer og/eller eksporterer dine varer til Moldova.
Varemærker og ophavsret
Aftalen mellem EU og Moldova udgør et retfærdigt og gennemsigtigt system til registrering af varemærker. Hvis varemærkemyndigheden giver afslag på ansøgningen, skal afgørelsen meddeles dig skriftligt med angivelse af begrundelsen for afslaget.
Design og patenter
Dine selvstændigt skabte design, der har individuel karakter, er beskyttet under registrering i en periode på op til 25 år. Dette vil give dig eneret til at bruge designet og forhindre tredjeparter, der ikke har dit samtykke, i at bruge, rekreative, sælge, importere og/eller eksportere det.
Geografiske betegnelser
Et særligt udvalg for geografiske betegnelser, der er nedsat i henhold til aftalen mellem EU og Moldova, overvåger gennemførelsen af aftalen for så vidt angår geografiske betegnelser og rapporterer til Handelsudvalget. Yderligere oplysninger om geografiske betegnelser for landbrugsprodukter, fødevarer, vintyper og spiritus findes i bilag XXX til aftalen mellem EU og Moldova.
Hvordan opnår du beskyttelse?
Moldovas agentur for beskyttelse af ophavsret er det statslige agentur for intellektuel ejendomsret (AGEPI). Dette agentur arbejder på at forbedre den retlige ramme og tilpasse den til EU's normer samt på at øge offentlighedens bevidsthed og opbygge kapacitet inden for retshåndhævelse.
Du kan ansøge om at registrere intellektuel ejendom hos AGEPI online. Den tid, det tager at opnå beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i Moldova, varierer afhængigt af, hvilken type beskyttelse du søger
- ophavsret: 15-30 dage
- varemærker: 10-12 måneder
- patent på planter: 1.5-3 år:
- kortvarig patent på opfindelse: 7-8 måneder
- langsigtet patent på opfindelse: 17-18 måneder
- industrielt design: 10-12 måneder
- geografiske betegnelser, oprindelsesbetegnelser eller traditionelle specialiteter: 10-12 måneder
Handel med tjenesteydelser
Både den moldoviske regering og EU har fastsat deres eksisterende begrænsninger eller forbehold med hensyn til levering af tjenesteydelser med en høj grad af gennemsigtighed. En liste over Moldovas specifikke forbehold findes i bilag XXVII-E til — G i associeringsaftalen mellem EU og Moldova.
Hvordan navigerer du gennem bilagene?
Associeringsaftalen mellem EU og Moldova indeholder tre bilag med forbehold fra Moldova, som kan påvirke din virksomhed
- søger du at etablere en virksomhed i Moldova? Bilag XXVII-E indeholder en negativliste over alle de servicesektorer, som De ikke har adgang til. Det betyder, at du kan udnytte mulighederne i alle de andre sektorer, der ikke er opført på listen.
- er du interesseret i grænseoverskridende handel med dine tjenesteydelser? Bilag XXVIII-F indeholder en positivliste over de servicesektorer, du har adgang til. Denne liste angiver alle de sektorer, hvor du har tilladelse til at handle.
- søger du efter kandidateksamen eller nøglepersonalemuligheder? Bilag XXVII-G indeholder en liste over de sektorer eller delsektorer, hvor der gælder begrænsninger.
- er du en uafhængig professionel leverandør eller leverandør af kontraktbaserede tjenesteydelser? Bilag XXVII-H indeholder en liste over de anvendte forbehold.
Hvem kan etablere en virksomhed i Moldova?
Hvis du er
- en virksomhed, aftalen mellem EU og Moldova, giver dig mulighed for at etablere eller erhverve filialer af din virksomhed eller repræsentationskontorer i Moldova eller EU.
- en enkeltperson, aftalen mellem EU og Moldova, giver dig mulighed for at oprette og etablere din virksomhed gennem selvstændig erhvervsvirksomhed eller virksomheder, der er under din kontrol
Disse ydelser sikrer dig samme behandling som moldoviske statsborgere.
Grænseoverskridende levering af tjenesteydelser
I sektorer, der har fået adgang til Moldova, fjerner aftalen følgende begrænsninger:
- af den samlede værdi af tjenestetransaktioner eller -aktiver
- af det samlede antal serviceoperationer eller den samlede mængde output af tjenesteydelser
Du vil også få tilladelse til at levere tjenesteydelser til Moldova på samme betingelser som moldoviske statsborgere.
Midlertidige ophold
Aftalen mellem EU og Moldova giver dig mulighed for midlertidigt at flytte til Moldova (eller EU) for at arbejde som kandidattrainee, som sælger eller som nøglepersonale i en virksomhed i det pågældende land.
De midlertidige opholdsperioder er som følger:
- virksomhedsinternt udstationeret (nøglepersonale i en virksomhed i Moldova (eller EU) eller praktikanter) — op til 3 år
- forretningsrejsende (f.eks. rejser for at etablere virksomhed i Moldova (eller EU) eller en virksomhedssælger) — op til 90 dage inden for en periode på 12 måneder
- kandidattrainee, som ikke er virksomhedsinternt udstationeret — op til 1 år
Aftalen mellem EU og Moldova skaber også muligheder for leverandører af kontraktbaserede tjenesteydelser i specifikke sektorer i begge lande. I denne forbindelse skal udbyderen dog
- levere den pågældende tjenesteydelse midlertidigt som ansat i en virksomhed, der har opnået en tjenesteydelseskontrakt på højst 1 år
- have mindst 3 års erhvervserfaring inden for sektoren
- have en universitetsgrad eller et kvalifikationsbevis for viden på et tilsvarende niveau og relevante faglige kvalifikationer
Se bilag XXVII-G og bilag XXVII-H til associeringsaftalen mellem EU og Moldova for yderligere oplysninger om grænserne for personale, praktikanter, salgsrepræsentanter og leverandører af kontraktbaserede tjenesteydelser.
Offentlige indkøb
EU og Moldova planlægger gensidig adgang til markederne for offentlige indkøb i hvert land på nationalt, regionalt og lokalt plan. Dette gælder offentlige kontrakter og koncessioner i traditionelle sektorer samt i forsyningssektoren.
Aftalen mellem EU og Moldova sikrer også, at ansøgningerne om udbud behandles retfærdigt i begge lande, og at lokale og udenlandske ansøgere behandles ens.
Aftalen forpligter både EU og Moldova til at sikre, at
- alle de planlagte indkøb offentliggøres — det sker for at åbne markedet for konkurrence og give dig adgang til oplysninger om det planlagte udbud forud for tildelingen af kontrakten
- der findes en ikke-diskriminerende beskrivelse af kontraktens genstand med passende tidsfrister, som er tilgængelig for alle økonomiske aktører
- der er ingen forskelsbehandling af dig som økonomisk aktør, som kan udelukke dig fra at deltage i udbuddet.
- der er gennemsigtighed i tildelingsprocessen frem til offentliggørelsen af det vindende bud
- den endelige afgørelse vil blive meddelt alle ansøgere — efter anmodning vil ansøgere, hvis ansøgning er blevet afvist, modtage en forklaring, så De kan analysere afgørelsen.
MTender's netværksplatform for elektroniske udbud giver lettere tilgængelige oplysninger om udbud, herunder annoncering af planlagte udbudsaktiviteter, tilgængeligheden af elektroniske udbudsdokumenter, den automatiserede bulletin om offentlige udbud og generering af en elektronisk budskabelon for elektroniske operatører.
Links, kontakter, dokumenter
Repræsentationer, handelskamre og erhvervssammenslutninger
Kontakter med henblik på tekniske krav
Kontakter vedrørende sundheds- og plantesundhedskrav (SPS)
Nationale institutioner
Økonomisk råd til Moldovas premierminister |
|
Afdelingen for kontrol med handel med varer med dobbelt anvendelse under Økonomi- og Infrastrukturministeriet |
Moldova er part i den internationale konvention om kemiske våben (CWC) og overvåger importen af stoffer, der kan anvendes til fremstilling af sådanne våben. Import kan derfor kræve en særlig tilladelse. Secůia kontrollerer al cirkuumpulahurtigst iei mărfurilor cu dubla destina- ie al Ministerul Economiei si Infrastructurii BD. Piata Marii Adunari Nationale 1, MD-2033 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22 250669 Fax: + 373 22 234064 |
Moldovas nationalbank (BNM) |
Det organ, der er ansvarligt for valutakontrol og stabilitet, er Moldovas nationalbank (BNM). Det nationale udvalg for finansiel stabilitet er underordnet BNM. Banca Naůională a Moldovei (BNM) BD. Grigore Vieru nr. 1, MD-2005 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22 822348, 822502, 822606 |
Moldovas toldmyndigheder |
Serviciul Vamal al Republicii Moldova Str. N. Starostenco 30, MD-2065 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22 574201, 574206 Indkaldelsescenter: + 373 22 574111 Fax: + 373 22 273061 E-mail: vama@customs.gov.md Web: http://www.customs.gov.md/ |
Direktoratet for Forureningsforebyggelse og Affaldshåndtering under Landbrugsministeriet |
Direcția prevenire poluării in managementul dein eurilor a Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale дMediului Str. Constantin Tanase 9, MD-2005 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22 204512, 204525, 204526 Fax: + 373 22 226858 |
Repræsentationer, handelskamre og erhvervssammenslutninger
Den Europæiske Unions delegation i Republikken Moldova |
Delega- ia Uniunii Europene în Republica Moldova Str. M. Kogalniceanu 12, MD-2001 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22505210 Fax: + 373 22272622 E-mail: Delegation-Moldova@eeas.europa.eu |
Republikken Moldovas mission ved Den Europæiske Union |
Avenue Franklin Roosevelt 55/Franklin Rooseveltlaan 55 Tlf.: + 32 27400660 Fax: + 32 27400669 E-mail: mission.bru@mfa.gov.md Web: mrmue.mfa.gov.md |
Republikken Moldovas handels- og industrikammer |
Kamera de Comert si Industrie a Republicii Moldova 151, Stefan cel Mare blv., Chisinau, MD2004, Moldova Tlf.: + 373 22 22 15 52 Fax: + 373 22 2 44 25 E-mail: camera@chamber.md |
Den europæiske erhvervssammenslutning Moldova |
Asociaůia Businessului European (EBA) 30, Vlaicu pârcălab str., af. 7, Chisinau, MD2012, Moldova Tlf.: + 373 22 90 70 25 Mobil: + 373 79 025 999 E-mail: info@eba.md |
EU4Erhvervspolitik | EU4Virksomhedssekretariatet De Kleetlaan 2, B-1831 Diegem, Belgien Tlf.: + 32 27491851 E-mail: secretariat@eu4business.eu |
Kontakter med henblik på tekniske krav
Moldovas Institut for Standardisering (ISM) |
Institutul de Standardizare din Moldova (ISM) Str. Eugen Coca 28, MD-2064 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22 905300 Fax: + 373 22 905310 Som en anden organisation, der kontrolleres af det nævnte ministerium, udpeges Republikken Moldovas nationale center for akkreditering (MOLDAC) som det eneste nationale akkrediteringsorgan i Moldova. Katalog over moldoviske standarder og tekniske forskrifter: www.estandard.md |
Ministeriet for sundhed, arbejde og social beskyttelse |
Ministerul Sůnůtůții, Muncii si Protectiei Sociale Str. Vasile Alecsandri 2, MD-2009 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22 729907, 268818 Fax: + 373 22 738781 |
Agenturet for Offentlige Tjenesteydelser |
Nyindførte motorkøretøjer skal indføres i den offentlige myndigheds register over transportmidler. Desuden skal de tekniske betingelser for motorkøretøjer angives og identificeres af importøren. Agenția Servicii Publice Str. Pushkin 42, MD-2012 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22 257070 Fax: + 373 22 212259 |
Det nationale agentur for vejtransport |
Den myndighed, der har ansvaret for at kontrollere og overvåge retlige foranstaltninger inden for vejtransport, er det nationale agentur for vejtransport. Agenturets subordonat Ministerului Transporturilor i Infrastructurii Drumurilor (ANTA) i Infrastructurii Drumurilor Str. Alecu Russo 1, MD-2068 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22 498810 Fax: + 373 22 220657 |
Kontakter vedrørende sundheds- og plantesundhedskrav (SPS)
Den nationale plantesundhedsmyndighed (NPPO)/Direktoratet for Plantesundhedsbeskyttelse |
Direcția Protecůia in sănătatea plantelor atribuite Agenției Naůionale pentru Siguranůa Alimentelor (ANSA) Str. Mihail Kogălniceanu 63, MD-2009 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22 264674, 294730 Fax: + 373 22294730 |
Afdelingen for dyresundhed, der er tilknyttet det nationale fødevaresikkerhedsagentur |
Departamentul de sănătate Animală atribuit celei Agenůiei Naůionale pentru Siguranůa Alimentelor (ANSA) Str. Mihail Kogălniceanu 63, MD-2009 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22 210178, 294730 Fax: + 373 22 294730 |
Ministeriet for Landbrug, Regionaludvikling og Miljø |
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale дi Mediului Str. Constantin Tanase 9, MD-2005 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22 204579 Fax: + 373 22 220748 |
Officielt kontaktpunkt for giftige kemikalier |
Direcția prevenire poluării in managementul dein eurilor a Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale дMediului Str. Constantin Tanase 9, MD-2005 Chisinau, Moldova Tlf.: + 373 22 204512, 204525, 204526 Fax: + 373 22 226858 |
Den nationale kommission for biologisk sikkerhed |
Comisia Naůională pentru Securitate Biologică Str. Mitropolit Dosoftei 156 A, MD-2004 Chisinau, Moldova Tlf. og fax: + 373 22 226874 |
Yderligere links
- du kan finde flere oplysninger om associeringsaftalen og handelsforbindelserne mellem EU og Moldova på Generaldirektoratet for Handels websted. Du kan også søge efter andre oplysninger om handelsforbindelserne mellem EU og Moldova under dette link
- hvis du er interesseret i oplysninger om gennemførelsen af DCFTA'en i Moldova, kan du se her. EU Monitor giver også oplysninger om det igangværende arbejde i Associeringsudvalget i dettes handelssammensætning.
- tjenesten for EU's Optræden Udadtil (EU-Udenrigstjenesten) giver også detaljerede oplysninger om forbindelserne mellem EU og Moldova. Du kan også se et faktablad for at få et overblik.