Ghid pentru importul de servicii

Întreprinderea dumneavoastră intenționează să importe servicii din afara UE? Această secțiune vă ajută să înțelegeți dacă societatea dumneavoastră este pregătită pentru import și prezintă diferitele etape ale procesului de import.

4 pași pentru a importa un serviciu

 
 
1

Etapa 1: Înțelegeți cum pot fi importate serviciile

De regulă, există patru moduri diferite de a importa serviciul dumneavoastră de pe o piață din afara UE (denumite și „moduri de furnizare”). Acestea sunt definite într-un acord internațional, și anume Acordul General privind Comerțul cu Servicii al Organizației Mondiale a Comerțului.

Prestarea transfrontalieră de servicii (modul 1):

 

În cazul în care societatea dumneavoastră are sediul într-o țară și importă servicii de la un furnizor dintr-o altă țară, aceasta se numește furnizare transfrontalieră.

Doar serviciul trece granița.

Acest tip de serviciu este adesea furnizat prin portaluri online, telefon sau e-mail.

Exemplu:

O societate de asigurări stabilită în Spania primește consultanță de marketing din partea unei societăți furnizoare din SUA.

Alte exemple de servicii care sunt adesea exportate prin intermediul furnizării transfrontaliere includ:

  • cercetare de piață
  • analiză statistică
  • consiliere în materie de comunicare, cum ar fi servicii de consultanță în domeniul marketingului
  • servicii profesionale (cum ar fi servicii juridice, de arhitectură, de contabilitate)
  • servicii legate de calculatoare
  • servicii de telecomunicații
  • servicii de curierat

Consumul de servicii în străinătate (modul 2):

În cazul în care o companie furnizează un serviciu pe piața internă unui client străin, acest lucru se numește consum de servicii în străinătate. Acesta este, în general, un mod de furnizare mai puțin relevant atunci când se importă servicii. Clientul trece frontiera și utilizează serviciul pe o piață străină.

Exemplu:

Un client italian călătorește în Coreea de Sud și stă la un hotel sau ia masa la un restaurant, consumând astfel serviciile în Coreea de Sud.

Prezența comercială în străinătate (modul 3):

 

În cazul în care o societate străină își stabilește o prezență în UE, aceasta poate fi denumită prezență comercială în străinătate.

Aceasta implică deschiderea unei filiale, sucursale sau reprezentanțe într-o altă țară.

Exemplu:

O bancă americană deschide o sucursală în Franța sau o companie canadiană de construcții decide să deschidă o filială în Germania.

Sectoarele în care această formă de prestare de servicii este comună includ:

  • servicii financiare
  • servicii de telecomunicații
  • servicii de mediu

În general, înființarea unei societăți străine într-o altă țară se numește investiție străină directă.

Prezența persoanelor fizice în străinătate (modul 4):

 

Dacă societatea dumneavoastră importă un serviciu prin intermediul unui angajat care călătorește dintr-o țară străină în UE pentru a furniza temporar un serviciu societății dumneavoastră, atunci importați un serviciu prin prezența unei persoane fizice în străinătate.

Diferite tipuri de personal pot furniza serviciul companiei dvs.:

  • persoane transferate în cadrul aceleiași companii:
    aceștia sunt angajați ai unei societăți străine (adesea directori, manageri, specialiști) care sunt transferați în prezența comercială a acestei societăți într-o țară din interiorul UE.
  • persoane aflate în vizită de afaceri:
    acestea sunt șederi pe termen scurt de câteva luni (adesea limitate la 3 luni), fără nicio remunerație primită în țara UE. Vizitatorii de afaceri sunt, de obicei, într-o poziție de conducere în compania străină și sunt responsabili pentru înființarea unui sediu pe piața țintă.
  • prestatori de servicii pe bază de contract:
    aceștia sunt angajați ai unei societăți străine care prestează un serviciu pe baza unui contract pe care îl au cu un consumator final din UE. Prestatorii de servicii pe bază de contract sunt trimiși în străinătate, deoarece societatea străină nu are prezență comercială în UE și întrucât șederea lor temporară în UE este necesară pentru executarea contractului de prestare de servicii.

Pe lângă aceste categorii de personal al întreprinderilor, profesioniștii independenți care desfășoară o activitate independentă se încadrează, de asemenea, în categoria prezenței unei persoane fizice în străinătate:

  • profesioniști independenți:
    aceștia sunt lucrători independenți care prestează un serviciu pe baza unui contract de servicii într-o țară străină.

Sectoarele care furnizează adesea servicii prin intermediul angajaților din străinătate includ serviciile TIC, serviciile de inginerie sau profesionale sau alte servicii care se bazează pe sprijinul post-vânzare.

Exemple în acest sens:

  • societăți din domeniul tehnologiei informației, care își trimit experții IT pentru a oferi consiliere cu privire la un proiect sau pentru a instala un software la nivel local;
  • societățile de inginerie, care își trimit personalul pentru operațiuni la fața locului la proiecte;
  • avocații care călătoresc pentru a consilia clienți situați în altă țară;
  • companii industriale, care își trimit personalul pentru servicii de planificare și întreținere

Ca o notă generală, același serviciu poate fi furnizat în moduri diferite: De exemplu, serviciile juridice pot fi furnizate clientului prin e-mail (modul 1), de către un afiliat stabilit în străinătate (modul 3) sau prin prezența avocatului în străinătate (modul 4).

2

Găsiți o piață și un vânzător

Pentru a importa servicii din afara UE, trebuie să identificați mai întâi piața și vânzătorul din care doriți să importați.

  • Camerele de comerț vă pot oferi informații despre diferite piețe și parteneri de afaceri și vă pot îndruma către rapoarte relevante.
  • Furnizorii de știri specifice comerțului sau agențiile de promovare a comerțului din țara dvs. sau de pe piața de import selectată, care acoperă analiza pieței și evaluarea oportunităților de afaceri, pot fi de ajutor. Aceste organisme furnizează adesea studii privind principalele sectoare de import.
  • Consultanții și băncile relevante pot oferi, de asemenea, consiliere.

Cum să selectați piața dvs. de aprovizionare?

Examinați piețele potențiale de import pentru a evalua dacă există o furnizare a serviciului dvs.

Statisticile comerciale vor arăta dacă țara dvs. de interes exportă deja serviciul și unde se exportă.

Cum să găsiți potențiali furnizori?

După ce ați selectat una sau mai multe piețe de aprovizionare, căutați potențiali parteneri comerciali și contacte de afaceri.

Puteți găsi parteneri și contacte la:

 

 

3

Verificați dacă întreprinderea dumneavoastră poate beneficia de un acord comercial al UE

UE încheie adesea acorduri comerciale bilaterale cu țări din afara UE.

è Verificați dacă UE are un acord comercial cu țara din care doriți să importați în secțiunea Piețe.

Acordurile comerciale ale UE pot acoperi comerțul cu servicii în sectoare-cheie și adesea pot reduce sau chiar elimina barierele din calea exporturilor în sectoarele respective. Printre exemplele de astfel de sectoare-cheie se numără:

  • servicii financiare;
  • telecomunicații;
  • transportul maritim;
  • servicii profesionale;
  • comerțul digital.

Cum beneficiază întreprinderea mea de pe urma unui acord comercial?

 

Acordurile comerciale ale UE

  • să vă ofere un set de reguli mai stabil și mai previzibil atunci când tranzacționați pe piețe externe
  • să se asigure că legislația țării terțe nu discriminează produsele din UE
  • să creați oportunități de export noi și mai bune pentru întreprinderea dumneavoastră și să facilitați investițiile în străinătate.

Ce se întâmplă dacă serviciul meu nu face obiectul unui acord al UE?

Dacă UE nu are încă un acord comercial cu țara în care doriți să exportați sau dacă sectorul dumneavoastră de interes nu face obiectul unui anumit acord, ar trebui:

  • să verifice condițiile de acces pe piață enumerate în Acordul General privind Comerțul cu Servicii al OMC.

Membrii OMC enumeră barierele în calea exporturilor de servicii în lista lor de angajamente.

4

Evaluarea cerințelor pieței

 

  • Cerințele vor depinde de locul din care doriți să importați și de modul în care doriți să importați (a se vedea pasul 2).

Puteți investiga informații detaliate privind cerințele specifice de pe piața de aprovizionare selectată de dumneavoastră în secțiunea „Piață”.

Ce cerințe trebuie să verificați pentru furnizarea transfrontalieră (modul 1)?

  • Cerințe de autorizare și autorizare: Aceasta înseamnă că furnizorul dumneavoastră străin ar putea avea nevoie de anumite licențe pentru a presta serviciul în UE.
  • Cerința recunoașterii reciproce a diplomelor și calificărilor: diplomele relevante și alte calificări ale prestatorilor de servicii din străinătate trebuie să fie acceptate de UE pentru a putea importa servicii de la aceștia. Acest lucru este valabil pentru unele importuri de servicii profesionale: Exemplu: este posibil ca unui auditor străin să nu i se permită să verifice contul unei societăți din UE și, prin urmare, dumneavoastră, în calitate de societate din UE, nu puteți importa acest serviciu din țara în cauză.
  • Restricții specifice privind anumite sectoare de servicii din UE: De exemplu, există uneori limitări și restricții privind serviciile de asigurare. În mod similar, unele importuri de produse de servicii financiare ar putea necesita o „echivalență” (furnizată de UE) pentru ca dumneavoastră să le importați din țara în cauză.

Ce cerințe trebuie să verificați pentru consumul în străinătate (modul 2)?

Consumul în străinătate are loc atunci când clientul călătorește în afara țării sale și consumă un serviciu care este furnizat acolo.

  • Este compania care vă furnizează serviciile sale, care ar trebui să verifice orice cerințe care se aplică în țara lor, în scopul de a vă oferi serviciul. Prin urmare, acest lucru este, în general, mai puțin relevant pentru dumneavoastră, în calitate de importator de servicii din UE.

Ce cerințe trebuie să verificați pentru prezența comercială (modul 3)?

Unele țări din UE pot avea cerințe privind prezența comercială atunci când este vorba de importul unui serviciu dintr-o țară din afara UE.

  • Este necesară prezența locală: Unele servicii, de exemplu unele servicii de asigurare, nu pot fi furnizate în UE fără o prezență comercială locală a furnizorului în UE.

Ce cerințe trebuie să verificați pentru a verifica prezența persoanelor fizice (modul 4)?

Importul unui serviciu necesită foarte des ca un angajat să călătorească dintr-o țară străină în UE pentru a furniza temporar un serviciu companiei dumneavoastră. De exemplu, un inginer al unei companii străine ar putea fi nevoit să călătorească în țara dvs. pentru a actualiza un utilaj/software sau pentru a întreține echipamente. Dar ar putea exista restricții în ceea ce privește mobilitatea persoanelor atunci când prestează servicii în acest mod. Cerințele de investigare includ următoarele:

  • Cerințe privind reședința: este posibil ca furnizorii de servicii să fie rezidenți în țara în care se află societatea dumneavoastră.
  • Cerințe privind cetățenia: este posibil ca furnizorii de servicii să trebuiască să fie cetățeni ai țării în care se află întreprinderea dumneavoastră.
  • Cerințe privind acordarea licențelor și certificarea: prestatorii străini de servicii ar putea fi nevoiți să prezinte licențe specifice, certificate de formare, educaționale sau alte certificate de calificare. Este important să se știe dacă anumite certificate sunt valabile în UE. De asemenea, se poate întâmpla ca acestea să fie furnizate de entități din UE pentru anumite profesii/servicii.
  • Cerințe privind vizele de afaceri și permisele de muncă: cerințele privind șederea temporară și vizele pot fi în vigoare și pot determina, de exemplu, dacă angajatului străin i se permite să își aducă soțul/soția sau copiii în timpul șederii.
  • Teste privind necesitățile economice/teste privind piața forței de muncă: UE poate solicita întreprinderii străine să dovedească faptul că forța de muncă locală nu poate satisface nevoia de servicii.
  • Restricții/cote de intrare: se pot aplica anumite restricții de intrare sau contingente pentru prestarea de servicii din străinătate în anumite profesii.
  • Cerințe educaționale și alte cerințe de calificare: este important să se știe dacă anumite certificate străine sunt valabile în UE.

Ce altceva mai ai nevoie pentru a afla?

De asemenea, trebuie să identificați ce reglementări fiscale se aplică atunci când achiziționați servicii din țări din afara UE. Este posibil să achiziționați servicii de la furnizori din afara UE fără TVA, dar ar putea exista excepții pentru anumite tipuri de servicii.

Atunci când achiziționați servicii dintr-o țară din afara UE, serviciile în cauză sunt considerate a fi fost prestate în țara în care societatea dumneavoastră este stabilită sau își are prezența permanentă. Prin urmare, serviciile pe care le achiziționați pot fi prestate în țara dumneavoastră, ceea ce înseamnă că trebuie să raportați TVA-ul aferent achiziției și să vă înregistrați în scopuri de TVA.

Anumite servicii nu sunt acoperite de această cerință. Aceste excepții depind, de obicei, de reglementările din țara UE în care întreprinderea dumneavoastră își are prezența permanentă.

Unde puteți găsi mai multe informații?

Lista dumneavoastră de verificare: 4 pași pentru a importa un serviciu

Etapa 1: Înțelegeți cum pot fi importate serviciile

  • Decideți cum doriți să importați serviciul

Etapa 2: Găsiți o piață și un vânzător

  • Selectați noua piață de import și evaluați competitivitatea serviciului (este important să includeți costurile de import aferente în calculul prețurilor)
  • Identificați potențialii vânzători
  • Identificarea unei agenții/instituții/unui partener care să acorde sprijin în ceea ce privește formalitățile procesului de import (de exemplu, pentru pregătirea contractelor, verificarea condițiilor de plată, restricțiile privind transferul de capital în țara vânzătorului)

Etapa 3: Verificați dacă întreprinderea dumneavoastră poate beneficia de un acord comercial al UE

  • Verificați dacă UE are un acord comercial cu țara din care doriți să importați
  • Examinarea condițiilor de acces pe piață din lista de angajamente

Etapa 4: Evaluarea cerințelor pieței

  • Evaluați dacă se aplică restricții sau interdicții importurilor dvs. de servicii
  • Verificați ce cerințe se aplică importului serviciului dvs.
  • Dacă doriți ca unul dintre angajații societății vânzătorului să însoțească serviciul pe care îl importați, verificați, de asemenea, cerințele specifice care se aplică
  • Identificați ce reglementări fiscale se aplică atunci când achiziționați servicii din afara UE

Linkuri relevante