Σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Ουκρανίας
Η ΕΕ και η Ουκρανία εφαρμόζουν προσωρινά συμφωνία σύνδεσης από τον Νοέμβριο του 2014. Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας σύνδεσης, μια σφαιρική και σε βάθος συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA) εφαρμόζεται προσωρινά από τον Ιανουάριο του 2016. Μειώνει τους δασμούς που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όταν πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ουκρανία. Η συμφωνία διευκολύνει το εμπόριο με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τελωνειακών διαδικασιών και με τη σταδιακή προσέγγιση της ουκρανικής νομοθεσίας, κανόνων και διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων, με τα αντίστοιχα της ΕΕ.
Η συμφωνία με μια ματιά
Η ΕΕ και η Ουκρανία εφαρμόζουν προσωρινά τη σφαιρική και σε βάθος συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών τους (DCFTA) από την 1 Ιανουαρίου 2016, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας σύνδεσης (ΣΣ), της οποίας οι διατάξεις πολιτικής και συνεργασίας εφαρμόζονται προσωρινά από τον Νοέμβριο του 2014. Η DCFTA ανοίγει αγορές για αγαθά και υπηρεσίες και από τις δύο πλευρές, με βάση προβλέψιμους και εφαρμόσιμους εμπορικούς κανόνες.
Πλήρες κείμενο και παραρτήματα της συμφωνίας
Ποια είναι τα οφέλη για την επιχείρησή σας;
Η συμφωνία σύνδεσης
- καθιστά ευκολότερη και οικονομικά προσιτή για τις επιχειρήσεις της ΕΕ τις εισαγωγές από και τις εξαγωγές στην Ουκρανία
- εισάγει διάφορα οφέλη για την επιχείρησή σας, όπως η κατάργηση των δασμών, καθώς και η αποτελεσματική και ταχεία διευκόλυνση της κυκλοφορίας μέσω των τελωνείων στα διεθνή σύνορα
Η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ουκρανίας, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για εισαγωγές και εξαγωγές από την ΕΕ στην Ουκρανία και αντιστρόφως. Τα βασικά εξαγωγικά αγαθά είναι πρώτες ύλες, όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας, τα προϊόντα εξόρυξης, τα γεωργικά προϊόντα, τα μηχανήματα και τα χημικά προϊόντα. Η Ουκρανία εργάζεται επί του παρόντος για τον εξορθολογισμό των πολιτικών προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων όταν συναλλάσσονται με την ΕΕ. Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν επίσης να λάβουν στήριξη από την εμβληματική πρωτοβουλία της ΕΕ για τις ΜΜΕ.
Τιμολόγια
Η συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην ουκρανική αγορά και αντιστρόφως. Συνολικά, όσον αφορά το εμπόριο αγαθών, η συμφωνία κατάργησε την πλειονότητα των δασμών — ΕΕ: 98,1 % και Ουκρανία: 99,1 %.
Βιομηχανικά προϊόντα
Ενώ μεγάλο μέρος των δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα καταργήθηκε όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, συμφωνήθηκαν μεταβατικές περίοδοι για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.
ΕΕ
Η συμφωνία κατάργησε το 94,7 % των δασμολογικών κλάσεων.
Για ορισμένα εμπορεύματα εξακολουθούν να καταργούνται σταδιακά οι δασμοί από την ΕΕ με τις ακόλουθες μεταβατικές περιόδους
- ορυκτά — 2019
- χημικές ουσίες — 2021
- λιπάσματα — 2023
- προϊόντα ξύλου — 2021
- υποδήματα — 2021
- τεχνουργήματα από χαλκό — 2021
- τεχνουργήματα από αργίλιο — 2023
- αυτοκίνητα και τα περισσότερα μηχανοκίνητα οχήματα — 2023
Ουκρανία
Κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, το 49,2 % των βιομηχανικών προϊόντων θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Ουκρανία αδασμολόγητα.
Το μερίδιο των εξαγωγών της ΕΕ που ελευθερώθηκε από την Ουκρανία έχει προγραμματιστεί να αυξηθεί στο 96 % έως το 2023. Αυτή η περαιτέρω σταδιακή κατάργηση των δασμών αφορά τις ακόλουθες γραμμές προϊόντων:
- ορυκτά — 2023
- οργανικές χημικές ουσίες — 2019
- λιπάσματα — 2019
- ελαστικά επίσωτρα — 2021
- δερμάτινα είδη — 2021
- κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα όπως καλύμματα κεφαλής — 2019
Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ουκρανίας θα τύχει επίσης μεταβατικής περιόδου έως το 2026, αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του ΠΟΕ το 2008.
Γεωργικά προϊόντα
ΕΕ
Οι εισαγωγικοί δασμοί για τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ μειώθηκαν στο μηδέν το 2016. Οι δασμολογικές ποσοστώσεις εφαρμόζονται για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα που δεν έχουν ελευθερωθεί. Η διαχείριση των ποσοστώσεων αυτών γίνεται είτε με βάση την αρχή της εξυπηρέτησης κατά προτεραιότητα είτε μέσω πιστοποιητικών εισαγωγής. Κατάλογος όλων των δασμολογικών ποσοστώσεων τόσο για την ΕΕ όσο και για την Ουκρανία παρατίθεται στα προσαρτήματα 1 και 2 του παραρτήματος I-A.
Ουκρανία
Σχεδόν τα μισά γεωργικά προϊόντα της Ουκρανίας ελευθερώθηκαν όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, αλλά μικρός αριθμός εμπορευμάτων υπόκειται σε μεταβατική περίοδο έως το 2023.
Δεν θα μηδενιστούν όλοι οι εισαγωγικοί δασμοί της Ουκρανίας
- έως το 2026, το 8,7 % των δασμών για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής σε αγαθά όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, η ζάχαρη, τα ζωικά έλαια και τα λίπη θα υπόκειται σε περιορισμένες γραμμικές μειώσεις κατά 20-60 % — στη συνέχεια θα εφαρμοστεί υπολειμματικός δασμός
- για τα σάκχαρα, το κρέας πουλερικών και το χοιρινό κρέας, θα εφαρμόζονται δασμολογικές ποσοστώσεις (ΔΠ) — τα εμπορεύματα που εισάγονται εντός των αναφερόμενων ποσοτήτων απαλλάσσονται από δασμούς
Η συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας απαγορεύει τη χρήση εξαγωγικών δασμών και από τα δύο μέρη. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά τους υφιστάμενους εξαγωγικούς δασμούς για ορισμένα προϊόντα έως το 2026, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών και των δερμάτινων πρώτων υλών, των σπόρων ορισμένων τύπων ελαιούχων καλλιεργειών και των τύπων μετάλλου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό περιλαμβάνονται στο παράρτημα I-Γ της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας.
Προβλέπεται ειδικός μηχανισμός μέτρων διασφάλισης για τις εξαγωγές της Ουκρανίας που διαρκούν έως το 2031. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται στην Ουκρανία να επιβάλει πρόσθετο τέλος στον εξαγωγικό δασμό για διάφορα εμπορεύματα, όπως πρώτες ύλες δέρματος, ηλιανθόσποροι και τύποι μετάλλου, χάλυβα και χαλκού, εάν, κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας περιόδου, ο σωρευτικός όγκος των εξαγωγών από την Ουκρανία στην ΕΕ υπερβαίνει το επίπεδο ενεργοποίησης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό περιλαμβάνονται στο παράρτημα I-Δ της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας.
Βρείτε τον δασμολογικό συντελεστή που ισχύει για το προϊόν σας στην ενότητα «Ο εμπορικός μου βοηθός».
Κανόνες καταγωγής
Για να δικαιούστε προτιμησιακή μεταχείριση, το προϊόν σας θα πρέπει να πληροί τους κανόνες καταγωγής βάσει της συμφωνίας. Ελέγξτε το διαδραστικό εργαλείο «Rules of Origin Self Assessment tool (ROSA)» στο « My Trade Assistant» για να αξιολογήσετε κατά πόσον το προϊόν σας πληροί τους κανόνες καταγωγής και να μάθετε πώς να προετοιμάσετε τα σωστά έγγραφα.
Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και τις διαδικασίες καταγωγής παρέχονται στην παρούσα ενότητα.
Η καταγωγή είναι η «οικονομική εθνικότητα» των εμπορεύσιμων αγαθών. Εάν είστε καινούργιος για το θέμα, μπορείτε να βρείτε μια εισαγωγή στις κύριες έννοιες στην ενότητα «Προϊόντα».
Κανόνες καταγωγής
Πού μπορώ να βρω τους κανόνες καταγωγής;
Οι κανόνες καταγωγής που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία είναι εκείνοι της σύμβασης PEM ( Περιφερειακή σύμβαση για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής) (ΕΕ L 54 της 26.2.2013, σ. 4). Οι απαιτήσεις για τους κανόνες καταγωγής στο πλαίσιο της σύμβασης PEM ορίζονται στο παράρτημα 2 του προσαρτήματος I της σύμβασης PEM. Οι εν λόγω κανόνες είναι υπό αναθεώρηση και θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα νέο σύνολο εναλλακτικών κανόνων καταγωγής στα μέσα του 2021, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τη σώρευση, την επιστροφή δασμών, την ανοχή και τον κανόνα μη τροποποίησης (βλ. κατωτέρω) που θα χαλαρώσουν.
Η σύμβαση PEM για τους κανόνες καταγωγής αποσκοπεί στη θέσπιση κοινών κανόνων καταγωγής και σώρευσης μεταξύ 25 συμβαλλόμενων μερών (ΕΕ, ΕΖΕΣ, βαλκανικές χώρες και εταίροι ΣΕΣ στην περιοχή της νότιας και ανατολικής γειτονίας της ΕΕ) και της ΕΕ για τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ενσωμάτωση των αλυσίδων εφοδιασμού εντός της ζώνης.
Ο κατάλογος των συμβαλλόμενων μερών της PEM
Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πανευρωμεσογειακό σύστημα διατίθενται στο εγχειρίδιο χρήστη.
Το προϊόν μου κατάγεται από την ΕΕ ή την Ουκρανία σύμφωνα με τη σύμβαση PEM;
Για να μπορεί το προϊόν σας να υπαχθεί στον χαμηλότερο ή μηδενικό προτιμησιακό δασμό βάσει της σύμβασης PEM, πρέπει να είναι καταγωγής ΕΕ ή Ουκρανίας.
Ένα προϊόν «κατάγεται» εάν είτε
- παραγόμενα εξ ολοκλήρου στην ΕΕ ή στην Ουκρανία, ή
- που κατασκευάζονται στην ΕΕ ή στην Ουκρανία από μη καταγόμενες ύλες, υπό την προϋπόθεση ότι οι ύλες αυτές έχουν υποστεί επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν (PSR) που καθορίζονται στο παράρτημα II του προσαρτήματος I της σύμβασης PEM
Βλέπε επίσης παράρτημα I «Εισαγωγικές σημειώσεις» των ειδικών ανά προϊόν κανόνων καταγωγής. Για ορισμένα προϊόντα, υπάρχουν εναλλακτικοί ειδικοί κανόνες ανά προϊόν — βλ. προσάρτημα II.
Το προϊόν πρέπει επίσης να πληροί όλες τις άλλες ισχύουσες απαιτήσεις που ορίζονται στο κεφάλαιο, όπως η ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση ή ο κανόνας της απευθείας μεταφοράς. Υπάρχουν επίσης ορισμένες πρόσθετες δυνατότητες ευελιξίας που σας βοηθούν να συμμορφώνεστε με τους ειδικούς κανόνες για κάθε προϊόν, όπως η ανοχή ή η σώρευση.
Παραδείγματα των κύριων τύπων ειδικών ανά προϊόν κανόνων στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ
- ο κανόνας της προστιθέμενης αξίας — η αξία όλων των μη καταγόμενων υλών ενός προϊόντος δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσοστό της τιμής εκ του εργοστασίου του
- η αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης — η διαδικασία παραγωγής έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης μεταξύ των μη καταγόμενων υλών και του τελικού προϊόντος — για παράδειγμα παραγωγή χαρτιού (κεφάλαιο 48 του Εναρμονισμένου Συστήματος) από μη καταγόμενο χαρτοπολτό (κεφάλαιο 47 του Εναρμονισμένου Συστήματος)
- ειδικές εργασίες — απαιτείται ειδική διαδικασία παραγωγής, για παράδειγμα νηματοποίηση ινών σε νήμα — οι κανόνες αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης και των χημικών προϊόντων
Συμβουλές για τη συμμόρφωσή σας με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν
Η συμφωνία παρέχει πρόσθετη ευελιξία για να σας βοηθήσει να συμμορφώνεστε με τους ειδικούς κανόνες ανά προϊόν, όπως η ανοχή ή η σώρευση.
Ανοχή
- ο κανόνας ανοχής επιτρέπει στον παραγωγό να χρησιμοποιεί μη καταγόμενες ύλες που κανονικά απαγορεύονται από τον ειδικό κανόνα ανά προϊόν για ποσοστό έως 10 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος
- η ανοχή αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπέρβαση οποιουδήποτε ανώτατου ορίου αξίας των μη καταγόμενων υλών που απαριθμούνται στους κανόνες ανά προϊόν.
- ισχύουν ειδικές ανοχές για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη ένδυσης που κατατάσσονται στα κεφάλαια 50 έως 63 του ΕΣ, τα οποία περιλαμβάνονται στις σημειώσεις 5 και 6 του παραρτήματος I «Εισαγωγικές σημειώσεις για τον κατάλογο του παραρτήματος II»
Σώρευση
Η σύμβαση PEM προβλέπει δύο τρόπους σωρεύσεως της καταγωγής
- διμερής σώρευση — ύλες καταγωγής Ουκρανίας μπορούν να προσμετρηθούν ως καταγόμενες από την ΕΕ (και αντιστρόφως) όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του προϊόντος στην ΕΕ
- διαγώνια σώρευση — ύλες καταγόμενες από ένα συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης PEM μπορούν να προσμετρηθούν ως καταγόμενες από άλλο συμβαλλόμενο μέρος όταν εκτιμάται αν το τελικό προϊόν είναι καταγόμενο για να επωφεληθεί από προτιμησιακή πρόσβαση όταν εξάγεται σε τρίτο συμβαλλόμενο μέρος εντός της πανευρωμεσογειακής ζώνης — η διαγώνια σώρευση εφαρμόζεται μόνο εάν υπάρχει συμφωνία εμπορίου μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων συμβαλλόμενων μερών και οι εν λόγω χώρες εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες καταγωγής.
Ελέγξτε τον «πίνακα» (πίνακας που περιέχει όλες τις ισχύουσες συμφωνίες που χρησιμοποιούν τη σύμβαση PEM) που προσδιορίζει τα συμβαλλόμενα μέρη με τα οποία η Ουκρανία μπορεί να εφαρμόσει διαγώνια σώρευση (τον Απρίλιο του 2020, οι κοινοί εταίροι της ΕΕ και της Ουκρανίας που είναι επιλέξιμοι για διαγώνια σώρευση ήταν η Ισλανδία, η Ελβετία (συμπεριλαμβανομένου του Λιχτενστάιν) και η Νορβηγία).
Πώς λειτουργεί η διαγώνια σώρευση;
Η διαγώνια σώρευση πραγματοποιείται μεταξύ διαφόρων χωρών που έχουν τους ίδιους κανόνες καταγωγής και έχουν ΣΕΣ μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει όταν ένας παραγωγός αγαθών σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες μπορεί να εισάγει ύλες και να τις χρησιμοποιεί σαν να κατάγεται από τη χώρα του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη σύμβαση PEM, ένας ουκρανός έμπορος που κατασκευάζει ρούχα στην Ουκρανία για εξαγωγή στην Ελβετία μπορεί να χρησιμοποιήσει υφάσματα καταγωγής ΕΕ για την παραγωγή των ενδυμάτων και μπορεί να τα θεωρήσει ως καταγωγής Ουκρανίας. Η απαίτηση διπλής μεταποίησης, δηλαδή η κατασκευή των υφασμάτων από (μη καταγόμενα) νήματα και η παραγωγή των ενδυμάτων έχει εκπληρωθεί και τα ενδύματα θεωρούνται καταγωγής Ουκρανίας όταν εξάγονται στην Ελβετία και, ως εκ τούτου, θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ελβετική αγορά.
Περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με τη σώρευση PEM διατίθενται εδώ
Άλλες απαιτήσεις
Το προϊόν πρέπει επίσης να πληροί όλες τις άλλες ισχύουσες απαιτήσεις που ορίζονται στη σύμβαση, όπως η ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση ή ο κανόνας της απευθείας μεταφοράς.
Κανόνας απευθείας μεταφοράς
Τα καταγόμενα προϊόντα πρέπει να μεταφέρονται από την ΕΕ στην Ουκρανία (και αντιστρόφως) ή μέσω των εδαφών των συμβαλλόμενων μερών με τα οποία εφαρμόζεται η σώρευση χωρίς περαιτέρω μεταποίηση σε τρίτη χώρα.
Ορισμένες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε τρίτη χώρα εάν τα προϊόντα παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση, όπως
- εκφόρτωση
- επαναφόρτωση
- κάθε άλλη εργασία που αποσκοπεί στη διατήρηση των προϊόντων σε καλή κατάσταση
Η απόδειξη ότι πληρούνται οι όροι αυτοί παρέχεται στις τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής με την προσκόμιση:
- ενιαίο έγγραφο μεταφοράς (π.χ. φορτωτική) που καλύπτει τη διέλευση από τη χώρα εξαγωγής μέσω της τρίτης χώρας μέσω της οποίας διήλθαν τα εμπορεύματα
- πιστοποιητικό που εκδίδεται από τις τελωνειακές αρχές της τρίτης χώρας μέσω της οποίας μεταφέρονται τα εμπορεύματα σας
- ελλείψει αυτών, με οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο.
Επιστροφή δασμών
Σύμφωνα με τη σύμβαση PEM στις συναλλαγές μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί επιστροφή των δασμών που είχαν καταβληθεί προηγουμένως για τις μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή ενός προϊόντος που εξάγεται στο πλαίσιο προτιμησιακού δασμού.
Διαδικασίες καταγωγής
Οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς πρέπει να ακολουθούν τις διαδικασίες καταγωγής. Οι διαδικασίες καθορίζονται στον τίτλο V σχετικά με την απόδειξη καταγωγής και στον τίτλο VI σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη διοικητική συνεργασία. Αποσαφηνίζουν π.χ. τον τρόπο δήλωσης της καταγωγής ενός προϊόντος, τον τρόπο υποβολής αίτησης για προτιμήσεις ή τον τρόπο με τον οποίο οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύσουν την καταγωγή ενός προϊόντος.
Πώς να ζητήσετε προτιμησιακό δασμό
Για να επωφεληθούν από προτιμησιακό δασμό, οι εισαγωγείς πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό καταγωγής.
Η απόδειξη καταγωγής μπορεί να είναι:
- πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 ή EUR-MED, ή
- δήλωση καταγωγής ή δήλωση καταγωγής EUR-MED
Το πιστοποιητικό καταγωγής ισχύει για περίοδο 4 μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ EUR.1 ή EUR-MED
- τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας EUR.1 ή EUR-MED εκδίδονται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας εξαγωγής
- Τοπαράρτημα III περιλαμβάνει υποδείγματα πιστοποιητικών EUR.1 και EUR-MED και παρέχει οδηγίες για τη συμπλήρωσή τους.
- ο εξαγωγέας που υποβάλλει αίτηση για το πιστοποιητικό πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλει έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των σχετικών προϊόντων.
Περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με το πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το πιστοποιητικό EUR.1 ή EUR-MED παρέχονται στη σελίδα 72 του εγχειριδίου.
Δήλωση καταγωγής ή δήλωση καταγωγής EUR-MED
Οι εξαγωγείς μπορούν να δηλώνουν οι ίδιοι ότι το προϊόν τους κατάγεται από την ΕΕ ή από το συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης PEM, υποβάλλοντας δήλωση καταγωγής. Η δήλωση καταγωγής μπορεί να συνταχθεί από
- εγκεκριμένος εξαγωγέας
- κάθε εξαγωγέας, εάν η συνολική αξία της αποστολής δεν υπερβαίνει τα 6,000 EUR
Πώς να υποβάλετε δήλωση καταγωγής
Ο εξαγωγέας πρέπει να πληκτρολογήσει, να σφραγίσει ή να εκτυπώσει την ακόλουθη δήλωση στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο που προσδιορίζει το προϊόν (παράρτημα IV):
«Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο (τελωνειακή άδεια αριθ.... ) δηλώνει ότι, εκτός εάν αναφέρεται σαφώς διαφορετικά, τα προϊόντα αυτά είναι... προτιμησιακής καταγωγής.»
Πώς να υποβάλετε δήλωση καταγωγής EUR-MED
Στην περίπτωση αυτή, η δήλωση είναι η ακόλουθη (παράρτημα IV)
«Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο (τελωνειακή άδεια αριθ....) δηλώνει ότι, εκτός εάν αναφέρεται σαφώς διαφορετικά, τα προϊόντα αυτά είναι... προτιμησιακής καταγωγής.
— εφαρμόστηκε σώρευση με... (όνομα της χώρας/των χωρών).
- δεν εφαρμόζεται σώρευση»
Η δήλωση καταγωγής μπορεί να συνταχθεί σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της ΕΕ ή σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα στη ζώνη PEM, όπως αναφέρεται στο παράρτημα IV (η δήλωση σχετικά με τη σώρευση πρέπει πάντα να είναι στα αγγλικά).
Πρέπει να υπογράψετε ιδιοχείρως τη δήλωση καταγωγής σας. Εάν είστε εγκεκριμένος εξαγωγέας, εξαιρείστε από την απαίτηση αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνετε στις τελωνειακές αρχές σας γραπτή δέσμευση ότι αποδέχεστε πλήρως την ευθύνη για κάθε δήλωση που σας ταυτοποιεί.
Επαλήθευση καταγωγής
Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύουν αν ένα εισαγόμενο προϊόν είναι πράγματι καταγόμενο ή πληροί άλλες απαιτήσεις καταγωγής. Η επαλήθευση βασίζεται στα εξής:
- διοικητική συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών των μερών εισαγωγής και εξαγωγής
- έλεγχοι που διενεργούνται από τις τοπικές τελωνειακές αρχές — δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις του συμβαλλόμενου μέρους εισαγωγής στον εξαγωγέα
Οι αρχές του εξάγοντος μέρους προβαίνουν στον τελικό προσδιορισμό της καταγωγής και ενημερώνουν τις αρχές του εισάγοντος μέρους για τα αποτελέσματα.
Απαιτήσεις προϊόντων
Τεχνικοί κανόνες και απαιτήσεις
Η συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας προβλέπει την εναρμόνιση της νομοθεσίας, των προτύπων και των διαδικασιών αξιολόγησης της συμμόρφωσης μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές από την Ουκρανία πρέπει να συμμορφώνονται με ένα μόνο σύνολο απαιτήσεων για τη διάθεση των προϊόντων τους τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην αγορά της Ουκρανίας.
Στους εναρμονισμένους κανονισμούς της Ουκρανίας περιλαμβάνονται:
- τη διαπίστευση και την εμπορία των προϊόντων, που καθορίζουν τις ενότητες των διαδικασιών αξιολόγησης της συμμόρφωσης
- γενική ασφάλεια των προϊόντων, με τον καθορισμό κριτηρίων σχετικά με το τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση του κατά πόσον ένα προϊόν είναι ασφαλές και τον καθορισμό του πότε πρέπει να απαγορευθεί ένα προϊόν επειδή ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια
Για κατάλογο και των 27 κανονισμών που καλύπτουν τις απαιτήσεις ασφάλειας ενός ευρέος φάσματος προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μηχανημάτων, των ανελκυστήρων, των παιχνιδιών, των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των απλών δοχείων πίεσης, βλ. παράρτημα III της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.
Όσον αφορά τα πρότυπα, η Ουκρανία
- υιοθετεί διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές
- δεσμεύτηκαν να καταργήσουν τυχόν αντικρουόμενα εθνικά πρότυπα. Αυτό περιλαμβάνει τυχόν αντικρουόμενα πρότυπα GOST (Gosudarstvenny Standart) που χρησιμοποιούνται σε μετασοβιετικά κράτη
Πώς θα γνωρίζω ότι τα προϊόντα που εισάγω στην ΕΕ συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τα πρότυπα της ΕΕ;
Η συνεργασία των μερών όσον αφορά τις διαδικασίες εποπτείας της αγοράς και αξιολόγησης της συμμόρφωσης σημαίνει ότι εάν εξάγετε στην ΕΕ αγαθά υψηλού κινδύνου, όπως δοχεία πίεσης, ανελκυστήρες και ορισμένα μηχανήματα, χρειάζεται μόνο αξιολόγηση της συμμόρφωσης που διενεργείται από κοινοποιημένο οργανισμό (εργαστήρια ή άλλους οργανισμούς επιθεώρησης και πιστοποίησης διαπιστευμένους από την ουκρανική κυβέρνηση).
Βρείτε κατάλογο των 114 οργανισμών που έχουν οριστεί στην Ουκρανία και ασχολούνται με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των προϊόντων, οι οποίοι έχουν όλοι διαπιστευτεί από τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης της Ουκρανίας
Εάν επιθυμείτε να εισαγάγετε εμπορεύματα στην ΕΕ από την Ουκρανία, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία απόδειξης της συμμόρφωσης μέσω δήλωσης συμμόρφωσης ΕΕ υπογεγραμμένης από τον κατασκευαστή σας. Αφού το πράξει, ο κατασκευαστής μπορεί στη συνέχεια να επιθέσει τη σήμανση CE στα προϊόντα του, όταν αυτό απαιτείται.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, θα συναφθεί συμφωνία σχετικά με τη συμμόρφωση, τη διαπίστωση και την αποδοχή βιομηχανικών προϊόντων (ΣΔΣΑ). Πρόκειται για ένα είδος συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας. Βάσει της συμφωνίας αυτής, η ΕΕ και η Ουκρανία θα επιτρέψουν τη διάθεση στην αγορά των βιομηχανικών προϊόντων που απαριθμούνται στα παραρτήματα της ΣΔΣΑ και πληρούν τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, χωρίς περαιτέρω δοκιμές ή διαδικασίες συμμόρφωσης.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ για ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας — ΥΦΠ
Ασφάλεια των τροφίμων, υγεία των ζώων και των φυτών
Για να εξάγετε από την Ουκρανία ή να εισάγετε ομαλά στην ΕΕ από την Ουκρανία ή αντιστρόφως, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που θα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των φυτών και των ζώων μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ. Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας εναρμόνισε πολλούς κανόνες ΥΦΠ και απαγόρευσε στα μέρη να θέσουν σε εφαρμογή αδικαιολόγητους φραγμούς.
Όσον αφορά τις ασθένειες των ζώων ή των φυτών, συμπεριλαμβανομένων των επιβλαβών οργανισμών, υπάρχουν διαδικασίες για την αναγνώριση του καθεστώτος απαλλαγής από επιβλαβείς οργανισμούς για συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό γίνεται για εμπορικούς σκοπούς και για την κοινοποίηση κινδύνων για τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων ή των φυτών. Σε περίπτωση που η χώρα εισαγωγής πρέπει να λάβει μέτρα για τον έλεγχο σοβαρού κινδύνου για την υγεία, η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας επιτρέπει τη λήψη προσωρινών περιοριστικών μέτρων όσον αφορά τις εισαγωγές. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί τη διαταραχή του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες του παραρτήματος VI της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας.
Έλεγχος ΥΦΠ στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση ασκεί τρία είδη συνοριακών ελέγχων:
Υγειονομικός και επιδημιολογικός έλεγχος
Στόχος είναι η προστασία της χώρας από την εξάπλωση νόσων, καθώς και η διενέργεια δοκιμών που διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των εμπορευμάτων με τα υγειονομικά πρότυπα. Αυτός ο τύπος ελέγχου είναι υποχρεωτικός και ασκείται κυρίως στα εισαγόμενα τρόφιμα, σε ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα, καθώς και στις εξαγωγές ηλιελαίων. Τα εμπορεύματα που εμπίπτουν στην κατηγορία των γεωργικών προϊόντων δεν θα υπόκεινται σε υγειονομικό και επιδημιολογικό έλεγχο.
Κτηνιατρικός και υγειονομικός έλεγχος
Ο έλεγχος αυτός αποσκοπεί στην πρόληψη της εξάπλωσης νόσων των ζώων. Ο κτηνιατρικός και υγειονομικός έλεγχος εφαρμόζεται συνήθως στις εξαγωγές, τις εισαγωγές και τη διαμετακόμιση ζώων, αναπαραγωγικού υλικού, βιολογικών προϊόντων, παθολογικού υλικού, κτηνιατρικών παρασκευασμάτων, προϊόντων φροντίδας ζώων, πρόσθετων υλών ζωοτροφών, προμειγμάτων και ζωικών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων κρέατος, των αυγών, του γάλακτος, των ψαριών και του μελιού).
Φυτοϋγειονομικός έλεγχος
Αυτός ο τύπος ελέγχου όχι μόνο αποτρέπει την εξάπλωση επιβλαβών οργανισμών, αλλά έχει επίσης σχεδιαστεί για την εποπτεία των καθεστώτων καραντίνας. Ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος εφαρμόζεται στις εξαγωγές, τις εισαγωγές και τη διαμετακόμιση φυτών και φυτικών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων), τη συσκευασία, τα μέσα μεταφοράς, το έδαφος και άλλα προϊόντα που εξαπλώνουν ρυθμιζόμενους επιβλαβείς οργανισμούς.
Επαφές για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ)
Τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο
Αν και οι τεχνικοί κανόνες είναι σημαντικοί, ενίοτε μπορούν να λειτουργήσουν ως φραγμοί στο διεθνές εμπόριο και, ως εκ τούτου, μπορεί να αποτελέσουν σημαντική επιβάρυνση για εσάς ως εξαγωγέας.
- εάν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε εμπορικό φραγμό που επιβραδύνει την επιχείρησή σας ή σας εμποδίζει να εξάγετε, μπορείτε να μας πείτε
- αναφέρετε τι σταματά τις εξαγωγές σας στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό έντυπο — η ΕΕ θα αναλύσει την κατάστασή σας και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα
Έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού
Η συμφωνία εξασφαλίζει πιο διαφανείς και απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες για τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις.
Έγγραφα
Οι οδηγοί βήμα προς βήμα περιγράφουν τα διάφορα είδη εγγράφων που θα πρέπει να προετοιμάσετε για τον εκτελωνισμό των προϊόντων σας.
Ανάλογα με το προϊόν σας, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να απαιτήσουν όλα ή ορισμένα από τα παρακάτω στοιχεία
- εμπορικό τιμολόγιο (βρείτε τις ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενό του στο «My Trade Assistant»).
- κατάλογος συσκευασίας
- πιστοποιητικά εισαγωγής για ορισμένα εμπορεύματα
- πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το προϊόν σας συμμορφώνεται με τους υποχρεωτικούς κανονισμούς για τα προϊόντα, όπως οι απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας, η επισήμανση και η συσκευασία.
- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ — ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να υποβάλετε εκ των προτέρων αίτηση για δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες και /ή δεσμευτικές πληροφορίες καταγωγής.
Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσετε για τον εκτελωνισμό του προϊόντος σας, πηγαίνετε στην ενότητα «Ο εμπορικός μου βοηθός».
Διαδικασίες για την απόδειξη και τον έλεγχο της καταγωγής
Για περιγραφές του τρόπου απόδειξης της καταγωγής των προϊόντων σας για την υποβολή αίτησης για προτιμησιακούς δασμούς και των κανόνων σχετικά με τον έλεγχο της καταγωγής από τις τελωνειακές αρχές, ανατρέξτε στην ενότητα σχετικά με τους κανόνες καταγωγής ανωτέρω.
Για πληροφορίες σχετικά με τις τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής γενικά, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης.
Διανοητική ιδιοκτησία και γεωγραφικοί δείκτες
Η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας σας κατά την εισαγωγή και/ή την εξαγωγή των προϊόντων σας στην Ουκρανία.
Εμπορικά σήματα και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας
Η συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας συνάδει με διάφορες διεθνείς συμφωνίες που ρυθμίζουν τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, παρέχοντας ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα για την καταχώριση των εμπορικών σημάτων. Εάν η αίτηση απορριφθεί από τη διοίκηση εμπορικών σημάτων, η απόφαση πρέπει να κοινοποιηθεί εγγράφως στον αιτούντα και να αιτιολογηθεί η απόρριψη. Ο δικαιούχος του σήματος μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος των δικαιωμάτων του εάν δεν έχει γίνει ουσιαστική χρήση του εντός 5 ετών στο έδαφος στο οποίο καταχωρίστηκε.
Σχέδια και διπλώματα ευρεσιτεχνίας
Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας, τα σχέδια ή υποδείγματα που έχετε δημιουργήσει ανεξάρτητα και έχουν ατομικό χαρακτήρα προστατεύονται μέσω της καταχώρισής τους για περίοδο έως 25 ετών. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του σχεδίου ή υποδείγματος και θα αποτρέψετε τρίτους από τη χρήση, την ανασύσταση, την πώληση ή την εισαγωγή και/ή την εξαγωγή του χωρίς τη συγκατάθεσή σας.
Γεωγραφικές ενδείξεις
Μια ειδική επιτροπή για τους γεωγραφικούς δείκτες, η οποία έχει συσταθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας, θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας σε σχέση με τη διανοητική ιδιοκτησία και θα υποβάλλει έκθεση στην επιτροπή εμπορίου.
Εμπορικά σήματα
Οι αιτήσεις εμπορικών σημάτων θα πρέπει να υποβάλλονται στο ουκρανικό Ινστιτούτο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ουκρανικό PTO), το οποίο είναι κρατική επιχείρηση.
Εάν επιθυμείτε να καταθέσετε εμπορικό σήμα στην Ουκρανία, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα έγγραφα και πληροφορίες:
- πλήρες ονοματεπώνυμο
- χώρα σύστασης
- διεύθυνση και κωδικός χώρας του ΠΟΔΙ
- εικόνα και περιγραφή του σήματος που διεκδικείτε
- περιγραφή εάν το σήμα περιέχει λεκτικό στοιχείο
- ένδειξη του χρώματος του εμπορικού σήματος
- τον κατάλογο των προϊόντων και/ή υπηρεσιών για τα οποία υποβάλλεται αίτηση στο πλαίσιο της σχετικής διεθνούς ταξινόμησης της Νίκαιας
- την ημερομηνία, τη χώρα και τον αριθμό της αίτησης προτεραιότητας ή της ημερομηνίας της έκθεσης (εάν διεκδικεί προτεραιότητα βάσει της σύμβασης των Παρισίων)
- επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης προτεραιότητας ή του εγγράφου που επιβεβαιώνει την εμφάνιση εκθεμάτων που ενσωματώνουν το αιτούμενο εμπορικό σήμα σε επίσημα αναγνωρισμένη διεθνή έκθεση
- πληρεξούσιο υπογεγραμμένο από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο εξ ονόματος του αιτούντος
Η διαδικασία καταχώρισης έχει ως εξής:
- εάν τα έγγραφα της αίτησής σας πληρούν τις απαιτήσεις, θα σας κοινοποιηθεί η ημερομηνία κατάθεσης
- τα έγγραφα που υποβάλατε ελέγχονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τις τυπικές απαιτήσεις του ουκρανικού νόμου για τα εμπορικά σήματα — εάν η αίτησή σας είναι σύμφωνη, τότε εξετάζεται επί της ουσίας.
- εξέταση επί της ουσίας — η αίτησή σας για το σήμα σας ελέγχεται ως προς την επιλεξιμότητα για προστασία, όπως ορίζεται από το ουκρανικό δίκαιο, και διεξάγονται έρευνες για την ταυτότητα και την ομοιότητα
Γεωγραφική ένδειξη
Πρώτον, για να εγγραφείτε για γεωγραφική ένδειξη στην Ουκρανία, πρέπει να υποβάλετε την αίτησή σας στην ουκρανική γλώσσα. Μπορείτε να καταθέσετε τα έγγραφα σε ξένη γλώσσα και να υποβάλετε μετάφραση στα ουκρανικά το αργότερο 3 μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. Μόλις παραληφθούν η αίτησή σας και τα δικαιολογητικά έγγραφα, θα αξιολογηθούν από το ουκρανικό Ινστιτούτο Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Η αίτησή σας πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα έγγραφα
- αίτημα καταχώρισης της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων, της γεωγραφικής ένδειξης προέλευσης των προϊόντων ή του δικαιώματος χρήσης της καταχωρισμένης ειδικής ένδειξης προέλευσης των προϊόντων με πληροφορίες σχετικά με τον αιτούντα και τη διεύθυνσή τους
- την ονομασία προέλευσης των προϊόντων που διεκδικείτε ή τη γεωγραφική ένδειξη προέλευσης των προϊόντων που διεκδικείτε
- την ονομασία των προϊόντων για τα οποία υποβάλλετε αίτηση καταχώρισης της συγκεκριμένης ένδειξης καταγωγής ή το δικαίωμα χρήσης της καταχωρισμένης εγκεκριμένης ένδειξης καταγωγής
- την ονομασία και τα όρια του γεωγραφικού τόπου όπου παρασκευάζονται τα προϊόντα και τα οποία αφορούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες ή τη φήμη τους
- περιγραφή των ιδιαίτερων ιδιοτήτων, ιδιοτήτων, φήμης ή άλλων χαρακτηριστικών των προϊόντων
- στοιχεία σχετικά με τη χρήση της δηλούμενης ειδικής ένδειξης καταγωγής των εμπορευμάτων στην ετικέτα και στη σήμανση των προϊόντων
- δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιαίτερες ιδιότητες, οι ιδιότητες της φήμης των προϊόντων συνδέονται με τις φυσικές συνθήκες ή τον ανθρώπινο παράγοντα του καθορισμένου γεωγραφικού τόπου
Σημειωτέον ότι, ως αλλοδαπός αιτών στην Ουκρανία, θα πρέπει επίσης να υποβάλετε περαιτέρω δικαιολογητικά μαζί με την αίτησή σας. Τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιώσουν
- η νομική προστασία στο οικείο κράτος μέλος της ΕΕ της ειδικής ένδειξης καταγωγής των εμπορευμάτων που διεκδικείτε
- το δικαίωμά σας να χρησιμοποιείτε την ειδική ένδειξη καταγωγής των εμπορευμάτων
Εμπόριο υπηρεσιών
Τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και η ΕΕ έχουν καθορίσει όλους τους υφιστάμενους περιορισμούς ή επιφυλάξεις τους όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών με υψηλό επίπεδο διαφάνειας. Οι επιφυλάξεις που διατύπωσε η Ουκρανία παρατίθενται στο παράρτημα XVI-Δ έως ΣΤ.
