Paneurooppa–Välimeri-yleissopimus (PEM)
Alkuperäsäännöt
Etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevasta alueellisesta yleissopimuksesta, jäljempänä ’PEM-yleissopimus’, sovittiin vuonna 2012 yhteisten alkuperäsääntöjen ja kumulaation vahvistamiseksi 25 PEM-sopimuspuolen ja EU:n kesken kaupan helpottamiseksi ja toimitusketjujen yhdentämiseksi vyöhykkeellä.
PEM-yleissopimuksen 25 sopimuspuolta ovat:
- EU,
- EFTA-valtiot (Sveitsi, Norja, Islanti ja Liechtenstein),
- Färsaaret,
- Barcelonan prosessin osallistujat (Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Marokko, Palestiina (tätä nimitystä ei pidetä Palestiinan valtion tunnustamisena eikä se vaikuta jäsenvaltioiden yksittäisiin kantoihin tässä asiassa), Syyria, Tunisia ja Turkki),
- EU:n vakautus- ja assosiaatioprosessin osallistujat (Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Pohjois-Makedonian tasavalta, Montenegro, Serbia ja Kosovo (Tämä nimitys ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen).
- Moldovan tasavalta,
- Georgia,
- Ukraina.
Näitä sääntöjä on tarkistettu. Etuuskohteluun oikeuttavia alkuperäsääntöjä koskeva tarkistettu Paneurooppa–Välimeri-yleissopimus tuli voimaan 1 päivänä tammikuuta 2025 (1).
Niiden sopimuspuolten huomioon ottamiseksi, jotka eivät ole saattaneet tarvittavaa ratifiointiprosessia päätökseen, on kuitenkin vahvistettu siirtymäkausi 31 päivään joulukuuta 2025 saakka. Tänä aikana sekä alkuperäisiä että tarkistettuja sääntöjä sovelletaan rinnakkain. Tämän järjestelyn ansiosta talouden toimijat voivat edelleen valita näiden kahden sääntökokonaisuuden välillä toimitusketjujensa perusteella. Tammikuun 1. päivästä 2026 alkaen koko PEM-alueella sovelletaan ainoastaan tarkistettuja sääntöjä.
(1) On huomattava, että tarkistettuja sääntöjä sovelletaan EU:n ja kaikkien PEM-sopimuspuolten välillä lukuun ottamatta niitä muutamia PEM-maita, jotka eivät ratifioineet tarkistettua yleissopimusta (Marokko, Tunisia, Israel, Algeria, Libanon, Egypti ja Palestiina).
Tarkistetuilla säännöillä yksinkertaistetaan ja nykyaikaistetaan alkuperäsääntöjä verrattuna vuoden 2012 PEM-yleissopimukseen sisältyviin sääntöihin (tuotekohtaiset säännöt ovat joustavampia ja kumulaatiota, tullinpalautusta, sallittua poikkeamaa ja kuljetusehtoja koskevia säännöksiä on lievennetty).
Syyriaa pidetään PEM-yleissopimuksen sopimuspuolena, koska se sisältyy yleissopimuksessa mainittuun 25 sopimuspuolen luetteloon. Käytännössä Syyria ei kuitenkaan ole ratifioinut alkuperäistä yleissopimusta eikä sen tarkistettua versiota Kosovon tavoin (Tämä nimitys ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen). Alkuperäsääntöjen osalta sovelletaan edelleen seuraavia sääntöjä: EU:n ja Syyrian arabitasavallan välisen yhteistyösopimuksen pöytäkirja N:o 2.
Lisätietoja vuoden 2012 PEM-yleissopimuksesta ja sen tarkistusprosessista on osoitteessa Paneurooppa–Välimeri-kumulaatio ja PEM-yleissopimus.
Valitse säännöt, joita haluat soveltaa: