EU:s inre marknad
På EU:s inre marknad – som ibland kallas den inre marknaden – kan människor, varor, tjänster och pengar röra sig fritt. Ömsesidigt erkännande garanterar att alla produkter som lagligen säljs i ett EU-land kan säljas i alla andra länder. EU-medborgare kan studera, bo, handla, arbeta och gå i pension i vilket EU-land som helst – och njuta av produkter från hela Europa.
Fördelar
EU-företag drar nytta av
- en "hemmamarknad" med över 450 miljoner konsumenter för sina produkter
- enklare tillgång till ett brett utbud av leverantörer
- lägre enhetskostnader
- större kommersiella möjligheter.
EU-medborgarna drar nytta av
- lägre priser
- mer innovation och snabbare teknisk utveckling
- högre säkerhets- och miljöstandarder
Lagstiftning
Lagstiftningen om den inre marknaden för varor syftar till att säkerställa att produkter som släpps ut på EU-marknaden uppfyller höga hälso-, säkerhets- och miljökrav och att produkter som får säljas i EU kan cirkulera utan handelshinder, samtidigt som de administrativa bördorna begränsas till ett minimum.
Viktiga delar
De viktigaste inslagen i den inre marknaden är följande:
- Säkerhet – produkter som saluförs i EU måste uppfylla höga säkerhets- och miljökrav.
- Standarder – Standarder definierar tekniska krav eller kvalitetskrav för produkter, produktionsprocesser, tjänster eller provningsmetoder. Standardisering är ett verktyg för industrin för att säkerställa produkters prestanda, säkerhet och driftskompatibilitet. Läs mer om europeisk standardisering.
- Bedömning av överensstämmelse – Ett förfarande för bedömning av överensstämmelse måste genomföras innan en produkt kan släppas ut på EU-marknaden. En tillverkare får endast släppa ut en produkt på EU-marknaden om den uppfyller alla tillämpliga krav. Läs mer om förfarandet för bedömning av överensstämmelse.
- Ackreditering – Ackreditering är den slutliga nivån av offentlig kontroll i det europeiska systemet för bedömning av överensstämmelse. Syftet är att se till att organen för bedömning av överensstämmelse har den tekniska kapacitet som krävs för att utföra sina uppgifter. Läs mer om ackreditering.
- Anmälda organ – Ett anmält organ är en organisation som utsetts av ett EU-land för att bedöma vissa produkters överensstämmelse innan de släpps ut på marknaden. Läs mer om anmälda organ.
- Marknadskontroll – Marknadskontroll säkerställer att andra produkter än livsmedel på EU-marknaden inte äventyrar EU:s konsumenter och arbetstagare och att andra allmänna intressen – såsom miljö, säkerhet och rättvis handel – skyddas. Mer om marknadskontroll .
- ICSMS – Informations- och kommunikationssystemet för marknadskontroll (ICSMS) är en it-plattform för att underlätta kommunikationen mellan marknadskontrollmyndigheterna i EU- och Eftaländerna. Läs mer om ICSMS.
- CE-märkning – CE-märkningen visar att en produkt som säljs i EU uppfyller alla tillämpliga säkerhets-, hälso- och miljöskyddskrav. Läs mer om CE-märkning.
- Lagstadgad metrologi – tillämpning av rättsliga krav på mätningar och mätinstrument. EU:s lagstiftning om metrologi är en av pelarna på den inre marknaden för produkter. EU:s krav syftar till att främja teknisk innovation, skydda hälsa och miljö, garantera allmän säkerhet och främja rättvis handel. Läs mer om legal metrologi.
- Yttre gränser – EU-länderna kontrollerar produkter som kommer från länder utanför EU:s territorium vid unionens gränser.
- Ny rättslig ram – En ny rättslig ram antogs 2008 för att förbättra den inre marknaden för varor och stärka villkoren för att släppa ut ett brett spektrum av produkter på EU-marknaden. Läs mer om den nya rättsliga ramen.
Fri rörlighet för varor
Många produkter på EU-marknaden omfattas av harmoniserade regler som skyddar konsumenterna, folkhälsan och miljön. Harmoniserade regler förhindrar antagandet av potentiellt avvikande nationella regler och säkerställer den fria rörligheten för produkter inom EU. Vissa sektorer omfattas dock fortfarande av nationella regler. Principen om fri rörlighet för varor säkerställer att dessa regler inte skapar omotiverade handelshinder.
Harmoniserade sektorer
Harmoniserade sektorer omfattas av gemensamma regler i hela EU. De ger företagen en tydlig och förutsägbar rättslig ram. Om tillverkarna följer dessa regler kan deras produkter säljas fritt på marknaden.
- Inom de flesta sektorer(t.ex. elektronisk och elektrisk utrustning, maskiner, hissar och medicintekniska produkter) är EU-lagstiftningen begränsad till grundläggande hälso-, säkerhets- och miljöskyddskrav. För att visa att dessa krav uppfylls kan tillverkarna frivilligt använda standarder eller andra tekniska specifikationer.
- Inom andra sektorer (t.ex. fordons- och kemikalieindustrin)fastställs i lagstiftningen detaljerade krav på att vissa typer av produkter ska ha samma tekniska specifikationer.
Icke-harmoniserade sektorer
Icke-harmoniserade sektorer omfattas inte av gemensamma EU-regler och kan omfattas av nationella regler. Dessa sektorer fortsätter att omfattas av fördragets bestämmelser om fri rörlighet för varor enligt artiklarna 34–36 i EUF-fördraget. Nationella regler för dessa produkter omfattas av ett anmälningsförfarande för att säkerställa att de inte skapar otillbörliga handelshinder.
För att säkerställa den fria rörligheten för varor inom icke-harmoniserade sektorer, principen om ömsesidigt erkännande, anmälningsförfarandet 2015/1535 och tillämpningen av artiklarna 34–36 EUF-fördraget är av avgörande betydelse.