Πώς πλοηγείτε στα παραρτήματα;
Η συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας περιλαμβάνει 3 παραρτήματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζετε κατά την εξαγωγή. Τα εν λόγω έγγραφα περιέχουν επιφυλάξεις που διατύπωσε η Ουκρανία για τους εξαγωγείς της ΕΕ.
- Στο παράρτημα XVI-Δ παρατίθεται αρνητικός κατάλογος όλων των τομέων υπηρεσιών που υπόκεινται σε ειδικούς περιορισμούς κατά την ίδρυση επιχείρησης στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες σε όλους τους τομείς που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Οι περιορισμοί χωρίζονται σε κατάλογο εκείνων που ισχύουν για όλους τους τομείς ή υποτομείς και σε κατάλογο όπου διατυπώνονται συγκεκριμένες επιφυλάξεις ανά τομέα ή υποτομέα.
- Στο παράρτημα XVI-E παρατίθεται θετικός κατάλογος των τομέων υπηρεσιών στους οποίους μπορείτε να πραγματοποιήσετε διασυνοριακές συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών. Ο κατάλογος αυτός περιγράφει όλους τους τομείς στους οποίους επιτρέπεται να δραστηριοποιηθείτε.
- Τοπαράρτημα XVI-ΣΤ απαριθμεί τις επιφυλάξεις σχετικά με τους παρόχους υπηρεσιών επί συμβάσει και τους ανεξάρτητους επαγγελματίες
Ποιος μπορεί να ιδρύσει επιχείρηση στην Ουκρανία;
Εάν είσθε
- επιχείρηση, η συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε ή να αποκτήσετε υποκαταστήματα της επιχείρησής σας ή γραφεία αντιπροσωπείας σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες
- ένα άτομο, η συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας σας παρέχει ευκαιρίες να δημιουργήσετε και να εγκαταστήσετε την επιχείρησή σας μέσω αυτοαπασχόλησης ή επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας
Θα έχετε την ίδια μεταχείριση με τους υπηκόους της Ουκρανίας και αντιστρόφως. Στο παράρτημα XVI-Δ παρατίθεται κατάλογος των τομέων στους οποίους τίθενται περιορισμοί όσον αφορά την εγκατάσταση.
ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ παροχη ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Εάν ενδιαφέρεστε για τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, σας επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών στην Ουκρανία (και αντιστρόφως) υπό τους ίδιους όρους με εκείνους που ισχύουν για τους υπηκόους της Ουκρανίας. Ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:
- τομείς όπως οι συμβολαιογραφικές υπηρεσίες, η ιδιοκτησία δασών ή τα διευθυντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαιτεί ο πάροχος υπηρεσιών να έχει ουκρανική ιθαγένεια, ή οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, όπου ο πάροχος υπηρεσιών πρέπει να λάβει άδεια
- τομείς που εξαιρούνται πλήρως από τη συμφωνία, π.χ. οπτικοακουστικές υπηρεσίες, εθνικές θαλάσσιες ενδομεταφορές (καμποτάζ) και υπηρεσίες εσωτερικών και διεθνών αεροπορικών μεταφορών — Το άρθρο 92 της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας παρέχει κατάλογο των συγκεκριμένων αυτών υπηρεσιών.
Στους τομείς στους οποίους επιτρέπεται η πρόσβαση στην αγορά της Ουκρανίας (και αντιστρόφως), η συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας καταργεί τους ακόλουθους περιορισμούς
- ανώτατο όριο στον αριθμό των παρόχων υπηρεσιών
- αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της απαίτησης εξέτασης των οικονομικών αναγκών, της εφαρμογής ενός συστήματος ποσοστώσεων, είτε μέσω νόμων που προωθούν τα μονοπώλια ή τους αποκλειστικούς παρόχους υπηρεσιών, περιορίζοντας έτσι την είσοδο άλλων παρόχων υπηρεσιών στην αγορά.
- η συνολική αξία των συναλλαγών υπηρεσιών ή των περιουσιακών στοιχείων
- συνολικός αριθμός πράξεων παροχής υπηρεσιών ή συνολική ποσότητα εκροών υπηρεσιών
Στο παράρτημα XVI-E παρατίθεται θετικός κατάλογος των τομέων υπηρεσιών στους οποίους μπορείτε να πραγματοποιήσετε διασυνοριακές συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών. Ο κατάλογος αυτός περιγράφει όλους τους τομείς στους οποίους επιτρέπεται να δραστηριοποιηθείτε. Ως εκ τούτου, κάθε τομέας υπηρεσιών που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο έχει περιορισμούς. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κατάλογο των τομέων υπηρεσιών στους οποίους έχετε πρόσβαση στην αγορά παρατίθενται στο παράρτημα XIV-E της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας.
Προσωρινή διαμονή
Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας, σας επιτρέπεται να μετακομίσετε προσωρινά στην Ουκρανία για να εργαστείτε ως ασκούμενος πτυχιούχος, ως επαγγελματίας πωλητής ή ως ένα από τα βασικά μέλη του προσωπικού μιας εταιρείας στην εν λόγω χώρα. Για παράδειγμα, εάν είστε ανώτερος υπάλληλος υπεύθυνος για τη σύσταση ή τη λειτουργία μιας εγκατάστασης.
Οι περίοδοι προσωρινής διαμονής έχουν ως εξής:
- ενδοεταιρικώς μετατιθέμενος (στελέχη εταιρείας στην Ουκρανία (ή στην ΕΕ) ή ασκούμενοι πτυχιούχοι) — έως 3 έτη
- επιχειρηματικός επισκέπτης (π.χ. ταξιδεύοντας για να εγκατασταθεί στην Ουκρανία (ή στην ΕΕ) ή επιχειρηματικός πωλητής) — έως 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 12 μηνών
- ασκούμενος πτυχιούχος που δεν είναι ενδοϋπηρεσιακώς μετατιθέμενος — έως 1 έτος
Εάν είστε συμβεβλημένος πάροχος υπηρεσιών, η συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για εσάς σε συγκεκριμένους τομείς σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ωστόσο, πρέπει
- να παρέχει την εν λόγω υπηρεσία σε προσωρινή βάση ως υπάλληλος οντότητας που έχει συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών που δεν υπερβαίνει το 1 έτος
- να διαθέτετε τουλάχιστον 3ετή επαγγελματική πείρα στον τομέα στον οποίο προσφέρετε υπηρεσίες επί συμβάσει
- να διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο ή τίτλο που αποδεικνύει γνώσεις ισοδύναμου επιπέδου και σχετικά επαγγελματικά προσόντα
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με
- ταχυδρομικές υπηρεσίες ταχυμεταφορών, βλ. άρθρα 109-114 της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας
- ηλεκτρονικές επικοινωνίες, βλ. άρθρα 115-124 της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας
- χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, βλ. άρθρα 125 — 133 της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας
- ηλεκτρονικό εμπόριο, βλ. άρθρα 139-143 της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας· και διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές βλ. άρθρα 135 — 138 της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας
Δημόσιες συμβάσεις
Στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας, η ΕΕ και η Ουκρανία δεσμεύονται να διασφαλίσουν την πρόσβασή σας στις αγορές δημόσιων συμβάσεων σε κάθε χώρα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αυτό αφορά τις δημόσιες συμβάσεις για αγαθά, υπηρεσίες ή κατασκευές και παραχωρήσεις στους παραδοσιακούς τομείς, καθώς και στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Το άνοιγμα της αγοράς πραγματοποιείται σταδιακά στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας.
Η συμφωνία διασφαλίζει επίσης ότι οι προσφέροντες από την Ουκρανία και την ΕΕ τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης κατά την υποβολή προσφορών μεταξύ τους.
Η συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας υποχρεώνει τόσο την ΕΕ όσο και την Ουκρανία να διασφαλίσουν ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις όσον αφορά την υποβολή προσφορών
- οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών δημοσιεύονται δεόντως και δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Αυτό επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με επικείμενους διαγωνισμούς
- οι πληροφορίες που δημοσιεύονται περιλαμβάνουν τα σημαντικότερα στοιχεία της προσφοράς, όπως το αντικείμενο της μελλοντικής σύμβασης, τις ισχύουσες προθεσμίες ή τους όρους υποβολής προσφορών.
- δεν υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις εις βάρος των εταιρειών που προέρχονται από την Ουκρανία ή την ΕΕ, οι οποίες θα τις εμπόδιζαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό
- η διαφάνεια και η ίση μεταχείριση διασφαλίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής προσφορών
- η απόφαση για την ανάθεση της σύμβασης κοινοποιείται σε όλους τους αιτούντες και οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι ο νικητής παρέχονται κατόπιν αιτήματος
- σε περίπτωση διαφοράς, οι εταιρείες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να εγείρουν ζητήματα ενώπιον των αρμόδιων εθνικών αρχών προσφυγής.
Σύνδεσμοι, επαφές και έγγραφα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ για ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Επαφές για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ για ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ουκρανικό Επιστημονικό, Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Πιστοποίησης, Προτύπων και Ποιότητας
|
2 Svyatoshinskaya Street, 03115 Kyiv, Ουκρανία Τηλέφωνο: + 380 44452-3396 Τηλ. & ΪΗΛΕΟΜ.: + 380 44452-6907 Ηλ. ταχυδρομείο: secretar.ukrndnc@gmail.com Διαδίκτυο: http://uas.org.ua |
Κρατική επιθεώρηση για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών
|
Antonovycha 174, 03680 Κίεβο, Ουκρανία Τηλέφωνο: + 380 44528-9244 Διαδίκτυο: http://www.consumer.gov.ua/ |
|
9/11 Arsenalna Street, 01011 Kyiv, Ουκρανία Τηλέφωνο: + 380 44254-5673 Φαξ: + 380 44254-4393 Ηλ. ταχυδρομείο: inform@dkrp.gov.ua Διαδίκτυο: http://www.drs.gov.ua |
Τμήμα Τεχνικών Κανονισμών του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου της Ουκρανίας
|
12/2 Hrushevskiy Street, 01008 Kyiv, Ουκρανία Τηλέφωνο: + 380 44528-8564 Φαξ: + 380 44528-9014 Ηλεκτρονική διεύθυνση: dtr@me.gov.ua Διαδίκτυο: http://www.me.gov.ua |
Επαφές για υγειονομικές/φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις (ΥΦΠ)
Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της Ουκρανίας |
Οδός Khreshchatyk 24, 01001 Κίεβο, Ουκρανία Στοιχεία επικοινωνίας για τις προσφυγές των πολιτών: Τηλέφωνο: + 380 44279-8474 Ηλ. ταχυδρομείο: zvg@minagro.gov.ua
Τηλέφωνο: + 380 44278-8171 Τηλ. & ΪΗΛΕΟΜ.: + 380 44278-7602 Ηλ. ταχυδρομείο: info@minagro.gov.ua |
Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου |
12/2 M. Grushevs’kyi Street, 01008 Kyiv, Ουκρανία Τηλέφωνο: + 380 44253-9394 Φαξ: + 380 44253-6371 Ηλ. ταχυδρομείο: meconomy@me.gov.ua |
Το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας |
Δημόσια Υπηρεσία Υποδοχής Οδός Yaroslavska 41, 04071 Κίεβο, Ουκρανία Τηλέφωνο: + 380 44425-0526 |
Υπουργείο Οικολογίας και Φυσικών Πόρων
|
Οδός Vasilya Lipkivs’ kogo 35, Κίεβο 03035, Ουκρανία Δημόσια υποδοχή Τηλέφωνο: + 380 44206-3302 Ηλ. ταχυδρομείο: gr_priem@menr.gov.ua Δημόσια Μονάδα Αναφοράς Τηλέφωνο: + 380 44206-3115 Κέντρο Τύπου Τηλέφωνο: + 380 44206-3174 Ηλ. ταχυδρομείο: press@menr.gov.ua |
Περαιτέρω σύνδεσμοι
- περισσότερες πληροφορίες για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας, τις εκθέσεις αξιολόγησης της ΕΕ και άλλα έγγραφα
- για πληροφορίες σχετικά με τη στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων που επιθυμούν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό, διαβάστε τον Εκτελεστικό Οργανισμό για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EASME)
- μάθετε περισσότερα για τη στήριξη που παρέχεται σε μικρότερες επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδοτική στήριξη για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος COSME — Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
- η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) παρέχει επίσης λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας. Για μια επισκόπηση, μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε ένα ενημερωτικό δελτίο
- Περιφερειακά γραφεία εμπορικής υποστήριξης