Σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων + (ΣΓΠ +)

Εισάγει η εταιρεία σας προϊόντα από αναπτυσσόμενες ή λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες; Η ενότητα αυτή σας βοηθά να κατανοήσετε το ΣΓΠ + της ΕΕ

Με μια ματιά

Το σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων + της ΕΕ (ΣΓΠ +) παρέχει στις αναπτυσσόμενες χώρες ειδικό κίνητρο για την επιδίωξη βιώσιμης ανάπτυξης και χρηστής διακυβέρνησης. 

Οι επιλέξιμες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν 27 διεθνείς συμβάσεις σχετικά με

 • ανθρώπινα δικαιώματα
 • εργασιακά δικαιώματα
 • περιβάλλον
 • χρηστή διακυβέρνηση

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ μειώνει τους εισαγωγικούς δασμούς της στο μηδέν σε περισσότερο από τα δύο τρίτα των δασμολογικών κλάσεων των εξαγωγών τους.

Χώρες-δικαιούχοι

 • Βολιβία
 • Πράσινο Ακρωτήριο
 • Κιργιζία
 • Μογγολία
 • Πακιστάν
 • Φιλιππίνες
 • Σρι Λάνκα

Λήξη: Το ισχύον ΣΓΠ + ισχύει έως το 2023.

Τιμολόγια

Πλήρης κατάλογος των καλυπτόμενων προϊόντων.

 

Χρησιμοποιήστε την επιλογή αναζήτησης του βοηθού μου για να βρείτε τις ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους δασμούς και τους δασμούς για το συγκεκριμένο προϊόν σας, λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα καταγωγής και προορισμού του.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με τις τελωνειακές αρχές της χώρας σας.

Κανόνες καταγωγής

 

Για να δικαιούστε προτιμησιακή μεταχείριση, το προϊόν σας θα πρέπει να πληροί τους κανόνες καταγωγής βάσει της συμφωνίας. Ελέγξτε το «εργαλείο αυτοαξιολόγησης των κανόνων καταγωγής (ROSA)» στο « My Trade Assistant» για να αξιολογήσετε κατά πόσον το προϊόν σας πληροί τους κανόνες καταγωγής και να μάθετε πώς να προετοιμάσετε τα σωστά έγγραφα.

Ανοχή

Η ανοχή εκφράζεται

 • στην τιμή των τελικών προϊόντων για τα αλιευτικά και βιομηχανικά προϊόντα
 • σε βάρος των τελικών προϊόντων για τα γεωργικά προϊόντα

Οι ανοχές που περιλαμβάνονται στο ΣΓΠ είναι πιο επιεικείς από τις τακτικές ανοχές. Ανέρχονται σε 15 % σε τιμή εκ του εργοστασίου του τελικού προϊόντος αντί για 10 %.

Ειδικές ανοχές ισχύουν επίσης για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη ένδυσης και περιγράφονται στις εισαγωγικές σημειώσεις του παραρτήματος 22-03.

Βλ. επίσης τον γενικό κανόνα Tolerance ή De Minimis.

Σώρευση

Τα ακόλουθα είδη σώρευσης λειτουργούν στο εμπόριο στο πλαίσιο του ΣΓΠ της ΕΕ

 • διμερείς
 • περιφερειακό
 • επέκταση
 • σώρευση με τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Türkiye
Διμερής σώρευση

Οι ύλες που προέρχονται από την ΕΕ μπορούν να ενσωματώνονται στα προϊόντα που κατασκευάζονται σε χώρα του ΣΓΠ και στη συνέχεια να θεωρούνται καταγωγής αυτής της χώρας ΣΓΠ, εφόσον η μεταποίηση που πραγματοποιείται στη χώρα ΣΓΠ υπερβαίνει τα ελάχιστα επίπεδα.

Περιφερειακή σώρευση

Ομάδα I

Ομάδα II

Ομάδα III

Ομάδα IV

Μπρουνέι-Νταρουσαλάμ

Βολιβία *

Μπανγκλαντές

Αργεντινή

Καμπότζη

Κολομβία

Μπουτάν

Βραζιλία

Ινδονησία

Κόστα Ρίκα

Ινδία

Παραγουάη

Λάος

Ελ Σαλβαδόρ

Νεπάλ

Ουρουγουάη

Μαλαισία

Γουατεμάλα

Πακιστάν *

 

Μιανμάρ

Ονδούρα

Σρι Λάνκα *

 

Φιλιππίνες *

Νικαράγουα

 

 

Βιετνάμ * *

Παναμάς

 

 

 

Περού

 

 

 

Βενεζουέλα

 

 

* Χώρες που είναι επί του παρόντος δικαιούχοι του ΣΓΠ +

* * το Βιετνάμ δεν θα είναι πλέον δικαιούχος του ΣΓΠ + από την Ιανουαρίου 2023

 • επιτρέπεται η χρήση συστατικών μεταξύ χωρών της ίδιας ομάδας (π.χ. η Ινδία μπορεί να χρησιμοποιήσει συστατικά από το Πακιστάν, επειδή και τα δύο ανήκουν στην ομάδα ΙΙΙ), αν και πρέπει να υπενθυμιστούν ορισμένοι σημαντικοί κανόνες:
 • η περιφερειακή σώρευση μεταξύ χωρών της ίδιας ομάδας εφαρμόζεται μόνο όταν οι χώρες που συμμετέχουν στη σώρευση είναι, κατά τη στιγμή της εξαγωγής του προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δικαιούχες χώρες και όχι απλώς επιλέξιμες χώρες
 • εάν τα εμπορεύματα καταγωγής μιας δικαιούχου χώρας υποστούν περαιτέρω μεταποίηση σε άλλη χώρα μέλος της εν λόγω ομάδας, τότε το εμπόρευμα μπορεί να θεωρηθεί ότι κατάγεται από την τελευταία αυτή χώρα (εφόσον η μεταποίηση υπερβαίνει τις ελάχιστες εργασίες)
 • για τον προσδιορισμό της καταγωγής των εισροών (όταν η εισροή από ένα μέλος του ομίλου αποστέλλεται σε άλλο μέλος της ομάδας), ο σωστός κανόνας καταγωγής είναι εκείνος που θα εφαρμοζόταν στις απευθείας εξαγωγές από την προμηθεύτρια χώρα στην ΕΕ.
 • η σώρευση είναι επίσης δυνατή μεταξύ μεμονωμένων δικαιούχων χωρών της ομάδας σώρευσης Ι και της ομάδας ΙΙΙ. Αυτό γίνεται μόνο κατόπιν αιτήματος και υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Επισημαίνεται ότι ορισμένα προϊόντα εξαιρούνται από τη σώρευση, όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του καθεστώτος των χωρών ΣΓΠ της ίδιας ομάδας (ΣΓΠ/ΣΓΠ +/ΟΕΟ). Ο κατάλογος των σχετικών προϊόντων περιλαμβάνεται στο παράρτημα 13β.

Διευρυμένη σώρευση 

Οι χώρες του ΣΓΠ μπορούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να ζητήσουν από την ΕΕ άδεια να σωρεύσει με χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία.

 • η δυνατότητα αυτή είναι ανοικτή μόνο για τα βιομηχανικά και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα.
 • όταν οι εισροές από τρίτη χώρα με την οποία η ΕΕ έχει συνάψει ΣΕΣ αποστέλλονται σε χώρα ΣΓΠ, ο σωστός κανόνας καταγωγής είναι εκείνος που θα εφαρμόζεται στις απευθείας εξαγωγές από την προμηθεύτρια χώρα στην ΕΕ
Σώρευση με εμπορεύματα καταγωγής Νορβηγίας, Ελβετίας και Türkiye

Οι δικαιούχοι χώρες μπορούν να σωρεύουν την καταγωγή με εμπορεύματα των κεφαλαίων 25 έως 97 του Εναρμονισμένου Συστήματος καταγωγής Νορβηγίας, Ελβετίας και Türkiye.

 • ύλες καταγωγής Νορβηγίας, Ελβετίας ή Türkiye που υποβάλλονται σε περισσότερες από τις ελάχιστες εργασίες σε δικαιούχο χώρα, θεωρούνται ότι κατάγονται από την εν λόγω δικαιούχο χώρα και μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ, στη Νορβηγία, στην Ελβετία ή στο Türkiye
 • ο ανωτέρω κανόνας δεν εφαρμόζεται σε γεωργικά προϊόντα ή προϊόντα που καλύπτονται από παρέκκλιση.
 • για να εφαρμοστεί αυτό το είδος σώρευσης, η ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Türkiye πρέπει να χορηγήσουν την ίδια προτιμησιακή μεταχείριση σε προϊόντα καταγωγής χωρών του ΣΓΠ

Μη διενέργεια εργασιών

Η διάταξη σχετικά με την απευθείας μεταφορά στους κανόνες καταγωγής του ΣΓΠ αντικαταστάθηκε από ρήτρα μη χειραγώγησης (άρθρο 74 του κανονισμού αριθ. 1063/2010 τηςΕπιτροπής).

 • η κύρια διαφορά σε σύγκριση με τη διάταξη περί απευθείας μεταφοράς είναι ότι οι εισαγωγείς στην ΕΕ δεν θα υποχρεούνται να αποδεικνύουν τη συμμόρφωσή τους με τους όρους.
 • ωστόσο, η τελωνειακή διοίκηση κράτους μέλους της ΕΕ θα μπορούσε να ζητήσει τέτοια αποδεικτικά στοιχεία εάν έχει λόγους να πιστεύει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Επιστροφή δασμών

Επιτρέπεται η επιστροφή δασμών.

Συνθήκες των σκαφών

Για να θεωρηθεί ότι ένα αλιευτικό σκάφος κατάγεται από δικαιούχο χώρα — πράγμα που σημαίνει ότι τα αλιεύματα που αλιεύονται από το εν λόγω σκάφος εκτός των χωρικών υδάτων προέρχονται επίσης από τα χωρικά ύδατα- τα ισχύοντα κριτήρια αναφέρονται στη χώρα νηολόγησης και σημαίας του σκάφους, αλλά και στην ιδιοκτησία του. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο των κανόνων καταγωγής του ΣΓΠ δεν υπάρχει ειδική απαίτηση σχετικά με την ιθαγένεια του πληρώματος ή των αξιωματικών.

Ελάχιστες εργασίες

Υπάρχουν δύο σύνολα επονομαζόμενων «ελάχιστων» εργασιών που δεν επαρκούν ποτέ για να προσδώσουν καταγωγή

 • οι αναφερόμενες στο άρθρο 76
 • και οι διατάξεις που ισχύουν μόνο για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και μόνο για λόγους περιφερειακής σώρευσης, που περιλαμβάνονται στο παράρτημα 16.

Ειδικοί κανόνες ανά προϊόν

Ο πίνακας των επεξεργασιών που πρέπει να διενεργούνται σε ύλες για την απόκτηση του χαρακτήρα καταγωγής περιλαμβάνεται στο παράρτημα 13α του ίδιου κανονισμού. Ο κατάλογος περιλαμβάνει δύο στήλες

 • μία που ισχύει για τις λιγότερο ανεπτυγμένες δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ
 • μία που εφαρμόζεται σε όλες τις άλλες δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ

Διαβάθμιση

Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξάγουν εξαιρετικά ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία δεν χρειάζονται προτιμήσεις για να έχουν επιτυχή πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Στην περίπτωση αυτή, το ΣΓΠ αποσύρεται από αυτούς τους τομείς προϊόντων μέσω ενός μηχανισμού διαβάθμισης.

 • όταν η μέση αξία των εισαγωγών από δικαιούχο χώρα του ΣΓΠ (διαιρούμενη διά της συνολικής αξίας όλων των εισαγωγών του ΣΓΠ για το εν λόγω τμήμα) σε διάστημα 3 ετών υπερβαίνει το γενικό όριο του 57 %
 • για τα φυτικά προϊόντα, τα ζωικά ή φυτικά έλαια, τα λίπη και τους κηρούς και τα ορυκτά προϊόντα, η διαβάθμιση εφαρμόζεται όταν το αναφερόμενο ποσοστό υπερβαίνει το 17,5 %
 • για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η διαβάθμιση εφαρμόζεται όταν το αναφερόμενο ποσοστό υπερβαίνει το 47,2 %

Η ΕΕ επανεξετάζει τον κατάλογο των διαβαθμισμένων προϊόντων ανά τριετία μέσω εκτελεστικού κανονισμού και βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τον τρέχοντα κατάλογο των διαβαθμισμένων προϊόντων.

Παρεκκλίσεις

Μπορεί να χορηγηθεί ειδική παρέκκλιση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να επιτραπούν ελαστικότεροι κανόνες καταγωγής που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα προϊόντα καταγωγής συγκεκριμένων χωρών. Μια τέτοια παρέκκλιση έχει χορηγηθεί στο Πράσινο Ακρωτήριο. Βλέπε παρέκκλιση του Πράσινου Ακρωτηρίου και εφαρμοστέοι κανόνες καταγωγής.

Ελέγξτε επίσης την ανακοίνωση προς τους εισαγωγείς που εκδόθηκε από την ΕΕ, με την οποία ενημερώνονται οι επιχειρήσεις σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το Μπανγκλαντές.

Κανόνες καταγωγής για συγκεκριμένα προϊόντα

Απαιτήσεις προϊόντων

Τεχνικοί κανόνες και απαιτήσεις

 • μάθετε για τις τεχνικές απαιτήσεις, τους κανόνες και τις διαδικασίες που πρέπει να πληρούν τα εμπορεύματα προκειμένου να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 2.6.
 • αναζητήστε τους ειδικούς κανόνες και κανονισμούς που ισχύουν για το προϊόν σας και τη χώρα καταγωγής σας στον βοηθό μου για το εμπόριο. Για να δείτε τις απαιτήσεις που αφορούν το προϊόν σας θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τον τελωνειακό του κωδικό. Αν δεν γνωρίζετε τον τελωνειακό κωδικό, μπορείτε να τον αναζητήσετε αναγράφοντας την ονομασία του προϊόντος σας στην ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης.

Απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας ΥΦΠ

 • μάθετε για τα πρότυπα υγείας, ασφάλειας, υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας που πρέπει να πληρούν τα εμπορεύματα προκειμένου να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 2.6.
 • αναζητήστε τους κανόνες υγείας, ασφάλειας και ΥΦΠ που ισχύουν για το προϊόν σας και τη χώρα καταγωγής του στον βοηθό μου για το εμπόριο. Για να δείτε τις απαιτήσεις για το προϊόν σας, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τον τελωνειακό κωδικό του. Αν δεν γνωρίζετε τον τελωνειακό κωδικό, μπορείτε να τον αναζητήσετε αναγράφοντας την ονομασία του προϊόντος σας στην ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης.

Έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού

Πιστοποιητικά καταγωγής

Για να είναι επιλέξιμα για προτιμησιακούς δασμούς, τα προϊόντα καταγωγής των δικαιούχων χωρών του ΣΓΠ της ΕΕ πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικό καταγωγής. Τα πιστοποιητικά καταγωγής παραμένουν σε ισχύ για 10 μήνες μετά την έκδοσή τους. Το πιστοποιητικό καταγωγής μπορεί να είναι ένα από τα ακόλουθα:

 • Πιστοποιητικό καταγωγής Τύπου Α — εκδοθέν από τις αρμόδιες αρχές της δικαιούχου χώρας. Ο εξαγωγέας που ζητεί το πιστοποιητικό θα πρέπει να είναι έτοιμος να υποβάλει έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των σχετικών προϊόντων. Το πιστοποιητικό πρέπει να τίθεται στη διάθεση του εξαγωγέα μόλις πραγματοποιηθεί (ή εξασφαλιστεί) η εξαγωγή. Ωστόσο, κατ’ εξαίρεση, ένα πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί μετά την εξαγωγή υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
 • δήλωση τιμολογίου που συντάσσεται από τον εξαγωγέα * — για αποστολές αξίας ίσης ή κατώτερης των 6,000 EUR. Κατά τη συμπλήρωση δήλωσης τιμολογίου, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να υποβάλετε έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων σας.

* Για να συντάξετε δήλωση τιμολογίου, θα πρέπει να πληκτρολογήσετε, να σφραγίσετε ή να εκτυπώσετε την ακόλουθη δήλωση (στα αγγλικά ή τα γαλλικά) στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο: «Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο (τελωνειακή άδεια αριθ.... ) δηλώνει ότι, εκτός εάν αναφέρεται σαφώς διαφορετικά, τα προϊόντα αυτά είναι... προτιμησιακής καταγωγής σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Πρέπει να υπογράψετε ιδιοχείρως τη δήλωση τιμολογίου.

Άλλα έγγραφα

Ενημερωθείτε για άλλα έγγραφα εκτελωνισμού και διαδικασίες που απαιτούνται για την εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διανοητική ιδιοκτησία και γεωγραφικές ενδείξεις

Εμπόριο υπηρεσιών

Το ΣΓΠ + καλύπτει μόνο τα εμπορεύματα.

