Acorduri comerciale
În prezent, UE are cea mai mare rețea de acorduri comerciale din lume, cu peste 40 de acorduri individuale încheiate cu peste 70 de țări. Aceste acorduri facilitează comerțul cu bunuri și servicii între UE și partenerii săi externi.
În rețea continuă să fie adăugate noi acorduri, în timp ce acordurile mai vechi sunt revizuite, iar actualizările sunt negociate cu țările partenere.
Eliminarea tarifelor
Unele dintre acorduri se axează în principal pe eliminarea tarifelor:
- Acorduri de asociere cu cele opt țări mediteraneene (Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Maroc, Teritoriile Palestiniene Ocupate și Tunisia)
- Acorduri cu Mexic și Chile
- Acorduri privind Spațiul Economic cu Islanda, Liechtenstein și Norvegia;
- Uniunea vamală cu Turcia, Andorra și San Marino
- Acorduri de stabilizare și de asociere cu cele șase țări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia) care conțin dispoziții suplimentare pentru pregătirea integrării progresive a acestora pe piața UE
- Acorduri cu Elveția și Insulele Feroe.
Un acces pe piață mai cuprinzător
Alte acorduri includ angajamente mult mai ample privind deschiderea comerțului cu bunuri și servicii, precum și investiții, achiziții publice, concurență, subvenții și aspecte de reglementare:
- Canada
- America Centrală (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua și Panama)
- Columbia, Ecuador și Peru
- Singapore
- Coreea de Sud
- Vietnamul.
Aceste acorduri vizează dezvoltarea unor regimuri comerciale mai solide, bazate pe norme și valori, cu partenerii comerciali în cauză și includ dispoziții specifice privind comerțul și dezvoltarea durabilă.
Acordurile recente conțin, de asemenea, dispoziții specifice pentru a aborda provocările cu care se confruntă economiile și societățile moderne, cum ar fi Acordul de parteneriat economic cu Japonia, care include un capitol privind întreprinderile mici și mijlocii și dispoziții specifice privind serviciile de informare și telecomunicații și comerțul electronic.
Apropierea legislativă
Un tip specific de acorduri se concentrează pe înăsprirea legăturilor economice dintre UE și vecinii săi prin apropierea cadrelor lor de reglementare de legislația UE, în special în domeniile legate de comerț. Acest lucru este valabil, de exemplu, pentru acordurile cu:
Dezvoltare
Un alt tip special de acord are un obiectiv de dezvoltare explicit. Acestea sunt acorduri comerciale asimetrice în care țările în cauză din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP) liberalizează aproximativ 80 % din schimburile comerciale pe o perioadă de 15-20 de ani, în timp ce UE acordă acces fără taxe vamale și fără contingente începând din prima zi.
Majoritatea acestor acorduri se referă la comerțul cu mărfuri și la cooperarea pentru dezvoltare. Acordul de parteneriat economic (APE) cu zona Caraibilor include, de asemenea, dispoziții privind serviciile, investițiile și alte subiecte legate de comerț.
În temeiul acestor acorduri, UE oferă asistență comercială substanțială pentru a ajuta țările partenere să pună în aplicare acordurile, să consolideze competitivitatea exporturilor și să dezvolte infrastructura economică. Țările în cauză aparțin grupului ACP:
- Africa de Vest (Ghana, Coasta de Fildeș)
- Africa Centrală (Camerun)
- Africa de Est și de Sud (Comore, Madagascar, Mauritius, Seychelles și Zimbabwe)
- Comunitatea de Dezvoltare a Africii Australe (Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia și Africa de Sud)
- Cariforum (Antigua și Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Dominica, Republica Dominicană, Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent, Suriname și Trinidad și Tobago)
- Pacific (Fiji, Papua Noua Guinee, Samoa și Insulele Solomon).