Εμπορικές ρυθμίσεις

Η ΕΕ έχει θεσπίσει ειδικές εμπορικές ρυθμίσεις για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ)

Η ΕΕ προσφέρει το ισχύον ΣΓΠ σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος. Το σύστημα προβλέπει μερική ή πλήρη κατάργηση των δασμών της ΕΕ για ευρύ φάσμα προϊόντων που εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ.

Σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων + (ΣΓΠ+)

Το ΣΓΠ+ αποτελεί ειδικό καθεστώς κινήτρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη χρηστή διακυβέρνηση. Μειώνει τους εισαγωγικούς δασμούς της ΕΕ σε 0 % για τις ευάλωτες χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μέσου εισοδήματος που εφαρμόζουν 27 διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρηστή διακυβέρνηση.

Τα πάντα εκτός από τα όπλα (EBA)

Το σύστημα ΕΑΤ είναι ένα ειδικό καθεστώς για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ), το οποίο παρέχει πλήρη αδασμολόγητη και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ για όλα τα προϊόντα εκτός από τα όπλα και τα πυρομαχικά.

Συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ)

ΟιΣΟΕΣ είναι εμπορικές και αναπτυξιακές συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ), οι οποίες αποσκοπούν στη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των χωρών ΑΚΕ στην παγκόσμια οικονομία μέσω της σταδιακής ελευθέρωσης του εμπορίου και της βελτιωμένης συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου.

Κανονισμός για την πρόσβαση στην αγορά (MAR)

Η Mar παρέχει αδασμολόγητη και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για προϊόντα καταγωγής χωρών ΑΚΕ που έχουν συνάψει ΣΟΕΣ εν αναμονή της επικύρωσης.

Άλλες ειδικές εμπορικές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ)

Ο ΕΟΧ συγκεντρώνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) — την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στην ενιαία αγορά της ΕΕ, διασφαλίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων, καθώς και ένα κοινό σύνολο συναφών πολιτικών (ανταγωνισμός, μεταφορές, ενέργεια, οικονομική και νομισματική συνεργασία).

Τελωνειακές ενώσεις

Η ΕΕ αποτελεί μέρος τριών τελωνειακών ενώσεων

Οι τελωνειακές ενώσεις προβλέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ των δύο μερών της τελωνειακής ένωσης, την ευθυγράμμιση των εξωτερικών δασμών, τα εναρμονισμένα μέτρα εμπορικής πολιτικής, τα κοινά πρότυπα και την αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, καθώς και τη συνεργασία σε άλλους τομείς.

Υπερπόντιες χώρες και εδάφη (ΥΧΕ)

Οι ΥΧΕ δεν αποτελούν τμήμα του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδέονται συνταγματικά με τρία από τα κράτη μέλη (Δανία, Γαλλία και Κάτω Χώρες). Η ΕΕ χορηγεί μονομερείς εμπορικές προτιμήσεις σε όλα τα προϊόντα καταγωγής ΥΧΕ, προκειμένου να προωθήσει την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη, καθώς και να δημιουργήσει στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ αυτών και της Κοινότητας στο σύνολό της.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις