Acordul global UE-Mexic

Relațiile comerciale bilaterale UE-Mexic sunt reglementate de pilonul comercial al Acordului de parteneriat economic, de coordonare politică și de cooperare UE-Mexic (denumit și „Acordul global”).

Acest acord a intrat în vigoare în 2000 și acoperă dialogul politic, relațiile comerciale și cooperarea. Dispozițiile comerciale ale acordului global s-au transformat ulterior într-un acord de liber schimb cuprinzător, care acoperă comerțul cu mărfuri și comerțul cu servicii. Aceste dispoziții au intrat în vigoare în octombrie 2000 și, respectiv, în 2001.

Uniunea Europeană și Mexicul au decis în 2016 să modernizeze Acordul global UE-Mexic într-un mod cuprinzător și ambițios. Cele două părți au ajuns la un „acord de principiu” cu privire la partea comercială a Acordului global modernizat UE-Mexic în aprilie 2018 și au încheiat detaliile tehnice finale privind achizițiile publice în aprilie 2020. Acordul global modernizat UE-Mexic face obiectul procedurilor interne necesare de ambele părți.

Citiți mai multe pe pagina DG TRADE despre Mexic

Reguli de origine

 

Pentru a beneficia de tratament preferențial, produsul dumneavoastră va trebui să îndeplinească regulile de origine prevăzute în acord. Vă rugăm să verificați „Instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA)” din Asistentul meu comercial pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră îndeplinește regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte.

Informații generale privind regulile de origine și procedurile de determinare a originii pot fi găsite în această secțiune.

Originea este "naționalitatea economică" a mărfurilor comercializate. Dacă sunteți nou la subiect, puteți găsi o introducere la principalele concepte din secțiunea bunuri.

Unde pot găsi regulile de origine?

Regulile de origine sunt stabilite în anexa III la Decizia nr. 2/2000 a Consiliului mixt CE-Mexic din 23 martie 2000 privind definirea conceptului de produse originare și metodele de cooperare administrativă (JO L 245, 29.9.2000, p. 953).

Normele specifice produselor au fost adaptate la modificările în clasificarea mărfurilor introduse de Sistemul armonizat din 2002. Decizia nr. 5/2002 a Consiliului mixt (JO L 44, 18.2.2003, p. 1) conține apendicele II aplicabil (împreună cu alte câteva dispoziții) care a fost republicat în întregime.

Anexa III a fost modificată pentru a ține seama de extinderea UE din 2004 prin Decizia nr. 3/2004 a Consiliului mixt (JO L 293, 16.9.2004, p. 15). Modificările legate de extinderea UE din 2007 au fost introduse prin Decizia nr. 2/2008 a Consiliului mixt (JO L 198, 26.7.2008, p. 55), iar modificările legate de aderarea Croației prin Decizia nr. 1/2020 a Consiliului mixt (JO L 259 40, 10.8.2020, p. 40-48).

Decizia nr. 1/2007 a Comitetului mixt UE-Mexic (JO L 279, 23.10.2007, p. 15) a introdus anumite modificări ale regulilor de origine cuprinse în anexa III, care se referă la următoarele:

  • O prelungire a aplicării temporare a normelor specifice produselor prevăzute în apendicele II litera (a) și referitoare la produsele din piele, până la încheierea negocierilor actuale din cadrul OMC
  • O modificare a metodei de gestionare utilizate pentru alocarea contingentelor anuale prevăzute în apendicele II și II litera (a) pentru textilele și încălțămintea exportate din UE către Mexic, de la un sistem de licitație la un sistem bazat pe principiul „primul venit, primul servit”
  • O modificare a regulii de origine prevăzute în apendicele II pentru produsele clasificate la pozițiile 1904 și 7601 din Sistemul armonizat

Decizia nr. 1/2019 a Comitetului mixt UE-Mexic (JO L 3, 7.1.2019, p. 37-40) a introdus apendicele VI privind tratamentul aplicat produselor originare din Andorra și San Marino și tratamentul aplicat produselor originare din Mexic care sunt exportate către aceste două țări.

Produsul meu este originar din UE sau din Mexic, în conformitate cu Acordul global UE-Mexic?

Pentru ca produsul dumneavoastră să se califice pentru tariful preferențial mai mic sau egal cu zero în temeiul Acordului global UE-Mexic, acesta trebuie să fie originar din UE sau din Mexic.

Un produs este originar din UE sau din Mexic, dacă este

 

Exemple de norme specifice produselor din acordurile comerciale ale UE

  • regula valorii adăugate – valoarea tuturor materialelor neoriginare dintr-un produs nu poate depăși un anumit procent din prețul franco fabrică al acestuia
  • modificarea clasificării tarifare – procesul de producție are ca rezultat o modificare a clasificării tarifare între materialele neoriginare și produsul final – de exemplu, producția de hârtie (Sistemul armonizat, capitolul 48) din pastă neoriginară (Sistemul armonizat, capitolul 47)
  • operațiuni specifice – este necesar un proces de producție specific, de exemplu filarea fibrelor în fire – astfel de norme sunt utilizate în principal în sectorul textilelor și al îmbrăcămintei, precum și în sectorul chimic

Sfaturi pentru a vă ajuta să respectați regulile specifice produsului

Acordul oferă o flexibilitate suplimentară pentru a vă ajuta să respectați normele specifice produselor, cum ar fi toleranța sau cumulul.

Toleranță

  • regula de toleranță permite producătorului să utilizeze materiale neoriginare care sunt interzise în mod normal de regula specifică produsului până la 10 % din prețul franco fabrică al produsului
  • toleranța nu poate fi utilizată pentru a depăși orice prag al valorii maxime a materialelor neoriginare enumerate în normele specifice produsului
  • se aplică toleranțe specifice textilelor și articolelor de îmbrăcăminte clasificate la capitolele 50-63 din SA, care sunt incluse în notele 5-7 din apendicele I „Note introductive” la regulile de origine specifice produsului

Cumulul

  • Cumul bilateral – materialele originare din Mexic pot fi considerate ca fiind originare din UE (și invers) atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs

Alte cerințe

Produsul trebuie, de asemenea, să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile specificate în protocol, cum ar fi prelucrarea sau transformarea insuficientă sau regula transportului direct. 

Transportul printr-o țară terță: regula transportului direct

Produsele originare trebuie să fie transportate din UE în Mexic (și viceversa) fără a fi prelucrate ulterior într-o țară terță.

Transbordarea sau antrepozitarea temporară într-o țară terță este permisă dacă produsele rămân sub supravegherea autorităților vamale și nu fac obiectul altor operațiuni decât

  • descarcare
  • reîncărcare
  • orice operațiune menită să le păstreze în stare bună

Va trebui să prezentați autorităților vamale din țara importatoare dovada transportului direct.

Inconvenientul taxei

În temeiul Acordului global UE-Mexic, nu este posibil să se obțină o rambursare a taxelor plătite anterior pentru materialele neoriginare utilizate la fabricarea unui produs care este exportat în cadrul unui tarif preferențial.

Procedurile de determinare a originii

Dacă doriți să solicitați un tarif preferențial, va trebui să urmați procedurile de origine și să solicitați verificarea cererii dumneavoastră de către autoritățile vamale din țara în care importați mărfurile. Procedurile sunt prevăzute în titlul V privind dovada originii și în titlul IV privind modalitățile de cooperare administrativă.

Cum să solicitați un tarif preferențial

Pentru a beneficia de un tarif preferențial, importatorii trebuie să furnizeze dovada originii.

Dovada originii poate fi:

  • un certificat de circulație a mărfurilor EUR.1 sau
  • o declarație de origine

Dovada originii rămâne valabilă timp de 10 luni de la data eliberării.

Nu este necesară nicio dovadă de origine în cazul în care valoarea totală a transportului nu depășește

  • 500 EUR pentru coletele mici sau
  • 1.200 de euro pentru bagajele personale

A se consulta notele explicative la anexa III (inclusiv nota explicativă revizuită la articolul 17)pentru detalii privind completarea sau întocmirea dovezilor de origine. 

Certificatul de circulație a mărfurilor EUR.1

Certificatele de circulație a mărfurilor EUR.1 sunt eliberate în Mexic de către „Secretaría de Economía” (Ministerul Economiei). Ministerul Economiei este, de asemenea, responsabil pentru

  • acordarea, monitorizarea și retragerea autorizațiilor pentru exportatorii autorizați
  • controale ulterioare verificării în urma unei cereri din partea unei autorități vamale dintr-un stat membru al UE

Autoritatea vamală din Mexic poate solicita autorităților vamale din statele membre ale UE să verifice caracterul originar al mărfurilor sau autenticitatea dovezii de origine. Exportatorul care solicită certificatul trebuie să fie pregătit să prezinte documente care să ateste caracterul originar al produselor în cauză. În mod specific, pentru Mexic, clasificarea tarifară cu 4 cifre a mărfurilor exportate trebuie indicată în caseta 8 din certificatul de circulație a mărfurilor EUR. 1

Apendicele III include un model de certificat EUR.1 și oferă indicații privind completarea acestuia.

Declarația de origine

Exportatorii pot declara pe propria răspundere că produsul lor este originar din UE sau din Mexic prin furnizarea unei declarații de origine. Se poate face prin

  • un exportator autorizat sau
  • de către orice exportator, cu condiția ca valoarea totală a produselor să nu depășească 6 000 EUR

Pentru a deveni exportator autorizat, trebuie să fiți în măsură să îndepliniți cerințele autorităților vamale competente („Secretaria Economia” din partea mexicană a Ministerului Economiei) cu privire la caracterul originar al produselor dumneavoastră, precum și orice alte cerințe pe care acestea le pot impune. Autoritățile competente vă pot retrage statutul aprobat dacă abuzați de acesta în orice fel. Pentru a afla mai multe despre proceduri, contactați autoritățile vamale competente („Secretaria Economia” din cadrul Ministerului Economiei din partea mexicană).

Cum se face o declarație de origine

exportatorul trebuie să tipărească, să ștampileze sau să imprime următoarea declarație (în limba corespunzătoare) pe factură, pe bonul de livrare sau pe alt document comercial care descrie produsele în cauză suficient de detaliat pentru a permite identificarea acestora.

Exportatorul produselor care fac obiectul prezentului document (autorizația vamală nr. ...) declară că, cu excepția cazului în care se indică în mod clar altfel, aceste produse sunt de origine preferențială ....

Textul declarației pe factură poate fi redactat în oricare dintre limbile oficiale ale UE și poate fi găsit în apendicele IV. Consultați autoritățile vamale din țara dumneavoastră pentru orice cerințe suplimentare pe care le-ar putea avea.

Trebuie să semnați de mână declarația pe factură. Dacă sunteți exportator autorizat, sunteți scutit de această cerință cu condiția să transmiteți autorităților vamale din țara dumneavoastră un angajament scris prin care vă asumați întreaga responsabilitate pentru orice declarație care vă identifică. Atunci când completați o declarație pe factură, trebuie să fiți pregătit să prezentați documente care dovedesc caracterul originar al produselor dumneavoastră.

O declarație pe factură poate fi făcută de exportator atunci când produsele la care se referă sunt exportate sau după export, cu condiția ca aceasta să fie prezentată autorității vamale a țării importatoare cel mult în perioada stabilită în dreptul intern al fiecărei părți: doi ani în UE și un an în Mexic

Verificarea originii

Autoritățile vamale pot verifica dacă un produs importat este într-adevăr originar sau îndeplinește alte cerințe privind originea. Verificarea se bazează pe

  • cooperarea administrativă între autoritățile vamale ale părților importatoare și exportatoare
  • verificarea efectuată de autoritățile vamale locale. Vizitele părții importatoare la exportator nu sunt permise

Autoritățile părții exportatoare efectuează determinarea finală a originii și informează autoritățile părții importatoare cu privire la rezultate.

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante