EU's indre marked

I EU's indre marked – undertiden kaldet det indre marked – kan mennesker, varer, tjenesteydelser og penge bevæge sig frit rundt. Gensidig anerkendelse garanterer, at ethvert produkt, der sælges lovligt i ét EU-land, kan sælges i alle andre. EU-borgere kan studere, bo, handle, arbejde og gå på pension i et hvilket som helst EU-land – og nyde godt af produkter fra hele Europa.

Fordele

EU-virksomheder drager fordel af

  • et "hjemmemarked" med over 450 millioner forbrugere for deres produkter
  • lettere adgang til en bred vifte af leverandører
  • lavere enhedsomkostninger
  • større kommercielle muligheder.

EU-borgerne nyder godt af

  • lavere priser
  • mere innovation og hurtigere teknologisk udvikling
  • Højere sikkerheds- og miljøstandarder

Lovgivning

Lovgivningen om det indre marked for varer har til formål at sikre, at produkter, der markedsføres i EU, opfylder høje sundheds-, sikkerheds- og miljøkrav, og at produkter, der må sælges i EU, kan cirkulere uden handelshindringer, samtidig med at de administrative byrder holdes på et minimum.

Nøgleelementer

De vigtigste elementer i det indre marked er:

  • Sikkerhed – produkter, der markedsføres i EU, skal opfylde høje sikkerheds- og miljøkrav.
  • Standarder — Standarder definerer tekniske krav eller kvalitetskrav til produkter, produktionsprocesser, tjenesteydelser eller prøvningsmetoder. Standardisering er et redskab for industrien til at sikre produkters ydeevne, sikkerhed og interoperabilitet. Mere om europæisk standardisering.
  • Overensstemmelsesvurdering — Der skal gennemføres en overensstemmelsesvurderingsprocedure, før et produkt kan bringes i omsætning på EU-markedet. En fabrikant kan kun bringe et produkt i omsætning på EU-markedet, hvis det opfylder alle gældende krav. Mere om overensstemmelsesvurderingsproceduren.
  • Akkreditering – Akkreditering er det endelige niveau for offentlig kontrol i det europæiske overensstemmelsesvurderingssystem. Det har til formål at sikre, at overensstemmelsesvurderingsorganerne har den tekniske kapacitet til at udføre deres opgaver. Mere om akkreditering.
  • Bemyndigede organer — Et bemyndiget organ er en organisation, der er udpeget af et EU-land til at vurdere visse produkters overensstemmelse, inden de bringes i omsætning. Mere om bemyndigede organer.
  • Markedsovervågning – Markedsovervågning sikrer, at nonfoodprodukter på EU-markedet ikke bringer Europas forbrugere og arbejdstagere i fare, og at andre offentlige interesser – såsom miljø, sikkerhed og retfærdighed i handelen – beskyttes. Mere om markedsovervågning.
  • ICSMS — informations- og kommunikationssystemet for markedsovervågning (ICSMS) er en IT-platform, der skal lette kommunikationen mellem markedsovervågningsmyndighederne i EU og EFTA-landene. Læs mere om ICSMS.
  • CE-mærkning — CE-mærkningen angiver, at et produkt, der sælges i EU, opfylder alle gældende krav til sikkerhed, sundhed og miljøbeskyttelse. Mere om CE-mærkning.
  • Lovbestemt metrologi – anvendelse af lovkrav på målinger og måleinstrumenter. EU's lovgivning om metrologi er en af grundpillerne i det indre marked for produkter. EU's krav har til formål at fremme teknologisk innovation, beskytte sundheden og miljøet, sikre den offentlige sikkerhed og fremme fair handel. Mere om lovlig metrologi.
  • Ydre grænser – EU-landene kontrollerer produkter, der kommer fra lande uden for EU's område, ved EU's grænser.
  • Nye lovgivningsmæssige rammer – Der blev vedtaget en ny lovgivningsmæssig ramme i 2008 for at forbedre det indre marked for varer og styrke betingelserne for at bringe en bred vifte af produkter i omsætning på EU-markedet. Læs mere om den nye lovgivningsmæssige ramme.

Frie varebevægelser

Mange produkter på EU-markedet er underlagt harmoniserede regler, der beskytter forbrugerne, folkesundheden og miljøet. Harmoniserede regler forhindrer vedtagelsen af potentielt divergerende nationale regler og sikrer varernes frie bevægelighed inden for EU. Nogle sektorer er dog stadig underlagt nationale regler. Princippet om frie varebevægelser sikrer, at disse regler ikke skaber uberettigede handelshindringer.

Harmoniserede sektorer

Harmoniserede sektorer er underlagt fælles regler i hele EU. De giver virksomhederne en klar og forudsigelig retlig ramme. Hvis producenterne følger disse regler, kan deres produkter sælges frit på markedet.

  • I de fleste sektorer(f.eks. elektronisk og elektrisk udstyr, maskiner, elevatorer og medicinsk udstyr) er EU-lovgivningen begrænset til væsentlige sundheds-, sikkerheds- og miljøbeskyttelseskrav - for at påvise overholdelse af disse krav kan fabrikanterne frivilligt anvende standarder eller andre tekniske specifikationer.
  • I andre sektorer (f.eks. bilindustrien og kemikalier)fastsætter lovgivningen detaljerede krav, der forpligter visse typer produkter til at have de samme tekniske specifikationer.

Ikke-harmoniserede sektorer

Ikke-harmoniserede sektorer er ikke omfattet af fælles EU-regler og kan være omfattet af nationale regler. Disse sektorer er fortsat omfattet af traktatens bestemmelser om frie varebevægelser i henhold til art. 34-36 i TEUF. Nationale regler om disse produkter er underlagt en meddelelsesprocedure for at sikre, at de ikke skaber unødige handelshindringer.

For at sikre den frie bevægelighed for varer i ikkeharmoniserede sektorer, princippet om gensidig anerkendelse, meddelelsesproceduren 2015/1535 og anvendelsen af artikel 34-36 TEUF er af afgørende betydning.