Sistemul armonizat
Sistemul armonizat, SA, nomenclatura vă permite să identificați cu precizie produsul dumneavoastră și să verificați ce linii tarifare și reguli se aplică. Clasificarea mărfurilor este o structură logică, utilizată uniform de autoritățile vamale din întreaga lume.
Sistemul armonizat de denumire și codificare a mărfurilor (SA), denumit în mod obișnuit Sistemul armonizat, este un sistem internațional de clasificare a mărfurilor elaborat de Organizația Mondială a Vămilor (OMV). Este un sistem amplu de clasificare a aproximativ 5,000 de categorii de produse cu șase cifre, organizat într-o structură ierarhică prin
- secțiunile
- capitole (2 cifre)
- rubrici (4 cifre)
- subrubrici (6 cifre)
și susținute de norme de punere în aplicare și de note explicative.
Aceasta permite operatorilor economici, funcționarilor vamali și legiuitorilor din orice țară să identifice același produs prin intermediul unui cod numeric.
Țările utilizează sistemul SA ca bază pentru tarifele vamale și colectarea de date statistice. Acestea subîmpart categoriile de produse SA formate din șase cifre în opt sau mai multe linii tarifare pentru o mai mare specificitate. Uniunea Europeană utilizează coduri de opt cifre.
Cum este structurată nomenclatura SA?
- 21 secțiuni principale
- 97 capitole (2 cifre)
- rubrici (cod de 4 cifre)
- subrubrici (cod de 6 cifre)
- 5,000 grupe de mărfuri
- subrubrici (cod de 6 cifre)
- rubrici (cod de 4 cifre)
- 97 capitole (2 cifre)
Exemplu de clasificare a produselor
- secțiunea II Produse vegetale
- capitolul 07 Legume și anumite rădăcini și tuberculi comestibili
- rubrică: 0705 salată verde (lactucasativa) și cicoare (cichorium spp.), în stare proaspătă sau refrigerată
- salată
- subrubrica 070511: salată verde varietatea cu căpățână
- subrubrica 070519: altele
- cicoare
- subrubrica 070521: cicoare witloof (Chicorium intybus var. foliosum)
- subrubrica 070529: altele
- salată
- rubrică: 0705 salată verde (lactucasativa) și cicoare (cichorium spp.), în stare proaspătă sau refrigerată
- capitolul 07 Legume și anumite rădăcini și tuberculi comestibili
Note privind Nomenclatura SA
- aproape toate țările din lume au aceeași interpretare pentru codurile SA
- sistemul este utilizat de peste 200 de țări și economii ca bază pentru tarifele lor vamale și pentru colectarea de statistici privind comerțul internațional – peste 98 % din mărfurile din comerțul internațional sunt clasificate în conformitate cu SA.
- Codurile SA sunt actualizate în mod constant pentru a reflecta schimbările tehnologice și apariția unor noi produse – cea mai recentă modificare a intrat în vigoare în 2022, prin urmare versiunea actuală se numește ediția 2022 a Nomenclaturii SA.
- cu toate acestea, în practică, unele țări și-ar putea adapta procedurile și legislația în momente diferite – acest lucru duce uneori la inconsecvențe temporare.
- Nomenclatura combinată a Uniunii Europene (UE) este sistemul de codificare cu opt cifre al UE, care cuprinde codurile SA, cu alte subdiviziuni ale UE și note juridice special create pentru a răspunde nevoilor UE.