Δημόσιες συμβάσεις

Επενδύσεις

Άλλα (ανταγωνισμός, ΟΑΠ)

Επιλέξιμες χώρες

Για να είναι επιλέξιμη για το ΣΓΠ +, η χώρα πρέπει να:

 • υποβολή αίτησης
 • εκπλήρωση όλων των γενικών όρων του ΣΓΠ
 • πληροί τα ακόλουθα δύο πρόσθετα κριτήρια:
 • κριτήρια τρωτότητας
  • το μερίδιο εισαγωγών είναι το τριετές μέσο μερίδιο των υπαγόμενων στο ΣΓΠ εισαγωγών της συγκεκριμένης δικαιούχου χώρας, σε σχέση με τις καλυπτόμενες από το ΣΓΠ εισαγωγές όλων των χωρών του ΣΓΠ.  Αυτός ο μέσος όρος πρέπει να είναι χαμηλότερος από 6,5 % προκειμένου να είναι επιλέξιμος για το ΣΓΠ +
  • τα επτά μεγαλύτερα τμήματα των εισαγωγών που καλύπτονται από το ΣΓΠ αντιπροσωπεύουν το 75 % των συνολικών εισαγωγών ΣΓΠ από την εν λόγω χώρα σε περίοδο τριών ετών
 • κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης
  • η χώρα πρέπει να έχει κυρώσει τις διεθνείς συμβάσεις ΣΓΠ + του 27 σχετικά με
   • ανθρώπινα δικαιώματα
   • εργασιακά δικαιώματα
   • περιβάλλον
   • η χρηστή διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων.
  • η χώρα δεν πρέπει να έχει διατυπώσει επιφυλάξεις που απαγορεύονται από τις εν λόγω συμβάσεις.
  • τα όργανα παρακολούθησης των συμβάσεων δεν πρέπει να έχουν αναφέρει ότι η χώρα δεν τις έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά

Παρακολούθηση

Μόλις η ΕΕ χορηγήσει σε χώρα ΣΓΠ +, το παρακολουθεί για να βεβαιωθεί ότι η χώρα

 • εξακολουθεί να είναι συμβαλλόμενο μέρος στις διεθνείς συμβάσεις που καλύπτονται από το ΣΓΠ +
 • εφαρμόζει αποτελεσματικά τις συμβάσεις
 • συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων
 • αποδέχεται την τακτική παρακολούθηση σύμφωνα με τις συμβάσεις
 • συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

Η ΕΕ διεξάγει συνεχή διάλογο σχετικά με τη συμμόρφωση με το ΣΓΠ + με τις αρχές των δικαιούχων χωρών.

 • ο διάλογος βασίζεται σε κατάλογο θεμάτων («πίνακας αποτελεσμάτων») που καταρτίζεται για κάθε δικαιούχο του ΣΓΠ +. Βασίζεται σε πληροφορίες που ελήφθησαν από
  • οι δικαιούχες χώρες
  • ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘ@@
  • πολιτών κοινωνία
  • συνδικαλιστικές οργανώσεις
  • επιχειρήσεις
  • το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • η ΕΕ διοργανώνει τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης του ΣΓΠ + σε κάθε δικαιούχο χώρα για να συναντηθεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η δικαιούχος χώρα αναμένεται να αποδείξει ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αναφέρονται στους πίνακες επιδόσεων.

Ο διάλογος ΣΓΠ + τροφοδοτεί τη δημόσια έκθεση ΣΓΠ, την οποία η Επιτροπή πρέπει να υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά διετία. Η έκθεση περιλαμβάνει λεπτομερή αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο κάθε δικαιούχος χώρα εφαρμόζει τις 27 συμβάσεις.

Ενίσχυση ικανοτήτων — στήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων

Πέρα από τη στενή παρακολούθηση, η Επιτροπή δρομολόγησε διάφορα έργα ανάπτυξης ικανοτήτων για να βοηθήσει τις δικαιούχους χώρες.

Η ΕΕ στηρίζει τους σχετικούς εμπορικούς εταίρους και αρκετούς από τους δικαιούχους του ΣΓΠ + μέσω επιχορηγήσεων προς τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 • συμβολή στη διασφάλιση της εφαρμογής από τις χώρες των βασικών συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας
 • ανάπτυξη ικανοτήτων για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων

Το Ευρωπαϊκό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου περιλαμβάνει ειδική στήριξη ύψους 4.5 εκατ. EUR για την ενδυνάμωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ώστε να συμβάλουν στην παρακολούθηση και την αποτελεσματική εφαρμογή των 27 σχετικών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί από τις δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ +.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι και έγγραφα

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις