Achiziții publice
UE dispune de norme detaliate privind modul în care ar trebui să se desfășoare achizițiile publice. Există, de asemenea, diverse norme și orientări internaționale, regionale și bilaterale.
Care sunt normele de pe piața UE?
Toate procedurile de achiziții publice din UE se desfășoară pe baza normelor naționale. Pentru contractele cu valoare mai mare, aceste norme se bazează pe normele generale ale UE privind achizițiile publice.
Pentru a crea condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile din întreaga Europă, legislația UE stabilește norme minime armonizate privind achizițiile publice. Aceste norme reglementează modul în care autoritățile publice și anumiți operatori de utilități publice achiziționează bunuri, lucrări și servicii.
În cadrul procedurilor competitive de atribuire există diferite tipuri de proceduri de achiziții publice.
Limitele valorice – pragurile – care marchează utilizarea normelor UE depind de obiectul achiziției și de persoana care efectuează achiziția. Aceste praguri sunt revizuite periodic.
Puteți verifica pragurile detaliate pentru achizițiile publice.
În cazul ofertelor cu valoare mai mică, se aplică numai normele naționale privind achizițiile publice, dar ar trebui respectate principiile generale ale UE privind transparența și egalitatea de tratament.
Găsiți legislația UE în materie de achiziții publice aici.
Cum pot participa la licitații publice în UE?
- licitațiile sunt publicate pe site-ul Tenders Electronic Daily (TED)
- documentele achiziției trebuie să fie accesibile în format electronic și trebuie inclus un link în anunțurile TED
- întreprinderile trebuie să depună oferte pe cale electronică
- agențiile de achiziții publice trebuie să accepte facturi electronice (cu unele excepții pentru autoritățile subcentrale)
Piețele de achiziții publice din străinătate
Citiți despre contractele guvernamentale din afara UE.