A növényi gyógyszerek osztályozása

Ez az útmutató segítséget nyújt a növényi gyógyszerek besorolásának megértéséhez, hogy meghatározhassa a termékeire alkalmazandó vámtételeket és nem tarifális intézkedéseket.

Ez az útmutató egy sor olyan termékre terjed ki, amelyek a következőképpen említhetők:

 • növényi gyógyszerek vagy gyógyszerek
 • homeopátiás és gyógynövényes gyógymódok
 • étrend-kiegészítők, táplálék és étrend
 • erősítőszerek

A növényi gyógyszerek osztályozása az alábbiak szerint történik:

 • céljuk – legyen szó gyógyhatásról vagy az általános egészségről és jólétről
 • tartalmuk és adalékaik
 • összeállításuk módja – például kiskereskedelmi használatra vagy meghatározott felhasználásra kimért adagokban

Ezek a termékek általában a vámtarifa következő fejezeteinek valamelyikébe tartoznak:

 • 21. árucsoport – élelmiszer-készítményekhez, például gyógynövényteához vagy étrend-kiegészítőkhöz
 • 22. árucsoport – hozzáadott összetevőket, például vitaminokat tartalmazó italok esetében – például szeszezett toninos borok
 • 29. árucsoport – külön meghatározott vitaminokhoz és hasonló szerves vegyületekhez
 • 30. árucsoport – emberi és állati felhasználásra szánt növényi gyógyszerek esetében
 • 23. fejezet – takarmánykiegészítők

Egyes termékek azonban máshová is besorolhatók, például a 7. árucsoport, a 8. árucsoport, a 9. árucsoport, az 12. árucsoport, az 13. árucsoport vagy az 19. árucsoport alá.

Növényi gyógyszerek, kiegészítők és tonikumok meghatározása

Amikor a gyógyszerkészítményeket a vámtarifa – különösen a 30. árucsoport – céljából besorolják, bizonyos kifejezésekkel és rövidítésekkel találkozhat. Néhány példát az alábbiakban sorolunk fel.

A gyógyszerekre való hivatkozáskor használt kifejezések

 • Hatóanyag — vegyileg meghatározott anyag, kémiailag meghatározott anyagcsoport, például alkaloidok, polifenolok vagy antociánok, vagy növényi kivonat, amelyek mindegyikének gyógyászati tulajdonságokkal kell rendelkeznie bizonyos betegségek és rendellenességek vagy azok tüneteinek megelőzése vagy kezelése érdekében
 • Segédanyag — a tabletták előállítása során hozzáadott nem tápértékkel rendelkező anyag (pl. magnézium-sztearát)
 • Növényi gyógyszerkészítmények: olyan készítmények, amelyek egy vagy több hatóanyagon alapulnak (lásd fent), és amelyeket egy növényből vagy annak részeiből, például szárítással, zúzással, extrahálással vagy tisztítással nyernek
 • Homeopátiás gyógyszerkészítmények – ezeket „homeopátiás törzsoldatnak” vagy „anytinktúrának” nevezett termékekből, anyagokból vagy összetevőkből készítik, amelyeket például alkoholban vagy vízben hígítanak, és ahol a hígítás mértékét fel kell tüntetni (például D6).
 • Provitamin — olyan vitamin-prekurzor, amely a szervezet által vitaminként aktív formára alakul át
 • Vitaminok vagy ásványi készítmények: olyan vitaminalapú készítmények, amelyek a 2936 vtsz. alá tartoznak, vagy ásványi alapúak, beleértve a nyomelemeket is, és ásványi keverékek. Specifikus betegségek vagy megbetegedések, illetve tüneteik kezelésére vagy megelőzésére alkalmazzák őket. Az ilyen típusú készítmény sokkal nagyobb mennyiségű vitamint vagy ásványi anyagot tartalmaz, általában legalább háromszor annyit, mint az ajánlott napi bevitel (lásd fent).
 • RDA — a vitamin vagy ásványi anyag ajánlott napi bevitele, amelyre a testnek szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon

Az élelmiszerek tápértékjelöléséről szóló (a 2008/100/EK irányelvvel módosított) 90/496/EGK tanácsi irányelv mellékletének alábbi táblázata számos vitaminra és ásványi anyagra vonatkozóan meghatározza az RDA-t.

Vitaminok

RDA

Ásványok

RDA

A-vitamin

800 mikrogramm

Kálium

2 gramm

D-vitamin

5 mikrogramm

Klorid

800 milligramm

E-vitamin

12 milligramm

Kalcium

800 milligramm

K-vitamin

75 mikrogramm

Foszfor

700 milligramm

C-vitamin

80 milligramm

Magnézium

375 milligramm

Tiamin

1,1 milligramm

Vas

14 milligramm

Riboflavin

1,4 milligramm

Cink

10 milligramm

Niacin

16 milligramm

Réz

1 milligramm

B6-vitamin

1,4 milligramm

Mangán

2 milligramm

Folsav

200 mikrogramm

Fluorid

3,5 milligramm

B12-vitamin

2,5 mikrogramm

Szelén

55 mikrogramm

Biotin

50 mikrogramm

Króm

40 mikrogramm

Panoténsav

6 milligramm

Molibdén

50 mikrogramm

Jód

150 mikrogramm

 

 

Különféle élelmiszer-készítmények

A betegségek vagy megbetegedések kezelésére, gyógyítására vagy megelőzésére nem alkalmas termékeket általában a 2106 vámtarifaszám alá, másutt nem említett élelmiszer-készítményként kell besorolni.

Nagyon sok tételt e vámtarifaszám alá kell besorolni, beleértve a következőket:

 • növények vagy növényrészek keveréke más összetevőkkel, például növényi kivonatokkal. Ezeket a keverékeket nem ebben a formában fogyasztják, hanem gyógynövényteák és gyógyteák készítéséhez használják fel. Különleges céljuk lehet, például hashajtóként, purgatívként vagy diuretikusként, vagy a síkság enyhítésére használhatók. Mások azt állítják, hogy kárenyhítést nyújtanak, vagy az általános egészséget vagy jólétet mozdítják elő.
 • ginszengkivonat és más összetevők keveréke ginszengtea vagy ital készítéséhez
 • olyan élelmiszer- vagy étrend-kiegészítők, amelyek növényi kivonatokon, gyümölcskoncentrátumokon, mézen vagy gyümölcscukoron alapulnak, és hozzáadott vitaminokat tartalmaznak – e készítmények csomagolása gyakran azt jelzi, hogy hasznosak az általános egészség vagy jólét megőrzése szempontjából.

Bár számos termék, mint például a vitaminok általában e vtsz. alá tartoznak, fontos figyelembe venni

 • a termék tényleges tartalma
 • hogyan állítják elő, mutatják be vagy címkézik a terméket?

Ez azt jelentheti, hogy egy terméket egy másik vámtarifaszám alá kell besorolni. Például azok a vitaminok, amelyeket vízzel és más összetevőkkel kevernek, és italként vagy tonikként azonnal fogyaszthatók, nem tartoznak a 2106 vámtarifaszám alá. Ehelyett a 22. fejezet hatálya alá tartoznak.

Erősítőszerek és folyékony étrend-kiegészítők

A 22. árucsoportba tartoznak az azonnali fogyasztásra szánt tonikumok és folyékony étrend-kiegészítők. Ezek a készítmények hozzáadott vitaminokat vagy vasvegyületeket tartalmaznak, és céljuk az általános egészség vagy jólét fenntartása. Ez a terméktípus általában a következő vámtarifaszámok valamelyike alá tartozik:

 • 2202 vámtarifaszám – alkoholmentes italok
 • 2205 vámtarifaszám – ízesített borok
 • 2206 vámtarifaszám – erjesztett italok keverékei, erjesztett italok keverékei alkoholmentes italokkal és más erjesztett italok
 • 2208 vámtarifaszám – szeszes italok, beleértve az olyan termékeket, mint a növényi kivonatokkal és/vagy vitaminokkal szeszezett tónusbor, valamint a lepárolt alkoholon alapuló folyékony növényi alapú készítmények – még akkor is ide tartoznak, ha azokat nagyon kis mennyiségben kívánják bevenni

Provitaminok és vitaminok

A külön meghatározott szerves vegyületek, például a vitaminok a 29. árucsoportba tartoznak. Ahhoz azonban, hogy ebbe a fejezetbe tartozzanak, szigorú feltételeknek kell megfelelniük, amelyek meghatározzák a megengedett adalékanyagokat. Ezek a vegyületek vízben vagy más oldószerben feloldhatók, de az oldatot csak azért szabad felhasználni, mert biztonsági vagy szállítási okokból szükséges. Stabilizátorok, például csomósodásgátlók is adhatók hozzá, de csak a vegyület megőrzése vagy szállítás céljából.

Ha például egy alapvető nyomelemet, mint például a króm-pikolinátot tabletta vagy kapszula formájában étrend-kiegészítőként készítenek, az nem tartozik ebbe az árucsoportba. Ennek az az oka, hogy a hozzáadott összetevőket, mint például a kötőanyagot, a kapszulahéjat és a segédanyagokat nem kizárólag tartósítás vagy szállítás céljából adták hozzá. Ez a terméktípus a 21. árucsoport 2106 vámtarifaszáma alá tartozik.

A 2936 vtsz. kifejezetten a következőkre terjed ki:

 • provitaminok
 • vitaminok
 • főként vitaminként használt származékok
 • provitaminok, vitaminok és vitaminszármazékok keverékei

Bizonyos meghatározott adalékanyagok, például antioxidánsok megengedettek, feltéve, hogy a hozzáadott mennyiség éppen elegendő a vitaminok tartósításához vagy szállításához.

A besorolás szempontjából nagyon fontos, hogy a vegyülethez hozzáadott termék ne tegye különösen alkalmassá a terméket az általános felhasználás helyett egy meghatározott célra. Például ha a vitaminokat étrend-kiegészítőként tabletták, kapszulák vagy kapszulák formájában készítik, akkor azokat nem kell a 2936 vámtarifaszám alá besorolni. A tervezett napi adaggal történő kiszerelésük miatt különleges felhasználásra alkalmasnak tekinthetők. Nem tartoznak e vámtarifaszám alá sem, mivel az adalékanyagok célja nem csupán a vitaminok tartósítása vagy szállítása. Az adalékanyagok kényelmes és könnyen használható formát adnak a terméknek.

Növényi gyógyszerkészítmények

A növényi gyógyszerkészítmények vagy gyógyszerek a 30. árucsoport 3003 és 3004 vámtarifaszáma alá tartoznak. Ide tartoznak azok a (belső vagy külső) készítmények, amelyeket emberi vagy állati betegségek vagy megbetegedések kezelésére vagy megelőzésére használnak. Az általános egészséget és jólétet fenntartó termékek kifejezetten nem tartoznak ebbe a fejezetbe.

Ha egy gyógyszerkészítmény kimért adagokból, például ampulátumokból, fecskendőkből vagy kapszulákból áll, ezeket a 3004 vámtarifaszám alá kell besorolni.

Ez a vámtarifaszám kifejezetten magában foglalja az alábbiak kiskereskedelmi értékesítését is:

 • növényi és homeopátiás gyógyszerek
 • egyes vitaminokat, ásványi anyagokat, esszenciális aminosavakat vagy zsírsavakat tartalmazó készítmények

Ezeknek a termékeknek bizonyos információkat kell tartalmazniuk a fogyasztók számára a címkéken, a csomagoláson vagy a kísérő használati utasításon. Ennek az információnak tartalmaznia kell:

 • azon konkrét betegségek, megbetegedések vagy hiányosságok (vagy azok tünetei), amelyekre a készítményt alkalmazni kell
 • azon hatóanyagok koncentrációja, amelyeken a termék alapul
 • az adagolás
 • alkalmazási mód

Ezekben a termékekben a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségének sokkal magasabbnak kell lennie, mint az ilyen anyagok ajánlott napi bevitele (RDA) az általános egészség vagy jólét megőrzése érdekében.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások