Kumulaatio
Jotta voidaan tietää, onko tuote riittävästi muunnettu kumppanimaassa, on tärkeää tietää, milloin käytettyjä materiaaleja ja tuotantopanoksia voidaan pitää EU:n tai kauppakumppanimaan alkuperätuotteina. EU:n etuuskohteluun oikeuttaviin alkuperäsääntöihin sisältyy kumulaation käsite, jonka mukaan tuojana tai viejänä voit tietyin edellytyksin pitää kolmansista maista tuotuja ei-alkuperäaineksia tai muussa kuin kumppanimaassa suoritettua käsittelyä EU:n tai kauppakumppanimaan alkuperäaineksina. EU:n etuusjärjestelyissä käytetään kolmenlaista kumulaatiota. Nämä kolme tyyppiä eroavat toisistaan sen mukaan, kuinka monta maata toimenpiteeseen osallistuu, ja sen mukaan, minkä tyyppisiä aineksia – alkuperäaineksia vai ei-alkuperäaineksia – voidaan kumuloida.
A) Kahdenvälinen kumulaatio
Kahdenväliseen kumulaatioon osallistuu kaksi osapuolta: EU ja kumppanimaa. Sen avulla voidaan käyttää EU:n alkuperäaineksia kumppanimaan alkuperäaineksina ja päinvastoin. Tätä kumulaatiota sovelletaan kaikkiin EU:n etuusjärjestelyihin.
Kahdenvälistä kumulaatiota sovelletaan riittävästi jalostettuja tavaroita koskevassa jaksossa kuvattuihin kolmeen pääsääntöön seuraavasti:
- Jos sovelletaan arvonlisäyssääntöä, kahdenvälisen kumulaation avulla voidaan jättää toisen osapuolen alkuperäainesten arvo ei-alkuperäainesten prosentuaalisen enimmäismäärän ulkopuolelle.
- Jos sovelletaan tariffiin luokittelun muutosta koskevaa sääntöä, sinun ei tarvitse tarkistaa, onko toisen osapuolen alkuperäainesten tariffiin luokittelu muuttunut.
- Jos sovelletaan ”tiettyjen tuotteiden valmistusta” koskevaa sääntöä, sinun ei tarvitse tarkistaa, viittaavatko toisen osapuolen alkuperäainekset myöhempään tuotantovaiheeseen.
B) Diagonaalinen kumulaatio
Diagonaalinen kumulaatio on samanlainen kuin kahdenvälinen kumulaatio, mutta sitä käytetään sopimuksissa, jotka koskevat useampaa kuin kahta maata. Sen mukaan alkuperäaineksina voidaan käyttää (asianomaisessa kumulaatiomääräyksessä mainitun) tietyn maan, joka ei ole kumppanimaa, alkuperäaineksia. Diagonaalista kumulaatiota voidaan soveltaa ainoastaan tuotteisiin, jotka ovat peräisin tietystä maasta ja joita sen jälkeen jatkojalostetaan.
Diagonaalista kumulaatiota sovelletaan kolmeen pääsääntöön, jotka kuvataan riittävästi jalostettuja tavaroita koskevassa jaksossa seuraavasti:
- Jos sovelletaan arvonlisäyssääntöä, diagonaalisen kumulaation avulla määritellyn maan alkuperäainesten arvo voidaan jättää ei-alkuperäainesten prosentuaalisen enimmäismäärän ulkopuolelle.
- Jos käytetään tariffiluokituksen muutosta koskevaa sääntöä, sinun ei tarvitse tarkistaa, onko määritetyn maan alkuperäainesten tariffiluokittelu muuttunut.
- Jos sovelletaan ”tiettyjen tuotteiden valmistusta” koskevaa sääntöä, sinun ei tarvitse tarkistaa, viittaavatko määritellyn maan alkuperäainekset myöhempään tuotantovaiheeseen.
C) Täysi kumulaatio
Täyskumulaatiossa ei oteta huomioon ainoastaan EU:n tai tietyn maan alkuperäaineksia (kuten asiaa koskevassa kumulaatiomääräyksessä mainitaan), vaan myös ei-alkuperätuotteita olevat tuotantopanokset voidaan ottaa huomioon alkuperäsisällössä.
Täydellistä kumulaatiota sovelletaan seuraaviin kolmeen pääsääntöön, jotka kuvataan riittävästi jalostettuja tavaroita koskevassa jaksossa:
- Jos sovelletaan arvonlisäyssääntöä, täysimääräinen kumulaatio antaa mahdollisuuden jättää toisen osapuolen tuotantovaiheessa käytettyjen ei-alkuperäainesten arvo ei-alkuperäainesten prosentuaalisen enimmäismäärän ulkopuolelle.
- Jos sovelletaan tariffiluokituksen muutosta koskevaa sääntöä, sinun ei tarvitse tarkistaa, onko toisen osapuolen tuotantovaiheessa käytettyjen ainesten tariffiluokitus muuttunut.
- Jos käytetään ”tiettyjen tuotteiden valmistusta” koskevaa sääntöä, ei tarvitse tarkistaa, viittaavatko toisen osapuolen tuotantovaiheessa käytetyt ainekset myöhempään tuotantovaiheeseen.
Muista, että jos kumppanimaassasi suoritettu jalostus kuuluu vain vähimmäistoimien luetteloon, kumulaatiota ei voida soveltaa.