Εμπορικές συμφωνίες
Επί του παρόντος, η ΕΕ διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό δίκτυο στον κόσμο, με περισσότερες από 40 μεμονωμένες συμφωνίες με χώρες και περιφέρειες. Οι συμφωνίες αυτές διευκολύνουν το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και των εξωτερικών εταίρων της.
Νέες συμφωνίες εξακολουθούν να προστίθενται στον κατάλογο και οι παλαιότερες συμφωνίες επανεξετάζονται και επικαιροποιούνται με τις χώρες εταίρους.
Κατάργηση των δασμών
Ορισμένες από τις συμφωνίες επικεντρώνονται κυρίως στην κατάργηση των δασμών
- Συμφωνίες σύνδεσης με οκτώ μεσογειακές χώρες (Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Μαρόκο, Παλαιστινιακά Κατεχόμενα Εδάφη και Τυνησία)
- Συμφωνίες με Μεξικό και Χιλή
- Συμφωνίες οικονομικής ζώνης με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία
- Τελωνειακές ενώσεις με την Türkiye, την Ανδόρα και τον Άγιο Μαρίνο
- Συμφωνίες σταθεροποίησης και σύνδεσης με έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία) που περιέχουν πρόσθετες διατάξεις για την προετοιμασία της σταδιακής ένταξής τους στην αγορά της ΕΕ
- Συμφωνίες με την Ελβετία και τις Φερόες Νήσους
Πληρέστερη πρόσβαση στην αγορά
Άλλες περιλαμβάνουν πολύ ευρύτερες δεσμεύσεις για το άνοιγμα του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και για τις επενδύσεις, τις δημόσιες συμβάσεις, τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις και τα ρυθμιστικά ζητήματα
- Καναδάς
- Κεντρική Αμερική (Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα και Παναμάς)
- Κολομβία, Ισημερινός και Περού
- Σινγκαπούρη
- Νότια Κορέα
- Βιετνάμ
Οι συμφωνίες αυτές αποσκοπούν στην ανάπτυξη ισχυρότερων εμπορικών καθεστώτων που βασίζονται σε κανόνες και βασίζονται σε αξίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες εμπορικούς εταίρους και περιλαμβάνουν ειδικές διατάξεις για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι πλέον πρόσφατες διατάξεις περιλαμβάνουν επίσης ειδικές διατάξεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες οικονομίες και κοινωνίες, όπως η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης με την Ιαπωνία, η οποία περιλαμβάνει κεφάλαιο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και ειδικές διατάξεις για τις υπηρεσίες πληροφόρησης και τηλεπικοινωνιών και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Νομική προσέγγιση
Ένα συγκεκριμένο είδος συμφωνιών επικεντρώνεται στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των γειτόνων της, φέρνοντας τα ρυθμιστικά τους πλαίσια πιο κοντά στο δίκαιο της ΕΕ, ιδίως σε τομείς που σχετίζονται με το εμπόριο. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τις συμφωνίες με
Ανάπτυξη
Ένας άλλος ειδικός τύπος συμφωνιών έχει ρητό αναπτυξιακό στόχο. Πρόκειται για ασύμμετρες εμπορικές συμφωνίες, με την πλευρά των χωρών ΑΚΕ να ελευθερώνει περίπου το 80 % των εμπορικών συναλλαγών σε μια περίοδο 15 έως 20 ετών, ενώ η ΕΕ χορηγεί αδασμολόγητη και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση από την πρώτη ημέρα.
Προς το παρόν, οι περισσότερες από αυτές τις συμφωνίες καλύπτουν το εμπόριο αγαθών και την αναπτυξιακή συνεργασία. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) με την Καραϊβική περιλαμβάνει επίσης διατάξεις σχετικά με τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις και άλλα συναφή με το εμπόριο θέματα.
Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, η ΕΕ παρέχει σημαντική βοήθεια στον τομέα του εμπορίου για τη στήριξη των χωρών εταίρων κατά την εφαρμογή των συμφωνιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών και την οικοδόμηση οικονομικών υποδομών. Οι εν λόγω χώρες ανήκουν στις περιφέρειες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού
- Δυτική Αφρική (Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού)
- Κεντρική Αφρική (Καμερούν)
- Ανατολική και Μεσημβρινή Αφρική (Κομόρες, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Σεϋχέλλες και Ζιμπάμπουε)
- Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (Μποτσουάνα, Εσουατίνι, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια και Νότια Αφρική)
- CARIFORUM (Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Ντομίνικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γρενάδα, Γουιάνα, Τζαμάικα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος, Σουρινάμ και Τρινιντάντ και Τομπάγκο)
- Ειρηνικός (Φίτζι, Παπούα Νέα Γουινέα, Σαμόα και Νήσοι Σολομώντος)
- Αρμενία
- Αζερμπαϊτζάν
- Ιράκ
- Καζακστάν