Εμπορικές συμφωνίες

Η ΕΕ διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών στον κόσμο, με περισσότερες από 40 μεμονωμένες συμφωνίες με περισσότερες από 70 χώρες. Οι συμφωνίες αυτές διευκολύνουν το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και των εξωτερικών εταίρων της.

Νέες συμφωνίες εξακολουθούν να προστίθενται στο δίκτυο, ενώ οι παλαιότερες συμφωνίες επανεξετάζονται και επικαιροποιούνται με τις χώρες εταίρους.

Κατάργηση των δασμών

Ορισμένες από τις συμφωνίες επικεντρώνονται κυρίως στην κατάργηση των δασμών:

  • Συμφωνίες σύνδεσης με τις οκτώ μεσογειακές χώρες (Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Μαρόκο, Παλαιστινιακά Κατεχόμενα Εδάφη και Τυνησία)
  • Συμφωνίες με Μεξικό και Χιλή
  • Συμφωνίες οικονομικού χώρου με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία·
  • Τελωνειακές ενώσεις με την Türkiye, την Ανδόρα και τον Άγιο Μαρίνο
  • Συμφωνίες σταθεροποίησης και σύνδεσης με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία) που περιέχουν πρόσθετες διατάξεις για την προετοιμασία της σταδιακής ένταξής τους στην αγορά της ΕΕ
  • Συμφωνίες με την Ελβετία και τις Φερόες Νήσους.

Πληρέστερη πρόσβαση στην αγορά

Άλλες συμφωνίες περιλαμβάνουν πολύ ευρύτερες δεσμεύσεις για το άνοιγμα του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και για τις επενδύσεις, τις δημόσιες συμβάσεις, τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις και τα ρυθμιστικά ζητήματα:

Οι συμφωνίες αυτές αποσκοπούν στην ανάπτυξη ισχυρότερων εμπορικών καθεστώτων που βασίζονται σε κανόνες και βασίζονται σε αξίες με τους ενδιαφερόμενους εμπορικούς εταίρους και περιλαμβάνουν ειδικές διατάξεις για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι πρόσφατες συμφωνίες περιέχουν επίσης ειδικές διατάξεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες οικονομίες και κοινωνίες, όπως η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης με την Ιαπωνία, η οποία περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ειδικές διατάξεις για τις υπηρεσίες πληροφόρησης και τηλεπικοινωνιών και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Νομική προσέγγιση

Ένα συγκεκριμένο είδος συμφωνιών επικεντρώνεται στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των γειτόνων της, φέρνοντας τα ρυθμιστικά τους πλαίσια πιο κοντά στο δίκαιο της ΕΕ, ιδίως σε τομείς που σχετίζονται με το εμπόριο. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τις συμφωνίες με:

Ανάπτυξη

Ένας άλλος ειδικός τύπος συμφωνίας έχει ρητό αναπτυξιακό στόχο. Πρόκειται για ασύμμετρες εμπορικές συμφωνίες στις οποίες οι ενδιαφερόμενες χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) ελευθερώνουν περίπου το 80 % του εμπορίου σε περίοδο 15 έως 20 ετών, ενώ η ΕΕ χορηγεί πρόσβαση χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις από την πρώτη ημέρα.

Οι περισσότερες από αυτές τις συμφωνίες καλύπτουν το εμπόριο αγαθών και την αναπτυξιακή συνεργασία. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) με την Καραϊβική περιλαμβάνει επίσης διατάξεις σχετικά με τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις και άλλα συναφή με το εμπόριο θέματα.

Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, η ΕΕ παρέχει σημαντική βοήθεια στον τομέα του εμπορίου για να βοηθήσει τις χώρες εταίρους στην εφαρμογή των συμφωνιών, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και να αναπτύξει οικονομικές υποδομές. Οι ενδιαφερόμενες χώρες ανήκουν στην ομάδα ΑΚΕ:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις