ØPA SADC - Southern African Development Community (Det Sydlige Afrikas Udviklingsfællesskab)

Den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og SADC gør det lettere for borgere og virksomheder fra de to regioner at investere i og handle med hinanden og fremme udviklingen i hele det sydlige Afrika. Find ud af, hvordan EU's økonomiske partnerskabsaftale med fem SADC-lande kan gavne din handel.

Overblik over aftalen

Landene i den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og Southern African Development Community (SADC), der omfatter Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibia, Sydafrika og Eswatini (tidligere Swaziland), undertegnede SADC-ØPA-aftalen den 10. juni 2016. ØPA'en trådte midlertidigt i kraft den 10. oktober 2016, og Mozambique har anvendt den midlertidigt siden den 4. februar 2018.

SADC-ØPA'en er en udviklingsorienteret handelsaftale, der giver asymmetrisk adgang til partnerne i SADC-ØPA-gruppen. De kan beskytte følsomme produkter mod fuld liberalisering og indføre beskyttelsesforanstaltninger, når importen fra EU vokser for hurtigt. Et kapitel om samarbejde identificerer handelsrelaterede områder, der kan drage fordel af finansiering. Aftalen indeholder også et kapitel om bæredygtig udvikling, som dækker sociale og miljømæssige spørgsmål.

Med hensyn til handel med varer omfatter den nye markedsadgang bedre handelsvilkår, hovedsagelig inden for landbrug og fiskeri, herunder for vin, sukker, fiskevarer, blomster og frugter på dåse. På sin side vil EU få en meningsfuld ny markedsadgang til toldunionen for det sydlige Afrika (produkterne omfatter hvede, byg, ost, kødprodukter og smør).

Begunstigede lande

  • Botswana
  • Lesotho
  • Mozambique
  • Namibia
  • Sydafrika
  • Eswatini (Swaziland)

De øvrige seks medlemmer af Southern African Development Community-regionen – Den Demokratiske Republik Congo, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Zambia og Zimbabwe – er en del af eller forhandler ØPA'er med EU som en del af andre regionale grupper, nemlig Centralafrika eller det østlige og sydlige Afrika.

Asymmetriske bestemmelser til fordel for SADC-landene

ØPA'en indeholder asymmetriske bestemmelser til fordel for SADC-ØPA-landene, f.eks. udelukkelse af følsomme produkter fra liberalisering, fleksible oprindelsesregler samt særlige beskyttelsesforanstaltninger og foranstaltninger for landbrug, fødevarer og nyoprettede industrier.

  • SADC-ØPA-landene kan aktivere fem bilaterale beskyttelsesforanstaltninger og øge importafgifterne, hvis importen fra EU stiger så meget eller så hurtigt, at de truer med at forstyrre den indenlandske produktion
  • hvis EU anvender en beskyttelsesforanstaltning i henhold til WTO-reglerne, tilbyder EU sine SADC-ØPA-partnere en femårig undtagelse fra dens anvendelse, der kan fornys, hvilket gør det muligt for SADC-ØPA-landene at fortsætte deres eksport

Toldsatser

  • EU giver 100 % told- og kvotefri adgang til al import fra Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibia og Swaziland. Adgangen til EU-markedet er permanent, fuldstændig og gratis for alle produkter. EU fjerner told på 98,7 % af importen fra Sydafrika under specifikke kontingenter.
  • Lande, der er en del af Toldunionen for Det Sydlige Afrika (Botswana, Lesotho, Namibia, Sydafrika og Eswatini), fjerner told på ca. 86 % af importen fra EU. Mozambique fjerner told på 74 % af importen fra EU
  • alle toldsatser findes i bilag I, II og III til ØPA'en mellem EU og SADC

 

Brug søgefunktionen i My Trade Assistant til at finde de nøjagtige oplysninger om told og afgifter for dit specifikke produkt under hensyntagen til dets oprindelses- og bestemmelsesland. Hvis du er i tvivl, skal du kontakte dine toldmyndigheder

Oprindelsesregler

For at være berettiget til præferencebehandling skal dit produkt opfylde oprindelsesreglerne i henhold til aftalen. Tjekværktøjet til selvvurdering af oprindelsesregler (ROSA) i Min handelsassistent for at vurdere, om dit produkt opfylder oprindelsesreglerne, og find ud af, hvordan du udarbejder de korrekte dokumenter.

Generelle oplysninger om oprindelsesreglerne og oprindelsesprocedurerne findes i dette afsnit.

Oprindelse er den "økonomiske nationalitet" af handlede varer. Hvis du er ny inden for emnet, kan du finde en introduktion til hovedbegreberne i vareafsnittet.

Oprindelsesregler

 

For at være berettiget til præferencebehandling skal dit produkt opfylde oprindelsesreglerne i henhold til aftalen. Tjek det interaktiveværktøj til selvvurdering af oprindelsesregler (ROSA) i Min handelsassistent for at vurdere, om dit produkt opfylder oprindelsesreglerne, og find ud af, hvordan du udarbejder de korrekte dokumenter.

Generelle oplysninger om oprindelsesreglerne findes nedenfor.

Hvor finder jeg oprindelsesreglerne?

Oprindelsesreglerne er fastsat i protokol I om definition af begrebet "produkter med oprindelsesstatus" og metoder for administrativt samarbejde (EUT L 250 af 16.9.2016, s. 1924) til den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og SADC. Se også vejledningen om anvendelsen af protokol 1 til SADC-EU-ØPA'en.

Har mit produkt oprindelse i EU eller et SADC-ØPA-land?

For at dit produkt er berettiget til den lavere eller nulpræferencetold i henhold til den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og SADC, skal et produkt have oprindelse i EU eller et SADC-ØPA-land.

Et produkt anses for at have oprindelse i EU eller i et SADC-ØPA-land, hvis det

Produktet skal også opfylde alle andre gældende krav, der er specificeret i kapitlet (f.eks. utilstrækkelig bearbejdning eller forarbejdning, reglen om uændret tilstand). Der er også nogle yderligere fleksibilitetsmuligheder, der kan hjælpe dig med at overholde produktspecifikke regler (f.eks. tolerance eller kumulation).

 

Eksempler på produktspecifikke regler i EU's handelsaftaler

  • Værditilvækstreglen — værdien af alle anvendte materialer uden oprindelsesstatus må ikke overstige en vis procentdel af produktets pris ab fabrik
  • Ændringen af tariferingen — produktionsprocessen medfører en ændring af tariferingen mellem materialerne uden oprindelsesstatus og det endelige produkt, f.eks. produktion af papir (kapitel 48 i det harmoniserede system) af papirmasse uden oprindelsesstatus (kapitel 47 i det harmoniserede system)
  • Specifikke operationer – der kræves en specifik produktionsproces, f.eks. spinding af fibre til garn, sådanne regler anvendes hovedsagelig i tekstil- og beklædningssektoren og den kemiske sektor
  • En kombination af disse forskellige regler er mulig, hvis de forskellige regler overholdes alternativt eller i kombination

Tips til at hjælpe dig med at overholde de produktspecifikke regler

Aftalen giver yderligere fleksibilitet, der hjælper dig med at overholde produktspecifikke regler såsom tolerance eller kumulation.

Tolerance
  • i den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og SADC giver tolerancereglen producenten mulighed for at anvende materialer uden oprindelsesstatus, der normalt er forbudt i henhold til den produktspecifikke regel, op til 15 % af produktets pris ab fabrik
  • denne tolerance må ikke anvendes til at overskride nogen tærskel for maksimale materialer uden oprindelsesstatus udtrykt i værdi, der er anført i de produktspecifikke regler
  • der gælder specifikke tolerancer for tekstilvarer og beklædningsgenstande henhørende under kapitel 50-63 i det harmoniserede system, som er medtaget i note 5-6 til bilag 1 »Indledende bemærkninger«
Kumulation

Den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og SADC indeholder bestemmelser om

  • bilateral kumulation, som gør det muligt at medregne materialer med oprindelse i et SADC-ØPA-land  som materialer med oprindelse i EU (og omvendt), når de anvendes til fremstilling af et produkt.
  • fuld kumulation, som gør det muligt at tage hensyn til den bearbejdning eller forarbejdning, der er foretaget af materialer uden oprindelsesstatus i EU, i en SADC-ØPA-stat  (og omvendt), når det vurderes, om du overholder den produktspecifikke regel.
  • diagonal kumulation, som gør det muligt i) at anse materialer med oprindelse i et SADC-ØPA-land,  i et andet ØPA-land i Afrika, Vestindien og Stillehavet eller i et oversøisk land eller territorium i EU og ii) at anse processer eller forarbejdninger, der er foretaget i disse lande, for at have henholdsvis oprindelse i eller være foretaget i et SADC-ØPA-land  eller EU, når de anvendes til fremstilling af et produkt, forudsat at visse betingelser er opfyldt, herunder at der er indgået administrative samarbejdsaftaler mellem de to lande, hvorfra oprindelsen kumuleres. Denne kumulation finder ikke anvendelse på i) materialer HS 1604-1605 med oprindelse i Stillehavet og ii) materialer med oprindelse i Sydafrika, som ikke kan importeres told- og kvotefrit til EU.   
  • kumulation med hensyn til materialer, der er omfattet afmestbegunstigelsesbehandling (MFN) toldfri behandling i EU, hvilket giver eksportører i et SADC-ØPA-land mulighed for at medregne materialer uden oprindelsesstatus, som ved import til EU ville være omfattet af told- og kvotefri behandling i henhold til EU's mestbegunstigelsestoldsatser, som om de havde oprindelse i det pågældende SADC-ØPA-land, når de indgår i et produkt, der fremstilles dér, forudsat at der ikke er indført antidumping- eller antiomgåelsestold over for dette materiale fra oprindelseslandet
  • kumulation for så vidt angår materialer med oprindelse i andre lande, der er omfattet af told- og kvotefri præferenceadgang til EU, hvilket gør det muligt at betragte materialer med oprindelse i lande, der er omfattet af told- og kvotefri adgang til EU, som materialer med oprindelse i et SADC-ØPA-land,  hvis de anvendes til fremstilling af et produkt, forudsat at visse betingelser er opfyldt. Denne kumulation finder i øjeblikket ikke anvendelse.
Undtagelser

Efter anmodning fra et SADC-ØPA-land  kan der indrømmes en særlig undtagelse på særlige betingelser for at gøre det muligt at anvende mere lempelige oprindelsesregler for specifikke produkter med oprindelse i bestemte lande. På nuværende tidspunkt gælder der ingen specifikke undtagelser.

Andre krav

Produktet skal også opfylde alle andre gældende krav i protokollen, såsom utilstrækkelig bearbejdning eller forarbejdning eller reglen om direkte transport:

Transport gennem et tredjeland: reglen om direkte transport

I den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og SADC skal produkter med oprindelsesstatus transporteres fra EU til et SADC-ØPA-land (og omvendt) uden at blive videreforarbejdet i et tredjeland.

Nogle transaktioner kan udføres i et tredjeland, hvis produkterne forbliver under toldtilsyn, f.eks.

  • påsætning eller anbringelse af mærker, etiketter, segl eller anden dokumentation for at sikre overholdelse af specifikke nationale krav i importlandet
  • Bevaring af produkter under gode forhold
  • opbevaring
  • opdeling af sendinger

I tvivlstilfælde kan toldmyndighederne anmode klarereren om at fremlægge bevis for overensstemmelse, hvilket kan ske ved hjælp af ethvert middel, herunder kontraktmæssige transportdokumenter såsom konnossementer eller faktuelle eller konkrete beviser baseret på mærkning eller nummerering af kolli eller enhver form for bevis vedrørende selve varerne.

Toldgodtgørelse

Tilbagebetaling af told, der tidligere er betalt på materialer uden oprindelsesstatus, der anvendes til fremstilling af et produkt, der eksporteres i henhold til en præferencetoldsats, er tilladt i henhold til den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og SADC.

Oprindelsesprocedurer

Oprindelsesprocedurerne i forbindelse med anmodning om præferencetold og toldmyndighedernes kontrol er fastsat i afsnit IV om oprindelsesbevis og afsnit V om ordninger for administrativt samarbejde.

Hvordan gør man krav på en præferentiel tarif?

For at opnå præferencebehandling skal du fremlægge bevis for oprindelse

  • Du får brug for enten
  • oprindelsesbeviset forbliver gyldigt i 10 måneder fra udstedelsesdatoen
  • der kræves intet oprindelsesbevis, når
    • produkternes samlede værdi ikke overstiger 500 EUR, når der er tale om småpakninger, eller
    • 1 200 EUR for produkter, der medbringes af rejsende i deres personlige bagage
Varecertifikat EUR.1
  • en model til et EUR.1-certifikat findes i bilag III og indeholder instrukser om dets udfyldelse
  • Varecertifikat EUR.1 udstedes af udførselslandets toldmyndigheder
  • den eksportør, der ansøger om certifikatet, skal være rede til at fremlægge dokumenter, der beviser de pågældende produkters oprindelsesstatus
Oprindelseserklæring (eksportørens egenerklæring)

Eksportører kan selv erklære, at deres produkt har oprindelse i EU eller et SADC-ØPA-land, ved at fremlægge en oprindelseserklæring. Det kan gøres ved

  • en godkendt eksportør eller
  • af enhver eksportør, forudsat at sendingens samlede værdi ikke overstiger 6 000 EUR

 

Godkendte eksportører

Udførselslandets toldmyndigheder kan give enhver eksportør, der hyppigt forsender produkter i henhold til denne aftale, tilladelse til at udfærdige oprindelseserklæringer uanset de pågældende produkters værdi.

En eksportør, der ansøger om en sådan tilladelse, skal give toldmyndighederne alle nødvendige garantier, således at det kan efterprøves, at de pågældende produkter har oprindelsesstatus, og at de øvrige betingelser i denne protokol er opfyldt.

Toldmyndighederne kan inddrage status som godkendt eksportør i tilfælde af misbrug.

 

Hvad skal oprindelseserklæringen indeholde?

  • For at udfærdige en oprindelseserklæring skal eksportøren skrive, stemple eller udskrive følgende erklæring (på det relevante sprog) på fakturaen, følgesedlen eller et andet handelsdokument: "Eksportøren af de produkter, der er omfattet af dette dokument (toldbevilling nr. ... erklærer, at disse produkter, medmindre andet klart er angivet, har ... præferenceoprindelse."
  • teksten til oprindelseserklæringen kan udfærdiges på et hvilket som helst af EU's officielle sprog og findes i bilag IV. Spørg dine toldmyndigheder om eventuelle ekstra krav, de måtte have.
  • Du skal underskrive din oprindelseserklæring i hånden. Hvis du er godkendt eksportør, er du fritaget for dette krav, forudsat at du skriftligt over for toldmyndighederne tilkendegiver, at du påtager dig det fulde ansvar for alle erklæringer, der identificerer dig.

Indgivelse

  • eksportøren kan udfærdige en oprindelseserklæring ved udførslen af de produkter, som den vedrører, eller efter udførslen, forudsat at den forelægges i indførselslandet senest to år efter indførslen af de produkter, som den vedrører
  • Når du udfylder en oprindelseserklæring, skal du være parat til at fremlægge dokumenter, der beviser dine produkters oprindelsesstatus.

Kontrol af oprindelse

Toldmyndighederne kan kontrollere, om et importeret produkt faktisk har oprindelsesstatus eller opfylder andre oprindelseskrav. Den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og SADC bygger på følgende principper:

  • verifikationen er baseret på administrativt samarbejde mellem toldmyndighederne i den importerende og den eksporterende part
  • kontrol af produkternes oprindelse foretages af lokale toldmyndigheder — den importerende parts besøg hos eksportøren er ikke tilladt

Myndighederne i den eksporterende part fastlægger oprindelsen og underretter myndighederne i den importerende part om resultaterne.

Produktkrav

Tekniske regler og krav

  • få mere at vide om de tekniske krav, regler og procedurer, som varer skal opfylde for at blive importeret til Den Europæiske Union
  • søg efter de specifikke regler og bestemmelser, der gælder for dit produkt og dets oprindelsesland, i My Trade Assistant-databasen

Sundheds- og sikkerhedskrav SPS

Toldbehandlingsdokumenter og -procedurer

For en beskrivelse af, hvordan du kan bevise oprindelsen af dine produkter med henblik på at anmode om præferencetoldsatser, og af reglerne for toldmyndighedernes kontrol af oprindelse, henvises til afsnittet om oprindelsesregler ovenfor.

Læs om andre tolddokumenter og -procedurer, der er nødvendige for at importere til Den Europæiske Union.

Oplysninger om toldprocedurer for import og eksport generelt findes på webstedet for Generaldirektoratet for Beskatning og Toldunion.

Intellektuel ejendomsret og geografiske betegnelser

ØPA'en omfatter en bilateral protokol mellem EU og Sydafrika om beskyttelse af geografiske betegnelser og om handel med vin og spiritus.

  • EU beskytter mere end 100 sydafrikanske navne såsom Rooibos, den berømte infusion fra Sydafrika og talrige vinnavne som Stellenbosch og Paarl
  • Sydafrika beskytter mere end 250 EU-navne, der er spredt over kategorierne fødevarer, vin og spiritus

Det betyder f.eks., at en producent i et andet land end Sydafrika ikke kan markedsføre en te forarbejdet fra en plante fra sit eget område under det symbolsk vigtige navn Rooibos. Det samme gælder for EU's traditionelle produktbetegnelser.

Handel med tjenesteydelser

Offentlige indkøb

Investeringer

Andre områder

Konkurrence

  • EU har standset eksportsubsidier for alle produkter, der eksporteres til SADC-ØPA-landene
  • EU har minimeret foranstaltninger med produktions- og handelsforvridende virkninger
  • Hvis den lokale industri trues på grund af stigende import fra Europa, giver ØPA'erne mulighed for at iværksætte foranstaltninger til beskyttelse af industrisektorer og nyoprettede industrier.

Tvistbilæggelse

I henhold til SADC-ØPA'en bilægges tvister gennem konsultation eller mægling og i sidste ende ved voldgift. Efter en voldgiftsprocedure træffer den indklagede part alle nødvendige foranstaltninger for at efterkomme kendelsen. I tilfælde af manglende overholdelse har den anden part ret til erstatning eller har ret til at træffe alle passende foranstaltninger, f.eks. forhøjelse af tolden.

Bæredygtig udvikling

SADC-ØPA'en er udtrykkeligt baseret på de "væsentlige og grundlæggende" elementer i Cotonouaftalen, dvs. menneskerettigheder, demokratiske principper, retsstatsprincippet og god regeringsførelse. Aftalen indeholder således nogle af de stærkeste formuleringer om rettigheder og bæredygtig udvikling, der findes i EU-aftaler.

  • "klausulen om manglende gennemførelse" betyder, at der kan træffes "passende foranstaltninger" (som fastsat i Cotonouaftalen), hvis en part misligholder sine forpligtelser med hensyn til de væsentlige elementer. Dette kan omfatte suspension af handelsfordele.
  • de fælles ØPA-institutioner har til opgave at overvåge og vurdere virkningerne af gennemførelsen af ØPA'er for parternes bæredygtige udvikling. I overensstemmelse med Cotonouaftalen spiller civilsamfundet og parlamentarikerne en klar rolle.

Regional integration

SADC-ØPA'en handler lige så meget om handel mellem SADC-ØPA-landene som om handel med EU.

  • SADC's ØPA-oprindelsesregler støtter udviklingen af nye værdikæder i regionen. Akumulationsbestemmelserne giver mulighed for at anvende rabattariffer ved EU's grænse for frugt, der er høstet i ét land i regionen og derefter konserveret og konserveret i et andet. Denne type fleksible oprindelsesregler er til gavn for virksomheder i landbrugsfødevare-, fiskeri- og industrisektorerne.
  • SADC-ØPA'en harmoniserer toldafgifterne i Den Sydafrikanske Toldunion på import med oprindelse i EU og forbedrer dermed toldunionens funktion. På denne måde styrker SADC-ØPA'en den regionale integration
  • hvert SADC-ØPA-land har indvilliget i, at enhver fordel, det har indrømmet EU, også skal udvides til at omfatte de andre SADC-ØPA-lande

Kapacitetsopbygning og teknisk bistand

EU yder teknisk bistand til Aid for Trade. Dette hjælper landene med at tilpasse deres toldprocedurer og reducere papirarbejdet. For dig betyder det mindre besvær, når du beskæftiger dig med told.

Nyttige links og dokumenter

Del denne side: