Kauppajärjestelyt

EU:lla on käytössä erityisiä kauppajärjestelyjä kehitysmaiden tukemiseksi.

Yleinen tullietuusjärjestelmä (GSP)

EU tarjoaa nykyistä yleistä tullietuusjärjestelmäänsä matalan ja alemman keskitulotason maille. Järjestelmä poistaa osittain tai kokonaan EU:n tullit monenlaisilta EU:n markkinoille tulevilta tuotteilta.

Yleinen tullietuusjärjestelmä (GSP+)

GSP+ on kestävää kehitystä ja hyvää hallintoa koskeva erityinen kannustusmenettely. Sillä alennetaan EU:n tuontitullit 0 prosenttiin haavoittuvassa asemassa olevien alhaisen tulotason ja alemman keskitulotason maiden osalta, jotka panevat täytäntöön 27 kansainvälistä yleissopimusta ihmisoikeuksista, työntekijöiden oikeuksista, ympäristönsuojelusta ja hyvästä hallintotavasta.

Kaikki paitsi aseet (EBA)

EBA-järjestelmä  on vähiten kehittyneitä maita koskeva erityisjärjestely, jossa kaikille tuotteille aseita ja ampumatarvikkeita lukuun ottamatta myönnetään täysin tulliton ja kiintiötön pääsy EU:n sisämarkkinoille.

Talouskumppanuussopimukset

Talouskumppanuussopimukset ovat EU:n ja Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren (AKT) maiden välisiä kauppa- ja kehityssopimuksia, joiden tarkoituksena on helpottaa AKT-maiden yhdentymistä maailmantalouteen kaupan asteittaisen vapauttamisen ja kauppaan liittyvän yhteistyön parantamisen avulla.

Markkinoillepääsyasetus (MAR)

MAR tarjoaa tullittoman ja kiintiöttömän pääsyn EU:n markkinoille tuotteille, jotka ovat peräisin sellaisista AKT-maista, jotka ovat tehneet talouskumppanuussopimuksen ennen sen ratifiointia.

Muita erityisiä kauppajärjestelyjä ovat muun muassa seuraavat:

Euroopan talousalue (ETA)

ETA kokoaa yhteen EU:n 27 jäsenvaltiota ja kolme Euroopan vapaakauppaliiton (EFTA) maata – Islannin, Liechtensteinin ja Norjan – EU:n sisämarkkinoille. Näin varmistetaan tavaroiden, palvelujen, ihmisten ja pääoman vapaa liikkuvuus sekä yhteiset asiaan liittyvät politiikat (kilpailu-, liikenne-, energia-, talous- ja raha-asioiden yhteistyö).

Tulliliitot

EU on osa kolmea tulliliittoa

Tulliliitoissa määrätään tavaroiden vapaasta liikkuvuudesta tulliliiton kahden osan välillä, ulkoisten tullitariffien yhdenmukaistamisesta, yhdenmukaistetuista kauppapoliittisista toimenpiteistä, yhteisistä standardeista ja keskinäisestä avunannosta tulliasioissa sekä yhteistyöstä muilla aloilla.

Merentakaiset maat ja alueet (MMA)

MMA:t eivät kuulu Euroopan unionin alueeseen, mutta niillä on perustuslaillinen yhteys kolmeen jäsenvaltioon (Tanska, Ranska ja Alankomaat). EU myöntää yksipuolisia tullietuuksia kaikille MMA:ista peräisin oleville tuotteille edistääkseen niiden taloudellista ja sosiaalista kehitystä sekä luodakseen läheiset taloudelliset suhteet niiden ja koko yhteisön välille.

Jaa tämä sivu: