Supplerende fortoldningsdokumenter

Når varer handles internationalt, er det vigtigt at forberede en række vigtige dokumenter, der kræves til fortoldning. Disse omfatter typisk bl.a. handelsfakturaer, oprindelsesbeviser og eventuelle relevante certifikater eller licenser.

Afhængigt af transportformen vil toldmyndighederne i bestemmelseslandet dog normalt kræve yderligere dokumenter for at klarere varerne. Dette afsnit indeholder mere detaljerede oplysninger om følgende yderligere dokumenttyper:

  • Bill of Lading
  • FIATA's konnossement
  • Road Waybill
  • Luftfragtbrev
  • Jernbanefragtbrev
  • ATA-carnet
  • TIR-carnet
  • Pakkeliste.

For en beskrivelse af hele import- og eksportprocessen og de generelle skridt, der skal tages, kan du også se vores trinvise vejledninger.

Bill of Lading

Konnossementet (B/L) er et dokument, som rederiet udsteder til afsenderen, og som bekræfter, at varerne er modtaget om bord. Som sådan tjener konnossementet som bevis for, at transportøren har modtaget varerne. Den forpligter transportøren til at levere varerne til modtageren. Den indeholder oplysninger om varerne, fartøjet og bestemmelseshavnen. Den viser transportkontrakten og overdrager ejendomsretten til varerne. Det betyder, at ihændehaveren af konnossementet er ejer af varerne.

Konnossementet kan være et negotiabelt dokument. Der kan anvendes en række forskellige typer konnossementer. Et "rent" konnossement angiver, at varerne er modtaget i en tilsyneladende god stand. Et "urent" konnossement angiver, at varerne er beskadigede eller i dårlig stand. I sådanne tilfælde kan finansieringsbanken nægte at modtage afsenderens dokumenter.

FIATA's konnossement

FIATA Bill of Lading er et dokument udviklet af International Federation of Freight Forwarders Associations (FIATA). Det anvendes til forskellige transportformer (multimodal) og kan anvendes som et kombineret transportdokument med omsættelig status. Den specifikke transportform er ikke specificeret. Det juridiske ansvar for varerne kan overdrages under rejsen.

Køreseddel (CMR)

Vejfragtbrevet er et dokument, der indeholder nærmere oplysninger om international vejgodstransport. Den er reguleret af konventionen om fragtaftaler ved international godsbefordring ad landevej 1956 (CMR-konventionen). Den giver afsenderen mulighed for at råde over varerne under transporten.

Der er fire eksemplarer af dokumentet, som alle skal underskrives af afsenderen og transportøren. Det første eksemplar er til afsenderen, det andet forbliver hos transportøren, det tredje ledsager varerne og udleveres til modtageren, og det fjerde skal underskrives og stemples af modtageren, inden det returneres til afsenderen. Normalt udstedes der en CMR for hvert køretøj.

CMR er ikke et titeldokument og kan ikke forhandles. Ejendomsretten kan ikke overdrages.

Luftfragtbrev (AWB)

Luftfragtbrevet er et dokument, der tjener som bevis for transportkontrakten mellem afsenderen og luftfartsselskabet. Den udstedes af luftfartsselskabets agent og er underlagt Warszawa-konventionen (konventionen om indførelse af visse ensartede regler for international luftbefordring af 12. oktober 1929). Et enkelt luftfragtbrev kan anvendes til flere forsendelser af varer.

Den består af tre originaler og flere yderligere kopier. En original opbevares af hver part, der er involveret i transporten (afsender, modtager og transportør). Kopier kan være påkrævet i afgangs- og bestemmelseslufthavne, under levering og i nogle tilfælde af andre luftfartsselskaber. Luftfragtbrevet viser en transportkontrakt og beviser modtagelsen af godset.

IATA Standard Air Waybill er en særlig type luftfragtbrev, der anvendes af luftfartsselskaber, som er medlemmer af Den Internationale Luftfartssammenslutning (IATA). Den indeholder generelt de standardvilkår og -betingelser, der er fastsat i Warszawakonventionen.

Jernbanefragtbrev (CIM)

Jernbanefragtbrevet (CIM) er et dokument, der kræves til godstransport med jernbane. Den er reguleret af konventionen om internationale jernbanebefordringer af 1980 (COTIF-CIM). CIM udstedes af transportøren i fem eksemplarer. Originalen ledsager sendingen. Afsenderen opbevarer en kopi af originalen. Transportøren opbevarer de tre andre kopier til internt brug. CIM anses for at være jernbanetransportkontrakten.

ATA-carnet

ATA (AdmissionTemporaire/Temporary Admission) carneter er internationale tolddokumenter udstedt af handelskamre i de fleste industrialiserede lande for at tillade midlertidig indførsel af varer uden told og afgifter. Der kan udstedes ATA-carneter for følgende varekategorier: kommercielle prøver, professionelt udstyr og varer til præsentation eller brug på messer, shows, udstillinger mv Se International Chamber of Commerce hjemmeside for mere information. 

TIR-carnet

TIR-carneter er toldforsendelsesdokumenter, der anvendes til international godstransport, når en del af rejsen skal foretages ad landevej. De gør det muligt at transportere varer under TIR-proceduren. TIR-ordningen blev indført ved TIR-konventionen af 1975 under De Forenede Nationers Økonomiske Kommission for Europa (FN/ECE)og kræver, at varer transporteres i sikre køretøjer eller containere. Alle skatter og afgifter, der skal betales på varerne, er dækket af en internationalt gyldig garanti. TIR-carnetet fastsætter, at denne sikkerhedsstillelse skal accepteres af transit- og bestemmelseslandene.

Pakningsliste

Pakkelisten (P/L) er et handelsdokument, der ledsager handelsfakturaen og transportdokumenterne. Den indeholder oplysninger om varerne og emballageoplysningerne for hver forsendelse (vægt, dimensioner, håndteringsproblemer osv.).

Det kan være nødvendigt for toldklarering som en opgørelse over den indgående last.

Pakkelisten indeholder normalt:

  • oplysninger om eksportøren, importøren og transportøren
  • udstedelsesdato
  • fragtfakturaens nummer
  • emballagetype (tromle, kasse, karton, kasse, tønde, pose osv.)
  • antal kolli
  • indholdet af hver pakke (beskrivelse af varerne og antal artikler pr. pakke)
  • mærker og numre
  • pakningernes nettovægt, bruttovægt og dimensioner.

Der kræves ingen særlig formular. Eksportøren udarbejder pakkelisten i overensstemmelse med almindelig handelspraksis. Normalt indsendes originalen og mindst én kopi.

Generelt er det ikke nødvendigt at underskrive en pakkeliste. Men i praksis underskrives originalen og en kopi ofte. Pakkelisten kan udarbejdes på et hvilket som helst sprog. Det anbefales dog at oversætte til engelsk.