Instrumentul internațional pentru achiziții publice

Protecționismul în domeniul achizițiilor publice este în creștere la nivel mondial. În ultimul deceniu, studiile au arătat că numărul barierelor în materie de achiziții publice a fost înmulțit cu 5. Aceste bariere în materie de achiziții publice pot lua multe forme. Acestea pot fi dispoziții legale care restricționează de jure accesul pe piață al ofertantului străin sau pot fi practici care reduc de facto șansele de succes ale ofertanților străini în procedurile de achiziții publice.

Printre schemele sau măsurile restrictive observate în mod obișnuit adoptate în țări terțe se numără:

  • Cerințe privind conținutul local
  • Sisteme preferențiale de preț care favorizează ofertanții naționali în cadrul procedurilor de achiziții publice
  • Restricții legale/interdicții pentru ofertanții străini de a participa la procedurile de achiziții publice

Pentru mai multe informații privind obstacolele în calea achizițiilor publice, OCDE a elaborat o taxonomie a măsurilor de achiziții publice care restricționează accesul la piața achizițiilor publice din UE.

Ați întâmpinat o barieră într-o țară terță?

Puteți lansa o plângere în cadrul Instrumentului internațional pentru achiziții publice (IPI) direct prin intermediul punctului unic de intrare prin intermediul formularului de plângere IPI.

Ne puteți contacta direct pe trade-eu-international-procurement-instrument@ec.europa.eu dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de sprijin la lansarea reclamației.

Vom evalua plângerea dumneavoastră IPI împreună cu experții noștri. Odată finalizată, vă vom informa cu privire la rezultatul evaluării.

Sunteți parte interesată și doriți să transmiteți informații în cadrul unei anchete IPI?

A se vedea orientările privind transmiterea de informații de către părțile interesate.

Declarație privind drepturile de autor

Atunci când transmiteți informații Comisiei Europene, trebuie să specificați declarația privind drepturile de autor, vă rugăm să revizuiți declarația privind orientările privind drepturile de autor.

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante