Standardit ja vaatimustenmukaisuuden arviointi

Standardit ja vaatimustenmukaisuuden arviointi

Standardit ja vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt sekä tekniset määräykset ovat kolme tekijää, jotka voivat muodostaa kaupan teknisiä esteitä.

Teknisissä määräyksissä vahvistetaan pakolliset tuotevaatimukset, kun taas standardeissa esitetään vapaaehtoisia yksityiskohtaisia teknisiä eritelmiä ja tuotteen ominaisuuksia koskevia kriteerejä, jotka auttavat valmistajia täyttämään teknisten määräysten pakolliset vaatimukset.

Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt ovat väline, jolla osoitetaan, että kaikki asiaankuuluvat pakolliset tuotevaatimukset täyttyvät. Kolmannen osapuolen suorittama vaatimustenmukaisuuden arviointi edellyttää riippumattomien vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten tai viranomaisten toimia, ja sitä edellytetään yleensä keskisuuren tai suuren riskin tuotteilta. Jos vaaditaan pakollista kolmannen osapuolen suorittamaa vaatimustenmukaisuuden arviointia, tämä lisää vaatimustenmukaisuuden arvioinnin kustannuksia (rahoituskustannuksia ja markkinoille pääsyn viivästymistä). Vaatimustenmukaisuuden arviointia koskevilla kahdenvälisillä vastavuoroista tunnustamista koskevilla sopimuksilla pyritään vähentämään testaus- ja sertifiointikustannuksia muilla markkinoilla, joilla kumpikin osapuoli hyväksyy kumppanimaassa annetut raportit, todistukset ja merkit toisen osapuolen lainsäädännön mukaisesti.

Vaatimustenmukaisuuden arviointia koskeva EU:n tutkimus toteutettiin keväällä 2022. Kysely oli suunnattu EU:n yrityksille, jotka valmistavat tai myyvät teollisuustuotteita EU:n ulkopuolella. Sen tavoitteena oli lisätä EU:n teollisuuden tietoisuutta vastavuoroista tunnustamista koskevien sopimusten tarjoamista mahdollisuuksista ja kartoittaa EU:n teollisuuden erityisiä haasteita, jotka liittyvät vaatimustenmukaisuuden arviointiin EU:n ulkopuolisilla markkinoilla. Kyselyn tulokset voi ladata täältä.

Kauppapolitiikan pääosasto toteutti keväällä 2023 toisen kyselytutkimuksen vaatimustenmukaisuuden arvioinnista ja vastavuoroista tunnustamista koskevista sopimuksista. Tällä kertaa keskityttiin EU:n vaatimustenmukaisuuden arviointilaitoksiin, jotta voidaan tunnistaa mahdolliset ongelmat, jotka estävät EU:n vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten nimeämisen vastavuoroista tunnustamista koskevan sopimuksen nojalla, ja ymmärtää, mitkä uudet vastavuoroista tunnustamista koskevat sopimukset olisivat hyödyllisiä EU:n vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten näkökulmasta. Kyselyn tulokset voi ladata täältä.