Tavaroiden vientiopas

Aikooko yrityksesi viedä tavaroita EU:n ulkopuolelle? Tämä osio auttaa sinua ymmärtämään, onko yrityksesi valmis vientiin, ja hahmottaa vientiprosessin eri vaiheet.

5 askelta tuotteen vientiin

 
 

Ennen kuin aloitat - Onko yrityksesi valmis kauppaan?

Suunnitteletko tuotteen vientiä ensimmäistä kertaa?

Ennen kuin teet niin, tarkista, onko yrityksesi valmis:

  • Onko tuotteesi jo menestynyt kotimarkkinoillasi tai muissa EU-maissa?
  • Onko yritykselläsi valmiudet myydä tuotetta EU:n ulkopuolisilla ulkomaisilla markkinoilla? Onko sillä riittävästi henkilöstöä, aikaa, taloudellisia ja oikeudellisia resursseja?
  • Sitoutuuko yrityksenne johto laajentamaan toimintaansa EU:n ulkopuolisille vientimarkkinoille?
  • Onko yrityksellänne kattava rahoitus-, markkinointi- tai liiketoimintasuunnitelma, jolla on selkeästi määritellyt tavoitteet EU:n ulkopuolisille markkinoille suuntautuvan viennin tukemiseksi?
  • Onko yritykselläsi konkreettinen strategia tuotteen viemiseksi vientimarkkinoille? Voit esimerkiksi viedä tuotteesi suoraan ostajalle vientimarkkinoillasi, kuten toiselle yritykselle tai kuluttajalle, tai välillisesti käyttämällä kolmatta osapuolta, kuten edustajaa tai jakelijaa. Sähköisen kaupankäynnin alustat voivat tukea sekä suoraa että välillistä vientiä.
  • Suojataanko tuotteeseenne liittyvä henkinen omaisuus tarvittaessa vientimarkkinoillanne?
  • Onko yrityksellänne valmiudet ja asiantuntemus mukauttaa tuotteensa kulttuurisiin mieltymyksiin tai erilaisiin teknisiin standardeihin EU:n ulkopuolisissa maissa?

Ennen kuin jatkat, harkitse edellä olevia kysymyksiä huolellisesti ja keskustele niistä yrityksessäsi päättääksesi, oletko valmis käymään kauppaa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa tai mitä toimia sinun on toteutettava valmistautuaksesi siihen.

 

1

Löydä markkinat ja ostaja

Jos haluat viedä tavaroita EU:n ulkopuolelle, sinun on ensin määritettävä markkinat ja etsittävä tuotteellesi ostaja. My Trade Assistant-palvelussa tarjottavat tiedot auttavat sinua löytämään tuotteellesi sopivat markkinat. Se auttaa sinua myös määrittämään ostajalle asetettavat vaatimukset, kuten rekisteröinti- tai lisenssivaatimukset, jotka koskevat tiettyjen tavaroiden kauppaa tai osallistumista tiettyyn talouden alaan. Koska ostajasi on yleensä maahantuoja ja ottaa vastuun tuotteesi tuomisesta kohdemaahan ja sen markkinoille, sen pätevyys tähän rooliin on ratkaisevan tärkeää.

Seuraavista instituutioista tai toimijoista voi olla apua vientimarkkinoiden mahdollisuuksien tunnistamisessa ja pätevien ostajien löytämisessä.

  • Kauppakamarit voivat antaa sinulle tietoa eri markkinoista ja liikekumppaneista ja ohjata sinut asiaankuuluviin raportteihin.
  • Kauppakohtaiset uutistoimittajat tai kaupanedistämistoimistot maassasi tai valitsemillasi vientimarkkinoilla, jotka kattavat markkina-analyysin ja liiketoimintamahdollisuuksien arvioinnin, voivat olla avuksi. Nämä elimet tekevät usein tutkimuksia keskeisistä vientialoista.
  • Myös vientikonsultit ja asianomaiset pankit voivat antaa neuvontaa.

Miten valitset kohdemarkkinasi?

Tarkastele mahdollisia vientimarkkinoita arvioidaksesi, onko tuotteellesi kysyntää, ja harkitse, olisiko tuotteesi kilpailukykyinen vientimarkkinoilla.

Tarkista potentiaalisen kohdemarkkinasi kauppatilastot.

Tuontitilastot voivat osoittaa, tuoko kohdemaasi jo tuotetyyppiäsi, mistä tuonti tulee ja onko markkinoilla jo paljon tarjontaa. Alhaiset luvut voivat olla osoitus mahdollisuudesta, mutta ne voivat myös paljastaa markkinoille pääsyn esteitä tai jopa esteitä, jotka voit tarkistaa kauppa-avustajaltani.

Miten löytää potentiaalisia ostajia?

Kun olet valinnut yhden tai useamman kohdemarkkinan, seuraava vaihe on tunnistaa mahdolliset kauppakumppanit ja liikeyhteydet.

Kumppanit ja kontaktit löytyvät osoitteesta:

Tällaisia tapahtumia tarjotaan yhä enemmän verkossa, ja ehkä on tarkoituksenmukaista tarkastella vastaavia vaihtoehtoja.

Toisin kuin kotimaisissa liiketoimissa, ostajan kelpoisuus tuontitapahtumaan ja tuotteesi tosiasiallinen käyttö tai markkinointi kohdemaassa on tarkistettava huolellisesti.

Voit myös tarkistaa, onko sinulla lupa myydä valtiolle mahdollisilla vientimarkkinoillasi.

Mitä julkiset hankinnat ovat?

 

2

Tarkista vientiolosuhteet EU:ssa ja tuontivaatimukset kohdemarkkinoillasi

Jotta voit viedä tuotetta EU:n ulkopuolelle, sinun on täytettävä tietyt perusvaatimukset.

Miten voit viedä?

On olemassa erilaisia tapoja, joilla voit viedä tuotteen.

  • Voit esimerkiksi viedä suoraan vientimarkkinoillasi olevalle ostajalle. Tämä voi olla toinen yritys tai kuluttaja.
  • Vaihtoehtoisesti erityisesti hyvin pienet yritykset harjoittavat usein epäsuoraa vientiä sähköisen kaupankäynnin alustojen kautta.

 

Mitä on sähköinen kaupankäynti?

Kuka voi viedä?

  • Yrityksen on yleensä oltava sijoittautunut EU:hun yrityksenä tai kiinteänä toimipaikkana. Tähän sisältyy rekisteröityminen arvonlisäverotusta varten.
  • Yleensä sinun on myös rekisteröidyttävä kansalliseen kaupparekisteriin. Lisätietoja saat paikallisesta kauppakamarista.
  • Jos asut EU:n ulkopuolella, sinulla on oltava työlupa, jotta voit harjoittaa itsenäistä kaupallista toimintaa. Lisäksi sinun on löydettävä EU:hun sijoittautunut henkilö, joka on halukas toimimaan puolestasi viejänä (esim. logistiikkapalvelujen tarjoaja tai tulliasioitsija).

Miten rekisteröityä viejäksi?

EU:n viejänä sinun on haettava toimivaltaiselta tullihallinnolta niin kutsuttua talouden toimijoiden rekisteröinti- ja tunnistenumeroa (EORI).

EORI on koko EU:ssa voimassa oleva tunnistenumero, jota tarvitset kaikkiin tullin vienti-ilmoituksiin.

Vinkki: Tämä prosessi voi kestää jonkin aikaa, joten sovelletaan hyvissä ajoin eteenpäin.

Etuuskohtelukauppaa koskevat sopimukset:

Jos haluat viedä maahan, jonka kanssa EU:lla on etuuskohtelukauppaa koskeva sopimus ja johon sovelletaan alhaisempia tulleja, sinun on ehkä haettava myös valtuutetun viejän asemaa tai sopimuksesta riippuen rekisteröidyn viejän asemaa (REX). Todentamisviranomaista sovelletaan kansallisessa tullihallinnossa ja REX-järjestelmää kansallisessa tullihallinnossa.

Valtuutettuna viejänä voit laatia ”alkuperäilmoituksia” ja rekisteröitynä viejänä ”alkuperäilmoituksia”, jotka ylittävät myös asianomaisessa sopimuksessa lähetysten osalta määritellyt kynnysarvot. Näissä ilmoituksissa tai vakuutuksissa todetaan, että vietävät tuotteet ovat tietyssä kauppasopimuksessa vahvistettujen alkuperäsääntöjen mukaisia.

Mahdolliset yksinkertaistukset

Jos yritys harjoittaa usein vientiä ja sillä on asiantuntevaa henkilöstöä ja luotettava tulliprosessien organisointi, se voi hakea yksinkertaistettuja tulli-ilmoituksia unionin tullikoodeksin mukaisesti. Tässä yhteydessä kokeneemmat elinkeinonharjoittajat voivat myös harkita valtuutetun taloudellisen toimijan (AEO) asemaa.

Rajoitetaanko tuotteesi vientiä EU:ssa?

Tiettyjen tavaroiden vienti tai tuotteen vienti tiettyyn määrämaahan voidaan kieltää tai sitä voidaan rajoittaa. Saatat tarvita lisenssin tai valtuutuksen.

  • Tarkista Taricista, tarvitsetko tuotteellesi vientilisenssin.
  • Tarkista vientirajoitukset EU:n pakotekartasta.
  • Tiettyjen tuotteiden osalta maassanne voi poikkeuksellisesti olla kansallisia rajoituksia, jotka on tarkistettava sen toimivaltaisilta viranomaisilta.

Rajoitettujen tai kiellettyjen tuotteiden päätyypit ovat seuraavat:

  • joitakin eläviä eläimiä, lihaa ja kasveja.
  • uhanalaiset lajit
  • tietyt elintarvikkeet
  • vaaralliset kemikaalit
  • lääkkeet ja lääkkeet
  • aseet
  • kaksikäyttötuotteet
  • jätteet
  • kulttuuriesineet (arvokkaat antiikki- ja taide-esineet)
  • väärennetyt tai laittomasti valmistetut tavarat
  • sopimattomat artikkelit, julkaisut ja videotallenteet

Tällaisten tuotteiden osalta tarkastetaan, mitä sääntöjä sovelletaan.

Onko vientimarkkinoillanne rajoituksia?

Sinun on myös varmistettava, että maa, johon haluat viedä, ei sovella tuotteeseesi mitään kieltoja tai rajoituksia, jotka kieltävät sitä tulemasta maahan tai saattamasta sitä markkinoille. Vaikka ostajasi yleensä ottaa vastuun tuotteesi tuonnista sekä käytöstä tai markkinoinnista, onnistuneista ja kestävistä liiketoimista sinun tulisi olla tietoinen tuontikielloista ja tuontirajoituksista tuontimaassa.

Kattava kuvaus eri kohdemaiden rajoituksista on kohdassa My Trade Assistant.

Lisäksi kohdassa ”Tavarat” on yleisiä selityksiä erityyppisistä rajoituksista.

Mitä tariffeja tuotteeseesi sovelletaan?

Tuotteestasaatetaan joutua maksamaan tulleja,kun se saatetaan vientimarkkinoille. Eri kohdemaiden soveltamat tullit löytyvät kauppa-avustajastani.

Se riippuu sopimuksestasi ja sopimuksestasi ostajan kanssa, mutta useimmissa tapauksissa on suositeltavaa jättää tuontiselvitys ostajalle, joka maksaa sitten tullit sekä tuonnin yhteydessä maksettavat verot ja lisätullit. Muista, että jälkimmäinen lisää tuotteen hintaa vientimarkkinoillasi. Näiden niin sanottujen laskeutumiskustannusten olisi edelleen oltava kilpailukykyisiä.

 

Mikä on tuontitulli?

Voiko yritykseni hyötyä EU:n ja kohdemaan välisestä etuuskohtelukauppaa koskevasta sopimuksesta?

Jos EU:lla on etuuskohtelukauppaa koskeva sopimus määrämaan kanssa, tulleja voidaan alentaa tai ne voidaan jopa poistaa kokonaan. Näitä tulleja kutsutaan etuustulleiksi.

My Trade Assistant -osiossailmoitetaan tullietuudet, joita sovelletaan EU:sta peräisin oleviin tuotteisiin eri kohdemaissa.

Näiden tullietuuksien edellytyksenä on kuitenkin, että tuote on tuotettu etuuskohtelukauppaa koskevien sopimuskumppaneiden alueella ja tämän sopimuksen alkuperäsääntöjen mukaisesti.

Sen vuoksi sinun olisi ensin tarkistettava, onko tavanomaisen suosituimmuustullin ja EU:n etuustullin välillä etuustulli ja ns. etuusmarginaali.

Jos näin on ja haluat esittää etuuskohteluun oikeuttavan alkuperäselvityksen etuuskohtelun soveltamiseksi, sinun on noudatettava alkuperäsääntöjä.

Tätä varten tarvitset asianmukaiset todisteet kolmansilta osapuolilta hankittujen ainesten alkuperäasemasta. EU:ssa tämä tapahtuu ns. hankkijan ilmoituksilla, jotka sinun on kerättävä tätä tarkoitusta varten.

Lisätietoja tuotettasi koskevista erityissäännöistä ja määrämaasta on kohdassa My Trade Assistant.

EU:n kauppasopimukset:

  • tarjota sinulle vakaammat ja ennakoitavammat säännöt, kun käyt kauppaa ulkomaisten markkinoiden kanssa.
  • varmistettava, että EU:n ulkopuolisen maan lainsäädännössä ei syrjitä EU:n tuotteita.
  • luoda yrityksellesi uusia ja parempia vientimahdollisuuksia ja helpottaa ulkomaille sijoittamista.

Sovelletaanko tuotteeseenne kaupan suojatoimenpiteitä?

Tuontimaa voi soveltaa tuotteeseesikaupan suojatoimenpiteitä. Tällaiset toimenpiteet voivat aiheuttaa merkittäviä kustannuksia, jotka on otettava huomioon viennin suunnittelussa. Merkittävimpiä ovat polkumyynnin vastaiset toimenpiteet, mutta myös tasoitus- tai suojatoimenpiteitä voi olla. Vaikka sopimuksen mukainen ostaja toimii yleensä maahantuojana ja vastaa tällaisista lisäkustannuksista, ne voivat olla este onnistuneille ja kestäville liiketoimille.

Tietyn tuontimaan mahdollisesti soveltamat asiaan liittyvät toimenpiteet ilmenevät kauppa-avustajastani.

Mitkä ovat asiaankuuluvat verot ja lisätullit vientimarkkinoillanne?

Tarkista myös, mitkä verot ja tapauksen mukaan lisätullit on maksettava tuotteen tuonnin yhteydessä. Eri määrämaissa tuonnin yhteydessä maksettaviin veroihin ja lisätulleihin voi tutustua myös kauppa-avustajani sivustolla .

Ostaja vastaa niistä yleensä roolissaan tuojana, mutta ne lisäävät maihintuontikustannuksia ja siten tuotteesi kilpailukykyä vientimarkkinoilla. Jälkimmäisen osalta harkitse yhdenmukaistamista maahantuojan kanssa.

Kun myyt suoraan kuluttajille, selvitä, tarvitseeko sinun rekisteröityä vientimarkkinasi veroviranomaisille.

Mitkä ovat tuotteesi terveys-, turvallisuus- ja tekniset vaatimukset?

Vaatimukset riippuvat vientimarkkinoistasi. Niiden noudattaminen on yleensä ostajan vastuulla maahantuojana, joka kuitenkin tarvitsee apuasi vaatimustenmukaisuuden todistamisessa. Koska tämä on määritetty sopimuksessa, sinun tulee olla varovainen, että otat vastuun vain vaatimuksista, joita saatat täyttää viejän roolissasi. Yhdenmukaistaminen maahantuojan kanssa on paitsi suositeltavaa myös yleensä välttämätöntä. My Trade Assistantintiedot auttavat sinua erottamaan objektiiviset vaatimukset ostajan yksilöllisistä eduista.

Vaatimukset riippuvat vientimarkkinoistasi.

Esimerkki:

Saatat joutua esittämään todistuksia siitä, että tuotteesi täyttää maan terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Ne voivat olla erilaisia kuin EU:ssa.

Useimpien tuotteiden on täytettävä tekniset tai terveys- ja hygieniavaatimukset (joita kutsutaan usein terveys- ja kasvinsuojeluvaatimuksiksi) vientimarkkinoillasi. Ne voivat edellyttää erilaisia testejä ja sertifiointeja.

Tämä koskee usein teollisuustuotteiden teknisiä vaatimuksia sekä elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden terveys- ja hygieniavaatimuksia.

Useimmat maat vaativat terveystodistuksia seuraaville tuotteille:

  • kasvit
  • elävät eläimet
  • eläintuotteet
  • geneettinen materiaali

Esimerkiksi lääkinnällisten laitteiden mukana on yleensä oltava todistus.

Kuinka sertifioida tuotteesi?

Sinun on tarkistettava kaupan alan avustajani menettelyt ja muodollisuudet -osiosta ja tarvittaessa selvennettävä asiakkaan kanssa seuraavat seikat:

  • Mitkä ovat sertifiointivaatimukset vientimarkkinoillasi?
  • Mitä todistuksia toimivaltaiset viranomaiset hyväksyvät?
  • Voidaanko testit suorittaa akkreditoidussa laboratoriossa tai laitoksessa EU:ssa?
  • vai onko todistus annettava määrämaassa.

Mitkä ovat tuotteesi pakkaus- ja merkintävaatimukset?

Mailla on usein yksityiskohtaisia vaatimuksia tuotteiden pakkaamisesta ja merkinnöistä.

Nämä vaatimukset voivat olla pakollisia tai vapaaehtoisia.

  • Kulutustavaroiden ja niiden pakkausten pakolliset merkit ja merkinnät liittyvät yleensä yleiseen turvallisuuteen, terveyteen ja/tai ympäristöön liittyviin huolenaiheisiin. Ne voivat antaa tietoja, kuten ainesosat tai viimeinen käyttöpäivä.

Yleensä on olemassa eri virastoja, jotka vastaavat eri teollisuudenaloista, kuten lääke-, sähkö-, elintarvike- ja kemianteollisuudesta, joilla kaikilla on hyvin erilaiset vaatimukset.

Yleiskatsaus tietyn tuontimaan soveltamiin asiaan liittyviin vaatimuksiin on kohdassa ”Menettelyt ja muodollisuudet” kohdassa ”Minun kauppa-avustajani”.

Tarvitseeko tuotteesi teollis- ja tekijänoikeuksien suojaa?

On tärkeää, että tarkistat, miten tuotteesi teollis- ja tekijänoikeudet on suojattu maassa, johon haluat viedä.

 

  • Tarkista, onko sinun haettava uusia patentteja tai miten malli, tekijänoikeus tai maantieteellinen merkintä on suojattu vientimarkkinoillasi

Jos EU:lla on kauppasopimus sen maan kanssa, johon haluat viedä, sopimus voi antaa lisäsuojaa.

 

3

Valmistele myynti ja järjestä kuljetus

Miten vastuut jaetaan sinun ja ostajan kesken?

Kuten edellä on jo mainittu, vienti-/tuontitapahtuman osapuolten vastuusta määrätään sopimuksessa. Ellei ole erityisiä syitä, vastuu tuotteen maahantuonnista, käytettävyydestä tai markkinoinnista tulisi olla ostajalla maahantuojana. Vain kokeneiden kauppiaiden tulisi poiketa tästä säännöstä. Tuontimaan oikeudellisista määräyksistä riippuen et ehkä pysty noudattamaan tiettyjä vaatimuksia siellä, joten niiden pitäisi jäädä ostajalle.

Voit käyttää Incoterms®-lausekkeita sopijapuolten sopimusvelvoitteiden määrittämiseen.

Incoterms®-toimituslausekkeissa määritellään myyjien ja ostajien vastuu myyntisopimusten alaisten tavaroiden toimituksesta, vakuutuksesta ja kuljetuksesta sekä määritetään, kuka vastaa vientimuodollisuuksista EU:ssa ja tuontimuodollisuuksista määrämaassa.

Esimerkkejä:

  • ”Free on Board” (FOB): tarkoittaa, että on viejän tai myyjän vastuulla maksaa kaikki paikalliset kustannukset:
  • tavaroiden kuljetus lähetyssatamaan
  • lastauskustannukset
  • tulliselvitysmenettelyt viejämaassa.

 

Asiakkaasi on vastuussa seuraavista kustannuksista:

  • kuljetus lähetyssatamasta eteenpäin
  • vakuutukset
  • purku
  • kuljetus saapumissatamasta lopulliseen määräpaikkaan.
  • ”Kustannus-, vakuutus- ja rahtikustannukset” (CIF)tarkoittaa, että viejä vastaa FOB:n mukaisista paikalliskustannuksista sekä
  • rahtimaksut
  • vakuutukset

CIF-järjestelmässä viejä vastaa kaikista kustannuksista, kunnes tuotteet saapuvat määräsatamaansa.

On syytä pitää mielessä, että Incoterm® EXW -toimituslausekkeessa ei välttämättä muuteta viejän vastuuta oman maasi viranomaisia kohtaan, kun taas DDP-toimituslausekkeeseen liittyy riski sellaisten velvollisuuksien ottamisesta tuontimaassa, joita viejä ei voi täyttää.

Kuka voi auttaa vienti- ja kuljetusprosessissa?

Huolitsija voi auttaa

  • tavaroiden noudon ja toimituksen järjestäminen
  • rahtimaksuista neuvotteleminen liikenteenharjoittajien kanssa
  • rahtitilan varaaminen
  • pakkaaminen
  • vakuutukset
  • tulliasiakirjojen laatiminen puolestasi

Etsitään vientirahoitusta ja vientitukiohjelmia, joita hallitukset usein tarjoavat yhteistyössä pankkien tai vakuutusyhtiöiden kanssa.

  • Harkitse joko yksityisten osapuolten tai kansallisten vienti- ja tuontirahoituslaitosten tarjoamia vientivakuutuksia.

 

4

Valmistele asiakirjat vientiselvitystä varten EU:ssa

Vientiä varten laaditut asiakirjat palvelevat ainakin osittain myös tuontia määrämaahan. Näin ollen niiden valmistelussa olisi otettava huomioon vastaavat vaatimukset, ja ne olisi tarvittaessa sovitettava yhteen tuojana toimivan ostajan kanssa.

Mitkä asiakirjat on valmisteltava tullia varten?

 

Sinun on ensin annettava sähköinen vienti-ilmoitus kansalliselle tulliviranomaiselle.

Jokaisella EU-maalla on oma sähköinen käsittelyjärjestelmänsä. Pienistä lähetyksistä, joiden arvo on alle 1 000 euroa, riittää suullinen ilmoitus, johon on liitetty kuljetusasiakirja tai kauppalasku.

Vienti-ilmoituksessa annetaan tarvittavat tiedot itse tavaroista ja kuljetuksesta. Siihen sisältyvät seuraavat:

  • tavaroiden alkuperä,
  • määrämaa,
  • tullinimikkeet,
  • tullimenettelykoodit, ja
  • tavaroiden arvo.

Asiakirjat, jotka sinun on valmisteltava, ovat:

  • Lasku- ja kuljetusasiakirjat sekä pakkausluettelo: Kaikki asiakirjat on säilytettävä vähintään kolme vuotta, jos vientiselvityksen jälkeen tehdään tarkastuksia (kansallisessa kauppa- ja verolainsäädännössä säädetään usein pidemmistä määräajoista).
  • Arvonlisäveroa ja vientiä koskevat tiedot: Kun viet tuotteita EU:n ulkopuolelle, tuotteesi on vapautettu arvonlisäverosta EU:ssa riippumatta siitä, myytkö tuotteita yritykselle vai yksittäiselle kuluttajalle, edellyttäen, että pidät kirjaa viennistä ja tulliviranomaisen antamaa vientitodistusta.
  • Todistukset tai lisenssit: Myös kasvien terveystodistuksia tai vientilisenssejä saatetaan tarvita vientitarkoituksiin.

Kuka tekee tulli-ilmoituksen?

Voit antaa tulli-ilmoituksen itse tai sen voi tehdä palveluntarjoaja, joka on tulliedustajasi. Jos käytät huolintayritystä tai tulliasioitsijaa, he voivat toimia puolestasi.

Miten vienti-ilmoitus ja vientitavarat esitetään?

Vientimenettelyssä on kaksi vaihetta:

  • vienti-ilmoituksen antaminen ja tavaroiden esittäminen vientitullitoimipaikassa, ja
  • tavaroiden esittäminen ja vienti-ilmoituksen yleisviitenumeron (MRN) ilmoittaminen poistumistullitoimipaikassa, minkä jälkeen tavarat luovutetaan poistumistullitoimipaikkaan.

 

Vienti-ilmoitus esitetään tulliviranomaisen sähköisessä järjestelmässä.

Yleensä vienti-ilmoitus on annettava tullitoimipaikassa, joka vastaa yrityksen sijoittautumispaikasta, tai tapauksen mukaan tullitoimipaikassa, jossa tavarat pakataan tai lastataan EU:n ulkopuolelle suuntautuvaa vientilähetystä varten.

Jos yhden vientilähetyksen tavaroiden arvo on enintään 3 000 euroa eikä tavaroihin kohdistu kieltoja tai rajoituksia, vienti-ilmoitus voidaan antaa poistumispaikan tullitoimipaikkaan.

 

Muista, että vienti-ilmoitus on annettava ennen tosiasiallista hetkeä, jolloin tavarat poistuvat EU:sta. Annetaan vientitullitoimipaikalle riittävästi aikaa tehdä tarvittavat riskianalyysit ennen tavaroiden luovuttamista.

Mitä tapahtuu vienti-ilmoituksen jättämisen jälkeen?

Mahdollisia tapauksia on kolme:

  • Tavarasi voidaan luovuttaa vientiin toimittamasi vienti-ilmoituksen perusteella tai
  • Tavarasi voidaan valita asiakirjojen tarkastukseen, ja sinua voidaan pyytää toimittamaan lisää asiakirjoja ennen kuin tavarat voidaan tulliselvittää, tai
  • Vientisi voidaan valita sekä asiakirjaan että fyysiseen tarkastukseen.

Säännöllisemmässä viennissä olisi harkittava unionin tullikoodeksin mukaisia yksinkertaistettuja tulli-ilmoituksia.

Lisätietoja:

https://ec.europa.eu/taxation_customs /sites/taxation/files/resource /documents/customs/customs_code/ guidance_export_fi.pdf

 

5

Valmistele asiakirjat tuontitullausta varten määrämaassa.

Kun tavarasi saapuvat kohdemaahan, paikalliset tuontivaatimukset ja -prosessit koskevat vientiäsi. Käytä My Trade Assistant -sovellusta näiden vaatimusten vahvistamiseen ja pystyäksesi mukauttamaan ne ostajasi kanssa.

Vinkki:

  • Joskus ennen saapumista tapahtuva käsittely on mahdollista, mikä tarkoittaa, että voit toimittaa asiaankuuluvat asiakirjat ennen tavaroiden saapumista maahan, johon viet.
  • Sinun on sovittava ostajan kanssa, mitkä asiakirjat viejän on laadittava ja mitkä ostajan, joka tuojana yleensä vastaa tulliselvityksestä ja tulleista sekä veroista ja lisätulleista. Viejän ja tuojan tehtävät ja vastuut määritellään sopimuksessa, josta olisi neuvoteltava huolellisesti tältä osin.

Asiakirjat, joita määrämaan toimivaltaiset viranomaiset voivat vaatia

  • Kauppalasku (sekä sen muotoa ja sisältöä koskevat erityisvaatimukset).
  • Pakkausluettelo
  • Tiettyjentavaroiden (automaattiset tai muut kuin automaattiset) tuontitodistukset.
  • Sertifikaatit, jotka osoittavat, että tuotteesi täyttää pakolliset tuotemääräykset, kuten terveys- ja turvallisuusvaatimukset, merkinnät ja pakkaukset.
  • Alkuperäselvitys (EUR.1, EUR–MED, alkuperäilmoitus tai alkuperävakuutus) edellyttäen, että EU:n ja määrämaan välillä sovelletaan etuuskohtelukauppaa koskevaa sopimusta ja että tuotteenne täyttävät asiaankuuluvat alkuperäsäännöt.
  • Alkuperätodistus, jolla osoitetaan tuotteen muu kuin etuuskohteluun oikeuttava alkuperä:
    • Todistus (muusta kuin etuuskohteluun oikeuttavasta) alkuperästä voidaan vaatia, jos tuontirajoituksia sovelletaan tietyistä maista peräisin oleviin (tiettyihin) tuotteisiin, sovelletaan kaupan suojatoimenpiteitä tai seurataan kohdennettua tuontia. Myös maahantuoja voi kuitenkin pyytää tällaista todistusta omiin tarkoituksiinsa.
    • Alkuperätodistukset myöntää yleensä paikallinen kauppakamari. Joissakin maissa tämä vastuu voidaan antaa myös ministeriöille tai tulliviranomaisille.

Mistä saat lisätietoja?

 

Tarkistuslistasi: 5 askelta tuotteen vientiin

Ennen kuin aloitat

  • Tutustu kysymysluetteloon yrityksesi vientivalmiuden arvioimiseksi.
  • Keskustele ja päätä, onko yrityksesi valmis käymään kauppaa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa tai mitä toimia on toteutettava valmistautuaksesi tulevaan kaupankäyntiin EU:n ulkopuolella.

Vaihe 1: Löydä markkinat ja ostaja

  • Valitse uusi vientimarkkinasi.
  • Arvioi liiketoimintapotentiaalia ja kuinka kilpailukykyinen tuotteesi on.
  • Sisällytetään vientiin liittyvät kustannukset hintalaskelmiin, kuten tariffit, kuljetuskustannukset, agenttien kustannukset jne.
  • Tunnista potentiaaliset ostajat.
  • Ilmoitetaan virasto/laitos/kumppani, joka tukee vientiprosessien muodollisuuksia. Esimerkiksi sopimusten laatiminen, maksuehtojen vahvistaminen, ostajan luottokelpoisuuden tarkistaminen ja se, onko tuontimaassa rahansiirtorajoituksia.
  • Määritellään huolellisesti ja jaetaan vastuu myyjän/viejän ja ostajan/tuojan kesken siten, että oletetaan vain ne vastuut, jotka todella voidaan täyttää.

Vaihe 2: Tarkista EU:n vientiolosuhteet ja arvioi vientimarkkinasi vaatimukset

  • Määritä vientiyrityksen lakisääteiset vaatimukset.
  • Hanki talouden toimijan rekisteröinti- ja tunnistenumero (EORI) (soveltakaa hyvissä ajoin etukäteen).
  • Jos EU:lla on kauppasopimus sen maan kanssa, johon haluat viedä, tarkista tavanomaiset tullit ja etuustullit etuusmarginaalin määrittämiseksi. Arvioi tarvittaessa, onko tuotteesi asiaankuuluvien alkuperäsääntöjen mukainen, ja yksilöi sovellettava (etuus)tulli.
  • Hae valtuutetun viejän lupaa tai rekisteröidy REX-järjestelmään, jos haluat viedä maahan, jonka kanssa EU:lla on kauppasopimus, ja haluat hakea tullietuuksia.
  • Arvioi, sovelletaanko EU:ssa vientirajoituksia tai -kieltoja kohdemaahasi suuntautuvaan vientiin tai tuotteesi vientiin.
  • Selvitä, mitä veroja ja lisätulleja sovelletaan vientimarkkinoillasi.
  • Tarkista, sovelletaanko tuotteeseesi mahdollisia kaupan suojatoimenpiteitä.
  • Tarkista, onko sinun hankittava veronumero, jotta voit myydä tuotetta vientimarkkinoillasi (jos myyt suoraan kuluttajille).
  • Tunnista vientimarkkinoillasi sovellettavat terveys-, turvallisuus- ja tekniset vaatimukset.
  • Arvioidaan määrämaassa vaadittava sertifiointiprosessi ja asiakirjat (mukaan lukien testejä ja todistuksia varten tarvittavien laboratorioiden tarkastaminen).
  • Tarkista vientimarkkinoiden pakkaus- ja merkintäsäännöt.
  • Tarkista, onko tuotteesi teollis- ja tekijänoikeuksia suojattava vientimarkkinoilla.

Vaihe 3: Valmistele myynti ja järjestä kuljetus

  • Valmistellaan ja allekirjoitetaan sopimus ostajan kanssa, mukaan lukien sopimus siitä, kuka on vastuussa mistäkin ja kuljetusprosessin järjestämisestä.
  • Harkitse vientivakuutusta
  • Määritä laitokset, jotka voivat auttaa vientiprosessin ja mahdollisten vientitukiohjelmien järjestämisessä (tarvittaessa).

Vaihe 4: Valmistele asiakirjat vientiselvitystä varten EU:ssa

  • Täytä ja toimita vienti-ilmoitus.
  • Yksilöidään mahdollisesti vaadittavat lisäasiakirjat ja suunnitellaan mahdollisuutta, että tulliviranomaiset vaativat lisäasiakirjoja tai suorittavat fyysisiä tarkastuksia.
  • Esittele tavarasi vientiä varten tullitoimipaikoissa vientiä ja poistumista varten.

Vaihe 5: Valmistele asiakirjat tuontitullausta varten määrämaassa

  • Koordinoi ostajan kanssa, mitä asiakirjoja kohdemaan toimivaltaiset viranomaiset vaativat.

Sovi ostajan kanssa siitä, kuka on vastuussa asiakirjojen toimittamisesta ja kuka vastaa tuontitullauksesta ja maksaa tullit sekä verot ja lisätullit. Ota vastuu vain niistä velvollisuuksista, joita pystyt täyttämään.