Πώς να διαβάσετε μια εμπορική συμφωνία

Εάν θέλετε να εξαγάγετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από ευνοϊκή μεταχείριση χάρη σε μια εμπορική συμφωνία. Οι εμπορικές συμφωνίες καθιστούν ευκολότερο και φθηνότερο για εσάς την εξαγωγή, δίνοντας στο προϊόν σας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά προορισμού. Η ενότητα αυτή θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς λειτουργούν οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και θα σας πει πώς μπορείτε να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ μπορεί να φαίνονται περίπλοκα έγγραφα, αλλά βασίζονται σε μια εύχρηστη λογική δομή. Παρακάτω είναι η τυποποιημένη βασική δομή μιας εμπορικής συμφωνίας για να σας βοηθήσει να βρείτε τις πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εμπορική σας δραστηριότητα. Αυτή είναι μια γενική κατευθυντήρια γραμμή. Κάθε συμφωνία είναι διαφορετική, ανάλογα με την κατάσταση των υπογραφόντων μερών και το επίπεδο φιλοδοξίας τους για την ελευθέρωση του εμπορίου.

1. Προοίμιο

Το προοίμιο προσδιορίζει τα μέρη, επιβεβαιώνει τους κοινούς στόχους τους για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεών τους και αναγνωρίζει τη βάση των σχέσεων αυτών.

2. Ορισμοί, στόχοι και αρχικές διατάξεις

Το παρόν κεφάλαιο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινή κατανόηση της γλώσσας.

3. Εθνική μεταχείριση και πρόσβαση στην αγορά εμπορευμάτων

Το παρόν κεφάλαιο και τα παραρτήματά του περιγράφουν συνήθως σε ποιο βαθμό και πόσο γρήγορα η συμφωνία θα μειώσει ή θα καταργήσει τους δασμούς για τα εμπορεύματα που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών μεταξύ των μερών. Εδώ θα βρείτε τους δασμούς για όλα τα εμπορεύματα που καλύπτονται από την εμπορική συμφωνία. Υπάρχει συνήθως χωριστό παράρτημα με ειδικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει κάθε μέρος για κάθε κατηγορία εμπορευμάτων.

4. Εμπορικά ένδικα μέσα

Το παρόν κεφάλαιο αναφέρεται σε αντισταθμιστικά μέτρα που μπορεί να λάβει ένα μέρος για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως το ντάμπινγκ και οι παράνομες επιδοτήσεις.

5. Τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο

Το κεφάλαιο αυτό προβλέπει την εναρμόνιση ορισμένων κανονισμών και την αναγνώριση της ισοδυναμίας ορισμένων διαδικασιών πιστοποίησης ποιότητας σε συγκεκριμένους τομείς. Μπορεί να προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση των διαδικασιών αξιολόγησης της συμμόρφωσης, δηλαδή τα προϊόντα μπορούν να γίνονται δεκτά για εισαγωγή στη χώρα προορισμού με βάση τα έγγραφα αξιολόγησης της συμμόρφωσης που εκδίδονται στη χώρα εξαγωγής.

6. Υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα

Το παρόν κεφάλαιο καθορίζει τους κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ζώων και την υγεία των φυτών. Γενικός στόχος είναι να απλοποιηθούν και να εναρμονιστούν οι διαδικασίες συμμόρφωσης και να διασφαλιστεί ότι τα νόμιμα μέτρα για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων και των φυτών δεν δημιουργούν αδικαιολόγητους φραγμούς στο εμπόριο. Εδώ θα βρείτε τις αρμόδιες αρχές σε κάθε χώρα και τους μηχανισμούς έγκρισης με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνεστε για την εξαγωγή.

7. Διευκόλυνση των τελωνείων και των εμπορικών συναλλαγών

Το παρόν κεφάλαιο αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των τελωνειακών διαδικασιών και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους. Θα βρείτε τελωνειακές διαδικασίες που δεν καλύπτονται αλλού, απαιτήσεις τεκμηρίωσης και μεθόδους για τον προσδιορισμό της συμμόρφωσης με τους κανόνες καταγωγής, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη δασμολογητέα αξία και τα τέλη, καθώς και το δικαίωμά σας να προσφύγετε κατά τελωνειακών αποφάσεων.

8. Επενδύσεις

Το παρόν κεφάλαιο καθορίζει μέτρα για το άνοιγμα των επενδύσεων και την προστασία των επενδυτών μέσω της διασφάλισης της δίκαιης μεταχείρισής τους. Θα μπορούσε να καταργήσει τα ανώτατα όρια ξένων μετοχών ή τις απαιτήσεις απόδοσης, να διευκολύνει τη μεταφορά κερδών και να θεσπίσει σταθερούς και προβλέψιμους κανόνες για τις εγγυήσεις επενδύσεων. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει συστήματα επενδυτικών δικαστηρίων που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να επιλύουν τις επενδυτικές διαφορές με τις κυβερνήσεις γρήγορα και δίκαια.

9. Συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών

Το παρόν κεφάλαιο αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών. Ακολουθεί εν μέρει τη δομή της Γενικής Συμφωνίας για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (GATS), η οποία καθορίζει τους κανόνες για το εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ όλων των μελών του ΠΟΕ. Ωστόσο, οι εμπορικές συμφωνίες συχνά περιέχουν πρόσθετες δεσμεύσεις σε τομείς όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η προσωρινή κυκλοφορία φυσικών προσώπων. Ειδικές δεσμεύσεις μπορούν να περιλαμβάνονται σε παραρτήματα, με χωριστό χρονοδιάγραμμα για καθένα από τα μέρη.

10. Δημόσιες συμβάσεις

Το κεφάλαιο αυτό καθορίζει τους τομείς στους οποίους οι επιχειρήσεις από κάθε πλευρά μπορούν να παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες στις κυβερνήσεις των άλλων, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών, περιφερειακών, επαρχιακών και τοπικών διοικήσεων. Όταν τα μέρη είναι ήδη μέλη της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις δημόσιες συμβάσεις, η εμπορική συμφωνία μπορεί να εμβαθύνει τις δεσμεύσεις όσον αφορά τον αριθμό των καλυπτόμενων δημόσιων φορέων, τον αριθμό των καλυπτόμενων αγαθών και υπηρεσιών και τα κατώτατα όρια αξίας για την επιλεξιμότητα των προσφορών.

11. Πνευματική ιδιοκτησία

Το κεφάλαιο αυτό βασίζεται συνήθως σε υφιστάμενες διεθνείς συμβάσεις διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ) και περιγράφει τις διαδικασίες και τους κανόνες σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τα εμπορικά σήματα, τα σχέδια και υποδείγματα, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, την προστασία των δεδομένων κ.λπ. Θα μπορούσε επίσης να καθορίσει νέους τομείς συνεργασίας, όπως η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων.

12. Ανταγωνισμός και συναφή θέματα

Το παρόν τμήμα αναφέρεται συνήθως στο δίκαιο του ανταγωνισμού, τις έρευνες και τις κυρώσεις που σχετίζονται με εμπορικές συμπράξεις, την καταχρηστική συμπεριφορά εταιρειών με δεσπόζουσα θέση στην αγορά και τις αντιανταγωνιστικές συγχωνεύσεις. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κανόνες για τις επιδοτήσεις, τις κρατικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις στις οποίες χορηγούνται ειδικά προνόμια, ώστε να εξασφαλίζονται ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις ιδιωτικές εταιρείες.

13. Επίλυση διαφορών και διαμεσολάβηση

Το παρόν κεφάλαιο θεσπίζει ένα σύστημα επίλυσης τυχόν διαφορών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα μέρη εφαρμόζουν ή ερμηνεύουν τη συμφωνία και αναφέρει τις τυπικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται από αμφότερα τα μέρη εάν δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία μέσω διαμεσολάβησης.

14. ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Το κεφάλαιο αυτό καθορίζει συνήθως τον τρόπο με τον οποίο θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, προβλέπει τη δυνατότητα νέων μερών να προσχωρήσουν στη συμφωνία μετά την υπογραφή της και καθορίζει τις διαδικασίες για την τροποποίηση της συμφωνίας στο μέλλον.

15. Άλλα πρωτόκολλα

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σχετικές πληροφορίες που δεν περιλαμβάνονται αλλού, όπως ειδικούς κανόνες καταγωγής για κάθε κατηγορία προϊόντων.

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις