Yksipuoliset kauppajärjestelyt

Viekö tai tuomitko kehitysmaasta kehittyneeseen maahan? Yksipuolisen kauppasopimuksen ansiosta tavaroille voidaan myöntää alennettuja tulleja tai ei lainkaan tulleja.

Mikä on yksipuolinen kauppasopimus?

Yksipuoliset kauppasopimukset ovat yksipuolisia, ei-vastavuoroisia kauppaetuuksia, joita teollisuusmaat myöntävät kehitysmaille ja joiden tavoitteena on auttaa niitä lisäämään vientiä ja vauhdittamaan taloudellista kehitystä.

Niiden tarkoituksena on

  • viennin ja taloudellisen kehityksen edistäminen edunsaajamaissa
  • auttaa niitä vähentämään köyhyyttä, edistämään hyvää hallintotapaa ja tukemaan kestävää kehitystä
  • kannustetaan noudattamaan ihmisoikeuksia, työntekijöiden oikeuksia ja ympäristönsuojelua koskevia kansainvälisiä normeja.

 

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

  • etuuskohteluun perustuvissa järjestelmissä voit viedä kehitysmaasta kehittyneeseen maahan tai tuoda sitä maksamalla pienempiä tulleja tai ilman tulleja lainkaan.
  • tavaroiden on oltava peräisin edunsaajamaasta erityisessä etuuskohtelujärjestelmässä vahvistettujen alkuperäsääntöjen mukaisesti.
  • tuotevalikoima, maakohtainen kattavuus ja erityissäännöt vaihtelevat suuresti sopimuksesta/järjestelmästä toiseen.

Ennakkoehdot

Yksipuolisten kauppasopimusten ehtona on usein ihmisoikeuksien, kestävän kehityksen ja hyvän hallintotavan kehitys edunsaajamaissa. Jos sääntöjä rikotaan vakavalla ja järjestelmällisellä tavalla, tiedot toimittanut maa voi peruuttaa tämän edun, kunnes tilanne paranee riittävästi.

Toimittajamaat

Etuuskohtelukauppaa koskevien sopimusten tarjoajia ovat EU, Armenia, Australia, Kanada, Chile, Kiina, Islanti, Intia, Japani, Kazakstan, Etelä-Korea, Kirgisian tasavalta, Montenegro, Marokko, Uusi-Seelanti, Norja, Venäjä, Sveitsi, Taiwan, Tadžikistan, Thaimaa, Turkki ja Yhdysvallat.

Luettelo maailman etuuskohtelukauppaa koskevista menettelyistä

Jaa tämä sivu: