Sistemul generalizat de preferințe (SGP)

Întreprinderea dumneavoastră importă produse din țările în curs de dezvoltare sau din țările cel mai puțin dezvoltate? Această secțiune vă ajută să înțelegeți SGP al UE.

Despre SGP

Actualul sistem generalizat de preferințe (SGP) al UE [Regulamentul(UE) nr. 978/2012]se aplică de la 1 ianuarie 2014. În noiembrie 2023, aplicarea acestui regulament SGP a fost prelungită până în decembrie 2027, în așteptarea aprobării unui regulament SGP revizuit de către Parlamentul European și Consiliul UE.

Cele trei regimuri ale sistemului, sistemul general SGP, sistemul de stimulente SGP+ și sistemul „Totul în afară de arme” (EBA) sunt consolidate prin ajustarea preferințelor și prin asigurarea unui impact mai mare al acestora.

Țările eligibile pentru SGP sunt enumerate în anexa I la Regulamentul SGP. Țările care beneficiază de noile preferințe SGP sunt enumerate în anexa II. Beneficiarii inițiativei „Totul în afară de arme” sunt enumerați în anexa IV.

Modul de solicitare a regimului special de încurajare a dezvoltării durabile și a bunei guvernanțe, SGP+, este prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 978/2012 și în Regulamentul delegat (UE) nr. 155/2013 al Comisiei.

Reguli de origine

 

Pentru a beneficia de tratament preferențial, produsul dumneavoastră va trebui să îndeplinească regulile de origine prevăzute în acord. Vă rugăm să verificați „Instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA)”din Asistentul meu comercial pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră îndeplinește regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte.

Informații generale privind regulile de origine și procedurile de determinare a originii pot fi găsite în această secțiune.

Originea este "naționalitatea economică" a mărfurilor comercializate. Dacă sunteți nou la subiect, puteți găsi o introducere la principalele concepte din secțiunea bunuri.

Reguli de origine

Unde pot găsi regulile?

Regulile de origine sunt prevăzute în următoarele documente juridice:

Vă rugăm să rețineți că acestea sunt reglementări cuprinzătoare, care nu se referă numai la origine. Cu toate acestea, Ghidul Comisiei pentru utilizatori privind regulile de origine SGP (Regulilede origine ale Uniunii Europene pentru SGP: Ghid pentru utilizatori)include o versiune consolidată neoficială a textului juridic privind regulile de origine SGP.

Produsul meu provine dintr-o țară care beneficiază de SGP?

Pentru ca produsul dumneavoastră să se califice pentru tariful preferențial mai mic sau egal cu zero în cadrul SGP, acesta trebuie să provină dintr-o țară care beneficiază de SGP. Se consideră că un produs este originar dintr-o țară care beneficiază de SGP dacă este

  • obținute integral într-o țară beneficiară sau
  • obținute într-o țară beneficiară și care conțin materiale care nu au fost obținute integral, dar care au fost supuse unor prelucrări sau transformări suficiente, astfel cum sunt definite în normele specifice produsului din anexa 22-03
    la Regulamentul delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei, anexa 22-03 include două seturi de norme: una aplicabilă țărilor care beneficiază de SGP cel mai puțin dezvoltate, una aplicabilă tuturor celorlalte țări care beneficiază de SGP.

Exemple de principalele tipuri denorme specifice produselor din acordurile comerciale ale UE

  • regula valorii adăugate – valoarea tuturor materialelor neoriginare dintr-un produs nu poate depăși un anumit procent din prețul franco fabrică al acestuia
  • modificarea clasificării tarifare – procesul de producție are ca rezultat o modificare a clasificării tarifare între materialele neoriginare și produsul final – de exemplu, producția de hârtie (Sistemul armonizat, capitolul 48) din pastă neoriginară (Sistemul armonizat, capitolul 47)
  • operațiuni specifice – este necesar un proces de producție specific, de exemplu filarea fibrelor în fire – astfel de norme sunt utilizate în principal în sectorul textilelor, al îmbrăcămintei și al produselor chimice

Sfaturi pentru a vă ajuta să respectați regulile specifice produsului

Este prevăzută o flexibilitate suplimentară pentru a vă ajuta să respectați normele specifice produselor, cum ar fi toleranța sau cumulul.

Toleranță

În cadrul SGP, regula de toleranță permite producătorului să utilizeze materiale neoriginare care sunt interzise în mod normal de regula specifică produsului, atât timp cât greutatea sau valoarea lor netă nu depășește

  • 15 % din greutatea produsului pentru produsele agricole și produsele agricole prelucrate care se încadrează la capitolele 2 și 4-24 din Sistemul armonizat, altele decât produsele pescărești prelucrate de la capitolul 16
  • 15% din prețul franco fabrică al produsului pentru produse industriale, altele decât textilele și îmbrăcămintea

Se aplică toleranțe specifice textilelor și articolelor de îmbrăcăminte clasificate la capitolele 50-63 din Sistemul armonizat, care sunt incluse în nota 6 și nota 7 din anexa A Note introductive la lista din anexa 22-03.

Această toleranță nu poate fi utilizată pentru a depăși orice prag al valorii maxime a materialelor neoriginare enumerate în normele specifice produsului.

Cumulul

SGP prevede următoarele modalități de cumulare a originii:

  • Cumul bilateral, care permite ca materialele originare din UE să fie considerate ca și cum ar fi originare din țara care beneficiază de SGP atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs
  • Cumulul regional, care permite cumulul în cadrul anumitor grupuri regionale de țări. În prezent, acest lucru se aplică

Grupul I

  • Cambodgia
  • Indonezia
  • Laos
  • Myanmar/Birmania
  • în Filipine
  • Vietnam*

*Vietnam nu va mai fi beneficiar al SGP începând cu 1 ianuarie2023

Grupul III

  • Bangladesh
  • Bhutan
  • India
  • Nepal
  • Pakistan
  • Sri Lanka

Acest cumul permite ca materialele importate din țări din același grup să fie considerate ca fiind originare atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs. În anexa 22-05 există anumite condiții speciale pentru produsele textile și anumite produse care sunt excluse de la cumulul regional enumerate în anexa 22-04.

  • Cumulul transregional, care permite țărilor beneficiare din grupele I și III să utilizeze materialul celeilalte țări ca produs originar. Acest cumul face obiectul unei cereri, care nu este acordată în mod automat. În prezent, există un astfel de cumul.
  • Cumul extins, care permite unei țări beneficiare să solicite cumulul cu o țară cu care Uniunea Europeană a încheiat un acord de liber schimb. În prezent, acest cumul nu se aplică.
  • Cumulul cu Norvegia, Elveția și Turcia permite ca materialele originare din aceste trei țări să fie considerate ca fiind originare dintr-o țară beneficiară atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs. Produsele agricole încadrate la capitolele 1-24 din Sistemul armonizat sunt excluse de la acest tip de cumul.

Derogări

Se poate acorda o derogare specifică, în anumite condiții, pentru a permite reguli de origine mai flexibile aplicabile anumitor produse originare din anumite țări. O astfel de derogare a fost acordată și este în prezent în vigoare pentru Capul Verde.

Alte cerințe

Produsul dumneavoastră trebuie, de asemenea, să respecte toate celelalte cerințe aplicabile ale protocolului (cum ar fi prelucrarea sau transformarea insuficientă sau regula de nemodificare).

Regula de nemodificare

Produsele originare trebuie să fie transportate din țara care beneficiază de SGP către UE fără a fi prelucrate ulterior într-o țară terță.

Unele operațiuni pot fi efectuate într-o țară terță dacă produsele rămân sub supraveghere vamală, cum ar fi:

  • adăugarea sau aplicarea de marcaje, etichete, sigilii sau orice alte documente pentru a asigura conformitatea cu cerințele interne specifice ale țării importatoare
  • conservarea produselor în condiții bune
  • depozitare
  • divizarea loturilor

Autoritățile vamale pot solicita dovezi ale respectării normei, cum ar fi:

  • documente contractuale de transport, cum ar fi conosamentele
  • dovezi faptice sau concrete bazate pe marcarea sau numerotarea ambalajelor
  • orice dovadă referitoare la mărfurile propriu-zise

Inconvenientul taxei

Rambursarea taxelor plătite anterior pentru materialele neoriginare utilizate la fabricarea unui produs care este exportat în cadrul unui tarif preferențial este permisă în cadrul sistemului SGP.

Procedurile de determinare a originii

Cum să solicitați un tarif preferențial

Exportatorii și importatorii trebuie să urmeze procedurile privind originea. Procedurile de determinare a originii legate de o cerere de tarif preferențial și de verificarea de către autoritățile vamale sunt prevăzute la articolele 60 și 70-112 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei. Acestea clarifică, de exemplu, modul de declarare a originii unui produs, modul de solicitare a preferințelor sau modul în care autoritățile vamale pot verifica originea unui produs.

Declarația de origine

  • Nu este necesară nicio dovadă de origine pentru importurile în UE atunci când valoarea totală a transportului nu depășește 500 EUR pentru coletele mici sau 1 200 EUR pentru bagajele personale.

Dovezi de origine

Exportatorii din țările beneficiare pot declara pe propria răspundere că produsul lor este originar prin furnizarea unui atestat de origine care poate fi întocmit de

Un atestat de origine este o declarație de origine întocmită de exportatorul înregistrat pe o factură, pe o notă de livrare, pe o listă de colisaj sau pe orice alt document comercial care permite identificarea mărfurilor și a exportatorului. Textul atestatului de origine este prevăzut în anexa 22-07 la Regulamentul (UE) 2015/2447. Pentru normele privind atestatul de origine, vă rugăm să consultați în principal articolele 92 și 93 din regulamentul respectiv.

După 30 iunie 2020, dovada de origine pentru solicitarea tratamentului tarifar preferențial în cadrul SGP este un atestat de origine eliberat de exportatori care sunt înregistrați în țara beneficiară în Sistemul exportatorilor înregistrați (REX). Certificatele tip A nu mai sunt acceptate după această dată.

Cu toate acestea, având în vedere perturbările cauzate de pandemia de COVID-19, este posibil să se solicite o perioadă de tranziție prelungită. Țările în care sistemul REX nu a putut fi implementat sau utilizat din cauza pandemiei pot beneficia de o nouă prelungire a perioadei de tranziție până la 31 decembrie 2020, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2020/750. Pentru actualizări periodice, vă rugăm să consultați site-ul web al Secțiunii REX.

Atestatul de origine rămâne valabil timp de 12 luni de la data la care a fost întocmit.

Verificarea originii

Autoritățile vamale pot verifica dacă un produs importat este într-adevăr originar sau îndeplinește alte cerințe privind originea. SGP se bazează pe următoarele principii:

  • verificarea se bazează pe cooperarea administrativă dintre autoritățile vamale ale țării beneficiare și cele ale UE
  • controalele privind originea produselor sunt efectuate de autoritățile vamale ale țării beneficiare, dar, dacă este necesar, Comisia sau autoritățile statelor membre ale UE pot participa la astfel de anchete
  • după încheierea verificării, autoritățile din țara beneficiară comunică rezultatele autorităților solicitante din statul membru al UE care efectuează determinarea finală a originii.

Cerințe referitoare la produse

Norme și cerințe tehnice

Cerințele privind produsele și regimurile comerciale pe care trebuie să le îndeplinească mărfurile pentru a fi importate în Uniunea Europeană.

Căutați normele și reglementările specifice aplicabile produsului dvs. și țării sale de origine utilizând My Trade Assistant.

Pentru a vizualiza cerințele pentru produsul dvs., va trebui mai întâi să identificați codul vamal al acestuia. Dacă nu cunoașteți codul vamal, îl puteți căuta cu numele produsului dvs. în motorul de căutare încorporat.

Cerințe de sănătate și siguranță, standarde sanitare și fitosanitare

Aflați mai multe despre standardele de sănătate, siguranță, sanitare și fitosanitare (SPS) pe care mărfurile trebuie să le îndeplinească pentru a fi importate în Uniunea Europeană.

Căutați normele de sănătate, siguranță și SPS aplicabile produsului dvs. și țării sale de origine în My Trade Assistant.

Documente și proceduri de vămuire

Dovada originii

Exportatorii din țările beneficiare pot declara pe propria răspundere că produsul lor este originar prin furnizarea unui atestat de origine care poate fi întocmit de

Un atestat de origine este o declarație de origine întocmită de exportatorul înregistrat pe o factură, pe o notă de livrare, pe o listă de colisaj sau pe orice alt document comercial care permite identificarea mărfurilor și a exportatorului. Textul atestatului de origine este prevăzut în anexa 22-07 la Regulamentul (UE) 2015/2447. Pentru normele privind atestatul de origine, vă rugăm să consultați în principal articolele 92 și 93 din regulamentul respectiv.

După 30 iunie 2020, dovada de origine pentru solicitarea tratamentului tarifar preferențial în cadrul SGP este un atestat de origine eliberat de exportatori care sunt înregistrați în țara beneficiară în Sistemul exportatorilor înregistrați (REX). Certificatele tip A nu mai sunt acceptate după această dată.

Cu toate acestea, având în vedere perturbările cauzate de pandemia de COVID-19, este posibil să se solicite o perioadă de tranziție prelungită. Țările în care sistemul REX nu a putut fi implementat sau utilizat din cauza pandemiei pot beneficia de o nouă prelungire a perioadei de tranziție până la 31 decembrie 2020, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2020/750. Pentru actualizări periodice, vă rugăm să consultați site-ul web al Secțiunii REX.

Atestatul de origine rămâne valabil timp de 12 luni de la data la care a fost întocmit.

Alte documente

Proceduri vamale pentru import și export.

Proprietatea intelectuală și indicațiile geografice

  • Normele UE privind
    • Proprietatea intelectuală și indicațiile geografice
    • Politica UE în domeniul proprietății intelectuale și țările în curs de dezvoltare

Comerțul cu servicii

Achiziții publice

Investiții

Linkuri și documente utile

Verificați regulile și tarifele specifice care se aplică bunului pe care doriți să îl importați/exportați în Asistentul meu comercial.

Regulamentul (UE) nr. 978/2012 privind preferințele tarifare generalizate.

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante