Länsi-Balkan
Vakautus- ja assosiaatioprosessin käynnistämisen jälkeen EU on tehnyt asteittain kahdenvälisiä vapaakauppasopimuksia eli vakautus- ja assosiaatiosopimuksia kunkin Länsi-Balkanin kumppanimaan kanssa.
- Albania (2009)
- Pohjois-Makedonia (2004)
- Montenegro (2010)
- Serbia (2013)
- Bosnia ja Hertsegovina (2015)
- Kosovo* (2016)
* Tämä nimitys ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen.)
Vakautus- ja assosiaatiosopimukset ovat välineitä, jotka mahdollistavat alueen maiden taloudellisen kehityksen ja poliittisen vakauttamisen sekä tiiviin ja pitkäaikaisen assosiaation luomisen EU:n ja Länsi-Balkanin välille. Vakautus- ja assosiaatiosopimukset muodostavat itse asiassa oikeudellisen välineen lainsäädännön mukauttamiseksi EU:n säännöstöön ja asteittaiseksi yhdentymiseksi EU:n markkinoille.
Vakautus- ja assosiaatiosopimukset ovat perustaneet vapaakauppa-alueen siirtymäkauden aikana, joka on nyt päättynyt kaikkien muiden paitsi Kosovon osalta (2026).
Sopimuksissa määrätään kahdenvälisen kaupan tullien ja muiden kuin tariffirajoitusten poistamisesta, ja ne kattavat tavarat harmonoidun järjestelmän kaikissa ryhmissä. Vain harvoja poikkeuksia, jotka koskevat joitakin maatalous- ja kalastustuotteita, ei ole vapautettu kokonaan, ja niihin sovelletaan alennettuja tulleja ja/tai etuuskohteluun perustuvia määrällisiä myönnytyksiä.
Lisäksi sopimuksiin sisältyy määräyksiä kilpailuasioista, teollis- ja tekijänoikeuksien korkeatasoisesta suojasta ja tulliyhteistyön vahvistamisesta. Niihin sisältyy myös muita sääntöjä, jotka koskevat erityisesti julkisia hankintoja, lainsäädännön lähentämistä monilla aloilla, kuten standardoinnissa, sekä palveluja ja sijoittautumista koskevia säännöksiä.
Lue lisää
Alkuperäsäännöt
Saadakseen etuuskohtelun (alhaisempi tai ei lainkaan tulleja) tuotteen on oltava tiettyjen Paneurooppa–Välimeri-yleissopimuksessa vahvistettujen alkuperäsääntöjen mukainen.
Tarkista kauppa-avustajani interaktiivisesta”Alkuperäsääntöjen itsearviointityökalusta (ROSA)”,miten voit arvioida, täyttääkö tuotteesi alkuperäsäännöt, ja selvittää, miten voit laatia oikeat asiakirjat. Lisätietoja ROSAn käytöstä on saatavilla.