Σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων + (ΣΓΠ+)

Η εταιρεία σας εισάγει προϊόντα από αναπτυσσόμενες ή λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες; Η ενότητα αυτή σας βοηθά να κατανοήσετε το ΣΓΠ+ της ΕΕ

Με μια ματιά

Το σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων + της ΕΕ (ΣΓΠ+) παρέχει στις αναπτυσσόμενες χώρες ένα ειδικό κίνητρο για την επιδίωξη βιώσιμης ανάπτυξης και χρηστής διακυβέρνησης.

Οι επιλέξιμες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν 27 διεθνείς συμβάσεις σχετικά με

 • ανθρώπινα δικαιώματα
 • εργασιακά δικαιώματα
 • το περιβάλλον
 • χρηστή διακυβέρνηση

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ μειώνει τους εισαγωγικούς δασμούς της σε μηδενικά πάνω από τα δύο τρίτα των δασμολογικών κλάσεων των εξαγωγών της.

Δικαιούχες χώρες

 • Βολιβία
 • Πράσινο Ακρωτήριο
 • Κιργιζία
 • Μογγολία
 • Πακιστάν
 • Φιλιππίνες
 • Σρι Λάνκα

Λήξη ισχύος: Το ισχύον ΣΓΠ+ ισχύει έως το 2023.

Τιμολόγια

Πλήρης κατάλογος των καλυπτόμενων προϊόντων.

 

Χρησιμοποιήστε την επιλογή αναζήτησης του βοηθού εμπορίου μου για να βρείτε τις ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους δασμούς και τους δασμούς για το συγκεκριμένο προϊόν σας, λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα καταγωγής και προορισμού του.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με τις τελωνειακές αρχές της χώρας σας.

Κανόνες καταγωγής

 

Για να πληροίτε τις προϋποθέσεις προτιμησιακής μεταχείρισης, το προϊόν σας θα πρέπει να πληροί τους κανόνες καταγωγής βάσει της συμφωνίας. Ελέγξτε το «Εργαλείο αυτοαξιολόγησης των κανόνων καταγωγής (ROSA)» στον εμπορικό μου βοηθό για να αξιολογήσετε κατά πόσον το προϊόν σας πληροί τους κανόνες καταγωγής και να μάθετε πώς να προετοιμάσετε τα σωστά έγγραφα.

Ανοχή

Εκφράζεται η ανοχή

 • στην τιμή των τελικών προϊόντων αλιείας και βιομηχανικών προϊόντων
 • σε βάρος των τελικών προϊόντων για τα γεωργικά προϊόντα

Οι ανοχές που περιλαμβάνονται στο ΣΓΠ είναι πιο επιεικείς από τις συνήθεις ανοχές. Ανέρχονται στο 15 % της τιμής εκ του εργοστασίου του τελικού προϊόντος αντί του 10 %.

Ειδικές ανοχές ισχύουν επίσης για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα ενδύματα και περιγράφονται στις εισαγωγικές σημειώσεις του παραρτήματος 22-03.

Βλ. επίσης τον γενικό κανόνα ανοχής ή De Minimis.

Σώρευση

Οι ακόλουθοι τύποι σώρευσης λειτουργούν στο εμπόριο στο πλαίσιο του ΣΓΠ της ΕΕ

 • διμερής
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ
 • παράταση
 • σώρευση με τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Τουρκία
Διμερής σώρευση

Οι ύλες που προέρχονται από την ΕΕ μπορούν να ενσωματωθούν στα προϊόντα που κατασκευάζονται σε χώρα του ΣΓΠ και, στη συνέχεια, να θεωρούνται καταγωγής αυτής της χώρας ΣΓΠ, εφόσον η μεταποίηση που πραγματοποιείται στη χώρα του ΣΓΠ υπερβαίνει τα ελάχιστα επίπεδα.

Περιφερειακή σώρευση

Ομάδα I

Ομάδα II

Ομάδα III

Ομάδα IV

Μπρουνέι-Darussalam

Βολιβία*

Μπαγκλαντές

Αργεντινή

Καμπότζη

Κολομβία

Μπουτάν

Βραζιλία

Ινδονησία

Κόστα Ρίκα

Ινδία

Παραγουάη

Λάος

ΕΛ Σαλβαδόρ

Νεπάλ

Ουρουγουάη

Μαλαισία

Γουατεμάλα

Πακιστάν*

 

Μιανμάρ

Ονδούρα

Σρι Λάνκα*

 

Φιλιππίνες*

Νικαράγουα

 

 

Βιετνάμ

Παναμάς

 

 

 

Περού

 

 

 

Βενεζουέλα

 

 

*Χώρες που είναι επί του παρόντος δικαιούχοι του ΣΓΠ+

 • επιτρέπεται η χρήση συστατικών μεταξύ χωρών της ίδιας ομάδας (π.χ. η Ινδία μπορεί να χρησιμοποιεί συστατικά από το Πακιστάν επειδή και τα δύο ανήκουν στην Ομάδα ΙΙΙ), αν και πρέπει να υπενθυμιστούν ορισμένοι σημαντικοί κανόνες:
 • η περιφερειακή σώρευση μεταξύ χωρών της ίδιας ομάδας εφαρμόζεται μόνον όταν οι χώρες που συμμετέχουν στη σώρευση είναι, κατά τη στιγμή της εξαγωγής του προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δικαιούχοι χώρες και όχι απλώς επιλέξιμες χώρες
 • εάν εμπορεύματα καταγωγής δικαιούχου χώρας υποστούν περαιτέρω επεξεργασία σε άλλη χώρα μέλος της εν λόγω ομάδας, τότε το εμπόρευμα μπορεί να θεωρηθεί καταγόμενο από την τελευταία αυτή χώρα (εφόσον η μεταποίηση υπερβαίνει τις ελάχιστες εργασίες)
 • για τον προσδιορισμό της καταγωγής των εισροών (όταν οι εισροές από ένα μέλος του ομίλου αποστέλλονται σε άλλο μέλος του ομίλου), ο ορθός κανόνας καταγωγής είναι αυτός που θα εφαρμοζόταν στις άμεσες εξαγωγές από την προμηθεύτρια χώρα στην ΕΕ
 • η σώρευση είναι επίσης δυνατή μεταξύ μεμονωμένων δικαιούχων χωρών των ομάδων Ι και ΙΙΙ της σώρευσης. Αυτό γίνεται μόνο κατόπιν αιτήματος και υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Επισημαίνεται ότι ορισμένα προϊόντα εξαιρούνται από τη σώρευση, όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του καθεστώτος των χωρών ΣΓΠ της ίδιας ομάδας (ΣΓΠ/ΣΓΠ+/ΟΕΟ). Ο κατάλογος των σχετικών προϊόντων περιλαμβάνεται στο παράρτημα 13β.

Διευρυμένη σώρευση 

Οι χώρες του ΣΓΠ μπορούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να ζητήσουν από την ΕΕ άδεια σώρευσης με χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία.

 • η δυνατότητα αυτή είναι ανοικτή μόνο για τα βιομηχανικά προϊόντα και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα.
 • όταν οι εισροές από τρίτη χώρα με την οποία η ΕΕ έχει συνάψει ΣΕΣ αποστέλλονται σε χώρα του ΣΓΠ, ο σωστός κανόνας καταγωγής είναι αυτός που θα εφαρμόζεται στις άμεσες εξαγωγές από την προμηθεύτρια χώρα στην ΕΕ
Σώρευση με εμπορεύματα καταγωγής Νορβηγίας, Ελβετίας και Τουρκίας

Οι δικαιούχοι χώρες μπορούν να σωρεύουν την καταγωγή με εμπορεύματα των κεφαλαίων 25 έως 97 του εναρμονισμένου συστήματος καταγωγής Νορβηγίας, Ελβετίας και Τουρκίας.

 • ύλες καταγωγής Νορβηγίας, Ελβετίας ή Τουρκίας, οι οποίες υποβάλλονται σε περισσότερες από ελάχιστες εργασίες σε δικαιούχο χώρα, θεωρούνται καταγωγής της εν λόγω δικαιούχου χώρας και μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ, στη Νορβηγία, στην Ελβετία ή στην Τουρκία.
 • ο ανωτέρω κανόνας δεν εφαρμόζεται σε γεωργικά προϊόντα ή προϊόντα που καλύπτονται από παρέκκλιση.
 • για να εφαρμοστεί αυτός ο τύπος σώρευσης, η ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία πρέπει να παρέχουν την ίδια προτιμησιακή μεταχείριση σε προϊόντα καταγωγής χωρών του ΣΓΠ.

Μη διενέργεια εργασιών

Η διάταξη σχετικά με την απευθείας μεταφορά στους κανόνες καταγωγής του ΣΓΠ αντικαταστάθηκε από ρήτρα μη χειραγώγησης (άρθρο 74 του κανονισμού αριθ. 1063/2010 της Επιτροπής).

 • η κύρια διαφορά σε σύγκριση με τη διάταξη για τις απευθείας μεταφορές είναι ότι οι εισαγωγείς στην ΕΕ δεν θα υποχρεούνται να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους με τους όρους.
 • ωστόσο, η τελωνειακή διοίκηση κράτους μέλους της ΕΕ θα μπορούσε να ζητήσει τέτοια απόδειξη εάν έχει λόγους να πιστεύει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Επιστροφή δασμών

Επιτρέπεται η επιστροφή δασμών.

Όροι των σκαφών

Για να θεωρηθεί ένα αλιευτικό σκάφος ως καταγόμενο από δικαιούχο χώρα — πράγμα που σημαίνει ότι οι ιχθύες που αλιεύονται από το εν λόγω σκάφος πέραν των χωρικών υδάτων είναι επίσης καταγωγής — τα εφαρμοστέα κριτήρια αφορούν τη χώρα νηολόγησης και τη σημαία του σκάφους, αλλά και την κυριότητά του. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής του ΣΓΠ, δεν υπάρχει ειδική απαίτηση σχετικά με την ιθαγένεια του πληρώματος ή των αξιωματικών.

Ελάχιστες εργασίες

Υπάρχουν δύο σύνολα λεγόμενων «ελάχιστων» πράξεων που δεν επαρκούν ποτέ για να προσδώσουν καταγωγή

 • αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 76
 • και τις διατάξεις που εφαρμόζονται μόνο στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και μόνο για λόγους περιφερειακής σώρευσης, που περιλαμβάνονται στο παράρτημα 16.

Ειδικοί κανόνες ανά προϊόν

Ο κατάλογος των μεταποιήσεων που πρέπει να διενεργούνται σε ύλες για την απόκτηση του χαρακτήρα καταγωγής περιλαμβάνεται στο παράρτημα 13α του ίδιου κανονισμού. Ο κατάλογος περιλαμβάνει δύο στήλες

 • ένα που ισχύει για τις λιγότερο ανεπτυγμένες δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ
 • ένα που εφαρμόζεται σε όλες τις άλλες δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ

Διαβάθμιση

Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξάγουν άκρως ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία δεν χρειάζονται προτιμήσεις για να έχουν επιτυχή πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Στην περίπτωση αυτή, το ΣΓΠ αποσύρεται από αυτούς τους τομείς προϊόντων μέσω μηχανισμού διαβάθμισης

 • όταν η μέση αξία των εισαγωγών από δικαιούχο χώρα του ΣΓΠ (διαιρούμενη με τη συνολική αξία όλων των εισαγωγών του ΣΓΠ για το εν λόγω τμήμα) σε διάστημα 3 ετών υπερβαίνει το γενικό κατώτατο όριο του 57 %
 • για φυτικά προϊόντα, ζωικά ή φυτικά έλαια, λίπη και κεριά και ορυκτά προϊόντα, εφαρμόζεται διαβάθμιση όταν το ποσοστό που αναφέρεται υπερβαίνει το 17,5 %
 • για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα η διαβάθμιση εφαρμόζεται όταν το ποσοστό που αναφέρεται υπερβαίνει το 47,2 %

Η ΕΕ επανεξετάζει τον κατάλογο των διαβαθμισμένων προϊόντων ανά τριετία μέσω εκτελεστικού κανονισμού και βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τον τρέχοντα κατάλογο των διαβαθμισμένων προϊόντων.

Παρεκκλίσεις

Μπορεί να χορηγηθεί ειδική παρέκκλιση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή πιο χαλαρών κανόνων καταγωγής σε συγκεκριμένα προϊόντα καταγωγής συγκεκριμένων χωρών. Η παρέκκλιση αυτή χορηγήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήριο. Βλ. παρέκκλιση από το Πράσινο Ακρωτήριο και ισχύοντες κανόνες καταγωγής.

Ελέγξτε επίσης την ανακοίνωση προς τους εισαγωγείς που εκδόθηκε από την ΕΕ, με την οποία ενημερώνονται οι επιχειρήσεις σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το Μπανγκλαντές.

Κανόνες καταγωγής για συγκεκριμένα προϊόντα

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ για τα ΠΡΟΪΟΝ

Τεχνικοί κανόνες και απαιτήσεις

 • ενημερωθείτε σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις, τους κανόνες και τις διαδικασίες που πρέπει να πληρούν τα εμπορεύματα προκειμένου να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το σημείο 2.6.
 • αναζητήστε τους ειδικούς κανόνες και κανονισμούς που ισχύουν για το προϊόν σας και τη χώρα καταγωγής σας στον εμπορικό βοηθό μου. Για να δείτε τις απαιτήσεις που αφορούν το προϊόν σας θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τον τελωνειακό του κωδικό. Αν δεν γνωρίζετε τον τελωνειακό κωδικό, μπορείτε να τον αναζητήσετε αναγράφοντας την ονομασία του προϊόντος σας στην ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης.

Απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας ΥΦΠ

 • μάθετε για τα πρότυπα υγείας, ασφάλειας, υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας που πρέπει να πληρούν τα εμπορεύματα προκειμένου να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το σημείο 2.6.
 • αναζητήστε τους κανόνες υγείας, ασφάλειας και ΥΦΠ που ισχύουν για το προϊόν σας και τη χώρα καταγωγής σας στον εμπορικό βοηθό μου. Για να δείτε τις απαιτήσεις για το προϊόν σας, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τον τελωνειακό κωδικό του. Αν δεν γνωρίζετε τον τελωνειακό κωδικό, μπορείτε να τον αναζητήσετε αναγράφοντας την ονομασία του προϊόντος σας στην ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης.

Έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού

Αποδεικτικά καταγωγής

Για να είναι επιλέξιμα για προτιμησιακούς δασμολογικούς συντελεστές, τα προϊόντα καταγωγής των δικαιούχων χωρών του ΣΓΠ της ΕΕ πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό καταγωγής. Τα πιστοποιητικά καταγωγής εξακολουθούν να ισχύουν για 10 μήνες μετά την έκδοσή τους. Το πιστοποιητικό καταγωγής μπορεί να είναι ένα από τα ακόλουθα:

 • Πιστοποιητικό καταγωγής τύπου Α — που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της δικαιούχου χώρας. Ο εξαγωγέας που ζητεί το πιστοποιητικό πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλει έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των σχετικών προϊόντων. Το πιστοποιητικό πρέπει να τίθεται στη διάθεση του εξαγωγέα μόλις πραγματοποιηθεί (ή διασφαλιστεί) η εξαγωγή. Ωστόσο, κατ’ εξαίρεση, μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό μετά την εξαγωγή υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
 • δήλωση τιμολογίου που συντάσσεται από τον εξαγωγέα * — για αποστολές αξίας ίσης ή κατώτερης των 6 000 EUR. Κατά τη συμπλήρωση δήλωσης τιμολογίου, θα πρέπει να είστε σε θέση να υποβάλετε έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων σας.

* Για να συντάξετε δήλωση τιμολογίου, θα πρέπει να πληκτρολογήσετε, να σφραγίσετε ή να εκτυπώσετε την ακόλουθη δήλωση (στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα) στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο: «Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο (τελωνειακή άδεια αριθ.... ) δηλώνει ότι, εκτός εάν ορίζεται σαφώς διαφορετικά, τα προϊόντα αυτά είναι... προτιμησιακής καταγωγής σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Πρέπει να υπογράψετε ιδιοχείρως τη δήλωση τιμολογίου.

Άλλα έγγραφα

Μάθετε για άλλα έγγραφα εκτελωνισμού και διαδικασίες που απαιτούνται για την εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πνευματική ιδιοκτησία και γεωγραφικές ενδείξεις

Συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών

Το ΣΓΠ+ καλύπτει μόνο τα εμπορεύματα.

Δημόσιες συμβάσεις

Επενδύσεις

Άλλα (ανταγωνισμός, ΟΑΠ)

Επιλέξιμες χώρες

Για να είναι επιλέξιμη για το ΣΓΠ+, η χώρα πρέπει

 • υποβολή αίτησης
 • πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του γενικού ΣΓΠ
 • πληρούν τα ακόλουθα δύο πρόσθετα κριτήρια
 • κριτήρια τρωτότητας
  • το μερίδιο των εισαγωγών είναι το τριετές μέσο μερίδιο των υπαγόμενων στο ΣΓΠ εισαγωγών της συγκεκριμένης δικαιούχου χώρας, σε σχέση με τις καλυπτόμενες από το ΣΓΠ εισαγωγές όλων των χωρών του ΣΓΠ.  Αυτός ο μέσος όρος πρέπει να είναι χαμηλότερος από 6,5 % για να είναι επιλέξιμος για υπαγωγή στο ΣΓΠ+
  • τα επτά μεγαλύτερα τμήματα των εισαγωγών που καλύπτονται από το ΣΓΠ αντιπροσωπεύουν το 75 % των συνολικών εισαγωγών ΣΓΠ από την εν λόγω χώρα σε περίοδο τριών ετών
 • κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης
  • η χώρα πρέπει να έχει επικυρώσει τις 27 διεθνείς συμβάσεις του ΣΓΠ+ σχετικά με
   • ανθρώπινα δικαιώματα
   • εργασιακά δικαιώματα
   • περιβάλλον
   • χρηστή διακυβέρνηση.
  • η χώρα δεν πρέπει να έχει διατυπώσει επιφυλάξεις που απαγορεύονται από τις εν λόγω συμβάσεις.
  • τα όργανα παρακολούθησης των συμβάσεων δεν πρέπει να έχουν αναφέρει ότι η χώρα δεν τις έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά

Παρακολούθηση

Μόλις η ΕΕ χορηγήσει μια χώρα ΣΓΠ+, το παρακολουθεί για να διασφαλίσει ότι η χώρα

 • εξακολουθεί να είναι συμβαλλόμενο μέρος των διεθνών συμβάσεων που καλύπτονται από το ΣΓΠ+
 • εφαρμόζει αποτελεσματικά τις συμβάσεις
 • συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων
 • αποδέχεται την τακτική παρακολούθηση σύμφωνα με τις συμβάσεις
 • συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

Η ΕΕ διεξάγει συνεχή διάλογο με τις αρχές των δικαιούχων χωρών σχετικά με τη συμμόρφωση με το ΣΓΠ+.

 • ο διάλογος βασίζεται σε κατάλογο θεμάτων («βαθμολογητικός πίνακας») που καταρτίζεται για κάθε δικαιούχο του ΣΓΠ+. Βασίζεται σε πληροφορίες που ελήφθησαν από
  • οι δικαιούχες χώρες
  • διεθνείς φορείς παρακολούθησης
  • κοινωνία των πολιτών
  • συνδικάτα
  • επιχειρήσεις
  • το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • η ΕΕ διοργανώνει τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης του ΣΓΠ+ σε κάθε δικαιούχο χώρα για να συναντήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η δικαιούχος χώρα αναμένεται να αποδείξει ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αναφέρονται στους πίνακες αποτελεσμάτων.

Ο διάλογος ΣΓΠ+ τροφοδοτεί τη δημόσια έκθεση ΣΓΠ, την οποία η Επιτροπή πρέπει να υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά διετία. Η έκθεση περιλαμβάνει λεπτομερή αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο κάθε δικαιούχος χώρα εφαρμόζει τις 27 συμβάσεις.

Στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων

Πέραν της στενής παρακολούθησης, η Επιτροπή δρομολόγησε διάφορα έργα ανάπτυξης ικανοτήτων για να βοηθήσει τις δικαιούχους χώρες.

Η ΕΕ στηρίζει τους σχετικούς εμπορικούς εταίρους και αρκετούς από τους δικαιούχους του ΣΓΠ+ μέσω επιχορηγήσεων προς τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Τα έργα αυτά

 • θα βοηθήσει τις χώρες να εφαρμόζουν τις βασικές συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας
 • δημιουργία ικανοτήτων για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων

Το Ευρωπαϊκό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου περιλαμβάνει ειδική στήριξη ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για την ενδυνάμωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ώστε να συμβάλουν στην παρακολούθηση και την αποτελεσματική εφαρμογή των 27 σχετικών συμβάσεων που έχουν επικυρωθεί από τις δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ+.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι και έγγραφα

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις

 1. Όταν η τιμή αναφέρεται στο βάρος, είναι το μεικτό ή το καθαρό βάρος της;
 2. Πώς μπορώ να βρω τον εισαγωγικό δασμό που ισχύει για το προϊόν μου;
 3. Εάν θέλω να πουλάσω το προϊόν μου σε διάφορες χώρες της ΕΕ, υπάρχουν εισαγωγικοί δασμοί για την πληρωμή κάθε φορά που το προϊόν μου εισέρχεται σε άλλη χώρα;
 4. Μπορώ να λάβω κατάλογο προϊόντων που χρεώνονται με συντελεστή κατά την εισαγωγή 0%
 5. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης εφαρμόζονται σε επίπεδο ΕΕ ή σε εθνικό επίπεδο;
 6. Πώς επιβαρύνεται ο ΦΠΑ στην ΕΕ;
 7. Τα τρόφιμα που εξάγονται στην ΕΕ πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένη από την ΕΕ εγκατάσταση;
 8. Πώς μπορώ να λάβω έγκριση για την εξαγωγή ιχθύων στην ΕΕ;
 9. Για ποιους τομείς υπηρεσιών μπορώ να βρω πληροφορίες σχετικά με τον εμπορικό βοηθό μου για τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις;
 10. Για ποιες χώρες μπορώ να βρω πληροφορίες σχετικά με τον εμπορικό βοηθό μου για τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις;