Sistemul jurisdicțional în materie de investiții

Ce este sistemul jurisdicțional în materie de investiții?

Sistemul jurisdicțional în materie de investiții („ICS”) este menit să remedieze deficiențele soluționării litigiilor dintre investitori și stat („ISDS”) și ale tribunalelor de arbitraj ad-hoc. SCI vizează asigurarea celor mai înalte standarde de transparență, legitimitate și neutralitate.

 

Litigiile dintre investitorii străini și statul în care a fost făcută investiția – și anume „statul-gazdă”, vor fi soluționate într-un forum neutru. Cu toate acestea, acest lucru nu se va realiza printr-o procedură de arbitraj ad-hoc, în cadrul căreia părțile la litigiu numesc arbitri, ci mai degrabă prin intermediul unui organism jurisdicțional instituționalizat, ceea ce va avea ca rezultat un mecanism permanent pe două niveluri, cu un tribunal de prim grad și un tribunal de apel. Instanța permanentă va fi compusă din judecători independenți, cu înaltă calificare, supuși unor norme etice stricte.

În vederea asigurării imparțialității și independenței, componența Tribunalului este atent echilibrată: o treime din membrii tribunalului sunt resortisanți ai unui stat membru al UE, o treime sunt resortisanți ai celeilalte părți la acordul în cauză, iar cealaltă treime sunt resortisanți ai unor țări terțe. Aceeași proporție va fi menținută și pentru formațiunea unică a Tribunalului care judecă cauza, astfel cum a fost desemnată de președintele Tribunalului. 

 

SCI este primul pas către instituirea unui tribunal multilateral pentru investiții (MIC) și va fi înlocuit de CMI la intrarea sa în vigoare.

Cum funcționează procedura din cadrul SCI?

Procedura de adjudecare în cadrul sistemului ICS este împărțită în trei etape principale.

  • etapa de consultare
  • faza tribunalului și
  • faza căii de atac.

 

Numai în cazul în care un litigiu nu poate fi soluționat prin consultări, acesta va trece la faza tribunalului și numai în cazul în care se introduce o cale de atac va trece la faza căii de atac.

 

Fiecare acord de protecție a investițiilor (IPA) sau acord mai larg, inclusiv sistemul jurisdicțional în materie de investiții, include termene specifice pentru aceste etape.

În cazul unei presupuse încălcări, litigiul ar trebui soluționat pe cale amiabilă, în măsura posibilului, printr-o etapă de consultare. O parte solicită consultări prin intermediul unei cereri scrise adresate celeilalte părți, în care se identifică măsura în cauză și dispozițiile vizate pe care le consideră.

În cazul în care părțile nu reușesc să soluționeze litigiul prin consultare, o cerere poate fi înaintată tribunalului. Tribunalul va audia cauza, va decide și va pronunța sentința în conformitate cu legislația aplicabilă.

În cazul în care hotărârea pronunțată de tribunalul de prim grad conține erori, aceasta poate fi atacată. Tribunalul de apel va revizui hotărârea și va pronunța hotărârea finală.

 

Citiți mai multe în Ghidul privind sistemul jurisdicțional în materie deinvestiții

 

Mediere

Ce este medierea?

Medierea este un mecanism alternativ de soluționare a litigiilor („SAL”). Aceasta se bazează pe consimțământul părților la litigiu de a găsi o soluție convenită de comun acord la diferend, cu asistența unei terțe persoane, și anume mediatorul.

 

Părțile pot opta pentru mediere în orice moment, chiar și după începerea procedurii.

Având în vedere baza voluntară și consensuală, medierea are ca rezultat o procedură flexibilă, care se adaptează la nevoile specifice ale părților într-un anumit caz.

 

Părțile exercită controlul asupra medierii în ceea ce privește

  • numirea mediatorului;
  • domeniul de aplicare și rezultatul medierii.

Într-adevăr, mediatorul este numit prin acordul părților la litigiu, iar părțile la litigiu stabilesc aspectele pe care trebuie să le prezinte mediatorului. În consecință, acordul de soluționare va acoperi exclusiv aspectele pe care părțile au decis să le soluționeze prin mediere.

Care sunt avantajele medierii?

Medierea oferă mai multe avantaje. Aceasta permite părților să economisească timp și costuri din cauza flexibilității sale, deoarece poate preveni un proces îndelungat și costisitor. În plus, medierea poate proteja mai bine interesele și relațiile părților.

Cum diferă medierea de litigii?

Spre deosebire de un judecător în cadrul procedurilor judiciare, mediatorul nu impune nicio hotărâre asupra părților, ci ajută părțile să ajungă la o soluție reciproc acceptabilă pentru ele, prin inițierea de reuniuni, discutarea chestiunilor în cauză și asistarea părților în găsirea unor soluții posibile. De asemenea, procedura de mediere este adaptată în funcție de nevoile specifice ale părților pentru a asigura o soluționare armonioasă și rapidă a litigiului.

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante