Investeringsdomstolssystemet

Hvad er investeringsdomstolssystemet?

Formålet med investeringsdomstolssystemet ("ICS") er at afhjælpe manglerne ved tvistbilæggelse mellem investorer og stater ("ISDS") og ad hoc-voldgiftsretter. ICS har til formål at sikre de højeste standarder for gennemsigtighed, legitimitet og neutralitet.

 

Tvister mellem udenlandske investorer og den stat, hvor investeringen blev foretaget — dvs. "værtsstaten" — vil blive afgjort i et neutralt forum. Dette vil imidlertid ikke blive opnået gennem en ad hoc-voldgiftsprocedure, hvor tvistens parter udpeger voldgiftsmænd, men snarere gennem et institutionaliseret tvistbilæggelsesorgan, hvilket resulterer i en stående mekanisme med to niveauer med en førsteinstansdomstol og en appelret. Den permanente domstol vil bestå af uafhængige og højt kvalificerede dommere, der er underlagt strenge etiske regler.

Med henblik på at sikre upartiskhed og uafhængighed er sammensætningen af forfatningsdomstolen nøje afbalanceret: en tredjedel af rettens medlemmer skal være statsborgere i en EU-medlemsstat, en tredjedel skal være statsborgere i den anden part i den pågældende aftale, og den resterende tredjedel skal være statsborgere i tredjelande. Den samme andel vil også blive bibeholdt for den eneste afdeling af den domstol, der behandler sagen, som udpeget af Personalerettens formand. 

 

ICS er det første skridt hen imod oprettelsen af en multilateral investeringsdomstol (MIC) og vil blive erstattet af MIC, når den træder i kraft.

Hvordan fungerer proceduren under systemet for intern kontrol?

Beslutningsproceduren under systemet for intern kontrol er opdelt i tre hovedfaser.

  • høringsfasen
  • domstolsfasen og
  • appelfasen.

 

Kun hvis en tvist ikke kan bilægges gennem konsultationer, vil den gå videre til domstolsfasen, og kun hvis der indgives en klage, vil en tvist gå videre til appelfasen.

 

Hver investeringsbeskyttelsesaftale (IPA) eller bredere aftale, herunder ICS, indeholder specifikke tidsrammer for disse faser.

I tilfælde af en påstået overtrædelse bør tvisten så vidt muligt bilægges i mindelighed gennem en høringsfase. En part skal anmode om konsultationer ved hjælp af en skriftlig anmodning til den anden part med angivelse af den pågældende foranstaltning og de omfattede bestemmelser, som parten overvejer.

Hvis det ikke lykkes parterne at bilægge tvisten gennem høring, kan der indgives en klage til voldgiftsretten. Retten behandler sagen og træffer afgørelse og tildeler den i overensstemmelse med gældende ret.

Hvis førsteinstansrettens kendelse indeholder fejl, kan den appelleres. Appelretten tager kendelsen op til fornyet overvejelse og træffer den endelige afgørelse.

 

Læs mere i vejledningen om investeringsdomstolssystemet

 

Mægling

Hvad er mægling?

Mægling er enalternativtvistbilæggelsesmekanisme. Den er baseret på tvistens parters samtykke til at finde en gensidigt acceptabel løsning på tvisten med bistand fra en tredjepart, dvs. mægleren.

 

Parterne kan til enhver tid vælge mægling, selv efter at sagen er indledt.

I betragtning af det frivillige og konsensusbaserede grundlag resulterer mægling i en fleksibel procedure, der tilpasser sig parternes særlige behov i en bestemt sag.

 

Parterne udøver kontrol over mægling med hensyn til

  • udpegelse af mægleren
  • mæglingens omfang og resultat.

Mægleren udpeges således efter aftale mellem tvistens parter, og tvistens parter afgør, hvilke spørgsmål der skal forelægges mægleren. Forligsaftalen vil derfor udelukkende omfatte de spørgsmål, som parterne har besluttet at løse gennem mægling.

Hvad er fordelene ved mægling?

Mægling giver flere fordele. Det giver parterne mulighed for at spare tid og omkostninger på grund af dens fleksibilitet, da det kan forhindre lange og dyre retssager. Desuden kan mægling i højere grad beskytte parternes interesser og forhold.

Hvordan adskiller mægling sig fra retssager?

I modsætning til en dommer i retssager pålægger mægleren ikke parterne nogen afgørelse, men hjælper i stedet parterne med at nå frem til en løsning, der er gensidigt acceptabel for dem, ved at indlede møder, drøfte de pågældende spørgsmål og bistå parterne med at finde mulige løsninger. Mæglingsproceduren er desuden skræddersyet til parternes specifikke behov for at sikre en gnidningsløs og hurtig løsning af tvisten.

Del denne side:

Genveje