Documente de vămuire suplimentare

În cursul procesului de comercializare a mărfurilor la nivel internațional, este important să se pregătească o serie de documente-cheie necesare vămuirii. Acestea includ, de obicei, factura comercială, statutul de operator economic autorizat, dovada originii, informațiile tarifare obligatorii, informațiile obligatorii privind originea, certificatele sau licențele relevante, precum și înregistrările privind TVA și exporturile.

Cu toate acestea, în funcție de mijlocul de transport, trebuie completate și prezentate, de regulă, documente suplimentare autorităților vamale din țara de destinație pentru mărfurile care urmează să fie vămuite. Această secțiune prezintă informații mai detaliate cu privire la următoarele tipuri suplimentare de documente

  • Conosament (transport maritim)
  • Conosament FIATA (transport combinat)
  • Scrisoarea de trăsură (transport rutier)
  • Scrisoare de transport aerian (transport aerian de marfă)
  • Scrisoarea de transport feroviar de marfă (Rail Freight)
  • Carnet ATA (toate formele de transport)
  • Carnet TIR (transport rutier combinat și alte transporturi)
  • Lista de ambalare

Pentru o descriere a procesului general de import și export, precum și a etapelor generale care trebuie parcurse, puteți consulta, de asemenea, ghidurile noastre pas cu pas.

Conosament

Conosamentul (B/L) este un document emis de compania maritimă expeditorului care efectuează operațiunea, care recunoaște că mărfurile au fost recepționate la bord. Astfel, conosamentul servește drept dovadă a faptului că transportatorul a primit mărfurile. Acesta îi obligă să livreze mărfurile destinatarului. Conține detalii privind mărfurile, nava și portul de destinație. Acesta indică contractul de transport și transportă titlul de proprietate asupra mărfurilor. Aceasta înseamnă că titularul conosamentului este acum proprietarul mărfurilor.

Conosamentul poate fi un document negociabil. Pot fi utilizate mai multe tipuri de conosamente. „Documente de lovitură” indică faptul că mărfurile au fost primite în stare și în ordine aparente. „Irosirea sau murdărirea conosamentului” indică faptul că bunurile sunt deteriorate sau în ordine greșită. În astfel de cazuri, banca finanțatoare poate refuza să accepte documentele expeditorului.

Conosament FIATA

Conosamentul FIATA este un document conceput de Federația Internațională a Asociațiilor Furnizorilor de Mărfuri (FIATA). Acesta este utilizat pentru diferite moduri de transport (multimodal) și poate fi aplicat ca document de transport combinat, cu statut negociabil. Modul specific de transport nu este specificat. Responsabilitatea juridică pentru mărfuri poate fi transferată în timpul unei călătorii.

Scrisoarea de trăsură (CMR)

Scrisoarea de trăsură este un document care conține detalii privind transportul rutier internațional de mărfuri. Aceasta este stabilită prin Convenția privind contractul de transport internațional rutier de mărfuri din 1956 (Convenția CMR). Aceasta permite expeditorului să aibă la dispoziție mărfurile în timpul transportului. Documentul trebuie să fie în patru exemplare și toate trebuie să fie semnate de expeditor și de transportator. Primul exemplar este destinat expeditorului; Al doilea rămâne în posesia transportatorului; A treia însoțește mărfurile și este livrată destinatarului; Iar al patrulea trebuie să fie semnat și ștampilat de către destinatar, înainte de a fi returnat expeditorului. De obicei, se emite o CMR pentru fiecare vehicul.

Nota CMR nu este un document de titlu și nu este negociabilă. Proprietatea legală nu poate fi transferată.

Scrisoare de transport aerian (AWB)

Scrisoarea de transport aerian este un document care servește drept dovadă a contractului de transport dintre expeditor și compania transportatorului. Acesta este emis de agentul transportatorului și intră sub incidența dispozițiilor Convenției de la Varșovia (Convenția pentru unificarea anumitor norme referitoare la transportul aerian internațional, 12 octombrie 1929). O singură scrisoare de transport aerian poate fi utilizată pentru mai multe transporturi de mărfuri. Acesta conține trei exemplare originale și mai multe copii suplimentare. Un exemplar original este păstrat de fiecare dintre părțile implicate în transport (expeditorul, destinatarul și transportatorul). Pot fi solicitate copii la aeroportul de plecare/destinație, în timpul livrării și, în unele cazuri, de către alți transportatori de mărfuri. Scrisoarea de transport aerian este o factură de transport de mărfuri care conține un contract de transport. Dovedește primirea mărfurilor.

Scrisoarea standard de transport aerian IATA este un tip specific de scrisoare de transport aerian utilizată de transportatorii care aparțin Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA). Acesta conține, în general, condițiile standard prevăzute în Convenția de la Varșovia.

Scrisoarea de trăsură feroviară (CIM)

Scrisoarea de trăsură feroviară (CIM) este un document necesar pentru transportul de mărfuri pe calea ferată. Aceasta este reglementată de Convenția privind transporturile internaționale feroviare din 1980 (COTIF-CIM). CIM este emis de transportator în cinci exemplare. Originalul însoțește mărfurile. Expeditorul păstrează un duplicat al originalului. Transportatorul păstrează cele trei exemplare rămase în scopuri interne. CIM este considerat contractul de transport feroviar.

Carnet ATA

Carnetele ATA (Admission Temporaire/Admission Temporaire) sunt documente vamale internaționale eliberate de camere de comerț în majoritatea lumii industrializate pentru a permite importul temporar de mărfuri, fără taxe vamale și taxe vamale. Carnetele ATA pot fi eliberate pentru următoarele categorii de mărfuri: Mostre comerciale, echipamente profesionale și bunuri pentru a fi prezentate sau utilizate la târguri, expoziții, expoziții etc. Consultați site-ul internet al Camerei Internaționale de Comerț pentru informații suplimentare. 

Carnet TIR

Carnetele TIR sunt documente de tranzit vamal utilizate pentru transportul internațional de mărfuri, atunci când o parte a călătoriei trebuie efectuată pe cale rutieră. Acestea permit transportul mărfurilor sub un regim denumit regim TIR. Regimul TIR a fost instituit prin Convenția TIR din 1975 și a fost semnat sub auspiciile Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU). Sistemul TIR impune ca mărfurile să circule în vehicule sau containere securizate. Toate drepturile și taxele care pot fi plătite pentru mărfuri sunt acoperite de o garanție valabilă la nivel internațional. Carnetul TIR prevede că această garanție trebuie acceptată de țările de tranzit și de destinație.

Lista de ambalare

Lista de colisaj (P/L) este un document comercial care însoțește factura comercială și documentele de transport. Acesta oferă informații privind articolele importate și detalii privind ambalarea fiecărui transport (greutate, dimensiuni, aspecte legate de manipulare etc.).

Este necesar pentru vămuirea ca inventar al mărfurilor intrate.

Lista de colisaj include, în general,

  • informații privind exportatorul, importatorul și societatea de transport
  • data eliberării
  • numărul facturii de transport de mărfuri
  • tipul ambalajului (tambur, cutie, cutie, recipient, butoi, sac etc.)
  • numărul de pachete
  • conținutul fiecărui pachet (descrierea mărfurilor și numărul de articole per pachet)
  • mărci și numere
  • greutatea netă, greutatea brută și măsurarea ambalajelor

Nu este necesar niciun formular specific. Exportatorul întocmește lista de colisaj în conformitate cu practicile comerciale standard. Documentul original și cel puțin o copie trebuie depuse. În general, nu este necesară semnarea acestuia. Cu toate acestea, în practică, originalul și copia listei de colisaj sunt adesea semnate. Lista de colisaj poate fi întocmită în orice limbă. Cu toate acestea, se recomandă traducerea în limba engleză.

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante