Kereskedelmi megállapodások

Az EU különleges kereskedelmi megállapodásokkal támogatja a fejlődő országokat.

Általános vámkedvezmény-rendszer (GSP)

Az EU a jelenlegi GSP -t kínálja az alacsony jövedelmű és a közepes jövedelmű országok alsó sávjába tartozó országoknak. A rendszer az uniós piacra érkező számos termék esetében lehetővé teszi az uniós vámok részleges vagy teljes eltörlését.

Általános vámkedvezmény-rendszer plusz (GSP+)

A GSP+ rendszer a fenntartható fejlődésre és a jó kormányzásra vonatkozó különleges ösztönző előírás. Az uniós importvámokat 0%-ra csökkenti azon kiszolgáltatott helyzetben lévő, alacsony jövedelmű és a közepes jövedelmű országok alsó sávjába tartozó országok esetében, amelyek 27, az emberi jogokkal, a munkavállalói jogokkal, a környezetvédelemmel és a jó kormányzással kapcsolatos nemzetközi egyezményt hajtanak végre.

Fegyver kivételével minden (EBA)

Az EBA -rendszer a legkevésbé fejlett országokra vonatkozó különleges előírás, amely a fegyverek és a fegyverzet kivételével valamennyi termék számára teljes mértékben vámmentes és kvótamentes hozzáférést biztosít az EU egységes piacához.

Gazdasági partnerségi megállapodások (GPM)

Agazdasági partnerségi megállapodások az EU és az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) országok közötti kereskedelmi és fejlesztési megállapodások, amelyek célja, hogy a kereskedelem fokozatos liberalizációja és a kereskedelemmel kapcsolatos együttműködés javítása révén megkönnyítsék az AKCS-országok világgazdaságba való integrációját.

Az egyéb konkrét kereskedelmi megállapodások közé tartoznak a következők:

A piacra jutásról szóló rendelet

Apiaci visszaélésekről szóló rendelet vám- és kvótamentes hozzáférést biztosít az uniós piachoz azon AKCS-országokból származó termékek számára, amelyek nem részesülnek EBA-rendszer előnyeiből, és amelyek ratifikálásra váró gazdasági partnerségi megállapodásokat kötöttek.

Európai Gazdasági Térség (EGT)

Az EGT a 27 uniós tagállamot és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) három országát – Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát – fogja össze az EU egységes piacán, garantálva az áruk, a szolgáltatások, a személyek és a tőke szabad mozgását, valamint a kapcsolódó egységes szakpolitikákat (verseny, közlekedés, energia, gazdasági és monetáris együttműködés).

Vámuniók

Az EU három vámunió tagja

A vámuniók biztosítják az áruk szabad mozgását a vámunió két része között, a külső vámtarifákhoz való igazodást, a harmonizált kereskedelempolitikai intézkedéseket, a közös normákat és a vámügyekben történő kölcsönös segítségnyújtást, valamint az egyéb területeken folytatott együttműködést.

Tengerentúli országok és területek (TOT)

A TOT nem része az Európai Közösség területének, hanem négy tagállamhoz (Dánia, Franciaország és Hollandia) alkotmányosan kapcsolódik.  Az Európai Közösség egyoldalú kereskedelmi kedvezményeket nyújt a TOT-okból származó valamennyi terméknek azzal a céllal, hogy előmozdítsa gazdasági és társadalmi fejlődésüket, valamint hogy szoros gazdasági kapcsolatokat alakítson ki közöttük és a Közösség egésze között.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások