Befektetéstípusok

A külföldi befektetéseknek két típusa létezik:

  • közvetlen külföldi befektetés,
  • nem közvetlen befektetés (portfólióbefektetés)

Közvetlen külföldi befektetésre akkor kerül sor, ha egy ország vállalata, multinacionális vállalata vagy magánszemélye egy másik ország eszközeibe fektet be, vagy vállalataiban tulajdoni részesedést szerez. Általában úgy valósul meg, hogy részesedést szereznek egy külföldi vállalkozásban, vagy leányvállalatot hoznak létre annak érdekében, hogy bővítsék az adott ország meglévő vállalkozásának működését.

A közvetlen külföldi befektetések két különböző formát ölthetnek: Zöldmezős fúziók és felvásárlások (M&As).

  • A zöldmezős beruházás új vállalkozás alapítását vagy külföldi létesítmények létesítését foglalja magában. A zöldmezős beruházás a piacra lépés olyan formája, amelyet általában akkor alkalmaznak, amikor egy vállalkozás a külföldi tevékenységek feletti legmagasabb szintű ellenőrzést kívánja elérni.
  • Az egyesülések és felvásárlások a meglévő eszközök tulajdonjogának egy külföldi tulajdonosra történő átruházását jelentik. Összeolvadás esetén két társaság jön létre, míg felvásárlás esetén az egyik társaságot egy másik veszi át.

Nem közvetlen befektetésre — más néven "külföldi portfólióbefektetésre" – akkor kerül sor, amikor vállalatok, pénzügyi intézmények vagy magánszemélyek külföldi tőzsdén működő vállalatokban vásárolnak részesedést. Az ilyen típusú beruházásokra nem azzal a szándékkal kerül sor, hogy a kibocsátó társaságban ellenőrző részesedést szerezzenek. Az ilyen típusú befektetések jellemzően rövid távúak, és az árfolyamok kedvező változásainak kihasználására vagy a kamatlábkülönbségek rövid távú nyereségének elérésére irányulnak. Lehetőséget nyújt a befektetőknek portfólióik diverzifikálására és a kapcsolódó kockázatok jobb kezelésére.

A külföldi portfólióbefektetések a likviditás növelése révén a hazai tőkepiacok megerősítéséhez is hozzájárulhatnak, és hozzájárulhatnak működésük javításához. Ez pedig optimális tőke- és forráselosztást fog eredményezni a hazai gazdaságban. A feltörekvő gazdaság számára a külföldi portfólióbefektetés jelentős mértékben hozzájárulhat annak fejlődéséhez, jelentős jólétet teremtve.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások