Ghid pentru exportul de servicii

Întreprinderea dumneavoastră intenționează să exporte servicii în afara UE? Această secțiune vă ajută să înțelegeți dacă întreprinderea dumneavoastră este pregătită să exporte și prezintă diferitele etape ale procesului de export.

4 etape până la export al unui serviciu

 
 

Înainte de a începe — întreprinderea dumneavoastră este pregătită să facă comerț?

Intenționați să exportați un serviciu pentru prima dată?

Înainte de a face acest lucru, verificați dacă întreprinderea dumneavoastră este pregătită:

  • Serviciul dumneavoastră are deja succes pe piața dumneavoastră internă sau în alte țări ale UE?
  • Întreprinderea dumneavoastră are capacitatea de a oferi acest serviciu pe piețele străine din afara UE? Dispune de personal, timp, resurse financiare și juridice suficiente?
  • Conducerea societății dumneavoastră s-a angajat să se extindă pe piețele de export din afara UE?
  • Întreprinderea dumneavoastră are un plan financiar/marketing/afaceri cuprinzător cu obiective clar definite în sprijinul exportului către piețe din afara UE?
  • Întreprinderea dumneavoastră are o strategie concretă pentru exportul serviciului în afara UE? De exemplu, vă puteți exporta serviciul direct către cumpărătorul dumneavoastră pe piața dumneavoastră de export, cum ar fi o altă societate sau un consumator. Sau puteți exporta prin intermediul unor platforme de comerț electronic.
  • Dacă este cazul, întreprinderea dumneavoastră are în străinătate protecția necesară în domeniul proprietății intelectuale?
  • Întreprinderea dumneavoastră are capacitatea și expertiza necesare pentru a-și adapta serviciul în funcție de preferințele culturale sau de standardele diferite din țări din afara UE?

Înainte de a continua, analizați întrebările de mai sus și discutați cu aceștia în cadrul societății dumneavoastră pentru a decide dacă sunteți gata să vă exportați serviciile în țări din afara UE sau care sunt măsurile pe care trebuie să le luați pentru a vă pregăti.

 

1

Etapa 1: Înțelegerea modului în care pot fi exportate serviciile

De obicei, există patru moduri diferite de a vă exporta serviciul către o piață din afara UE (denumite, de asemenea, „moduri de furnizare”). Acestea sunt definite într-un acord internațional, și anume Acordul General privind Comerțul cu Servicii al Organizației Mondiale a Comerțului.

Prestarea transfrontalieră de servicii (modul 1):

 

În cazul în care întreprinderea dumneavoastră are sediul într-o țară și furnizează servicii unui client dintr-o altă țară, aceasta se numește livrare transfrontalieră.

Numai serviciul trece frontiera.

Acest tip de serviciu este adesea furnizat prin portaluri online, telefon sau e-mail.

Exemplu:

O societate de consultanță din Germania furnizează o analiză economică unei societăți client din India.

Alte exemple de servicii care sunt adesea exportate prin intermediul ofertei transfrontaliere includ:

  • cercetare de piață
  • analiză statistică
  • consultanță în domeniul comunicării, cum ar fi servicii de consultanță în domeniul marketingului
  • servicii profesionale (de exemplu, servicii juridice, de arhitectură, de contabilitate)
  • servicii informatice
  • servicii de telecomunicații
  • servicii de curierat

Consumul de servicii în străinătate (modul 2):

 

Dacă întreprinderea dumneavoastră furnizează un serviciu pe piața dumneavoastră internă unui client străin, acesta se numește „ consum de servicii în străinătate”.

Clientul trece frontiera și folosește serviciul pe care îl prestați pe piața dumneavoastră.

Exemplu:

Un client japonez se deplasează în Irlanda și locuiește într -un hotel sau într -un restaurant într -un restaurant, consumând astfel serviciile în Irlanda.

Prezența comercială în străinătate (modul 3):

 

În cazul în care societatea dumneavoastră stabilește o prezență pe o piață străină, aceasta poate fi numită „ prezență comercială în străinătate”.

Aceasta implică deschiderea unei filiale, sucursale sau reprezentanțe într-o altă țară.

Exemplu:

O bancă daneză deschide o sucursală în Canada sau un grup francez de telecomunicații decide să deschidă o filială în Australia.

Sectoarele în care această formă de prestare de servicii este comună includ:

  • servicii financiare
  • servicii de telecomunicații
  • servicii de mediu

În general, înființarea sau achiziționarea unei societăți străine în străinătate se numește investiții străine directe.

Când planificați investiția pe o piață străină, țara pe care doriți să o investiți poate aplica anumite limitări. Acestea depind de cadrul său juridic și pot include:

  • restricții privind proprietatea străină: În
    general, acestea iau forma limitării cotei capitalului social al societăților care este permisă nerezidenților din țara respectivă.
  • Restricțiile privind tipurile de entități juridice au permis:
    Acestea pot include interdicții specifice anumitor entități juridice, cum ar fi asociațiile în participațiune sau persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent.
  • proceduri de screening și de aprobare:
    Acestea pot impune ca investitorii străini să prezinte avantaje economice sau să obțină aprobarea prealabilă a investiției.
  • constrângeri asupra personalului străin: De
    obicei, acestea iau forma limitării numărului/procentului de cetățeni străini care administrează sau lucrează în filiale ale societăților străine și alte controale operaționale privind aceste societăți.

Puteți contacta o agenție de promovare a investițiilor din țara în care doriți să investiți, un consilier fiscal local sau un avocat pentru a încheia un contract de investiții și a solicita informații privind alte obligații ale investitorilor în sectorul specific.

Baza de date privind barierele în calea comerțului vă permite să căutați „bariere legate de investiții”. Astfel de obstacole sunt afișate, de asemenea, în rezultatele căutării de „My Trade assistant”.

Prezența persoanelor fizice în străinătate (modul 4):

 

Dacă un angajat al societății dumneavoastră călătorește în străinătate pentru a presta un serviciu într-o țară din afara UE cu titlu temporar, atunci completați acest serviciu prin prezența unei persoane fizice în străinătate.

Diferitele tipuri de personal pot furniza serviciul întreprinderii dumneavoastră:

  • Persoanele transferate în cadrul aceleiași companii:
    Aceștia sunt angajați în întreprinderea dumneavoastră (adesea cadre de conducere, manageri, specialiști) care sunt transferate către prezența comercială a societății dumneavoastră într-o țară din afara UE.
  • Vizita de afaceri:
    Acestea sunt perioade de ședere de scurtă durată, de câteva luni (limitate adesea la 3 luni), fără nicio remunerație primită în țara străină. Persoanele aflate în vizită de afaceri se află, de obicei, într-o poziție de conducere în întreprinderea dumneavoastră și sunt responsabile de înființarea unei unități pe piața-țintă.
  • Furnizorii de servicii contractuale:
    Aceștia sunt angajați în întreprinderea dumneavoastră care furnizează un serviciu în baza unui contract pe care îl aveți cu un consumator final din țara străină. Prestatorii de servicii pe bază de contract sunt trimiși în străinătate, întrucât societatea dumneavoastră nu are o prezență comercială în țara străină, iar șederea lor temporară în țara străină este necesară pentru executarea contractului de prestare de servicii.

Pe lângă aceste categorii de personal al întreprinderii, profesioniștii independenți care desfășoară o activitate independentă se încadrează, de asemenea, în categoria persoanelor fizice în străinătate:

  • Profesioniștii independenți:
    Acestea sunt persoane care desfășoară activități independente și prestează un serviciu pe baza unui contract de prestări servicii într-o țară străină.

Sectoarele care, de multe ori, prestează servicii prin intermediul angajaților din străinătate includ servicii TIC, inginerie sau servicii profesionale sau alte servicii care se bazează pe sprijin post-vânzare.

Exemple:

  • societăți din domeniul tehnologiei informației care trimit experți IT pentru a oferi consultanță cu privire la un proiect sau pentru a instala un software la nivel local
  • societăți de inginerie care își trimit personalul pentru a desfășura operațiuni la fața locului proiectelor
  • avocați care se deplasează pentru a consilia clienții situați în altă țară
  • societăți industriale care își trimit personalul pentru servicii de planificare și întreținere.

Ca o notă generală, același serviciu poate fi furnizat în moduri diferite:
De exemplu, serviciile juridice pot fi furnizate clientului prin e-mail (modul 1), de o filială stabilită în străinătate (modul 3) sau de prezența avocatului în străinătate (modul 4).

 

2

Etapa 2: Căutați o piață și un cumpărător

Pentru a exporta servicii în afara UE, trebuie mai întâi să identificați o piață și un cumpărător pentru serviciul dumneavoastră.

  • Camerele de comerț vă pot oferi informații despre piețe și parteneri de afaceri diferite și vă pot direcționa către rapoartele relevante.
  • Furnizorii de știri specifice comerțului sau agențiile de promovare a comerțului din țara dumneavoastră sau din cadrul pieței de export selectate care acoperă analiza pieței și evaluarea oportunităților de afaceri pot fi de ajutor. Aceste organisme oferă adesea studii cu privire la principalele sectoare de export.
  • Consultanții la export și băncile relevante pot oferi, de asemenea, consiliere.

Cum să selectați piețele-țintă?

Verificați piețele potențiale de export pentru a evalua dacă există cerere pentru produsul dumneavoastră și dacă produsul dumneavoastră ar fi competitiv pe piața de export?

 

Verificați statisticile comerciale ale potențialei dumneavoastră piețe-țintă.

Statisticile privind importurile pot demonstra dacă țara pe care doriți să o exporte importă deja serviciul dumneavoastră, în cazul în care importurile provin din și în cazul în care există deja o ofertă ridicată de servicii de tipul dumneavoastră pe piață.

Cum puteți găsi cumpărători potențiali?

După ce ați selectat una sau mai multe piețe-țintă, următorul pas este identificarea potențialilor parteneri comerciali și a contactelor de afaceri.

Puteți găsi parteneri și persoane de contact la adresa:

 

  • Târgurile comerciale organizate în mod specific pentru cumpărători și vânzători. De exemplu, Enterprise Europe Network organizează periodic evenimente pentru stabilirea de contacte pentru anumite sectoare în care participă și întreprinderi din țări terțe.
  • Evenimente sau asistență furnizate de camerele de comerț pentru a stabili contacte între potențialii parteneri de afaceri.

De asemenea, puteți verifica dacă aveți permisiunea de a vinde guvernului pe piața dvs. de export.

 

 

3

Etapa 3: Verificați dacă întreprinderea dumneavoastră poate beneficia de un acord comercial

UE încheie adesea acorduri comerciale bilaterale cu țări din afara UE.

Verificați dacă UE are un acord comercial cu țara pe care doriți să o exporte în secțiunea Piețe.

Acordurile comerciale ale UE pot acoperi comerțul cu servicii în sectoare-cheie și, adesea, pot reduce sau chiar elimina barierele din calea exporturilor în sectoarele respective. Exemple de astfel de sectoare-cheie includ:

  • servicii financiare
  • telecomunicații
  • transportul maritim
  • servicii profesionale
  • comerțul digital

Avantajele oferite de acordurile comerciale pentru investițiile dumneavoastră străine directe

În cazul în care UE are un acord comercial cu această țară, barierele în calea investițiilor străine directe pot fi reduse sau chiar eliminate în anumite sectoare și pot include dispoziții specifice privind investițiile care sunt obligatorii din punct de vedere juridic pentru un nivel de protecție pentru investițiile străine.

 

Acordurile comerciale ale UE

  • Beneficiați de o serie de norme mai stabile și mai previzibile în cazul în care schimburile comerciale cu piețe străine
  • Să se asigure că legile din țara terță nu discriminează serviciile UE
  • Crearea de oportunități noi și mai bune de export pentru întreprinderea dumneavoastră și facilitarea realizării de investiții în străinătate.

Ce se întâmplă în cazul în care serviciul meu nu face obiectul unui acord la nivelul UE?

În cazul în care UE nu are încă un acord comercial cu țara pe care doriți să o exporte către sau în cazul în care sectorul dumneavoastră de interes nu intră sub incidența unui anumit acord, ar trebui:

verificați condițiile de acces pe piață enumerate în cadrul Acordului General privind Comerțul cu Servicii al OMC.

Membrii OMC enumeră aici barierele lor în ceea ce privește exporturile de servicii în programul lor de angajamente.

 

4

Etapa 4: Evaluarea cerințelor de pe piața dumneavoastră de export

 

  • Cerințele vor depinde de modul în care doriți să exportați (a se vedea etapa 2) și de piața-țintă pe care o căutați.

Puteți investiga informații detaliate cu privire la cerințele specifice din cadrul pieței țintă selectate de dumneavoastră în secțiunea referitoare la piață.

Ce cerințe trebuie să verificați pentru livrarea transfrontalieră (modul 1)?

  • Cerințe în materie de autorizare și de acordare de licențe: Societatea dumneavoastră ar putea fi nevoită să obțină anumite licențe pentru a furniza serviciul pe piața de export.
  • Cerința de recunoaștere reciprocă a diplomelor și a calificărilor: Diplomele relevante ale furnizorilor de servicii și alte calificări vor trebui să fie acceptate de țara pe care doriți să o exporte pentru a vi se permite să prestați servicii în străinătate. Acest lucru este valabil pentru anumite exporturi de servicii profesionale: Exemplu: unui auditor din UE nu i se poate permite să verifice contul unei societăți străine și, prin urmare, dumneavoastră, în calitate de societate din UE, nu vă poate exporta serviciul către țara în cauză.
  • Restricții specifice pentru anumite sectoare de servicii: De exemplu, pot apărea limitări și restricții privind serviciile de asigurare. În mod similar, unele exporturi de produse din domeniul serviciilor financiare ar putea necesita o „echivalență” (furnizată de legiuitorii din țara țintă) care să fie acceptată pe piața externă.

Ce cerințe trebuie să verificați pentru consum în străinătate (modul 2)?

Consumul în străinătate are loc atunci când clientul călătorește în afara țării lor și consumă serviciul pe care îl furnizați în țara dumneavoastră.

  • În majoritatea cazurilor, cerințele pe care trebuie să le respectați sunt aceleași ca și în cazul în care ați furnizat serviciul pe piața dumneavoastră națională sau europeană.

Ce cerințe trebuie să verificați pentru o prezență comercială (modul 3)?

Țările din afara UE pot avea cerințe sau restricții de prezență comercială, pe care exportatorii din UE ar trebui să le ia în considerare atunci când investesc în aceste țări.

  • Este necesară prezența locală:
    Unele servicii nu pot fi furnizate în țări din afara UE fără a avea o prezență locală pe această piață. Acest lucru poate fi valabil, de exemplu, pentru anumite servicii de asigurare. Prin urmare, întreprinderea dumneavoastră ar trebui să stabilească o prezență comercială în străinătate, de exemplu prin înființarea unei filiale sau prin cooperarea cu întreprinderile locale pe piața străină, de exemplu prin intermediul asociației în participațiune.
  • Plafoane ale capitalului străin:
    Anumite țări aplică restricții privind cota maximă de capital străin permisă în cazul investițiilor.
  • Limitări ale investițiilor:
    Aceste limitări pot fi legate de licențe specifice necesare pentru persoane fizice sau întreprinderi sau de limitări privind numărul de societăți autorizate.
  • Restricții privind tipul de entitate juridică:
    Anumite piețe străine ar putea avea instituite dispoziții legale care să permită asociațiilor în participațiune sau să interzică în mod expres alte forme juridice de investiții, cum ar fi persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent.
  • Restricții privind numărul de furnizori:
    Astfel de restricții pot fi relevante în ceea ce privește licențele specifice pe care trebuie să le dețină furnizorii.
  • Cerințe privind cetățenia:
    Anumite sectoare sau tipuri de produse ar putea impune investitorilor să dețină licențe limitate la persoanele care au naționalitatea țării pe care doriți să o exporte sau ar putea solicita administratorilor instituției să dețină această naționalitate. De asemenea, achiziționarea și utilizarea terenurilor și a bunurilor imobile de către străini pot fi restricționate.
  • Dispoziții fiscale: Se pot aplica dispoziții fiscale
    specifice investițiilor străine, iar țările specifice ar putea dispune de un cadru juridic care să includă impozitarea discriminatorie a investițiilor străine.
  • Restricții financiare
    Anumite restricții financiare se pot aplica investițiilor străine directe. De exemplu, acestea pot include restricții privind transferurile de fonduri, transferurile de capital și conversia monetară. Fuziunile și achizițiile transfrontaliere pot fi, de asemenea, limitate.

Ce cerințe trebuie să verificați pentru prezența persoanelor fizice (modul 4)?

Exportarea unui serviciu necesită adesea șederea temporară a angajaților dumneavoastră în străinătate pe piața țintă pentru a furniza efectiv serviciul.

De exemplu:

  • un inginer al societății dumneavoastră ar putea fi nevoit să călătorească pentru a actualiza o mașină/un software sau pentru a menține un echipament. Dar ar putea exista restricții în ceea ce privește mobilitatea persoanelor atunci când furnizează servicii în acest mod.

Printre cerințele de anchetă se numără următoarele:

  • Cerințe privind reședința:
    Este posibil ca furnizorii de servicii să fie rezidenți în țara vizată.
  • Cerințe privind cetățenia:
    Furnizorii de servicii ar putea fi obligați să fie cetățeni ai țării în care doriți să exporte servicii.
  • Cerințe în materie de acordare a licențelor și de certificare:
    Furnizorii de servicii ar putea avea nevoie de licențe, de cursuri de formare, de studii sau de alte certificate de calificare specifice. Este important să se știe dacă anumite certificate sunt valabile în țara străină. De asemenea, se poate întâmpla ca acestea să fie furnizate de către entități din țara vizată pentru anumite profesii/servicii.
  • Cerințele în materie de vize și permisele de muncă pentru întreprinderi:
    Un exemplu specific legat de cerințele de ședere temporară și de obligația de a deține viză este acela de a ști dacă angajatul este autorizat să își aducă soțul/soția sau copiii în timpul șederii.
  • Teste privind necesitățile economice/teste ale pieței forței de muncă:
    Unele țări pot solicita dumneavoastră sau clientului dumneavoastră să dovedească faptul că forța de muncă locală nu poate răspunde nevoilor de serviciu.
  • Restricții la intrare/cote:
    Anumite restricții sau cote de intrare se pot aplica în cazul prestării de servicii în străinătate pentru anumite profesii.
  • Cerințe în materie de educație și alte calificări: Este important să
    se știe dacă anumite certificate sunt valabile în țara străină în cauză.

Ce altceva trebuie să aflați?

Atunci când furnizați servicii către țări din afara UE, trebuie să verificați ce reglementări fiscale se aplică. Aceasta include:

  • impozite locale
  • Plata TVA

Piața de export vă poate aplica reglementări fiscale diferite. Unele servicii pot face obiectul unor excepții, în funcție de țara în care doriți să exportați, de exemplu, în cazul în care întreprinderea dumneavoastră are o prezență permanentă în țara respectivă.

Unde puteți găsi mai multe informații?

Lista dumneavoastră de verificare: 4 Măsuri de export a unui serviciu

Înainte de a începe: Evaluați gradul de pregătire a societății dumneavoastră

  • Consultați lista de verificare a întrebărilor pentru evaluarea gradului de pregătire a societății dumneavoastră
  • Să discute și să decidă dacă întreprinderea dumneavoastră este pregătită să efectueze schimburi comerciale cu țări din afara UE sau ce măsuri trebuie luate pentru a pregăti activitățile viitoare de tranzacționare în afara UE

Etapa 1: Înțelegerea modului în care pot fi exportate serviciile

  • Decideți cum doriți să vă exportați serviciul

Etapa 2: Înțelegerea modului în care pot fi exportate serviciile

  • Selectarea noii piețe de export și evaluarea potențialului comercial și a competitivității serviciilor dumneavoastră (importantă pentru a include costurile legate de export în calcularea prețurilor)
  • Identificarea potențialilor cumpărători
  • Identificarea unei agenții/instituții/partener pentru a vă sprijini în organizarea și formalitățile procesului de export (cum ar fi pregătirea contractelor, verificarea condițiilor de plată, bonitatea cumpărătorului, restricțiile privind transferul de capital în țara cumpărătorului)

Pasul 3: verificați dacă întreprinderea dumneavoastră poate beneficia de un acord comercial al UE

  • Confirmați dacă UE a încheiat un acord comercial cu țara în care doriți să exportați
  • Identificarea surselor pentru mai multe informații cu privire la acordul comercial relevant
  • Să examineze condițiile de acces pe piață pentru notificarea sau comunicarea dumneavoastră în cadrul listei de angajamente

Etapa 4: Evaluarea cerințelor de pe piața dumneavoastră de export

  • Să evalueze dacă serviciul dumneavoastră este autorizat să intre pe piața de export pentru care sunteți interesat (ă), și anume dacă se aplică restricții sau interdicții
  • Dacă doriți să prestați servicii peste hotare, verificați ce cerințe se pot aplica (de exemplu, cerințe de autorizare sau de autorizare)
  • În cazul în care doriți să stabiliți o prezență pe o piață străină, se poate verifica ce restricții pot fi aplicate (de exemplu, în ceea ce privește proprietatea străină, tipurile de persoane juridice autorizate sau procedurile de aprobare)
  • Dacă doriți ca unul dintre angajații dumneavoastră să însoțească serviciul pe care îl exportați, verificați ce cerințe specifice pot fi aplicate (de exemplu, calificări, permise de muncă sau restricții la intrare)
  • Verificați ce reglementări fiscale se aplică atunci când furnizați servicii în afara UE
Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante