Συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας άρχισε να ισχύει την 1 Φεβρουαρίου 2019. Οι επιχειρήσεις της ΕΕ εξάγουν ήδη πάνω από 58 δισ. ευρώ σε αγαθά και 28 δισ. ευρώ σε υπηρεσίες στην Ιαπωνία κάθε χρόνο. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας μειώνει τους εμπορικούς φραγμούς που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατά τις εξαγωγές τους στην Ιαπωνία και τις βοηθά να ανταγωνίζονται καλύτερα στην αγορά αυτή.

Η συμφωνία με μια ματιά

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας τέθηκε σε ισχύ την 1 Φεβρουαρίου 2019.

Ποια είναι τα οφέλη για την επιχείρησή σας;

Η εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία

  • καταργεί τους δασμούς και άλλους εμπορικούς φραγμούς και διευκολύνει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές από τις εταιρείες και των δύο πλευρών
  • εξασφαλίζει το άνοιγμα των αγορών υπηρεσιών, ιδίως των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών
  • εγγυάται τη μη διακριτική μεταχείριση των επιχειρήσεων της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στις αγορές δημόσιων συμβάσεων
  • βελτιώνει την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ιαπωνία, καθώς και την προστασία των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, των λεγόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ)
  • εξοικονομεί σημαντικά χρηματικά ποσά και χρόνο για τις εταιρείες αμφοτέρων των πλευρών όταν εμπορεύονται αγαθά σε διμερές επίπεδο
  • προβλέπει ενισχυμένη στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων που επηρεάζονται δυσανάλογα από τους εμπορικούς φραγμούς

 

ΗΙαπωνία είναι ήδη η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της ΕΕ για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Η πρόσβαση στην αγορά θα βελτιωθεί για πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα, ιδίως

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία.

Τιμολόγια

Η συμφωνία καταργεί τη συντριπτική πλειονότητα των δασμών που καταβάλλουν ευρωπαϊκές και ιαπωνικές εταιρείες.

Με την έναρξη ισχύος της, η συμφωνία κατάργησε το 99 % των δασμολογικών κλάσεων της ΕΕ και το 97 % των δασμολογικών κλάσεων της Ιαπωνίας. Όσον αφορά τους δασμούς που δεν έχουν ακόμη καταργηθεί, συμφωνήθηκαν δασμολογικές ποσοστώσεις ή μειώσεις δασμών.

Για να ελέγξετε τους δασμούς για το προϊόν σας, πρέπει να γνωρίζετε τον κωδικό προϊόντος, ο οποίος βασίζεται στον κωδικό HS2017 του Εναρμονισμένου Συστήματος (ΕΣ), τόσο για τους ευρωπαϊκούς όσο και για τους ιαπωνικούς κωδικούς.


Μπορείτε να βρείτε τον κωδικό προϊόντος σας χρησιμοποιώντας τον εμπορικό βοηθό μου

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον στατιστικό κωδικό της Ιαπωνίας για τις εισαγωγές.

Η συμφωνία ανοίγει την ιαπωνική αγορά στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, για παράδειγμα 

  • οι δασμοί σε πολλά τυριά όπως το Gouda και το Cheddar θα καταργηθούν με την πάροδο του χρόνου
  • θεσπίζεται δασμολογική ποσόστωση για τα νωπά τυριά (όπως η Mozzarella και η φέτα)
  • οι δασμοί στις εξαγωγές οίνου εξαφανίστηκαν με την έναρξη ισχύος
  • όσον αφορά το βόειο κρέας, οι εξαγωγείς της ΕΕ θα επωφεληθούν από μειωμένο δασμό
  • όσον αφορά το χοιρινό κρέας, εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο χαμηλοί δασμοί για τις εξαγωγές νωπού κρέατος στην Ιαπωνία και η συμφωνία κατάργησε πλήρως τους δασμούς για το μεταποιημένο κρέας.

Χρονοδιαγράμματα κατάργησης των δασμών

Οι δασμοί για τη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων είτε καταργούνται αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας είτε σταδιακά μετά από χρονοδιάγραμμα κατάργησης των δασμών.

Το σημείο εκκίνησης για την κατάργηση ή τη μείωση των τελωνειακών δασμών είναι ένας «βασικός συντελεστής» και πραγματοποιούνται μειώσεις σε αυτόν τον βασικό συντελεστή. Μέσω του δασμολογικού κωδικού του προϊόντος θα μπορέσετε να βρείτε τη μείωση που εφαρμόζεται στον βασικό συντελεστή του προϊόντος σας.

  • γενικές σημειώσεις που σας βοηθούν να διαβάσετε τα χρονοδιαγράμματα κατάργησης των δασμών τόσο της ΕΕ όσο και της Ιαπωνίας
Εισαγωγές από την Ιαπωνία
Εξαγωγές στην Ιαπωνία

Δασμολογικές ποσοστώσεις (ΔΠ)

Οι δασμολογικές ποσοστώσεις εφαρμόζονται επίσης σε ορισμένα προϊόντα. Πρόκειται για συγκεκριμένους όγκους εμπορευμάτων, οι οποίοι θα δικαιούνται προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση σε ένα δεδομένο χρονικό πλαίσιο.

  • υπάρχουν είκοσι πέντε ιαπωνικά αγροδιατροφικά προϊόντα με δασμολογικές ποσοστώσεις
  • δασμολογικές ποσοστώσεις της Ιαπωνίας
  • Το ιαπωνικό Υπουργείο Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας (MAFF) παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αίτηση και την κατανομή δασμολογικών ποσοστώσεων, για κάθε δασμολογική κλάση, όπως ζάχαρη, προϊόντα σιταριού, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων των ζαχαροπλαστικής και ορισμένων σοκολάτων) στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ΕΕ-Ιαπωνίας (ιαπωνικά).

Για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η κατανομή των δασμολογικών ποσοστώσεων και η είσπραξη των εισφορών πραγματοποιούνται από τη συνεργασία για τη γεωργία και τις κτηνοτροφικές βιομηχανίες (ALIC).

Η εισαγωγή καθορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ. βούτυρο και ορός γάλακτος) στο πλαίσιο της δασμολογικής ποσόστωσης υπόκειται σε κρατικό εμπορικό σύστημα.

Ενημερωτικά δελτία του Κέντρου Βιομηχανικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας (EU Business in Japan)

Ορισμένα προϊόντα της θάλασσας υπόκεινται σε ποσοστώσεις εισαγωγής και οι εισαγωγείς υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή και την κατανομή της δασμολογικής ποσόστωσης στην Ιαπωνία.

Ιαπωνικό σύστημα μετάφρασης δικαίου (Japan Law Translation Database System) που παρέχεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας.

Μετρα διασφαλισησ

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας προβλέπει επίσης διμερή μέτρα διασφάλισης. Στόχος της δράσης «διασφάλισης» (δηλαδή ο προσωρινός περιορισμός των εισαγωγών ενός προϊόντος) είναι η προστασία ενός συγκεκριμένου εγχώριου κλάδου παραγωγής από την αύξηση των εισαγωγών οποιουδήποτε προϊόντος, η οποία προκαλεί ή απειλεί να προκαλέσει σοβαρή ζημία στον εν λόγω κλάδο παραγωγής. Στη συμφωνία αυτή, τα γεωργικά μέτρα διασφάλισης χρησιμοποιούνται για την προστασία συγκεκριμένων προϊόντων από τέτοιες αυξήσεις των εισαγωγών.

Τα προϊόντα της ΕΕ που υπόκεινται σε αυτά τα μέτρα είναι

  • βόειο και χοιρινό κρέας (συμπεριλαμβανομένου του μεταποιημένου χοιρινού κρέατος)
  • συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος (WPC), ορός γάλακτος σε σκόνη
  • νωπά πορτοκάλια
  • άλογα ιπποδρομιών

Συμβουλευθείτε τον κατάλογο των γεωργικών μέτρων διασφάλισης (σελίδα 368).

Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα διασφάλισης για τους ίππους ιπποδρομιών

 

Ο εμπορικός μου βοηθός σας παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους δασμούς, τα μέτρα που ισχύουν για το προϊόν και την αγορά σας και εμφανίζει τα χρονοδιαγράμματα κατάργησης των δασμών για τις σχετικές δασμολογικές κλάσεις.

 

Κανόνες καταγωγής

Για να δικαιούστε προτιμησιακή μεταχείριση, το προϊόν σας θα πρέπει να πληροί τους κανόνες καταγωγής βάσει της συμφωνίας. Ελέγξτε το διαδραστικό εργαλείο «Rules of Origin Self Assessment tool (ROSA)» στο « My Trade Assistant» για να αξιολογήσετε κατά πόσον το προϊόν σας πληροί τους κανόνες καταγωγής και να μάθετε πώς να προετοιμάσετε τα σωστά έγγραφα.

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και τις διαδικασίες καταγωγής παρέχονται στην παρούσα ενότητα.

Η καταγωγή είναι η «οικονομική εθνικότητα» των εμπορεύσιμων αγαθών. Εάν είστε καινούργιος για το θέμα, μπορείτε να βρείτε μια εισαγωγή στις κύριες έννοιες στην ενότητα «Προϊόντα».

Κανόνες καταγωγής

Πού μπορώ να βρω τους κανόνες καταγωγής;

Οι κανόνες καταγωγής καθορίζονται στο κεφάλαιο 3 σχετικά με τους κανόνες καταγωγής της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας (ΕΕ L 330 της 27.12.2018, σ. 21).

Το προϊόν μου κατάγεται από την ΕΕ ή την Ιαπωνία;

Για να μπορεί το προϊόν σας να υπαχθεί στον χαμηλότερο ή μηδενικό προτιμησιακό δασμό στο πλαίσιο της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, πρέπει να κατάγεται από την ΕΕ ή την Ιαπωνία.

Ένα προϊόν «κατάγεται» από την ΕΕ ή την Ιαπωνία, εάν είναι

Το προϊόν πρέπει επίσης να πληροί όλες τις άλλες ισχύουσες απαιτήσεις που ορίζονται στο κεφάλαιο (π.χ. ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση, κανόνας μη τροποποίησης). Υπάρχουν επίσης ορισμένες πρόσθετες δυνατότητες ευελιξίας που σας βοηθούν να συμμορφώνεστε με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν (για παράδειγμα, ανοχή ή σώρευση).

 

Παραδείγματα των κύριων τύπων ειδικών ανά προϊόν κανόνων στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ

  • ο κανόνας της προστιθέμενης αξίας — η αξία όλων των μη καταγόμενων υλών ενός προϊόντος δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσοστό της τιμής εκ του εργοστασίου του
  • η αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης — η διαδικασία παραγωγής έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης μεταξύ των μη καταγόμενων υλών και του τελικού προϊόντος — για παράδειγμα παραγωγή χαρτιού (κεφάλαιο 48 του Εναρμονισμένου Συστήματος) από μη καταγόμενο χαρτοπολτό (κεφάλαιο 47 του Εναρμονισμένου Συστήματος)
  • ειδικές εργασίες — απαιτείται ειδική διαδικασία παραγωγής, για παράδειγμα νηματοποίηση ινών σε νήμα — οι κανόνες αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως στους τομείς των κλωστοϋφαντουργικών ειδών ένδυσης και των χημικών προϊόντων

Συμβουλές για τη συμμόρφωσή σας με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν

Η συμφωνία παρέχει πρόσθετη ευελιξία για να σας βοηθήσει να συμμορφώνεστε με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν, όπως η ανοχή ή η σώρευση.

