Toldsatser
Planlægger din virksomhed at importere varer til EU? Dette afsnit vil hjælpe dig med at forstå nogle af de toldsatser, kontingenter og andre afgifter, der måtte gælde.
Produktklassifikation og BTO
Hvordan finder jeg tolden på et bestemt importeret produkt?
- Alle produkter, der importeres til EU, tariferes i toldnomenklaturen. Produktkoden hjælper dig med at forstå, hvilke takster der gælder for dit specifikke produkt. Det første skridt er at identificere koden for dit produkt. Du kan læse mere om produktklassifikationen her.
- Når du har identificeret den relevante kode for dit specifikke produkt, kan du kontrollere toldsatsen i My Trade Assistant.
Bindende tariferingsoplysninger om tarifering af varer
- EU's bindende tariferingsoplysninger (BTO) kan identificere den korrekte tarifering af de varer, du ønsker at importere. Det vil give dig mulighed for at forstå, hvilken told der gælder for din vare, og om du har brug for særlig importdokumentation. En BTO-afgørelse giver dig retssikkerhed med hensyn til denne tarifering.
- Siden den 1. oktober 2019 har alle BTO-relaterede processer været elektroniske, og økonomiske aktører har skullet indgive ansøgninger elektronisk. Alle BTO-afgørelser, der allerede er udstedt, kan findes her.
Toldværdiansættelse
- Toldværdiansættelse er beregningen af den økonomiske værdi af varer, der angives til import.
- Toldsatser (og moms) beregnes som en procentdel af varernes værdi – når varernes værdi er blevet fastsat, kan toldtariffen og varernes oprindelse tages i betragtning ved beregningen af den samlede told på produktet.
Du kan få flere oplysninger om, hvordan toldværdien beregnes i EU, ved at klikke her.
Toldfritagelse og -suspension
Generelt er de fleste importerede produkter pålagt importafgifter. I visse særlige tilfælde kan der dog gælde en undtagelse, og der skal ikke betales told.
Toldsatserne i den fælles toldtarif gælder for varer, der importeres fra tredjelande på tværs af EU's ydre grænser. Under visse særlige omstændigheder kan disse importafgifter fritages.
Se alle de tilfælde, hvor der kan indrømmes afgiftsfritagelse (Rådets forordning (EF) nr. 1186/2009).
Importtolden kan også suspenderes midlertidigt (helt eller delvist) for visse varer under visse omstændigheder. Dette berører ikke den antidumpingtold, der også kan finde anvendelse.
- Varer, der importeres under suspensionsordninger, kan fortsat omsættes frit på EU-markedet på samme måde som andre lovligt importerede varer.
- Suspensioner indrømmes normalt for råmaterialer, halvfabrikata eller komponenter, der ikke er tilgængelige i EU — de indrømmes aldrig for færdigvarer.
Flere oplysninger
- Meddelelse fra Kommissionen om autonome toldsuspensioner og toldkontingenter
- Søg suspensioner database
Toldkontingenter
Toldkontingenter gør det muligt at importere visse mængder varer til nedsat told eller nultold. Dette berører ikke eventuel antidumpingtold, der også måtte finde anvendelse.
Toldkontingenter gør det muligt for produkter, der importeres inden for et bestemt kontingent, at komme ind på EU-markedet til en lavere toldsats end for mængder uden for kontingentet. De giver forbrugerne flere valgmuligheder og tilskynder lande uden for EU til at åbne deres markeder for europæiske varer.
Præferencetoldkontingenter
- Denne type kontingent findes ofte i handelsaftaler og præferenceordninger mellem EU og visse andre lande.
- Denne type kontingent betyder, at en vis mængde varer fra et bestemt land kan importeres til EU til en præferencetoldsats.
Autonome toldkontingenter
- Disse kontingenter kan åbnes i visse sektorer for at stimulere konkurrencen i EU – de gælder normalt erga omnes (åbent for alle konkurrenter) og ydes normalt for råvarer, halvfabrikata eller komponenter, der ikke er tilgængelige i tilstrækkelige mængder i EU.
- Der gives ikke toldkontingenter for færdigvarer.
Yderligere oplysninger om toldkontingenter kan findes her.
Forvaltning af kvoter
- De fleste toldkontingenter forvaltes af Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Beskatning og Toldunion efter "først til mølle"-princippet. Dette gælder, uanset i hvilken medlemsstat et produkt importeres. Oplysninger om de aktuelle saldi er tilgængelige online.
- Visse toldkontingenter for specifikke landbrugsprodukter forvaltes af Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter. Forskellige forordninger fastsætter særlige regler for forvaltningen af disse toldkontingenter.
Yderligere oplysninger om de enkelte sektorer kan findes her.
Hvordan finder man ud af om toldkontingenter?
Søgeresultaterne for dit produkt i My Trade Assistant indeholder oplysninger om toldkontingenter og standardimportværdier. Du finder også en henvisning til den gældende lovgivning.
Antidumping
Antidumpingtold
Ud over almindelig importtold kan en vare også være omfattet af antidumping- eller andre handelspolitiske beskyttelsesinstrumenter, når den importeres til EU.
- EU-producenter kan indgive en klage til Europa-Kommissionen, hvis de mener, at en vare uretmæssigt dumpes på EU-markedet af producenter i lande uden for EU. EU-producenter, der overvejer at indgive en antidumpingklage, bør kontakte Europa-Kommissionen.
- Europa-Kommissionen kan også indlede en undersøgelse af dumping på eget initiativ eller efter anmodning fra en EU-medlemsstat.
Antidumpingproceduren
Efter at have modtaget en klage fra EU-producenterne af den pågældende vare offentliggør Kommissionen en meddelelse i EU-Tidende om indledning af en antidumpingprocedure. Den maksimale frist for en undersøgelse i forbindelse med denne procedure er 15 måneder. De detaljerede undersøgelsesresultater offentliggøres i EU-Tidende. Disse konklusioner kan f.eks. omfatte en forordning om indførelse af antidumpingtold eller afslutning af proceduren, uden at der indføres told.
EU's antidumpinggrundforordning er i overensstemmelse med EU's internationale forpligtelser – navnlig WTO's antidumpingaftale.
Se også rutediagrammet for antidumpingundersøgelsen.
Betingelser for antidumpingforanstaltninger
Undersøgelsen skal vise, at
- der finder dumping sted fra de eksporterende producenters side i det eller de pågældende lande
- den berørte EU-erhvervsgren har lidt væsentlig skade
- der er en årsagssammenhæng mellem dumpingen og den konstaterede skade
- indførelsen af foranstaltninger er ikke i strid med EU's interesser
Nærmere oplysninger om betingelserne for at indføre en antidumpingforanstaltning findes i Betingelser.
Hvis det af undersøgelsen fremgår, at ovennævnte fire betingelser er opfyldt, kan der indføres antidumpingforanstaltninger over for importen af den pågældende vare.
Disse foranstaltninger har normalt form af en af følgende foranstaltninger:
- en værditold (beskattet efter transaktionsværdi)
- specifik told (beskattes pr. specifikt produktbeløb)
- pristilsagn (eksportøren uden for EU indvilliger i at sælge sine varer til en minimumspris i EU)
Tolden betales af importøren i EU og opkræves af de nationale toldmyndigheder i den pågældende EU-medlemsstat.
Bemærk venligst: Hvis EU accepterer producentens pristilsagn (en frivillig prisforhøjelse), opkræves der ikke antidumpingtold på importen. Kommissionen er ikke forpligtet til at godtage et tilsagn.
Reglen om "mindre told"
Der kan indføres told for at afhjælpe virkningerne af dumping på importen af en bestemt vare. Der foretages en vurdering af det toldniveau, der er nødvendigt for at afhjælpe de skadelige virkninger af dumping. Der vil blive indført foranstaltninger svarende til dumping- eller skadesniveauet, alt efter hvad der er lavest.
Antidumping og skibe
EU-reglerne omfatter en forordning om salg af nybyggede skibe til alt for lave priser. Se skibsbygningsindustrien for yderligere oplysninger.
Foranstaltningernes og de fornyede undersøgelsers varighed
Foranstaltningerne indføres normalt for en periode på fem år. De kan tages op til revision i løbet af denne periode, hvis
- omstændighederne for eksportørerne har ændret sig
- importørerne anmoder om fuld eller delvis tilbagebetaling af den betalte told
- nye eksporterende producenter anmoder om en fremskyndet fornyet undersøgelse
Foranstaltningerne udløber efter fem år, medmindre der indledes en udløbsundersøgelse.
Kommissionen overvåger foranstaltningerne for at sikre, at de er effektive og overholdes af eksportører og importører.
Nuværende antidumpingtold
Du kan finde oplysninger om alle afsluttede og igangværende antidumpingundersøgelser her.
Antisubsidie- eller udligningsforanstaltninger
- Ud over antidumpingtold kan der gælde antisubsidieforanstaltninger for din importvare - disse kaldes også udligningsforanstaltninger og har til formål at opveje virkningerne af et urimeligt subsidie fra en handelspartner.
- Der er regler for, hvornår sådanne subsidier er tilladt, og hvornår de kan modvirkes af EU - du kan læse mere om disse regler om EU's antisubsidieregler
- udligningsforanstaltninger kan bestå af forskellige typer værktøjer, men de anvendes normalt i form af forhøjet told - en udligningsforanstaltning kan bestå af en yderligere værditold eller specifik told og kan anvendes i form af en minimumsimportpris, eller den kan bestå af et "pristilsagn", hvor eksportøren forpligter sig til at sælge varen over en minimumspris
- I lighed med antidumpingprocedurer kan en EU-erhvervsgren indgive en klage til Kommissionen, hvis den mener, at importen af en vare fra et ikke-EU-land er subsidieret og skader den EU-erhvervsgren, der producerer den samme vare.
Du kan finde flere oplysninger om antisubsidieforanstaltninger her.
Du kan finde oplysninger om alle afsluttede og igangværende antisubsidieundersøgelser her.
Beskyttelsesforpligtelser
- der kan anvendes beskyttelsesforanstaltninger, når en EU-erhvervsgren rammes af en uforudset, kraftig og pludselig stigning i importen
- Sådanne foranstaltninger anvendes meget sjældent og kun under meget specifikke omstændigheder.
- beskyttelsesforanstaltninger kan bestå af kvantitative importrestriktioner (handelskontingenter) eller toldforhøjelser - de kan gælde for al import af den pågældende vare fra alle handelspartnere eller fra varer af specifik oprindelse
Du kan læse mere om beskyttelsesforanstaltninger i EU her.