Handelsordningar

EU har infört särskilda handelsordningar till stöd för utvecklingsländerna.

Allmänna preferenssystemet (GSP)

EU erbjuder sitt nuvarande allmänna preferenssystem till låg- och lägre medelinkomstländer. Systemet innebär att EU:s tullar helt eller delvis avskaffas för ett stort antal produkter som förs in på EU-marknaden.

Allmänna preferenssystemet plus (GSP+)

GSP+ är en särskild stimulansordning för hållbar utveckling och gott styre. EU:s importtullar sänks till 0 % för sårbara låg- och lägre medelinkomstländer som tillämpar 27 internationella konventioner om mänskliga rättigheter, arbetstagares rättigheter, miljöskydd och god samhällsstyrning.

Allt utom vapen (EBA)

Allt utom vapen-ordningen är en särskild ordning för de minst utvecklade länderna som ger fullständigt tull- och kvotfritt tillträde till EU:s inre marknad för alla produkter utom vapen och ammunition.

Avtal om ekonomiskt partnerskap

Avtalen om ekonomiskt partnerskap är handels- och utvecklingsavtal mellan EU och länderna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-länderna) som syftar till att underlätta AVS-ländernas integration i världsekonomin genom gradvis liberalisering av handeln och förbättrat handelsrelaterat samarbete.

Förordningen om marknadstillträde

MAR ger tull- och kvotfritt tillträde till EU-marknaden för produkter med ursprung i AVS-länder som har ingått ett avtal om ekonomiskt partnerskap i avvaktan på ratificering.

Andra särskilda handelsordningar omfattar följande:

Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)

EES sammanför de 27 EU-länderna och tre länder i Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) – Island, Liechtenstein och Norge – på EU:s inre marknad och säkerställer fri rörlighet för varor, tjänster, människor och kapital samt en gemensam uppsättning relaterade politikområden (konkurrens, transport, energi, ekonomiskt och monetärt samarbete).

Tullunioner

EU är en del av tre tullunioner

Tullunionerna föreskriver fri rörlighet för varor mellan de två delarna av tullunionen, anpassning av externa tullar, harmoniserade handelspolitiska åtgärder, gemensamma standarder och ömsesidigt bistånd i tullfrågor samt samarbete på andra områden.

Utomeuropeiska länder och territorier (ULT)

De utomeuropeiska länderna och territorierna ingår inte i Europeiska unionen, men är konstitutionellt knutna till tre av medlemsstaterna (Danmark, Frankrike och Nederländerna). EU beviljar unilaterala handelsförmåner för alla produkter med ursprung i ULT i syfte att främja deras ekonomiska och sociala utveckling och upprätta nära ekonomiska förbindelser mellan dem och gemenskapen som helhet.

Dela sidan:

Genvägar