Ανοχή
  • ο κανόνας ανοχής επιτρέπει στον παραγωγό να χρησιμοποιεί μη καταγόμενες ύλες που κανονικά απαγορεύονται από τον ειδικό κανόνα του προϊόντος, εφόσον η αξία τους δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10 % της τιμής εκ του εργοστασίου ή της τιμής «ελεύθερο επί του σκάφους» του προϊόντος
  • η ανοχή αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπέρβαση οποιουδήποτε ανώτατου ορίου αξίας των μη καταγόμενων υλών που απαριθμούνται στους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν.
  • ωστόσο, και αυτό αποτελεί ιδιαιτερότητα στη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας, το εν λόγω όριο ανοχής μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπου το βάρος των μη καταγόμενων υλών υπερβαίνει το κατώτατο όριο βάρους που προβλέπεται στους ειδικούς κανόνες για το προϊόν, υπό την προϋπόθεση ότι η αξία των εν λόγω υλών δεν υπερβαίνει το 10 % της τιμής εκ του εργοστασίου του τελικού προϊόντος — πέραν αυτού του 10 % της αξίας, οι ύλες αυτές πρέπει να είναι καταγωγής ΕΕ ή Ιαπωνίας.
  • ισχύουν ειδικές ανοχές για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη ένδυσης που κατατάσσονται στα κεφάλαια 50 έως 63 του Εναρμονισμένου Συστήματος, τα οποία περιλαμβάνονται στις σημειώσεις 6 έως 8 του παραρτήματος 3-Α Εισαγωγικές σημειώσεις των ειδικών κανόνων καταγωγής ανά προϊόν
Σώρευση

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας προβλέπει δύο τρόπους σωρευτικής καταγωγής

  • διμερής σώρευση — ύλες καταγωγής Ιαπωνίας μπορούν να προσμετρηθούν ως καταγόμενες από την ΕΕ (και αντιστρόφως) όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός προϊόντος στην ΕΕ
  • πλήρης σώρευση — η επεξεργασία ή η μεταποίηση που πραγματοποιείται σε μη καταγόμενες ύλες στην ΕΕ ή την Ιαπωνία μπορεί να θεωρηθεί καταγόμενη για να διευκολυνθεί η συμμόρφωση με τον ειδικό κανόνα ανά προϊόν (με άλλα λόγια, η μεταποίηση που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία μπορεί να θεωρηθεί ως επιλέξιμη εργασία στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν η μεταποίηση είναι επαρκής για να προσδώσει στις ίδιες τις ύλες τον χαρακτήρα καταγωγής (και αντιστρόφως)

Άλλες απαιτήσεις

Το προϊόν σας πρέπει επίσης να πληροί όλες τις άλλες ισχύουσες απαιτήσεις που ορίζονται στο κεφάλαιο για τους κανόνες καταγωγής, όπως η ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση ή ο κανόνας της μη τροποποίησης.

Κανόνας μη τροποποίησης

Τα καταγόμενα προϊόντα πρέπει να μεταφέρονται από την ΕΕ στην Ιαπωνία (και αντιστρόφως) χωρίς περαιτέρω μεταποίηση σε τρίτη χώρα.

Ορισμένες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε τρίτη χώρα εάν τα προϊόντα παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση, όπως

  • προσθήκη ή επίθεση σημάτων, ετικετών, σφραγίδων ή εγγράφων τεκμηρίωσης για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις ειδικές εγχώριες απαιτήσεις της χώρας εισαγωγής
  • διατήρηση προϊόντων σε καλή κατάσταση
  • αποθήκευση
  • κατάτμηση παρτίδων

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ζητήσουν αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμόρφωση με τον κανόνα, όπως:

  • συμβατικά έγγραφα μεταφοράς, όπως φορτωτικές
  • πραγματικά ή συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που βασίζονται στη σήμανση ή την αρίθμηση των συσκευασιών
  • κάθε αποδεικτικό στοιχείο που αφορά τα ίδια τα εμπορεύματα

Επιστροφή δασμών

Στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ΕΕ-Ιαπωνίας, είναι δυνατή η επιστροφή δασμών που είχαν προηγουμένως καταβληθεί για μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή προϊόντος που εξάγεται στο πλαίσιο προτιμησιακού δασμού.

Διαδικασίες καταγωγής

Οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς πρέπει να ακολουθούν τις διαδικασίες καταγωγής. Οι διαδικασίες καθορίζονται στο τμήμα Β του κεφαλαίου 3 σχετικά με τους κανόνες καταγωγής της συμφωνίας. Διευκρινίζουν, για παράδειγμα, τον τρόπο δήλωσης της καταγωγής ενός προϊόντος, τον τρόπο υποβολής αίτησης για προτιμήσεις ή τον τρόπο με τον οποίο οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύσουν την καταγωγή ενός προϊόντος.

Πώς να ζητήσετε προτιμησιακό δασμό 

Οι εισαγωγείς μπορούν να ζητήσουν προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση με βάση

  • βεβαίωση καταγωγής που παρέχεται από τον εξαγωγέα ή
  • βεβαίωση καταγωγής βασιζόμενη στις «γνώσεις του εισαγωγέα»

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να συμβουλευθείτε

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

Υπεύθυνη δήλωση του εξαγωγέα

Οι εξαγωγείς μπορούν να δηλώσουν οι ίδιοι ότι το προϊόν τους κατάγεται από την ΕΕ ή την Ιαπωνία, προσκομίζοντας βεβαίωση καταγωγής.

Στην ΕΕ μπορεί να δημιουργηθεί από

  • εξαγωγέας εγγεγραμμένος στο σύστημα εγγεγραμμένων εξαγωγέων (REX), και ο ίδιος αριθμός REX μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ορισμένες άλλες προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ (για παράδειγμα, την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά)
  • κάθε εξαγωγέας, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική αξία της αποστολής δεν υπερβαίνει τα 6,000 EUR

Στην Ιαπωνία μπορεί να κατασκευαστεί από

  • εξαγωγέας με αποδιδόμενο στην Ιαπωνία εταιρικό αριθμό

Τι πρέπει να περιέχει η βεβαίωση καταγωγής;

  • η βεβαίωση καταγωγής θα πρέπει να αναγράφεται στο τιμολόγιο ή σε κάθε εμπορικό έγγραφο που προσδιορίζει το προϊόν.
  • το κείμενο της δήλωσης καταγωγής μπορεί να συνταχθεί σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, καθώς και στην ιαπωνική γλώσσα, και περιλαμβάνεται στο παράρτημα 3-Δ, η χώρα εισαγωγής δεν μπορεί να απαιτήσει από τον εισαγωγέα να υποβάλει μετάφραση της βεβαίωσης καταγωγής.
  • οι εξαγωγείς πρέπει να αναφέρουν τα κριτήρια καταγωγής που χρησιμοποιούνται στη βεβαίωση καταγωγής τους με κωδικό (βλέπε παράρτημα 3-Δ)

Υποβολή και ισχύς

  • η βεβαίωση καταγωγής εξακολουθεί να ισχύει για 12 μήνες από την ημερομηνία σύνταξής της.
  • κανονικά, η βεβαίωση καταγωγής αφορά μία αποστολή, αλλά μπορεί επίσης να καλύπτει πολλαπλές αποστολές πανομοιότυπων προϊόντων για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες. 

Οικατευθυντήριες γραμμές της ΣΟΕΣ ΕΕ-Ιαπωνίας σχετικά με τη βεβαίωση καταγωγής για πολλαπλές αποστολές πανομοιότυπων προϊόντων παρέχουν πρόσθετες εξηγήσεις.

Γνώση του εισαγωγέα
  • οι εισαγωγείς μπορούν να ζητήσουν προτιμησιακούς δασμούς με βάση τις δικές τους γνώσεις σχετικά με την καταγωγή των εισαγόμενων προϊόντων — αυτό μπορεί να βασίζεται σε δικαιολογητικά έγγραφα ή αρχεία που παρέχονται από τον εξαγωγέα ή τον κατασκευαστή του προϊόντος, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του εισαγωγέα. Οικατευθυντήριες γραμμές για τη ΣΟΕΣ ΕΕ-Ιαπωνίας σχετικά με τις γνώσεις του εισαγωγέα παρέχουν πρόσθετες εξηγήσεις
  • δεδομένου ότι ένας εισαγωγέας υποβάλλει αίτηση εν γνώσει του, δεν χρησιμοποιείται βεβαίωση καταγωγής και κανένας εξαγωγέας ή παραγωγός δεν χρειάζεται να ταυτοποιηθεί ή να λάβει μέτρα σχετικά με την προτιμησιακή καταγωγή των εμπορευμάτων στο εξάγον μέρος.
  • ο εισαγωγέας που χρησιμοποιεί τη «γνώση του εισαγωγέα» δεν χρειάζεται να καταχωριστεί στη βάση δεδομένων REX

Επαλήθευση καταγωγής

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύουν αν ένα εισαγόμενο προϊόν είναι πράγματι καταγόμενο ή πληροί άλλες απαιτήσεις καταγωγής. Η επαλήθευση βασίζεται στα εξής:

  • διοικητική συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών των μερών εισαγωγής και εξαγωγής
  • έλεγχοι που διενεργούνται από τις τοπικές τελωνειακές αρχές — δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις του εισάγοντος μέρους στον εξαγωγέα
  • οι αρχές του εισάγοντος μέρους καθορίζουν την καταγωγή και ενημερώνουν τις αρχές του εισάγοντος μέρους για τα αποτελέσματα

Απαιτήσεις προϊόντων 

Οι τεχνικοί κανόνες περιλαμβάνουν τεχνικούς κανονισμούς, πρότυπα και διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Οι κανόνες αυτοί καθορίζουν τα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το προϊόν σας, όπως ο σχεδιασμός, η επισήμανση, η συσκευασία, η λειτουργικότητα ή οι επιδόσεις, και είναι σημαντικά διότι διασφαλίζουν την επίτευξη σημαντικών στόχων δημόσιας πολιτικής, όπως η προστασία της ανθρώπινης υγείας ή η ασφάλεια του περιβάλλοντος.

Οι απαιτήσεις αυτές μπορούν να σχετίζονται με ζητήματα όπως:

  • Τεχνικοί κανόνες και απαιτήσεις
  • Κανόνες και απαιτήσεις για την υγεία και την ασφάλεια, ΥΦΠ
  • Περιβαλλοντικοί κανονισμοί που εφαρμόζονται στα εισαγόμενα εμπορεύματα.

Πρέπει να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες, ώστε τα προϊόντα σας να μπορούν να αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί κατά πόσον συμμορφώνονται με τα αναγκαία τεχνικά πρότυπα.

 

Για να μάθετε σχετικά με τους κανόνες και τις απαιτήσεις που ισχύουν για το προϊόν σας, πηγαίνετε στον Εμπορικό Βοηθό μου και πληκτρολογήστε το όνομα ή τον κωδικό του προϊόντος σας.

Μπορείτε να ελέγξετε τις παρακάτω κατηγορίες προϊόντων για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις απαιτήσεις του προϊόντος και τους σχετικούς συνδέσμους

Ταυγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα (π.χ. νόμοι, κανονισμοί, πρότυπα) είναι μέτρα για την προστασία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών από ασθένειες, επιβλαβείς οργανισμούς ή προσμείξεις.

Τα μέτρα αυτά διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων προϊόντων από χώρες εκτός της ΕΕ, είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα ΥΦΠ μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η Ιαπωνία, όπως και η ΕΕ, διαθέτει ορισμένα από τα υψηλότερα πρότυπα του κόσμου στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία δεν επιτρέπει τη χρήση αυξητικών ορμονών για την παραγωγή βοείου κρέατος και οι Ιάπωνες καταναλωτές δίνουν μεγάλη σημασία στις κανονιστικές ρυθμίσεις για τον έλεγχο των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει την απαγόρευση της ΕΕ για το βόειο κρέας που έχει υποβληθεί σε ορμόνες και τους κανόνες της σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών. 

Επιπλέον, όλες οι εισαγωγές ζωικών προϊόντων στην ΕΕ από την Ιαπωνία πρέπει να συνοδεύονται από κτηνιατρικό πιστοποιητικό. 

Μόνο μία αρμόδια αρχή στην Ιαπωνία, η οποία έχει αναγνωριστεί επισήμως από την Επιτροπή ως υπεύθυνη να πιστοποιεί τη συμμόρφωση των εισαγόμενων προϊόντων με τις απαιτήσεις της ΕΕ, μπορεί να εκδίδει τα σχετικά κτηνιατρικά πιστοποιητικά. 

Η εμπορική συμφωνία βοηθά να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα σας δεν εμποδίζονται να εισέλθουν στην ιαπωνική αγορά λόγω αδικαιολόγητων εμπορικών φραγμών ΥΦΠ και συμβάλλει στον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης των εξαγωγών τροφίμων σας στην Ιαπωνία.

Εάν εισάγετε από την Ιαπωνία στην ΕΕ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις ΥΦΠ εδώ.

 

Βρείτε τους ειδικούς κανόνες και τις απαιτήσεις για το προϊόν σας στον Εμπορικό Βοηθό μου.

Τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο

Αν και οι τεχνικοί κανόνες είναι σημαντικοί, ενίοτε μπορούν να λειτουργήσουν ως φραγμός στο διεθνές εμπόριο και, ως εκ τούτου, μπορεί να αποτελέσουν σημαντική επιβάρυνση για εσάς ως εξαγωγέας.

  • εάν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε εμπορικό φραγμό που επιβραδύνει την επιχείρησή σας ή σας εμποδίζει να εξάγετε, μπορείτε να μας πείτε
  • αναφέρετε τι σταματά τις εξαγωγές σας στην Ιαπωνία χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό έντυπο και η ΕΕ θα αναλύσει την κατάστασή σας και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού

Ο εκτελωνισμός περιλαμβάνει συνήθως ελέγχους σχετικά με

  • οι καταβλητέοι δασμοί
  • την ορθή περιγραφή των εμπορευμάτων, την καταγωγή και την αξία τους
  • μέτρα ασφάλειας και προστασίας (λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, τσιγάρα, όπλα, προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, καταπολέμηση της τρομοκρατίας)
  • συμμόρφωση με ειδική νομοθεσία, όπως η περιβαλλοντική νομοθεσία, οι υγειονομικές απαιτήσεις, οι κτηνιατρικοί, φυτοϋγειονομικοί και ποιοτικοί κανονισμοί

Η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας εξασφαλίζει αποτελεσματικότερες τελωνειακές διαδικασίες για τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις.

Έγγραφα

Μπορείτε να συμβουλευτείτε λεπτομερείς οδηγούς βήμα προς βήμα που περιγράφουν τα διάφορα είδη εγγράφων που θα πρέπει να προετοιμάσετε για τον εκτελωνισμό των προϊόντων σας.

Ανάλογα με το προϊόν σας, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να απαιτήσουν όλα ή ορισμένα από τα παρακάτω στοιχεία

  • εμπορικό τιμολόγιο (βρείτε τις ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενό του στον βοηθό μου)
  • Φορτωτική ή αεροπορική φορτωτική
  • κατάλογος συσκευασίας, λογαριασμοί φορτίου και πιστοποιητικά ασφάλισης (απαιτούνται σε ορισμένες περιπτώσεις)
  • πιστοποιητικά εισαγωγής για ορισμένα εμπορεύματα
  • πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το προϊόν σας συμμορφώνεται με τους υποχρεωτικούς κανονισμούς για τα προϊόντα, όπως οι απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας, η επισήμανση και η συσκευασία
  • ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ — ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να υποβάλετε εκ των προτέρων αίτηση για δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες και /ή δεσμευτικές πληροφορίες καταγωγής.

 

Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσετε για τον εκτελωνισμό του προϊόντος σας, πηγαίνετε στην ενότητα «Ο εμπορικός μου βοηθός».

Τα ιαπωνικά τελωνεία παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις ιαπωνικές τελωνειακές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων εγγράφων

Η Ιαπωνία φιλοξενεί επίσης εννέα διαφορετικές τελωνειακές δικαιοδοσίες, και ίσως αξίζει να επικοινωνήσετε με αυτές που σας ενδιαφέρουν για να κάνουμε την τελωνειακή διαδικασία ομαλότερη για το προϊόν σας.

Διαδικασιών

Για περιγραφή του τρόπου απόδειξης της καταγωγής των προϊόντων σας για την εφαρμογή προτιμησιακού δασμολογίου και των κανόνων σχετικά με τον έλεγχο της καταγωγής από τις τελωνειακές αρχές, ανατρέξτε στην ενότητα σχετικά με τους κανόνες καταγωγής ανωτέρω.

Για γενικές πληροφορίες σχετικά με τις τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης.

Διανοητική ιδιοκτησία και γεωγραφικές ενδείξεις

Η ΣΟΕΣ ΕΕ-Ιαπωνίας προβλέπει ενισχυμένη προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που εξάγουν στην Ιαπωνία καινοτόμα, καλλιτεχνικά, διακριτά και υψηλής ποιότητας προϊόντα. Οι δεσμεύσεις ενισχύονται και περιλαμβάνουν διατάξεις σχετικά με την προστασία του εμπορικού απορρήτου, τα εμπορικά σήματα, την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τους ελάχιστους κοινούς κανόνες για την κανονιστική προστασία των δεδομένων δοκιμών για τα φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς και διατάξεις για την επιβολή της νομοθεσίας σε αστικές υποθέσεις.

Η συμφωνία αναγνωρίζει το ειδικό καθεστώς και παρέχει προστασία στην ιαπωνική αγορά περισσότερων από 200 ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων συγκεκριμένης ευρωπαϊκής γεωγραφικής προέλευσης, γνωστών ως γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ). Οι κάτοχοι διμερών γεωγραφικών ενδείξεων στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και των ποτών επωφελούνται από την προστασία από την παραποίηση/απομίμηση. Κατάλογος των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ και την Ιαπωνία παρατίθεται στο παράρτημα 14-Β της ΣΟΕΣ.

Ευρεσιτεχνίες

Η ΣΟΕΣ ΕΕ-Ιαπωνίας επιβεβαιώνει ότι τα δύο μέρη θα συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ενίσχυση της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Βάσει της συμφωνίας, τόσο η ΕΕ όσο και η Ιαπωνία έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν παράταση της διάρκειας της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα γεωργικά χημικά προϊόντα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ιαπωνία, μεταξύ άλλων σχετικά με τις διαδικασίες κατάθεσης και εξέτασης, ανατρέξτε στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας της Ιαπωνίας.

Άλλα θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας

Το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας της Ιαπωνίας παρέχει επισκοπήσεις σχετικά με τα υποδείγματα χρησιμότητας, τα σχέδια, τα εμπορικά σήματα και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το Υπουργείο Οικονομίας εξηγεί επίσης περαιτέρω την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σας.

Υπηρεσίες

Η συμφωνία διευκολύνει τις εταιρείες της ΕΕ και της Ιαπωνίας να παρέχουν υπηρεσίες και προσφέρει μεγαλύτερη κινητικότητα στους υπαλλήλους των εταιρειών για να εκτελούν την εργασία τους επιτόπου.

Προσωρινή μετακίνηση προσωπικού της εταιρείας 

Παράρτημα 8-Γ: Μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με την κυκλοφορία φυσικών προσώπων για επιχειρηματικούς σκοπούς

Η συμφωνία προβλέπει ορισμένες δεσμεύσεις όσον αφορά την είσοδο και την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο τμήμα Δ του κεφαλαίου 8.

Ο πίνακας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πίνακας της Ιαπωνίας στο παράρτημα III του παραρτήματος 8-B προβλέπουν ορισμένες επιφυλάξεις και περαιτέρω διατάξεις όσον αφορά τους επιχειρηματικούς επισκέπτες για σκοπούς εγκατάστασης, τους ενδοεταιρικώς μετατιθέμενους, τους επενδυτές και τους βραχυπρόθεσμους επιχειρηματικούς επισκέπτες. Το παράρτημα III του παραρτήματος 8-Β διατίθεται στους ακόλουθους συνδέσμους:

Ορισμένες επιφυλάξεις, περιορισμοί και περαιτέρω διατάξεις σχετικά με τους παρόχους υπηρεσιών επί συμβάσει και τους ανεξάρτητους επαγγελματίες προβλέπονται στον πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον πίνακα της Ιαπωνίας στο παράρτημα IV του παραρτήματος 8-B. Το παράρτημα IV του παραρτήματος 8-B διατίθεται στους ακόλουθους συνδέσμους:

Η ΣΟΕΣ περιλαμβάνει ορισμένες διατάξεις που εφαρμόζονται οριζόντια σε όλες τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, όπως διάταξη για την επιβεβαίωση του δικαιώματος των μερών να ρυθμίζουν τις υπηρεσίες. Η ΣΟΕΣ επιβεβαιώνει το δικαίωμα των αρχών να κρατούν τις δημόσιες υπηρεσίες δημόσιες υπηρεσίες και δεν θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να ιδιωτικοποιήσουν ή να απορρυθμίσουν τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και του νερού.

Συμφωνήθηκαν ειδικές δεσμεύσεις σε τομείς όπως:

  • ταχυδρομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ταχυμεταφορών
  • τηλεπικοινωνίες
  • ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Όσον αφορά τις δεσμεύσεις για τις διασυνοριακές συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, βλ. τμήμα Γ του κεφαλαίου 8 της συμφωνίας.

Μετακίνηση ειδικευμένου προσωπικού

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τις θεωρήσεις
Περιορισμοί επιχειρηματικής δραστηριότητας παρόχων υπηρεσιών επί συμβάσει και ανεξάρτητων επαγγελματιών στην Ιαπωνία

Όσον αφορά ορισμένες υπηρεσίες, το πεδίο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι περιορισμένο κατά τον τρόπο που ορίζεται στο προσάρτημα IV «Περιορισμοί των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παρόχων υπηρεσιών επί συμβάσει και ανεξάρτητων επαγγελματιών στην Ιαπωνία» του παραρτήματος 8-B «Πίνακες του κεφαλαίου 8» της συμφωνίας.

Διαχείριση ανθρώπινων πόρων

Υπάρχουν πολλοί εργατικοί νόμοι που αφορούν την προστασία των εργαζομένων στην Ιαπωνία.  Οι εν λόγω εργατικοί νόμοι εφαρμόζονται κατ’ αρχήν σε όλες τις θέσεις εργασίας στην Ιαπωνία, ανεξάρτητα από το αν ο εργοδότης είναι ιαπωνός ή αλλοδαπός, ή αν η εταιρεία είναι αλλοδαπή ή έχει συσταθεί στην Ιαπωνία.  Ο κανονισμός για τους νόμους αυτούς ισχύει και για τους αλλοδαπούς εργαζομένους στην Ιαπωνία, εφόσον οι αλλοδαποί εργαζόμενοι πληρούν τον νομικό ορισμό των εργαζομένων βάσει των εν λόγω νόμων. 

Γενικές πληροφορίες σχετικά με το συνολικό σύστημα εργατικού δικαίου στην Ιαπωνία σχετικά με τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων διατίθενται στους δικτυακούς τόπους που αναφέρονται στις ακόλουθες επικεφαλίδες:

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
Κανόνες που πρέπει να τηρούνται σε περίπτωση απασχόλησης στην αλλοδαπή
Πληροφορίες σχετικά με τους κύριους κανονισμούς εργασίας

Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληροφορικής

Στην Ιαπωνία

  • οιτηλεπικοινωνίες ορίζονται ευρέως στον νόμο για τις τηλεπικοινωνίες ως «μετάδοση, μετάδοση ή λήψη κωδικών, ήχων ή εικόνων μέσω καλωδίου, ραδιοφώνου ή οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρομαγνητικής μορφής».
  • ωςτηλεπικοινωνιακή υπηρεσία ορίζεται η «διαμεσολάβηση στις επικοινωνίες τρίτων με τη χρήση τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων ή με άλλο τρόπο με την προσφορά τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων για επικοινωνίες από τρίτους», και
  • ο τομέας των τηλεπικοινωνιών ορίζεται στη συνέχεια ως «επιχείρηση στην οποία ο πάροχος υπηρεσιών παρέχει τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών άλλων, εκτός από την παροχή εγκατάστασης ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης δυνάμει του νόμου περί ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων».

Το εγχειρίδιο για την είσοδο στην αγορά των ιαπωνικών τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων — διαθέσιμο μόνο στην Ιαπωνία — το οποίο γενικά εμπίπτει στον ορισμό της «δραστηριότητας τηλεπικοινωνιών» και, ως εκ τούτου, απαιτεί κοινοποίηση ή καταχώριση.

Είσοδος στην ιαπωνική αγορά
  • Υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών: Manual for Market Entry into the Japan Telecommunications Business (Εγχειρίδιο για την είσοδο στην αγορά στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ιαπωνία), Ιούνιος 2016 (αγγλικά). Παρακαλείσθε να λάβετε υπόψη ότι η αγγλική έκδοση ενδέχεται να μην είναι επικαιροποιημένη. Επιπλέον, συμπληρωματικά στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, παραδειγμάτων περιπτώσεων στις οποίες αναφέρεται αν η υποχρέωση κοινοποίησης ισχύει για συγκεκριμένες επιχειρήσεις) διατίθενται μόνο στην ιαπωνική έκδοση του Μαΐου 2019, καθώς και στο συμπλήρωμα του Οκτωβρίου 2019.
  • Τα ακόλουθα εγχειρίδια και κατευθυντήριες γραμμές είναι επίσης διαθέσιμα εδώ:
    • Εγχειρίδιο για την είσοδο στην αγορά σε επιχειρήσεις γενικής καλωδιακής τηλεόρασης (αγγλικά)·
    • Εγχειρίδιο κατασκευής δικτύων από μεταφορείς τηλεπικοινωνιών (αγγλικά)· και
    • Guidelines for Use of Poles, Ducts, Conduits and Similar Facilities Owned by Public utilities (Κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση Πολωνών, Κούρδων, Προβλημάτων και παρόμοιων εγκαταστάσεων που ανήκουν σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας) (αγγλικά).
Αυστηροποίηση των κανονισμών που εφαρμόζονται στις ξένες επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής

Προσθήκη των επιχειρήσεων που απαιτούνται για την υποβολή προηγούμενης κοινοποίησης σχετικά με τους εισερχόμενους άμεσουςεπενδυτές (METI, αγγλικά) — οι δραστηριότητες που σχετίζονται με ΤΠ έχουν προστεθεί στους κλάδους που υπόκεινται στην απαίτηση προηγούμενης κοινοποίησης όσον αφορά τις εισερχόμενες άμεσες επενδύσεις.

Δημόσιες συμβάσεις

Κάθε χρόνο, οι εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της ΕΕ αγοράζουν — ή προμηθεύονται — αγαθά και υπηρεσίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικές εταιρείες. Οι εν λόγω φορείς προκηρύσσουν δημόσιους διαγωνισμούς στο πλαίσιο των οποίων οι επιχειρήσεις υποβάλλουν προσφορές. 

Η ΣΟΕΣ επεκτείνει την πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις και ανοίγει νέες αγορές για τις εταιρείες και των δύο πλευρών.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία συμφώνησαν σε κανόνες οι οποίοι

  • να απαγορεύσουν τις αθέμιτες διακρίσεις από τη μία πλευρά σε βάρος των προσφερόντων από την άλλη πλευρά
  • μεγιστοποίηση της διαφάνειας κατά την υποβολή προσφορών για δημόσιες συμβάσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι επιχειρήσεις γνωρίζουν τις ευκαιρίες και των δύο πλευρών
  • μεγιστοποίηση των ευκαιριών συμμετοχής των επιχειρήσεων της ΕΕ σε δημόσιους διαγωνισμούς στην Ιαπωνία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης — εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό

Η αυξημένη πρόσβαση των εταιρειών της ΕΕ σε συμβάσεις που προκηρύσσονται για υποβολή προσφορών στην Ιαπωνία καλύπτει τομείς όπως

  • σιδηροδρόμους
  • νοσοκομεία
  • πανεπιστημιακά ιδρύματα
  • διανομή ηλεκτρικής ενέργειας

Περισσότερες πληροφορίες

Επενδύσεις

Η συμφωνία προωθεί τις επενδύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας και επιβεβαιώνει το δικαίωμα κάθε μέρους να ρυθμίζει θεμιτούς στόχους πολιτικής που συμφωνήθηκαν σε μη εξαντλητικό κατάλογο. Βρίσκονται σε εξέλιξη διμερείς διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ενδεχόμενης συμφωνίας σχετικά με την προστασία των επενδύσεων.

Όσον αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών και την ελευθέρωση των επενδύσεων, η ΣΟΕΣ ΕΕ-Ιαπωνίας έχει εγκρίνει ένα σύστημα αρνητικού καταλόγου που απαριθμεί τα υφιστάμενα και μελλοντικά μη συμμορφούμενα μέτρα που πρέπει να δεσμευθούν, ενώ παράλληλα ελευθερώνει κατ’ αρχήν όλες τις διασυνοριακές συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών και των επενδύσεων.

Όσον αφορά τις δεσμεύσεις για την ελευθέρωση των επενδύσεων, βλ. τμήμα Β του κεφαλαίου 8 της συμφωνίας

Όσον αφορά τις επιφυλάξεις για τα ισχύοντα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας, ανατρέξτε στον πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πίνακα της Ιαπωνίας που παρατίθεται στο παράρτημα I του παραρτήματος 8-Β της συμφωνίας, ο οποίος διατίθεται στους ακόλουθους συνδέσμους:

Όσον αφορά τις επιφυλάξεις για μελλοντικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας, ανατρέξτε στον πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πίνακα της Ιαπωνίας που παρατίθεται στο παράρτημα II του παραρτήματος 8-B, ο οποίος διατίθεται στους ακόλουθους συνδέσμους:

Όσον αφορά την κυκλοφορία των επενδυτών για επιχειρηματικούς σκοπούς, ανατρέξτε στην ενότητα «Υπηρεσίες» ανωτέρω.

Πώς να ιδρύσετε επιχείρηση στην Ιαπωνία

Επισκόπηση της σύστασης επιχείρησης στην Ιαπωνία
Απαιτούμενα έντυπα

Περιορισμοί στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ιαπωνία

Επισκόπηση των διαδικασιών βάσει του νόμου περί συναλλάγματος και εξωτερικού εμπορίου

Επισκόπηση του νόμου περί συναλλάγματος και εξωτερικού εμπορίου και του συστήματος κοινοποίησης (ιαπωνικά)

Νόμος περί συναλλάγματος και εξωτερικού εμπορίου (αγγλικά και ιαπωνικά). Ωστόσο, παρακαλείσθε να λάβετε υπόψη ότι η αγγλική μετάφραση δεν είναι πάντοτε ενημερωμένη. Για επικαιροποιημένες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε την ιαπωνική έκδοση

 

Επεξήγηση του πεδίου εφαρμογής του νόμου περί συναλλάγματος και εξωτερικού εμπορίου

Σύμφωναμε το άρθρο 26 παράγραφος 1 του νόμου περί συναλλάγματος και εξωτερικού εμπορίου («FEFTA»), ως «ξένος επενδυτής» νοείται οποιοδήποτε από τα ακόλουθα πρόσωπα που πραγματοποιούν άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό κ.λπ. που απαριθμούνται στα στοιχεία του άρθρου 26 παράγραφος 2 του FEFTA, ή συγκεκριμένη απόκτηση που ορίζεται στο άρθρο 26 παράγραφος 3 του FEFTA:
I) φυσικό πρόσωπο που δεν είναι κάτοικος Ιαπωνίας·
II) οντότητα που έχει συσταθεί σύμφωνα με αλλοδαπό δίκαιο ή έχει κεντρικό γραφείο σε ξένη χώρα·
III) ιαπωνική εταιρεία στην οποία το άθροισμα των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχουν, άμεσα ή έμμεσα, μέσω καθορισμένης εταιρείας, τα πρόσωπα που αναφέρονται στα σημεία i) και/ή ii) ανωτέρω ανέρχεται σε 50 % ή περισσότερο του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου· ή
iv) ιαπωνική οντότητα στην οποία τα πρόσωπα που αναφέρονται στο σημείο i) ανωτέρω αποτελούν είτε την πλειοψηφία του συνόλου των στελεχών της εταιρείας είτε την πλειοψηφία των υπαλλήλων που έχουν εξουσία εκπροσώπησης.

Βιομηχανίες για τις οποίες απαιτούνται προηγούμενες κοινοποιήσεις
Έντυπα κοινοποίησης

Το σωστό έντυπο που πρέπει να χρησιμοποιείται εξαρτάται από τα επενδυτικά μέσα.

Κυβερνητικά κίνητρα για την προώθηση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ιαπωνία

ΟΡΓΑΝΑ για ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γραφείο Επένδυσης Ιαπωνίας

Καθένα από τα αρμόδια υπουργεία και οργανισμούς διαθέτει γραφείο Invest Japan (αγγλικά), το οποίο ανταποκρίνεται στις ακόλουθες ενέργειες δυνητικών επενδυτών

  • ζητεί πληροφορίες σχετικά με τις επενδύσεις και την υποβολή αίτησης για επενδυτικές ευκαιρίες· και
  • καταγγελίες σχετικά με την επεξεργασία του προηγμένου συστήματος κοινοποίησης, του επονομαζόμενου «συστήματος χωρίς επιστολή χωρίς ανάληψη δράσης», και σχετικά με τις επενδύσεις.
  • Έντυπα έρευνας στην αγγλική γλώσσα για επικοινωνία με το Γραφείο Επένδυσης Ιαπωνίας σε κάθε σχετικό υπουργείο/οργανισμό παρέχονται από το JETRO: Γραφεία του JAPAN Investment: Στοιχεία επικοινωνίας (αγγλικά)
  • Το κέντρο ενιαίας εξυπηρέτησης για ξένους επενδυτές που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ή να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους βάση στην Ιαπωνία παρέχεται από το JETRO: Investment Japan Business Support Center (IBSC) (Αγγλικά)
Ανοικτή τηλεφωνική γραμμή «Investment Japan»
  • Κέντρο στήριξης του JETRO για ξένες εταιρείες και συνδεδεμένες με το εξωτερικό εταιρείες που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ιαπωνία. Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε άλλες γλώσσες εκτός των ιαπωνικών: Invest Japan Hotline (Αγγλική)
Άλλοι χρήσιμοι σύνδεσμοι

ΜΜΕ

Η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), στο οποίο διευκρινίζεται ότι τα μέρη παρέχουν αμοιβαία πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά του άλλου μέρους.

Ιστότοπος της ΕΕ για τη στήριξη των ΜΜΕ της ΕΕ που εξάγουν στην Ιαπωνία

Ιαπωνικός δικτυακός τόπος για τη στήριξη των ΜΜΕ της ΕΕ που εξάγουν στην Ιαπωνία

Ο δικτυακός αυτός τόπος που είναι αφιερωμένος στις ευρωπαϊκές ΜΜΕ περιλαμβάνει συνδέσμους προς τις αρχές σχετικά με συγκεκριμένα εμπορικά ζητήματα και μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης ανά δασμολογικό κώδικα για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά της ιαπωνικής αγοράς.

Δίαυλο διανομής·

Η δημιουργία ενός πρακτικού διαύλου διανομής είναι καίριας σημασίας για τη μεταφορά του προϊόντος σας σε ιαπωνικά ράφια και εμπόρους λιανικής πώλησης. Απαιτεί να εξασφαλιστούν οι ιαπωνικοί εθνικοί και τοπικοί διανομείς, ιδίως για να ξεπεραστούν οι γλωσσικοί, τεχνικοί και υλικοτεχνικοί φραγμοί στο εμπόριο.

Ο Οργανισμός Μεταποιημένων Εισαγωγών και Οικιακής Προώθησης (Mipro), το Κέντρο Βιομηχανικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας αποτελεί καλό σημείο επαφής για όλους τους παραγωγούς της ΕΕ.

Ο Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου της Ιαπωνίας (JETRO) διαθέτει επίσης μια πλατφόρμα για την αντιστοίχιση των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπου Ιάπωνες και αλλοδαποί πωλητές και αγοραστές μπορούν να αναρτούν ειδοποιήσεις.

Επεξήγηση της σημασίας του ρόλου των εμπορικών επιχειρήσεων

Οι εμπορικές εταιρείες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών στην Ιαπωνία, ενεργώντας ως σύνδεσμοι μεταξύ ξένων κατασκευαστών και Ιαπώνων αγοραστών, και αντιστρόφως.

Ο ρόλος των εμπορικών επιχειρήσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,

  • προσδιορισμός της ζήτησης
  • συνδρομή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κατασκευαστών και αγοραστών
  • ολοκλήρωση των διαδικασιών εισαγωγής/εξαγωγής. 

Οι εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να παρέχουν βοήθεια για τον εντοπισμό της ζήτησης και/ή των τοπικών εταίρων στην Ιαπωνία και μπορούν να είναι

  • γενικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται σχεδόν με οτιδήποτε
  • εξειδικευμένες εμπορικές εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται μόνο με συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. προϊόντα χάλυβα, τρόφιμα κ.λπ.).

Σύνδεσμοι και επαφές

Ιστότοπος της ΓΔ Εμπορίου

Κέντρο Βιομηχανικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιαπωνία

Πλήρες κείμενο της συμφωνίας

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις