Σώρευση

Προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ένα προϊόν έχει μετασχηματιστεί επαρκώς στη χώρα εταίρο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε τα υλικά και οι εισροές που χρησιμοποιούνται μπορούν να θεωρηθούν ως καταγόμενα από την ΕΕ ή τη χώρα του εμπορικού εταίρου. Οι προτιμησιακοί κανόνες καταγωγής της ΕΕ περιλαμβάνουν την έννοια της σώρευσης, η οποία σας επιτρέπει, ως εισαγωγέας ή εξαγωγέας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να θεωρήσετε μη καταγόμενες ύλες που εισάγονται από τρίτες χώρες ή μεταποιήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρα μη εταίρο, ως καταγωγής ΕΕ ή χώρας εμπορικού εταίρου. Υπάρχουν τρία είδη σώρευσης που χρησιμοποιούνται στα προτιμησιακά καθεστώτα της ΕΕ. Οι τρεις τύποι διαφέρουν ως προς τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν στην ενέργεια και τους τύπους των υλών — καταγόμενων ή μη — που μπορούν να σωρευτούν.

Α) Διμερής σώρευση

Η διμερής σώρευση περιλαμβάνει δύο μέρη: η ΕΕ και η χώρα εταίρος. Επιτρέπει τη χρήση υλών καταγωγής ΕΕ ως υλών καταγωγής της χώρας εταίρου και αντιστρόφως. Η σώρευση αυτή ισχύει για όλα τα προτιμησιακά καθεστώτα της ΕΕ.

Η διμερής σώρευση εφαρμόζεται στους τρεις βασικούς κανόνες που περιγράφονται στο τμήμα για τα αγαθά που έχουν υποστεί επαρκή μεταποίηση ως εξής:

  • Εάν εφαρμόζεται ο κανόνας της «προστιθέμενης αξίας», η διμερής σώρευση σάς επιτρέπει να εξαιρείτε την αξία των υλών καταγωγής του άλλου μέρους από το ανώτατο ποσοστιαίο όριο των μη καταγόμενων υλών.
  • Εάν εφαρμόζεται ο κανόνας «αλλαγή δασμολογικής κατάταξης», δεν χρειάζεται να ελέγξετε αν υπήρξε αλλαγή στη δασμολογική κατάταξη των υλών καταγωγής του άλλου μέρους.
  • Εάν εφαρμόζεται ο κανόνας «κατασκευή από ορισμένα προϊόντα», δεν χρειάζεται να ελέγξετε αν οι ύλες καταγωγής του άλλου μέρους αναφέρονται σε μεταγενέστερο στάδιο παραγωγής.

Β) Διαγώνια σώρευση

Η διαγώνια σώρευση είναι παρόμοια με τη διμερή σώρευση, αλλά χρησιμοποιείται σε συμφωνίες που αφορούν περισσότερες από δύο χώρες. Επιτρέπει τη χρήση υλών καταγωγής καθορισμένης χώρας (όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη σώρευσης) άλλες από τις χώρες εταίρους ως καταγόμενες ύλες. Η διαγώνια σώρευση μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε προϊόντα που κατάγονται από καθορισμένη χώρα και στη συνέχεια μεταποιούνται περαιτέρω.

Η διαγώνια σώρευση εφαρμόζεται στους τρεις κύριους κανόνες που περιγράφονται στο τμήμα αγαθών που έχουν μετασχηματιστεί επαρκώς ως εξής:

  • Εάν εφαρμόζεται ο κανόνας της «προστιθέμενης αξίας», η διαγώνια σώρευση σάς επιτρέπει να εξαιρείτε την αξία των υλών καταγωγής της καθορισμένης χώρας από το ανώτατο ποσοστιαίο όριο των μη καταγόμενων υλών.
  • Εάν χρησιμοποιείται ο κανόνας «αλλαγή δασμολογικής κατάταξης», δεν χρειάζεται να ελέγξετε αν υπήρξε αλλαγή στη δασμολογική κατάταξη των υλών καταγωγής της καθορισμένης χώρας.
  • Εάν εφαρμόζεται ο κανόνας «κατασκευή από ορισμένα» προϊόντα, δεν χρειάζεται να ελέγξετε αν οι ύλες καταγωγής της καθορισμένης χώρας αναφέρονται σε μεταγενέστερο στάδιο παραγωγής.

Γ) Πλήρης σώρευση

Η πλήρης σώρευση δεν λαμβάνει υπόψη μόνο ύλες καταγωγής ΕΕ ή καθορισμένης χώρας (όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη σώρευσης), αλλά επιτρέπει επίσης τον συνυπολογισμό των μη καταγόμενων εισροών στην καταγόμενη περιεκτικότητα.

Η πλήρης σώρευση εφαρμόζεται στους τρεις βασικούς κανόνες που περιγράφονται στο τμήμα «επαρκώς μετασχηματισμένα αγαθά» ως εξής:

  • Εάν εφαρμόζεται ο κανόνας της «προστιθέμενης αξίας», η πλήρης σώρευση σάς επιτρέπει να εξαιρείτε την αξία των μη καταγόμενων υλών που χρησιμοποιούνται σε στάδιο παραγωγής σε άλλο μέρος από το ανώτατο ποσοστιαίο όριο των μη καταγόμενων υλών.
  • Εάν εφαρμόζεται ο κανόνας «αλλαγή δασμολογικής κατάταξης», δεν χρειάζεται να ελέγξετε αν υπήρξε αλλαγή στη δασμολογική κατάταξη των υλών που χρησιμοποιήθηκαν σε στάδιο παραγωγής σε άλλο μέρος.
  • Εάν χρησιμοποιείται ο κανόνας «κατασκευή από ορισμένα προϊόντα», δεν χρειάζεται να ελέγξετε αν οι ύλες που χρησιμοποιούνται σε στάδιο παραγωγής σε άλλο μέρος αναφέρονται σε μεταγενέστερο στάδιο παραγωγής.

Να θυμάστε ότι εάν η επεξεργασία που πραγματοποιείται στη χώρα εταίρο σας εμπίπτει απλώς στον κατάλογο των ελαχίστων πράξεων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η σώρευση.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις