APE - Africa de Vest

APE UE-Africa de Vest facilitează investițiile și schimburile comerciale între cetățenii și întreprinderile din cele două regiuni, precum și stimularea dezvoltării în Africa de Vest. Aflați cum acordurile de parteneriat economic (APE) ale UE cu 16 state din Africa de Vest pot aduce beneficii comerțului dumneavoastră.

APE UE-Africa de Vest nu este încă aplicat în niciuna dintre țările din Africa de Vest - acesta va intra în vigoare cu titlu provizoriu după semnarea acordului de către toate țările din Africa de Vest și după ratificarea acestuia de către două treimi dintre țările din Africa de Vest.

Dintr-o privire

UE a inițiat un acord de parteneriat economic cu 16 state din Africa de Vest; Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) și Uniunea Economică și Monetară a Africii de Vest (WAEMU) . Nigeria este singura țară din regiune care nu a semnat încă APE, motiv pentru care acordul nu este încă aplicat.

Acordul de parteneriat economic (APE) cu Africa de Vest acoperă bunurile și cooperarea pentru dezvoltare. APE include, de asemenea, posibilitatea de a purta în viitor negocieri suplimentare privind dezvoltarea durabilă, serviciile, investițiile și alte aspecte legate de comerț.

APE:

  • va ajuta Africa de Vest să se integreze mai bine în sistemul comercial mondial și va sprijini investițiile și creșterea economică în regiune.
  • creșterea exporturilor vest-africane către UE
  • să stimuleze investițiile și să contribuie la dezvoltarea capacității de producție, cu un efect pozitiv asupra ocupării forței de muncă.

Până la adoptarea APE regional complet cu Africa de Vest, acordurile de parteneriat economic preliminar cu Côte d'Ivoire și Ghana au intrat în vigoare cu titlu provizoriu la 3 septembrie 2016 și, respectiv, la 15 decembrie 2016.

Dispoziții asimetrice în favoarea țărilor din Africa de Vest

APE cântărește în favoarea Africii de Vest și ține seama de diferențele actuale în ceea ce privește nivelul de dezvoltare dintre cele două regiuni. Dispozițiile privind asimetriile în favoarea țărilor din Africa de Vest includ excluderea produselor sensibile de la liberalizare, perioade lungi de liberalizare, reguli de origine flexibile și garanții și măsuri speciale pentru agricultură, securitatea alimentară și protecția industriei incipiente.

  • În timp ce UE își deschide complet piața din prima zi, Africa de Vest va elimina doar parțial tarifele de import pe o perioadă de tranziție de 20 de ani. În plus, producătorii a 25 % dintre produsele cele mai sensibile se vor bucura de o protecție permanentă împotriva concurenței.

Tarife

  • Cu excepția armelor și muniției, UE acordă acces scutit de taxe vamale și contingente în proporție de 100 % la toate importurile provenite din Ghana și Côte d'Ivoire, în temeiul APE interimar. Același lucru se va aplica tuturor produselor din Africa de Vest, din prima zi de punere în aplicare a APE regional cu Africa de Vest. Accesul pe piața UE este permanent, complet și gratuit pentru toate produsele.
  • Țările din Africa de Vest vor liberaliza importurile care provin din UE pe o perioadă de 20 de ani. În conformitate cu categoriile deja stabilite în Tariful extern comun (CET) al ECOWAS
    • bunurile din grupa A (bunuri sociale esențiale, necesități de bază, produse de bază, bunuri de capital și inputuri specifice), care în prezent au taxe de 0 sau 5%, vor fi liberalizate la 5 ani de la aplicarea APE
    • mărfurile din grupa B (în principal inputuri și mărfuri intermediare), care în prezent au taxe de 0, 5 sau 10 %, vor fi liberalizate în termen de 10-15 ani de la aplicarea APE
    • mărfurile din grupa C (unele mărfuri de consum final), care în prezent au taxe de 5, 10 sau 20 %, vor fi liberalizate în termen de 10-20 de ani de la aplicarea APE.
  • O parte semnificativă a liniilor tarifare (25 %) va fi complet exclusă de la liberalizare și va face în continuare obiectul taxei normale. Acestea includ produse sensibile, cum ar fi produsele agricole/piscicole și bunurile sensibile destinate consumului final.
  • În cazul în care importurile unor bunuri din UE în țările din Africa de Vest cresc brusc, punând astfel în pericol piețele locale, se pot aplica măsuri de salvgardare, cum ar fi contingentele și taxele de import.

 

Utilizați opțiunea de căutare a My Trade Assistant pentru a găsi informații exacte privind taxele și tarifele pentru produsul dvs. specific, luând în considerare țara sa de origine și de destinație. Dacă aveți îndoieli, contactați autoritățile vamale din țara dumneavoastră.

 

Reguli de origine

Pentru a beneficia de tratament preferențial, produsul dumneavoastră va trebui să îndeplinească regulile de origine prevăzute în acord. Vă rugăm să verificați „Instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA)” din Asistentul meu comercial pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră îndeplinește regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte.

Informații generale privind regulile de origine sunt disponibile mai jos.

Regulile de origine flexibile permit țărilor APE din Africa de Vest să exporte produse cu factori de producție din alte țări, în special în sectoare-cheie - agricultură, pescuit și textile și îmbrăcăminte. De exemplu, un produs textil poate intra în UE cu scutire de taxe vamale dacă cel puțin o etapă a producției sale – cum ar fi țeserea sau tricotarea – a avut loc într-o țară APE.

Toleranță

Toleranțele incluse în APE cu Africa de Vest sunt mai indulgente decât cele obișnuite. Acestea se ridică la 15 % din prețul franco fabrică al produsului final, în loc de 10 % prevăzut în majoritatea acordurilor UE. Pentru textile și îmbrăcăminte, se aplică toleranțe specifice.

Cumulul

Dispozițiile APE includ următoarele tipuri de cumul:

  • Cumulul bilateral cu UE
  • Cumulul diagonal și integral cu TTPM și țările ACP, în anumite condiții.
  • Cumulul cu țările vecine în curs de dezvoltare, în anumite condiții.

Transportul direct

Dovada transportului direct trebuie prezentată autorităților vamale ale țării importatoare.

Inconvenientul taxei

Rambursarea poate fi solicitată pentru taxele plătite pentru materialele care au fost anterior importate pentru prelucrare ulterioară și apoi exportate într-o țară care a semnat un APE cu UE.

Condițiile navei

Peștele capturat în marea liberă și în zonele economice exclusive ale țărilor APE din Africa de Vest poate fi considerat ca fiind originar dintr-o țară APE numai atunci când este capturat de nave care îndeplinesc anumite criterii. Aceste criterii se referă la locul de înmatriculare a unei nave, la pavilionul sub care aceasta navighează și la proprietatea sa.

Nu există nicio cerință specifică privind naționalitatea echipajului, a comandanților sau a ofițerilor. Aceste cerințe, care figurau în Acordul inițial de la Cotonou, au fost acum eliminate pentru a facilita acordarea originii peștelui capturat de țările APE.

Reguli de origine specifice produsului

 

Utilizați opțiunea de căutare din Asistentul meu comercial pentru a găsi regulile aplicabile produsului dvs. specific.

Derogări

La cererea unei țări APE, s-ar putea acorda o derogare, în anumite condiții, pentru a permite aplicarea unor reguli de origine mai relaxate pentru anumite produse originare din anumite țări.

Cerințe referitoare la produse

Norme și cerințe tehnice

  • Aflați mai multe despre cerințele tehnice, normele și procedurile pe care trebuie să le îndeplinească mărfurile pentru a fi importate în Uniunea Europeană.
  • Căutați normele și reglementările specifice aplicabile produsului dvs. și țării sale de origine în baza de date My Trade Assistant.

Cerințe de sănătate și siguranță SPS

Documente și proceduri de vămuire

 Dovezi de origine

  • Pentru a deveni exportator autorizat, trebuie să puteți dovedi autorităților vamale din țara dumneavoastră caracterul originar al produselor dumneavoastră, precum și orice alte cerințe pe care acestea le pot impune.

Autoritățile vamale vă pot retrage statutul de exportator autorizat în caz de utilizare abuzivă. Pentru a afla mai multe despre proceduri, contactați autoritățile vamale din țara dumneavoastră.

  • Pentru a beneficia de niveluri preferențiale ale taxelor vamale, produsele originare din țările APE din Africa de Vest trebuie să fie însoțite de o dovadă a originii. Dovada originii rămâne valabilă timp de 10 luni. Aceasta poate fi:
    • un certificat de circulație a mărfurilor EUR.1 - eliberat de autoritățile vamale ale țării exportatoare. Exportatorul (sau reprezentantul autorizat) care solicită un certificat trebuie să fie pregătit să prezinte, la cerere, documente care să ateste caracterul originar al produselor în cauză și să îndeplinească celelalte cerințe ale Protocolului privind regulile de origine.
    • o declarație pe factură – emisă de orice exportator, pentru trimiteri cu o valoare mai mică sau egală cu 6 000 EUR, sau de exportatori autorizați, pentru trimiteri de orice valoare. Atunci când completați o declarație pe factură, trebuie să fiți pregătit să prezentați documente care dovedesc caracterul originar al produselor dumneavoastră și să îndepliniți celelalte cerințe ale Protocolului privind regulile de origine.

Alte documente

  • Aflați mai multe despre alte documente și proceduri de vămuire[link] necesare pentru importul în Uniunea Europeană.

Proprietatea intelectuală și indicațiile geografice

Comerțul cu servicii

Achiziții publice

Investiții

Altele

Concurență

  • Începând din 2014, UE a oprit subvențiile la export pentru toate produsele exportate către țările APE.
  • UE a redus la minimum măsurile care denaturează producția și comerțul
  • În cazul în care industria locală este amenințată din cauza creșterii importurilor din Europa, APE permit declanșarea unor măsuri de protecție a sectoarelor industriale și a industriei incipiente.

Dezvoltare durabilă

APE cu Africa de Vest se bazează în mod explicit pe elementele „esențiale și fundamentale” prevăzute înAcordul de  la Cotonou, și anume drepturile omului, principiile democratice, statul de drept și buna guvernanță. Prin urmare, acordul conține unele dintre cele mai puternice formulări privind drepturile și dezvoltarea durabilă disponibile în acordurile UE.

  • „Clauza de neexecutare” înseamnă că se pot lua „măsuri adecvate” (astfel cum se prevede în Acordul de la Cotonou) în cazul în care oricare dintre părți nu își îndeplinește obligațiile cu privire la elementele esențiale. Aceasta poate include suspendarea beneficiilor comerciale.
  • Instituțiile APE comune au sarcina de a monitoriza și de a evalua impactul punerii în aplicare a APE asupra dezvoltării durabile a părților. În conformitate cu Acordul de la Cotonou, există un rol clar pentru societatea civilă și membrii parlamentului.

Integrarea regională

APE cu Africa de Vest se referă atât la comerțul dintre țările din Africa de Vest, cât și la comerțul cu UE. Este primul parteneriat economic care reunește nu numai cele 16 țări din regiune, ci și cele două organizații regionale ale acestora: Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) și Uniunea Economică și Monetară a Africii de Vest (UEMOA).

  • Oferta de acces pe piața din Africa de Vest pentru UE este pe deplin aliniată la Tariful extern comun (CET) al ECOWAS, care pune bazele unei uniuni vamale a ECOWAS. Punerea în aplicare a APE și a CET ECOWAS merg mână în mână și se consolidează reciproc.
  • APE include dispoziții importante pentru a face procedurile vamale mai ușoare și mai eficiente și prevede că țările din Africa de Vest își vor acorda reciproc cel puțin același tratament pe care îl acordă UE.

Consolidarea capacităților și asistență tehnică

UE oferă asistență tehnică sub formă de ajutor pentru comerț. Acest lucru ajută țările să își adapteze procedurile vamale și să reducă formalitățile administrative. Pentru dvs., acest lucru înseamnă mai puțină bătaie de cap atunci când aveți de-a face cu vama.

De exemplu, UE oferă sprijin financiar și tehnic pentru a ajuta fermierii din Africa de Vest să respecte standardele sanitare și fitosanitare (SPS) ale UE. De asemenea, UE trimite adesea o echipă de experți din cadrul Direcției pentru audituri și analize în materie de sănătate și alimentație pentru a oferi recomandări cu privire la modul de soluționare a problemelor legate de exporturi.

Linkuri și documente utile

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante